Σαν Σήμερα 3/11 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 3/11

361

Ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β´ πεθαίνει από πυρετό στη Μοψουεστία της Κιλικίας.

Κωνστάντιος Β´
Προτομή του Κωνστάντιου Β´

Λίγο πριν πεθάνει, βαπτίζεται Χριστιανός και κηρύσσει νόμιμο διάδοχο τον ξάδελφό του Ιουλιανό.

1468

Η Λιέγη λεηλατείται από τα στρατεύματα του Καρόλου της Βουργουνδίας.

Κάρολος της Βουργουνδίας
Πορτρέτο του Καρόλου της Βουργουνδίας

1493

Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τη Δομινίκα στην Καραϊβική Θάλασσα.

Χριστόφορος Κολόμβος
Ο Χριστόφορος Κολόμβος

1507

Ο σύζυγος της Λίζας Γκεραρντίνι, πλούσιος έμπορος από τη Βενετία, μισθώνει τις υπηρεσίες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για να ζωγραφίσει το πορτρέτο της γυναίκας του.

Μόνα Λίζα, έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Μόνα Λίζα, έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ο Ιταλός ζωγράφος θα δημιουργήσει το αριστούργημά του, που θα μείνει στην ιστορία ως «Μόνα Λίζα».

1801

Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Βιντσέντζο Μπελίνι (Vincenzo Salvatore Carmelo Francesco Bellini). Αντιπροσωπεύει τον ρομαντισμό και την ελεγειακή μορφή του ιταλικού μελοδράματος.

Βιντσέντζο Μπελίνι
Πορτρέτο του Βιντσέντζο Μπελίνι

Είχε επιβληθεί περισσότερο για τη φυσικότητα της μουσικής του σύνθεσης, που τόσο θαύμαζε ο Βάγκνερ και που φαίνεται να είχε υποστεί την επίδρασή της τουλάχιστον στα νεότερα έργα του.

1839

Ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’ ξεκινά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οθωμανικής αυτοκρατορίας («Τανζιμάτ»).

Ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’
Ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’

1867

Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι ηττάται στη μάχη της Μεντάνα και αποτυγχάνει να τερματίσει την κοσμική εξουσία του Πάπα στη Ρώμη.

Τζουζέπε Γκαριμπάλντι
Τζουζέπε Γκαριμπάλντι

1869

Πεθαίνει ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος. Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο, όταν τα Επτάνησα ήταν ακόμη υπό την κυριαρχία των Ενετών. Το 1811 ο Κάλβος γράφει στα ιταλικά ύμνο για τον Ναπολέοντα, τον οποίο θα αποκηρύξει το 1814. Το φθινόπωρο του 1812, ο Κάλβος βρίσκεται στη Φλωρεντία και εκεί γνωρίζεται με το συμπατριώτη του, Ούγο Φώσκολο, έναν από τους σημαντικότερους ιταλόφωνους ποιητές. Κοντά του ο Κάλβος βελτίωσε την παιδεία του. Με τον Φώσκολο θα βρεθεί διαδοχικά στη Ζυρίχη και στο Λονδίνο, όπου θα έρθει σε επαφή με τους Ιταλούς επαναστάτες καρμπονάρους, για να επιστρέψει μόνος στη Φλωρεντία. Εδώ, αναπτύσσει επαναστατική δράση και αναγκάζεται από τις αρχές να φύγει.

Ο Ανδρέας Κάλβος
Ο Ανδρέας Κάλβος

Επόμενος προορισμός του η Γενεύη. Εκεί εργάζεται ως καθηγητής ξένων γλωσσών, ενώ παράλληλα τον απασχολεί η έκδοση ενός χειρόγραφου της Ιλιάδας, που όμως δεν πραγματοποιείται. Συγκλονισμένος και συνεπαρμένος από το ξέσπασμα της επανάστασης, εκδίδει το 1824 στη Γενεύη τη Λύρα, συλλογή 10 ωδών. Οι ωδές του σχεδόν αμέσως μεταφράζονται στα γαλλικά και βρίσκουν ευμενή υποδοχή. Στις αρχές του 1825 ο Κάλβος μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου ένα χρόνο αργότερα δημοσιεύει ακόμη δέκα ωδές σε δίγλωσση έκδοση, με οικονομική ενίσχυση των φιλελλήνων, τις Νέες ωδές.

