Σαν Σήμερα 29/12 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 29/12

1825

Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος Ζακ-Λουί Νταβίντ (Jacques-Louis David), συχνά αναφέρεται και ως Νταβίντ εν συντομία.

Ζακ-Λουί Νταβίντ
Αυτοπορτρέτο

Το 1787 ζωγράφισε τον Θάνατο του Σωκράτη, πίνακα στον οποίο απεικονίζεται ο Σωκράτης πριν πιει το κώνειο, περιτριγυρισμένος από τους δώδεκα μαθητές του. Ο Νταβίντ προσπαθεί να πετύχει συσχετισμό με τους δώδεκα μαθητές και το τελευταίο δείπνο του Ιησού Χριστού.

Ζακ-Λουί Νταβίντ
Ο Άρης αφοπλίζεται από την Αφροδίτη

Ο Νταβίντ ήταν δραστήριος καλλιτεχνικά κατά την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης, την οποία υποστήριζε. Ένα από τα πιο διάσημα έργα του αυτής της περιόδου είναι ο Θάνατος του Μαρά, έργο που φιλοτέχνησε το 1793.

Ζακ-Λουί Νταβίντ
Ο θάνατος του Μαρά

Το 1797 ο Νταβίντ γνωρίζει τον Ναπολέοντα Α΄. Από το 1799 ως το 1815 γίνεται ο επίσημος ζωγράφος του Ναπολέοντα, απεικονίζοντας τη ζωή του σε διάφορα έργα όπως η Στέψη του Ναπολέοντα και της Ιωσηφίνας.

Ζακ-Λουί Νταβίντ
Ο Θάνατος του Σωκράτη

Ο Νταβίντ έζησε για ένα διάστημα στις Βρυξέλλες. Στο εργαστήριό του εκεί, ζωγράφισε το τελευταίο μεγάλο έργο του, Ο Άρης αφοπλίζεται από την Αφροδίτη.

Ζακ-Λουί Νταβίντ
Ο Ναπολέων στο πέρασμα του Αγίου-Βερνάρδου

1874

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Μαρτίνεθ Κάμπος στο Σαγούντο δίνει τέλος στην αποτυχημένη Πρώτη Ισπανική Δημοκρατία και αποκαθιστά τη μοναρχία καθώς ο πρίγκιπας Αλφόνσος ανακηρύσσεται βασιλιάς της Ισπανίας.

Αλφόνσος ΙΒ΄
Ο Αλφόνσος ΙΒ΄

1876

Σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Οχάιο σκοτώνονται 92 άτομα και τραυματίζονται 64.

1877

Πεθαίνει ο πολιτικός Δημήτριος Βούλγαρης, 8 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Δημήτριος Βούλγαρης
Ο Δημήτριος Βούλγαρης

1890

Ο αμερικανικός στρατός ανοίγει αναίτια πυρ κατά καταυλισμού των ινδιάνων Λακότα στο Γούντεντ Νι Κρικ, δολοφονώντας σχεδόν 300 άνδρες, γυναίκες και παιδιά («Σφαγή του Γούντεντ Νι»).

ΗΠΑ - Η σφαγή του Γούντεντ Νι, 1891
Αμερικανοί στρατιώτες σκάβουν μαζικό τάφο για τους δολοφονημένους ινδιάνους στο Γούντεντ Νι

1891

Ο Thomas Edison κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το ραδιόφωνο.

1916

Γεννιέται η μεγάλη ηθοποιός Μαίρη Αρώνη. Ήταν πτυχιούχος πιάνου και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, μαθήτρια του Φώτου Πολίτη και αριστούχος στην απαγγελία και τη φωνητική. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη το 1935.

Μαίρη Αρώνη
Η Μαίρη Αρώνη

Πρωταγωνίστρια στο Θέατρο Μουσούρη (1941), από τις νεότερες πρωταγωνίστριες της εποχής, δημιουργεί το δικό της θίασο μόλις το 1944. Το 1947 τη βρίσκει πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου, να ερμηνεύει στη σειρά Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Σίλερ, Τένεσι Ουίλιαμς κ.ά. συγγραφείς σε ρόλους όπως στο «Υπεράνθρωπον και γυναίκες» του Σω, στη «Στρίγκλα που έγινε αρνάκι» του Σαίξπηρ κ.ά.

