Σαν σήμερα 31 Μαΐου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 31/5

1809

Γιόζεφ Χάυντν
Γιόζεφ Χάυντν το 1792

Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασσικής μουσικής Γιόζεφ Χάυντν (Franz Joseph Haydn). Ήταν Αυστριακός συνθέτης, ανήκει στους βασικούς του κλασικισμού. Θεωρείται ο «πατέρας» της συμφωνίας και του κουαρτέτου εγχόρδων. Το έργο του περιλαμβάνει κυρίως οργανική μουσική — συμφωνίες και μουσική δωματίου – καθώς και φωνητικά έργα στα οποία περιλαμβάνονται κωμικές και δραματικές όπερες. Υπήρξε φίλος με τον Μότσαρτ, του οποίου το έργο άσκησε σημαντική επίδραση στον Χάυντν. Από τα σημαντικότερα έργα του είναι «η Δημιουργία» (ορατόριο), «οι Εποχές» (ορατόριο), οι «Συμφωνίες του Λονδίνου», οι «Συμφωνίες του Παρισιού», «οι Επτά τελευταίοι Λόγοι του Χριστού» (καντάτα), τα κουαρτέτα εγχόρδων, οι σονάτες για πιάνο κ.α.

1819

Γουόλτ Γουίτμαν
Γουόλτ Γουίτμαν

Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Γουόλτ Γουίτμαν (Walter “Walt” Whitman). Η ποιητική συλλογή «Φύλλα Χλόης» (Leaves of Grass), επανεκδόθηκε πολλές φορές, κάθε φορά εμπλουτισμένη. Η αντιπολεμική του στάση ενόχλησε σφόδρα τους συντηρητικούς κύκλους της εποχής. Την περίοδο του αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου συμμετείχε ως εθελοντής νοσοκόμος και περιθάλπει τραυματισμένους στρατιώτες κυρίως στην περιοχή της Ουάσιγκτον. Τα ποιήματά του μετέφρασε στα ελληνικά ο Νίκος Καρβούνης.

1902

Μπόερς
Μπόερς κατά την διάρκεια του πολέμου

Τελειώνει ο δεύτερος πόλεμος των Μπόερς. Πρόκειται για πόλεμο μεταξύ της Βρετανίας και των Ολλανδών αποίκων της Νοτίου Αφρικής, στην οποία είχαν ιδρύσει δύο ανεξάρτητα κράτη (το Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης και του Τρανσβάαλ). Ο Βρετανικός ιμπεριαλισμός ήθελε να βάλει χέρι σε αυτές τις περιοχές λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού και διαμαντιών.

Προς επίτευξη αυτού του στόχου διέπραξε σειρά ωμότητες, προξενώντας τη διεθνή κατακραυγή. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα οποία έκλεισαν τον άμαχο πληθυσμό των Μπόερς και στα οποία πολλοί βρήκαν τραγικό θάνατο από τις αρρώστιες και την πείνα, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Ο πόλεμος έληξε με νίκη των Βρετανών και ενσωμάτωση των δύο κρατών των Μπόερς στις υπάρχουσες Βρετανικές κτήσεις της Νοτίου Αφρικής.

1905

Θ. Δηλιγιάννης
Η δολοφονία του Θ. Δηλιγιάννη αποτυπωμένη σε λαϊκή λιθογραφία

Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και μόνιμο θαμώνα χαρτοπαικτικών λεσχών Αντώνιο Γερακάρη, επειδή είχε απαγορεύσει τη λειτουργία τους.

1916

Ναυμαχία της Γιουτλάνδης
Ναυμαχία της Γιουτλάνδης

Διεξάγεται η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η μεγαλύτερη ναυμαχία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας.

1919

Η Απόφαση του ΣΕΚΕ για τη Γ' Διεθνή
Η Απόφαση του ΣΕΚΕ για τη Γ’ Διεθνή

Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (31/5-5/6), το οποίο αποφασίζει την αποχώρηση του Κόμματος από τη 2η Διεθνή και την προετοιμασία προσχώρησης του στην 3η Διεθνή.

1930

Κλιντ Ίστγουντ
Κλιντ Ίστγουντ

Γεννιέται ο Κλιντ Ίστγουντ (Clinton Eastwood, Jr.), Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Η σταδιοδρομία του στον κινηματογράφο είναι έντονα αντιφατική όπως και οι θέσεις που εκφράζει. Ως ηθοποιός έπαιξε σε ταινίες με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, με αντιδραστικό περιεχόμενο (π.χ. «Επιθεωρητής Κάλαχαν») ή σε ταινίες μαζικής παραγωγής («σπαγγέτι γουέστερν») κ.α. Όταν όμως αποφάσισε να περάσει πίσω από την κάμερα ως σκηνοθέτης μας χάρισε αρκετές εξαιρετικές ταινίες όπως «Οι Ασυγχώρητοι» (1992), «Οι Γέφυρες του Μάντισον» (1995), «Σκοτεινό Ποτάμι» (2003), «Million Dollar Baby» (2004), «Γράμματα από την Ίβο Τζίμα» (2006), το αντιρατσιστικό «Gran Torino» (2008) κ.α.