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα στο Ναύπλιο το 1826 αναχωρεί για την Κέρκυρα. Μέχρι το 1827 διδάσκει στην Ιόνιο Ακαδημία. Το 1841 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Κερκυραϊκού Γυμνασίου, παραιτείται όμως στο τέλος του χρόνου.

Τον Νοέμβριο του 1852 ο Κάλβος αφήνει την Κέρκυρα και επιστρέφει στην Αγγλία. Ένα χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1853 παντρεύεται με τη Charlotte Wadams, στο παρθεναγωγείο της οποίας στο Λάουθ θα διδάσκει μέχρι το τέλος της ζωής του.

1898

Οι τελευταίες οθωμανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούν από την Κρήτη.

Τουρκικές δυνάμεις στην Κρήτη το 1898
Τουρκικές δυνάμεις στην Κρήτη

1911

Πεθαίνει ο πρωτοπόρος του θεάτρου Κωνσταντίνος Χρηστομάνος. Μεγάλωσε στο αστικό περιβάλλον της γνωστής από την παροικία της Βιέννης οικογένειας των Χρηστομάνων. Σπούδαζε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπουδές τις οποίες στη συνέχεια άφησε για να πάει στη Βιέννη. Εκεί θα ζήσει δέκα χρόνια και τα ενδιαφέροντά του θα στραφούν στους δρόμους της βυζαντινής ιστορίας και γενεαλογίας.

Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος
Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος

Θα ασχοληθεί με το Ρωμαϊκό Δίκαιο και την Παλαιογραφία. Το 1895 διορίζεται λέκτορας της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και καθηγητής της Νεοελληνικής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών. Μετά τη Βιέννη και ύστερα από περιπλάνηση δύο ετών στη Γαλλία και στην Ιταλία ο Κ. Χρηστομάνος θα εγκατασταθεί οριστικά στην Αθήνα, όπου και θα κάνει παρέα με σημαντικούς ανθρώπους των Γραμμάτων εκείνης της εποχής, όπως τους Κωστή Παλαμά, Νιρβάνα και Γρηγόριο Ξενόπουλο.

1918

Ξεκινά τις εργασίες του στον Πειραιά το 1ο πανελλαδικό πανεργατικό συνέδριο, ιδρυτικό, της ΓΣΕΕ (3-10/11/1918). Σε αυτό παίρνουν μέρος 180 αντιπρόσωποι που εκπροσωπούν 214 εργατικά σωματεία με 60.000 οργανωμένα μέλη.

Αντιπρόσωποι στο 1ο πανελλαδικό πανεργατικό συνέδριο της ΓΣΕΕ
Αντιπρόσωποι στο 1ο πανελλαδικό πανεργατικό συνέδριο της ΓΣΕΕ

Το αστικό κράτος επενέβη με διάφορους τρόπους στη διαδικασία ενοποίησης του κατακερματισμένου συνδικαλιστικού κινήματος προκειμένου να ελέγξει το βαθμό αυτονομίας και την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα. Η βενιζελική – ρεφορμιστική πλειοψηφία που αναδείχθηκε στη νεοεκλεγείσα Διοίκηση της ΓΣΕΕ φάνηκε μάλιστα προς στιγμή να δικαιώνει τις προσδοκίες του. Ακολούθως, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ε. Ρεπούλης ενημέρωνε σε τηλεγράφημά του τον Ε. Βενιζέλο: «Πανεργατικόν Συνέδριον απέβη σύμφωνα ενεργείας ημών. Πνεύμα αντισοσιαλιστικόν!»