1917

Η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στη Σεβαστούπολη. Την ίδια μέρα εκλέγεται η πρώτη σοβιετική κυβέρνηση της Λετονίας

1918

Ξεκινά τις εργασίες του το ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας (29/12/1918 – 1/1/1919).

Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας
Ή Έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας τον Μεσοπόλεμο

1926

Πεθαίνει ο Γερμανός ποιητής και συγγραφέας Ράινερ Μαρία Ρίλκε (Rainer Maria Rilke). Το 1899 δημοσιεύτηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Πρώιμα ποιήματα». Παντρεύτηκε αλλά η απόφασή του να αφοσιωθεί στην ποίηση τον οδήγησε να εγκαταλείψει την οικογένειά του και μέχρι το τέλος της ζωής του να φτάσει ακόμα και στα όρια της φτώχειας.

Ράινερ Μαρία Ρίλκε
O Ράινερ Μαρία Ρίλκε το 1900

Για μεγάλο διάστημα έζησε στο Παρίσι και εκεί γνώρισε τον Ροντέν. Από τα πιο σημαντικά έργα του είναι «Ελεγείες του Ντουίνο» και «Τα σονέτα στον Ορφέα». Έγραψε επίσης το μυθιστόρημα «Σημειώσεις του Μάλτε Λάουριτς Μπρίγκε» ανάμεσα στα 1904 και 1909 το οποίο έχει και αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Στο έργο του ανήκουν επίσης και πολλές επιστολές όπως τα «Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή» και «Γράμμα ενός νέου εργάτη».

1929

Το συνέδριο του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου στη Λαχόρη εγκρίνει απόφαση για την καμπάνια πολιτικής ανυπακοής κατά των δυνάμεων του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

Ινδία - αντιαποικιοκρατικός αγώνας
Από διαδήλωση κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας στην Ινδία

1933

Ρουμάνοι φασίστες δολοφονούν τον πρωθυπουργό της χώρας Ι. Δούκα.

Ίων Δούκας
Ο Ίων Δούκας

1937

Το Ιρλανδικό Ελεύθερο Κράτος αντικαθίσταται από ένα «ανεξάρτητο» κράτος με νέο Σύνταγμα που ονομάζεται Ιρλανδία.

Αν και προβλέπεται πρόεδρος και ντόπια εξουσία, ο  Βρετανός μονάρχης παραμένει στην πράξη επικεφαλής επικυρώνοντας την αποικιοκρατική πολιτική της Αγγλίας.

1940

Η Luftwaffe ρίχνει εμπρηστικές βόμβες στο Λονδίνο με αποτέλεσμα πάνω από 3.000 νεκρούς αμάχους σε μια μόνο μέρα.

1944

Στο μέτωπο της Αθήνας, η πίεση στο Ανεξάρτητο Απόσπασμα του ΕΛΑΣ στη γραμμή Αμπελόκηποι – Γηροκομείο εντείνεται. Στον Πειραιά, ο ΕΛΑΣ, δίχως πλέον εφεδρείες και με ελάχιστα πυρομαχικά, συνέχισε παρόλα αυτά να αποκρούει με επιτυχία τις επιθετικές ενέργειες των Βρετανών στη Δραπετσώνα, βελτιώνοντας μάλιστα ελαφρώς τις θέσεις του. Στο κέντρο ανακατέλαβε το μύλο Κουμουντάρου, ενώ ανέτρεψε επίθεση Χιτών στην περιοχή Ν. Φαλήρου-Μοσχάτου.

Δεκεμβριανά
Μαχητές του ΕΛΑΣ

Στο μέτωπο της Ηπείρου, ο ΕΛΑΣ εκτόπισε τον ΕΔΕΣ και από την Πρέβεζα. Ολόκληρη πλέον η Ήπειρος είχε ξεκαθαριστεί.