1936

Η επιθετικότητα του αστικού κράτους κατά του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος οξύνεται στο δρόμο προς την ανοιχτή δικτατορία του κεφαλαίου (δικτατορία Μεταξά): Μέσα στο Μάη έγιναν 1.492 συλλήψεις αγωνιστών, 160 προφυλακίσεις, 34 εκτοπίσεις από Επιτροπές Ασφαλείας, 7 εκτοπίσεις από δικαστήρια, 761 παραπομπές σε δίκη, 283 καταδίκες. Βασανίστηκαν 438, τραυματίστηκαν 571, σκοτώθηκαν 10, έγιναν έρευνες 64, κατασχέσεις 585, διαλύσεις συγκεντρώσεων 135.

1945

Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ
Ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ σε γύρισμα

Γεννιέται ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (Rainer Werner Fassbinder‎), Γερμανός σκηνοθέτης. Το δυτικογερμανικό «οικονομικό θαύμα», ο καπιταλισμός, με τα αναρίθμητα αδιέξοδά του, γενικότερα, ανάγκασαν τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, να θέσει τέρμα στη ζωή του όντας 37 μόλις χρόνων! Στην πολύ σύντομη ζωή του, η οποία στιγμή δεν ήταν χωρίς πόνο και αγωνία, πόνο και αγωνία που πέρασε στο σύνολο του έργου του, είχε καταφέρει να αφήσει τα σημάδια του. Ταινίες, θέατρο, γράψιμο, πολιτικές τοποθετήσεις. Μέσα σε 13 χρόνια, κατάφερε να δημιουργήσει 41 ταινίες μεγάλου μήκους.

Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ
Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Ανάμεσα στα δημιουργήματά του, που τον κρατούν και θα τον κρατούν ζωντανό στη μνήμη μας, υψηλή θέση παίρνει και το «Berlin Alexanderplatz». Μια ταινία 15 1/2 ωρών (η οποία πέρασε και σαν μίνι σειρά στην τηλεόραση).

1949

Πωλ Ελυάρ
Ο Πωλ Ελυάρ φορώντας το δίκοχο των μαχητών του ΔΣΕ, διαβάζει το μήνυμά του

Γαλλική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κορυφαίο κομμουνιστή ποιητή Πωλ Ελυάρ (Eugène Émile Paul Grindel) καταφθάνει στην Ελεύθερη Ελλάδα.

Στον χαιρετισμό του προς τους μαχητές του ΔΣΕ ο Ελυάρ τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Βίτσι και ο Γράμμος, οι δυο αυτές κορφές του λεύτερου κόσμου, δεν είναι καθόλου πιο κάτω από κει που τις είχε βάλει η φαντασία μου. Αντίθετα, γιατί είδα εκεί τους μαχητές που τις στολίζουν με τον απίστευτο ηρωισμό τους, τους μαχητές που ‘ναι η φωτιά των βουνών και ολόκληρης της Ελλάδας, τιμή για τον πολιτισμένο κόσμο που δε θέλει να πεθάνει κάτω απ’ την ασφυκτική πίεση μιας μειοψηφίας εκμεταλλευτών, εμπρηστών του πολέμου. Ο ήλιος και η γης είναι ολότελα δικοί τους. (…) Φεύγω και φυλάω στην καρδιά μου σαν διαμάντι την αξέχαστη θύμηση της σωματικής και ψυχικής σας υγείας, τον ενθουσιασμό σας, την αδελφοσύνη σας, την πίστη σας για τη νίκη. Το μέλλον είναι δικό σας».

1953

Βλαντιμίρ Τάτλιν
Βλαντιμίρ Τάτλιν

Πεθαίνει ο Βλαντιμίρ Τάτλιν, Σοβιετικός ζωγράφος και αρχιτέκτονας. Μαζί με τον Καζιμίρ Μαλέβιτς ήταν η μια από τις δυο πιο σημαντικές μορφές στο καλλιτεχνικό κίνημα της Ρωσικής Πρωτοπορίας του 1920. Το πιο γνωστό του έργο είναι ο Πύργος της Τρίτης Διεθνούς.

1956

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της φοιτητικής εφημερίδας «Πανσπουδαστική», που εκδόθηκε από την παράνομη ΕΠΟΝ.

