Σαν Σήμερα 4/1 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 4/1

1643

Γεννιέται ο Άγγλος φυσικός και μαθηματικός Ισαάκ Νεύτων ( Isaac Newton). Το κυριότερο έργο του ήταν  το τρίτομο «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας», όπου παραθέσε τα τρία αξιώματα της μηχανικής και το νόμο της βαρύτητας.

Ο Ισαάκ Νεύτων
Ο Ισαάκ Νεύτων

1717

Η Ολλανδική Δημοκρατία, το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και η Γαλλία υπογράφουν την Τριπλή Συμμαχία.

1762

Η Μεγάλη Βρετανία μπαίνει στον Επταετή Πόλεμο κατά της Ισπανίας και της Νάπολης.

1785

Γεννιέται ο Γερμανός παραμυθάς Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ (Jacob Ludwig Carl Grimm -αδερφοί Γκριμ). Εκείνος και ο αδελφός του Βίλχελμ γεννήθηκαν σε ένα μικρό χωριό της Γερμανίας το 1876 και το 1876 αντίστοιχα.

Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ
Ο Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ

Έμειναν γνωστοί για τα πάνω από 200 παραμύθια τους, γνωστά ως παραμύθια των αδελφών Γκριμ . Μάζευαν παραδοσιακές ιστορίες και τις αποτύπωναν όσο πιο πιστά μπορούσαν. Ανάμεσα στα παραμύθια τους τα οποία παραμένουν πολύ αγαπημένα μέχρι σήμερα είναι η «Σταχτοπούτα», η «Ραπουνζέλ», η «Χιονάτη και οι επτά νάνοι», η «Ωραία κοιμωμένη», «Χάνσελ και Γκρέτελ» κ.ά.

Ακόμα, εξέδωσαν βιβλία βασισμένα σε γερμανικούς θρύλους, «κλείνοντας» μέσα τους ένα μεγάλο κομμάτι της άγραφης παράδοσης της πατρίδας τους, αλλά και μελέτες με γλωσσολογικές έρευνες, που ασχολούνταν με την εξέλιξη της γερμανικής γλώσσας.

1788

Γεννιέται ένας από τους πρωταγωνιστές οπλαρχηγούς του πρώτου έτους της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Αθανάσιος Διάκος. Η δράση του επικεντρώθηκε στη Στερεά Ελλάδα. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1818 και το 1820 έγινε αρματολός στη Λιβαδειά.

Αθανάσιος Διάκος
Ο Αθανάσιος Διάκος σε πίνακα του Διονύσιου Τσόκου, 1861

Τον Απρίλιο του 1821 σε συνεργασία με άλλους οπλαρχηγούς κατέλαβε το φρούριο της Λιβαδειάς και χρησιμοποιώντας το ως ορμητήριο, έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες. Κατέλαβε την γέφυρα της Αλαμάνας και στις 23 Απριλίου 1821 έδωσε μάχη με τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη. Στη μάχη αυτή συνελήφθη και αφού μεταφέρθηκε στη Λαμία δολοφονήθηκε με ανασκολοπισμό από τους Τούρκους στις 24 Απριλίου 1821.

Ο Ελληνικός Στρατός του απένειμε τιμητικά τον βαθμό του Στρατηγού.

1809

Γεννιέται ο Γάλλος εκπαιδευτικός Λούι Μπράιγ (Louis Braille), εφευρέτης του ομωνύμου συστήματος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών.

Λούι Μπράιγ
Προτομή του Λούι Μπράιγ

1878

Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, οι Ρωσικές δυνάμεις απελευθερώνουν τη Σόφια από τον οθωμανικό ζυγό.

1880

Πεθαίνει ο κορυφαίος ζωγράφος του νεοκλασικισμού του 19ου αι., Άνσελμ Φόιερμπαχ (Anselm Feuerbach).

1884

Ιδρύεται στο Λονδίνο η Φαβιανή Εταιρία (από το όνομα του Ρωμαίου στρατηγού Φάβιο του Μελλητού, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία για την τακτική του της αναμονής). Οι Φαβιανοί, αντίθετοι έως και ανοιχτά εχθρικοί προς το μαρξισμό και την επαναστατική πάλη του προλεταριάτου, προσέβλεπαν στην «πίεση» προς τις άρχουσες τάξεις για μεταρρυθμίσεις-παραχωρήσεις, σε μικρά και βαθμιαία βήματα προς π.χ. την επέκταση του εκλογικού δικαιώματος, τη μεγαλύτερη παρέμβαση του κράτους στη διευθέτηση των διαφορών κεφαλαίου-εργασίας, κοκ.