Ωστόσο, η διακριτή, «συμπαγής και πειθαρχημένη» παρουσία των σοσιαλιστών, τους επέτρεψε να αφήσουν τη σφραγίδα τους σε μια σειρά κομβικά ζητήματα, όπως π.χ. η υιοθέτηση της αρχής της πάλης των τάξεων. Οι δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα είχαν ήδη διαμορφωθεί και λάβει θέσεις μάχης.

1918

Οι ναύτες του Κιέλου ξεσηκώνονται, σηματοδοτώντας την απαρχή της προλεταριακής επανάστασης στη Γερμανία. Με τους ναύτες ενώθηκαν οι εργάτες της πόλης, καθώς και τα τμήματα του στρατού που στάλθηκαν εναντίον τους. Αμέσως σχηματίστηκαν Σοβιέτ ναυτών, στρατιωτών και ναυτών, ενώ σε όλα τα πλοία υψώθηκαν κόκκινες σημαίες. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ, έστειλε ένα στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τον Ε. Νόσκε.

Επαναστατημένοι ναύτες στο Κίελο το 1918
Επαναστατημένοι ναύτες στο Κίελο

Με το κύρος και τη βαρύτητα του σοσιαλδημοκράτη ηγέτη (και βουλευτή) ο Νόσκε ορίστηκε από τους εξεγερμένους του Κιέλου πρόεδρος του Σοβιέτ των στρατιωτών και μετά από λίγες μέρες κυβερνήτης της πόλης. Έτσι, ο Νόσκε ανέλαβε να πνίξει «από τα πάνω» την εξέγερση. Όπως ο ίδιος τόνισε αρκετά χρόνια αργότερα, «αν εκείνη την εποχή έπαιρνα και μετέφερα την κόκκινη σημαία της εξέγερσης, τότε από το Κίελο θα απλωνόταν σε όλη τη Γερμανία ένα κύμα που τις διαστάσεις του δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς σήμερα».

Ωστόσο, η επαναστατική καταιγίδα που ξέσπασε στο Κίελο δεν κατέστη δυνατό να κατευναστεί και σύντομα εξαπλώθηκε ραγδαία σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Η αστική τάξη, αντιμέτωπη με την επαναστατική άνοδο του γερμανικού προλεταριάτου, παρέδωσε τη διαχείριση της αστικής διακυβέρνησης (και την υπόθεση της διάσωσης του καπιταλισμού) στη Σοσιαλδημοκρατία, η οποία, άλλοτε με την υπονόμευση από τα μέσα, άλλοτε με την ανοιχτή καταστολή (αξιοποιώντας προς αυτό το σκοπό όλο το μηχανισμό καταστολής του αστικού κράτους, αστυνομία, στρατό, παραστρατιωτικές οργανώσεις, κλπ.) κατάφερε τελικά να καταπνίξει την επανάσταση.

1918

Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας.

Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας
Αφίσα του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας

Την ίδια μέρα υπογράφεται η συνθήκη ανακωχής μεταξύ της Αυστρίας και του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού της Αντάντ.

1921

Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τσαρλς Μπρόνσον (Charles Dennis Buchinsky). Ήταν μεγάλο «αστέρι» του κινηματογράφου στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Τσαρλς Μπρόνσον
Τσαρλς Μπρόνσον

Παιδί πολύτεκνης οικογένειας μεταναστών, ο Μπρόνσον δούλεψε σκληρά από μικρός για να συνεισφέρει στην οικογένειά του. Ήταν βετεράνος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και ενώ αρχικά ήθελε να σπουδάσει σκηνογραφία, τελικά τον «κέρδισε» η ηθοποιία.

Επαιξε σε περισσότερες από 60 ταινίες συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κλασικών, πλέον, περιπετειών όπως οι «Και οι επτά ήταν υπέροχοι» και «Η Μεγάλη Απόδραση». Οι φίλοι της περιπέτειας θα τον θυμούνται επίσης στον ρόλο του Πολ Κέρσι στη σειρά ταινιών με τίτλο «Ευχή Θανάτου» του Βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Γουίνερ.