1957

Στέφανος Σαράφης

Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτής της ΕΔΑ Στέφανος Σαράφης σκοτώνεται στη Λεωφόρο Αλίμου από αυτοκίνητο της Αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής, που οδηγούσε ο Αμερικανός σμηνίας Μάριο Μουζάλι.

Στέφανος Σαράφης
Το άγαλμα του Στέφανου Σαράφη στον Άλιμο, στο σημείο που δολοφονήθηκε

Ο στρατηγός Στέφανος Σαράφης , στρατιωτικός διοικητής στο Γενικό Στρατηγείο του δοξασμένου Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και στη συνέχεια στέλεχος του ΚΚΕ, γνώρισε άμεσα τις διώξεις του αστικού κράτους. Εξορίστηκε στη Σέριφο, στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη, κατά τη διάρκεια του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και μετά τη λήξη του. Ενώ ήταν εξόριστος εξελέγη βουλευτής της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) το 1951 και επανεξελέγη το 1956. Στις 31 Μάη του 1957 έπεσε νεκρός στην παραλιακή λεωφόρο Αλίμου, μετά από χτύπημα αυτοκινήτου με στοιχεία Ξένη Αποστολή (Ξ.Α.), που οδηγούσε Αμερικανός σμηνίας της βάσης των ΗΠΑ στο Ελληνικό.

Στέφανος Σαράφης
Ο Στέφανος Σαράφης με τον Άρη Βελουχιώτη

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της με αφορμή το θάνατο του στρατηγού, σημείωνε: «Η ζωή του, ζωή αγνού πατριώτη, ήταν αφιερωμένη στο λαό, στην προκοπή του έθνους μας. Ο στρατηγός Σαράφης, συνεπής δημοκράτης, αντιτάχθηκε στα δικτατορικά καθεστώτα, γι’ αυτό και διώχθηκε από τη δικτατορία του Πάγκαλου και του Μεταξά, που τον κράτησε τρία χρόνια εξόριστο στη νήσο Μήλο.

Στέφανος Σαράφης

Ο στρατηγός Σαράφης βρέθηκε από τις πρώτες μέρες στις γραμμές του παλλαϊκού απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στους χιτλεροφασίστες κατακτητές. Η αφοσίωσή του στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και τους καταχτητές, οι στρατιωτικές του ικανότητες, τον ανέδειξαν αρχηγό του ΕΛΑΣ.

Το αντιδραστικό μεταβαρκιζιακό καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε στην πατρίδα μας, μεταχειρίστηκε κάθε μέσο για να λυγίσει τον στρατηγό Σαράφη και να αποστερήσει τον αγωνιζόμενο λαό μας από έναν συνεπή και λαοφιλή ηγέτη του.

Στέφανος Σαράφης

Ο στρατηγός Σαράφης πέρασε από την κόλαση του Μακρονησιού και βγήκε νικητής, ενσαρκώνοντας την αλύγιστη αντίσταση του λαού μας στους νέους ξένους δυνάστες, δοσμένος ακόμα περισσότερο στον βασανισμένο λαό μας…

Ο στρατηγός Σαράφης πολέμησε με υπερηφάνεια και αδιαλλαξία και τον αγγλοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Ο στρατηγός Σαράφης, εκτελώντας το χρέος προς την πατρίδα, ύψωσε τη φωνή του ενάντια στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης και των Αμερικάνων για εγκατάσταση ατομικών βάσεων στη χώρα μας».

Η κηδεία του στρατηγού του ΕΛΑΣ πραγματοποιήθηκε με την παρουσία χιλιάδων εργαζομένων.

Στέφανος Σαράφης

Ο στρατηγός Σαράφης αποτελεί μεγάλο παράδειγμα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, για τους απόστρατους, για τη στρατευμένη νεολαία μας.

1962

Άντολφ Αϊχμαν
Ο Άντολφ Αϊχμαν στη δίκη του 1961

Εκτελείται δι’ απαγχονισμού στο Ισραήλ ο Άντολφ Αϊχμαν (Otto Adolf Eichmann), αντισυνταγματάρχης των SS και ένας από τους βασικούς παράγοντες του ολοκαυτώματος των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1974

Ισραηλινά άρματα στο Γκολάν
Ισραηλινά άρματα στο Γκολάν

Έπειτα από μήνες συγκρούσεων, το Ισραήλ και η Συρία υπογράφουν συμφωνία για την απομάκρυνση των δυνάμεών τους από τα Υψώματα του Γκολάν στα σύνορα των δύο χωρών.

1975

Καραμανλής - Ντεμιρέλ
Καραμανλής – Ντεμιρέλ

Συνάντηση Καραμανλή – Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...