1953

Καθιερώνονται στην Ελλάδα το κιλό αντί της οκάς και το μέτρο αντί του πήχη.

1965

Η σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων κομμουνιστών από τον Ινδονησιακό στρατό φτάνει στο αποκορύφωμά της.

1966

Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης εκδίδει απόφαση με την οποία καταδικάζει για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη τους Κοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη σε 11 και 8 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα. Οι άλλοι 9 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 15 μήνες. Όλοι θα αποφυλακιστούν λίγο αργότερα από τη Χούντα.

Δολοφονία Λαμπράκη
Ο Εμμανουηλίδης περιμένοντας να εξεταστεί από τον ανακριτή

1966

Πεθαίνει ο καλαθοσφαιριστής της ΑΕΚ και μια από τις ιστορικές μορφές της ομάδας Γιώργος Μόσχος. Αγωνιζόταν στη θέση του πλέι μέικερ.

Γιώργος Μόσχος
Ο Γιώργος Μόσχος

Αγωνίστηκε στον Πανελλήνιο και κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1957, στον Ηρακλή την περίοδο 1960-61 και στη συνέχεια στην ΑΕΚ έως το τέλος της ζωής του.

1969

Η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ζ», που αναφέρεται στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ανακηρύσσεται καλύτερη ταινία της χρονιάς από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.

1972

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κυκλοφορούν στις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά προκηρύξεις κατά των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.

ΚΝΕ - Χούντα
Τρικάκι της ΚΝΕ

1972

Τελειώνει η 12ήμερη επιχείρηση Linebacker II (18-29 Δεκέμβρη 1972, που ονομάστηκε επίσης “The December Raids”, “The Christmas Bombings κλπ), η μεγαλύτερη εκστρατεία βομβαρδισμού του Βιετνάμ που διεξήγαγε η USAF (Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και η Task Force 77) μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης, 741 B-52 βομβάρδιζαν ανελέητα το λαό της χώρας ρίχνοντας 15.237 τόνους βλήματα κάθε είδους –μεταξύ αυτών ναπάλμ, (επιπλέον 5.000 τόνους έριξαν τα μαχητικά-βομβαρδιστικά) χωρίς να υπολογίζονται άλλες 212 αποστολές B-52 στο Νότιο Βιετνάμ «για την υποστήριξη των επίγειων επιχειρήσεων».

Η διεθνής κοινότητα με επί κεφαλής τη Σοβιετική Ένωση καταδίκασε τους βομβαρδισμούς, επίσης η Κίνα, όπως και ορισμένες δυτικές χώρες (ο Olof Palme, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας τότε, συνέκρινε τους βομβαρδισμούς με σειρά «ιστορικών εγκλημάτων», όπως ο βομβαρδισμός της Guernica, οι σφαγές των Oradour-sur-glane, Babi Yar, Lidice, Sharpeville και την εξόντωση των Εβραίων και άλλων ομάδων στην Τρεμπλίνκα, λέγοντας, «τώρα μπορεί να προστεθεί ένα άλλο όνομα σε αυτή τη λίστα: Ανόι, Χριστούγεννα 1972» -για την ιστορία ακολούθησε ανάκληση του πρέσβη ΗΠΑ από τη Στοκχόλμη και απέλαση του σουηδού πρέσβη στην Ουάσιγκτον).

Λίγες μέρες αργότερα –μπροστά στην αποφασιστικότητα και τον ηρωισμό του πολύπαθου βιετναμέζικου λαού, οι Αμερικάνοι αναγκάζονται να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης (μονογράφηκε στις 23 Ιανουαρίου 1973).

Στις 30 Απριλίου 1975, ένα ραδιοφωνικό διάγγελμα ανακοίνωσε πως η Σαϊγκόν μετονομάζεται επισήμως σε «Πόλη του Χο Τσι Μιν».