1922

Γεννιέται ο Σπύρος Καλογήρου. Έφηβος βιοποριζόταν ως φωτογράφος και ασχολούνταν ερασιτεχνικά με το θέατρο. Σπούδασε στη σχολή του Ελληνικού Ωδείου και το 1955 πρωτοεμφανίστηκε με το θίασο του Νίκου Χατζίσκου, παίζοντας στον «Ερωτόκριτο» και στον «Άμλετ».

Σπύρος Καλογήρου
Σπύρος Καλογήρου

Η θεατρική καταξίωσή του άρχισε το 1960, με την ένταξή του στο «Θέατρο Τέχνης» και τη συμμετοχή του στις ιστορικές παραστάσεις «Όρνιθες», «Πέρσες» κ.ά. Στη δεκαετία του 1960 και 1970, ακολούθησαν συνεργασίες του με τους θιάσους των Λαιμού, Ροντήρη, Μινωτή, Σολομού, Κατράκη, Μυράτ, Κατερίνας, Καρακατσάνη, κ.ά. Στη δεκαετία του 1980, με θίασο δικό του και της γυναίκας του Ευαγγελίας Σαμιωτάκη, περιόδευε ανά την Ελλάδα, παίζοντας ποικίλο ρεπερτόριο.

Στο ενεργητικό του είχε περίπου 200 θεατρικά έργα, τηλεοπτικές σειρές και 55 ταινίες, με πρώτη ταινία, το 1955, τον «Αγαπητικό της βοσκοπούλας». Μεταξύ άλλων ταινιών που έπαιξε είναι και οι εξής: «Η Αθήνα τη νύχτα», «Κονσέρτο για πολυβόλα «, «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», «Η Μαρία της σιωπής», «Ο επαναστάτης ποπολάρος» και «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

Έλαβε τιμητική διάκριση, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 1966, για την πρωταγωνιστική ερμηνεία του στην ταινία του Π. Βούλγαρη «Τζίμης ο Τίγρης», τον ασημένιο «Απόλλωνα» για την ερμηνεία του στην ταινία «Κατάχρηση εξουσίας» (1971) και το βραβείο «Χρυσή κεφαλή» του θεάτρου «Βαχτάγκωφ» της Μόσχας.

1935

Πραγματοποιείται δημοψήφισμα για την επαναφορά του βασιλιά Γεωργίου Β’ στην Ελλάδα. Στο δημοψήφισμα, που διενέργησε ο στρατηγός Κονδύλης, οι «ψηφίσαντες» υπέρ της μοναρχίας έφτασαν το 97,8%.

Τα ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος το 1935
Τα ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος

Η έκταση της νοθείας ήταν τέτοια, που ο αριθμός των ψηφισάντων υπέρ της μοναρχίας δεν έφτασε απλά τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν συνολικά όλα τα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές, αλλά τον ξεπέρασε και κατά 400.000! Μέχρι και ο ίδιος ο Κονδύλης φέρεται να δυσανασχέτησε με τον «υπερβάλλοντα ζήλο» που επέδειξαν οι οπαδοί του μοναρχισμού.

1938

Η Ιαπωνική κυβέρνηση εξαγγέλλει τη «νέα τάξη πραγμάτων στην Ανατολική Ασία».

Ιαπωνικός χάρτης με τις περιοχές που είχε επεκταθεί
Ιαπωνικός χάρτης με τις περιοχές που είχε επεκταθεί

1944

Τα τελευταία γερμανικά στρατεύματα φεύγουν από την Ελλάδα (πλην Μήλου και Κρήτης).

1944

Κυκλοφορεί το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα.

Κατοχικό χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών
Κατοχικό χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών

Είναι το τελευταίο χαρτονόμισμα κατοχικών δραχμών, έστω κι αν οι Γερμανοί έχουν αποχωρήσει ήδη από την Ελλάδα.