1986

Πεθαίνει ο Σοβιετικός σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι. Παρότι γύρισε επτά μόλις ταινίες μεγάλου μήκους, έβαλε βαθιά τα αποτυπώματά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Αντρέι Ταρκόφσκι
Ο Αντρέι Ταρκόφσκι

Συνάδελφοί του, όπως ο Μπέργκμαν μίλησαν με μεγάλο θαυμασμό για το έργο του: «Για μένα, ο Ταρκόφσκι είναι ο μεγαλύτερος, είναι αυτός που εφηύρε μια νέα γλώσσα, πιστή στη φύση του κινηματογράφου, καθώς συλλαμβάνει τη ζωή ως αντανάκλαση, τη ζωή ως όνειρο», δήλωσε ο, επίσης μεγάλος, Σουηδός σκηνοθέτης.

Ο πατέρας του ήταν ένας άξιος ποιητής. Ο ίδιος σπούδασε στη μεγάλη επαναστατική κινηματογραφική σχολή VGIK. Παρότι δεν έδειχνε μεγάλο ενθουσιασμό για την επανάσταση, η σοσιαλιστική Ρωσία τού έδινε τα μέγιστα για να κάνει τις ταινίες του. Ο «Σάλκερ», για παράδειγμα, γυρίστηκε τρεις φορές! Μέχρι να ικανοποιηθεί ο σκηνοθέτης!

1996

Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας και οι ηγέτες της Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca, (URNG – Εθνική Επαναστατική Ένωση της Γουατεμάλας) υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία που λήγει 36 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

1997

Πάνω από ένα εκατομμύριο κοτόπουλα θανατώνονται προληπτικά στο Χονγκ Κονγκ ως μέτρο προστασίας από την επιδημία γρίπης του ιού Η5Ν1 (γρίπη των πτηνών).

2006

Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο δημοσιογράφος, σκηνοθέτης, μεταφραστής και κριτικός Μάριος Πλωρίτης.

Ο Μάριος Πλωρίτης γεννήθηκε το 1919 στον Πειραιά, από μικροαστική οικογένεια. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε θεατρικές σπουδές στην Αγγλία και στην Αμερική.

Το πνευματικό του έργο αρχίζει μέσα στην κατοχή με μεταφράσεις έργων για το «Θέατρο Τέχνης» του Κάρολου Κουν. Το πρώτο θεατρικό έργο που μετέφρασε ήταν το «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» του Πιραντέλο. Μέχρι το 1975 μετέφρασε πάνω από 100 έργα, που ανέβηκαν από σημαντικούς θιάσους και σπουδαίους πρωταγωνιστές.

Μάριος Πλωρίτης
Ο Μάριος Πλωρίτης

Για μια 20ετία, από το 1945, έγραφε κριτική θεάτρου και κινηματογράφου στην εφημερίδα «Ελευθερία». Σαν σκηνοθέτης εμφανίστηκε το 1952 στη σκηνή του θιάσου Λαμπέτη – Παπά – Χορν με το έργο «Βαθιά, γαλάζια θάλασσα». Συνολικά σκηνοθέτησε πάνω από 30 έργα για διάφορους θιάσους.

Διατέλεσε καθηγητής Δραματολογίας και Ιστορίας Θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Κάρολου Κουν και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου, μεταξύ πολλών άλλων. Από το 1974 συνεργαζόταν με την εφημερίδα «Το Βήμα», ενώ είχε και συγγραφική δραστηριότητα.

2013

Ο Μίκαελ Σουμάχερ (Michael Schumacher) τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι, καθώς κάνει σκι στις γαλλικές Άλπεις, στο θέρετρο του Μεριμπέλ. Ο επτά φορές πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 διακομίζεται σε νοσοκομείο της περιοχής.

Μίκαελ Σουμάχερ
Ο Μίκαελ Σουμάχερ

2019

Πεθαίνει η γνωστή ηθοποιός και τραγουδίστρια Μαριάννα Τόλη. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι στην Αμερική και κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα σπούδασε κλασικό τραγούδι και τέλειωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Μαριάννα Τόλη
Η Μαριάννα Τόλη

Η καριέρα της ξεκίνησε με τη συμμετοχή της στη «Λυσιστράτη», στην Επίδαυρο. Επαιξε σε πολλά μιούζικαλ, όπως στα «Άννυ», «Ίρμα», «Σικάγο», και υπήρξε η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο «Εβίτα». Επίσης πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Γλυκιά ζωή» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμιου Χατζή. Παράλληλα, είχε δισκογραφικές επιτυχίες και το 1977 πήρε μέρος στη Γιουροβίζιον με το «Μάθημα Σολφέζ» του Γιώργου Χατζηνάσιου.