1954

Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης Ανρί Ματίς (Henri Émile Benoît Matisse). Θεωρείται ιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του φωβισμού καθώς και μία από τις σημαντικότερες μορφές της μοντέρνας τέχνης.

Ανρί Ματίς
Ο Ανρί Ματίς (φωτογραφία της 20/5/1933

Σπούδασε νομικά στο Παρίσι όπου μετακόμισε το 1887 και αφού απέκτησε την δικηγορική άδεια εργάστηκε για ένα διάστημα ως συμβολαιογράφος στην γενέτειρά του. Το 1891 προσβλήθηκε από ασθένεια και κατά το στάδιο της ανάρρωσής του ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη ζωγραφική. Την ίδια χρονιά επιστρέφει στο Παρίσι όπου σπουδάζει στην ακαδημία τεχνών Julian, μαθητής του Οντιλόν Ρεντόν (Odilon Redon) και του Γκυστάβ Μορώ.

Ανρί Ματίς
Ανρί Ματίς-Πορτρέτο νεαρής γυναίκας (1940)

Ο Ματίς παράγει τους πρώτους του πίνακες επηρεασμένος από τα έργα των Σεζάν, Γκωγκέν, βαν Γκογκ, αλλά και από την παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη. Η μεθοδολογία του περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά την ανεξάρτητη επεξεργασία επιμέρους στοιχείων του πίνακα και στο τελικό μόνο στάδιο την ανάμιξή τους για την παραγωγή της τελικής σύνθεσης. Η τεχνοτροπία του Ματίς είναι αυτή που χαρακτηρίζει το κίνημα των φωβιστών. Η θεματολογία του ήταν διανθισμένη συνήθως με έντονα, φωτεινά χρώματα και αποτελείται κυρίως από προσωπογραφίες, εσωτερικούς χώρους και θέματα νεκρής φύσης.

Ανρί Ματίς
Ανρί Ματίς-Πορτρέτο της Λυδίας Ντελεκτόρσκαγια (1947)

Η πρώτη ομαδική έκθεση στην οποία συμμετείχε πραγματοποιήθηκε το 1901 ενώ η πρώτη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1904. Τα επόμενα χρόνια ταξιδεύει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Την περίοδο 1908-1912 εκθέτει επίσης πολλά έργα του σε Μόσχα, Βερολίνο, Μόναχο και Λονδίνο.

Ανρί Ματίς
Ανρί Ματίς-αυτοπροσωπογραφία

Αν και το κίνημα των φωβιστών, του οποίου αποτελεί ηγετική μορφή, χάνει την αίγλη του μετά από το 1906, ο ίδιος ο Ματίς γνωρίζει σημαντική καλλιτεχνική αναγνώριση με τα έργα που παράγει την περίοδο 1906-1917 τα οποία ξεφεύγουν από τα όρια του φωβισμού.

Ανρί Ματίς
Ανρί Ματίς-Ο Χορός

Ο Ματίς συνδέθηκε φιλικά με τον Πάμπλο Πικάσο αν και μεταξύ τους υπήρχε πάντα και το στοιχείο του ανταγωνισμού.

Ανρί Ματίς
Ανρί Ματίς-Η χαρά της ζωής

Από το 1917 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου του, ο Ματίς έζησε στην πόλη Σιμιέ (Cimiez), σημερινό προάστιο της Νίκαιας (Nice). Το 1941 διαγνώστηκε πως πάσχει από καρκίνο και ένα μέρος των τελευταίων χρόνων της ζωής του αναγκάστηκε να το περάσει σε αναπηρική καρέκλα. Παρά το γεγονός αυτό, δεν εγκατέλειψε το έργο του, αντιθέτως ασχολήθηκε ενεργά με την τεχνική του κολάζ, μέσω της οποίας κατάφερε να παραγάγει μερικά από τα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα σήμερα έργα του.

Ανρί Ματίς
Ανρί Ματίς-Η γάτα με το κόκκινο ψάρι

1957

Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο «Σπούτνικ 2», με επιβάτη τη σκυλίτσα Λάικα.

Η Λάικα
Η Λάικα

1963

Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο κόμμα έρχεται η Ένωση Κέντρου με 42,4%. Η ΕΔΑ λαμβάνει το 14,34%. Ο Γ. Παπανδρέου μη μπορώντας να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση (και παρά την προθυμοποίηση της ΕΔΑ να τον στηρίξει) κηρύσσει νέες εκλογές.

1964

Η Γαλλία ζητά την πολιτική ένωση της ΕΟΚ και τη χάραξη κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο στρατηγός Ντε Γκολ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΝΑΤΟ.

1964

Η νέα Βρετανική κυβέρνηση εξαγγέλλει την εθνικοποίηση των βιομηχανιών σιδήρου και χάλυβα.

Εργοστάσιο χαλυβουργίας στην Αγγλία
Εργοστάσιο χαλυβουργίας στην Αγγλία

1968

Σε μαζικό συλλαλητήριο κατά της Χούντας εξελίσσεται η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου.

Η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου το 1968
Η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου

1972

Συνέρχεται στο Βέλγιο το 2ο Συνέδριο των Αντιδικτατορικών Επιτροπών του Εξωτερικού. Σύμφωνα με την εισήγηση, από την αρχή της δικτατορίας οι αντιδικτατορικές οργανώσεις είχαν στείλει στην Ελλάδα σε χρήματα και δέματα, φάρμακα, κοκ., πάνω από 1.000.000 δολάρια, εκ των οποίων το 60% είχαν συγκεντρωθεί από τις αντιδικτατορικές επιτροπές στις σοσιαλιστικές χώρες.

1973

Χιλιάδες Αθηναίοι μετατρέπουν το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου σε μια ακόμα αντιδικτατορική εκδήλωση. Η αστυνομία επιτίθεται, 60 διαδηλωτές τραυματίζονται, ενώ δεκάδες άλλοι συλλαμβάνονται.

Το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου το 1973
Επίθεση της αστυνομίας στο μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου το 1973

1979

Μέλη του Αμερικανικού ναζιστικού κόμματος και μιας ομάδας της Κου Κλουξ Κλαν επιτέθηκαν σε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Γκρίνσμπορο (Greensboro) της Βόρειας Καρολίνας. Πυροβόλησαν και σκότωσαν 5 πολίτες και τραυμάτησαν άλλους 11.

1981

Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι στις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου υποφέρουν από πείνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων, παρότι την τελευταία 30ετία η παραγωγή τροφίμων στον κόσμο διπλασιάστηκε.

2013

Πεθαίνει ο θεατρικός συγγραφέας της επιθεώρησης, στιχουργός και παραγωγός του ραδιοφώνου Γιάννης Καλαμίτσης.

Γιάννης Καλαμίτσης
Ο Γιάννης Καλαμίτσης

Αρχικά ασχολήθηκε με το επάγγελμα του πατέρα του – έμπορος υφασμάτων και γυναικείων ενδυμάτων. Πήγε στον Καναδά για σπουδές Αρχιτεκτονικής αλλά τα παράτησε. Στη συνέχεια έκανε διάφορες δουλειές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέχρι να αφοσιωθεί στο γράψιμο.

Συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες και έγραψε επιθεωρήσεις (επί χρόνια συνεργάστηκε με τον Χάρρυ Κλυν). Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο, τη ζωγραφική, την οινοποιία και την ξυλουργική.

Από το 1990 εργάστηκε ως παραγωγός ραδιοφώνου.

Ο Γιάννης Καλαμίτσης έγραψε πάνω από 400 τραγούδια, όπως: «Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι», «Θα σ’ αγαπώ», «Χώμα ελληνικό» κτλ. Κάποια από αυτά μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, κ.ά.).

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...