Την περίοδο 2001 – 2003 ήταν διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού και το 2005 πρωταγωνίστησε σε παγκόσμια πρώτη στο έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Η κυρία Στόουν». Για τρία χρόνια είχε εκπομπή στην ΕΡΤ με τίτλο «Μουσικές μεταμφιέσεις». Επιπλέον, είχε μεταφράσει βιβλία και είχε γράψει αμέτρητους στίχους για τα παιδικά έργα που είχε ανεβάσει.

2022

Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών, ο Εντσον Αράντες ντο Nασιμέντο, γνωστός σε όλο τον κόσμο ως Πελέ, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Αθλητισμός - ποδόσφαιρο - Βραζιλία - Πελέ
Ο Πελέ

Πλούσιο είναι το παλμαρέ του θρύλου του ποδοσφαίρου Πελέ, που «έφυγε» από τη ζωή όπως ανακοίνωσε και ο ατζέντης του. Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του Κατάρ, ο Πελέ βρισκόταν για άλλη μία φορά στο νοσοκομείο, ταλαιπωρούμενος από προβλήματα υγείας. Όταν κατέκτησε η Αργεντινή το τρόπαιο, με δήλωσή του μέσα από το νοσοκομείο, είχε δώσει συγχαρητήρια λέγοντας ότι «ο Ντιέγκο σίγουρα θα χαμογελάει τώρα».

Αθλητισμός - ποδόσφαιρο - Βραζιλία - Πελέ
Ο Πελέ είχε ασυναγώνιστο στυλ

Επίσημα, ο θρύλος του ποδοσφαίρου σημείωσε 753 γκολ σε 813 παιχνίδια και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ των 92 χατ-τρικ που σημείωσε όπως επίσης θέση στο βιβλίο «Guinness World Records» για τα ρεκόρ-γκολ και το ρεκόρ για τον μικρότερο σε ηλικία ποδοσφαιριστή που έπαιξε σε τελικό Μουντιάλ και κατέκτησε το τρόπαιο του 1958. Ο ίδιος μάλιστα είχε αναφέρει πως έχει σημειώσει 1.283 τέρματα, υπολογίζοντας και τα 1.363 ανεπίσημα παιχνίδια.

Σύμφωνα με τη FIFA και την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) ο Πελέ θεωρείται ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα και το 1999 εξελέγη Ποδοσφαιριστής του Αιώνα όπως ψήφισαν οι νικητές της Χρυσής Μπάλας του περιοδικού France Football της περιόδου 1956-1999.

Όμως, σε παγκόσμια δημοσκόπηση που έκανε διαδικτυακά η FIFA το 2000 για το ποιος είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, κατετάγη δεύτερος πίσω από τον Μαραντόνα. Παρά την οποιαδήποτε «κόντρα» για το ποιος είναι ο κορυφαίος αθλητής στο συγκεκριμένο άθλημα, ο Πελέ όταν έμαθε πως ο Ντιέγκο είχε πεθάνει, έλεγε πως «σίγουρα μια μέρα θα κλωτσήσουμε μαζί μια μπάλα στον ουρανό. Έχασα έναν σπουδαίο φίλο και ο κόσμος έχασε έναν θρύλο».

Αθλητισμός - ποδόσφαιρο - Βραζιλία - Πελέ
Η αποθέωση του Πελέ όταν η Βραζιλία κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο το 1970

Για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο και στο χώρο του αθλητισμού γενικότερα τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το Τάγμα Αξίας της FIFA, όπως και το Ολυμπιακό Τάγμα ενώ ορίστηκε ως υπουργός αθλητισμού της Βραζιλίας το 1995.

Πηγή: 902.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...