«Φαβιανή Εταιρία» - Φράνκ Πόντμορε
O Φράνκ Πόντμορε, ένας εκ των ιδρυτών και «νονός» της «Φαβιανής Εταιρίας»

Όλα αυτά για τους Φαβιανούς αποτελούσαν έμπρακτα παραδείγματα σοσιαλισμού, ενώ ταυτόχρονα θεωρούσαν πως αυτός ήταν και ο μόνος ενδεδειγμένος δρόμος προς το σοσιαλισμό για τη βρετανική περίπτωση, για τις «ιδιαιτερότητες» του βρετανικού λαού, τις παραδόσεις και τον «χαρακτήρα» του. «Βασική τους αρχή είναι ο φόβος τους για την επανάσταση» είχε γράψει για τους Φαβιανούς ο Ένγκελς το 1893, ενώ ο Β. Ι. Λένιν είχε χαρακτηρίσει τις ιδέες και τη δράση τους ως «την πιο τέλεια έκφραση του οπορτουνισμού και της φιλελεύθερης εργατικής πολιτικής».

Οι Φαβιανοί άφησαν τη σφραγίδα τους στο βρετανικό εργατικό κίνημα, καθώς και στο Εργατικό Κόμμα που ιδρύθηκε λίγα χρόνια αργότερα.

1887

Ο Χαρίλαος Τρικούπης κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Χαρίλαος Τρικούπης
Ο Χαρίλαος Τρικούπης

1896

Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος και σχεδιαστής Αντρέ Μασόν (André-Aimé-René Masson).

Αντρέ Μασόν
Ο Αντρέ Μασόν

Συνέβαλε στην εξέλιξη του υπερρεαλισμού και του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού. Το 1965 ανέλαβε να φιλοτεχνήσει την οροφή του Θεάτρου Οντεόν (Théâtre de l’Odéon) του Παρισιού.

Αντρέ Μασόν
Αντρέ Μασόν – Η οροφή του θεάτρου “Οντεόν” στο Παρίσι

1901

Πεθαίνει ένας από τους αξιολογότερους εκπροσώπους της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα, ο Νικόλαος Γύζης.

Νικόλαος Γύζης
Ο Νικόλαος Γύζης

Γόνος φτωχής οικογένειας, πήρε το 1865 υποτροφία για σπουδές ζωγραφικής στο Μόναχο, όπου δεν άργησε να διακριθεί. Το 1872 επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά μετά από διετή παραμονή διαπίστωσε ότι οι τότε συνθήκες δεν ευνοούσαν την καλλιτεχνική δημιουργία και γύρισε στο Μόναχο, όπου ουσιαστικά έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Νικόλαος Γύζης
Μετά την καταστροφή των Ψαρών

Το 1882, μετά σειρά επιτυχημένων εκθέσεων και τη διεθνή αναγνώριση, εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και τακτικός καθηγητής.

Νικόλαος Γύζης
Παιδικοί αρραβώνες (τα αρραβωνιάσματα) (1875-1877)

Η προσωπικότητα του Γύζη ξεχωρίζει ανάμεσα στη λεγόμενη τριάδα του Μονάχου (Νικηφόρος Λύτρας, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νικόλαος Γύζης) και δικαιολογημένα ονομάστηκε «πρύτανης των Ελλήνων καλλιτεχνών». Ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι «Η δόξα των Ψαρών», «Τ’ αρραβωνιάσματα», «Το κρυφό σχολειό».

Νικόλαος Γύζης
Το Κρυφό Σχολειό (1885-1886)

1926

Κηρύσσεται -και τυπικά πια- η παγκαλική δικτατορία. Το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ τίθενται εκτός νόμου, ενώ εκατοντάδες  μέλη και στελέχη τους φυλακίζονται και εξορίζονται.

Ο Θ. Πάγκαλος
Ο Θ. Πάγκαλος

1927

Η ρεφορμιστική σοσιαλδημοκρατική ηγεσία των συνδικάτων διαλύει τη Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας της Ιταλίας, διευκολύνοντας το φασιστικό καθεστώς Μουσολίνι στο έργο του για απόλυτο έλεγχο των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στη συνέχεια, ονομαστά στελέχη τους, όπως οι Ντ’ Αραγκόνα, Ρίγκολα, Μαγκλιόνε, κ.α., θα τεθούν ανοιχτά στην υπηρεσία του φασιστικού καθεστώτος της Ιταλίας.

1932

Οι Βρετανικές αποικιακές αρχές θέτουν εκτός νόμου το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο.

Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο
Διαδήλωση του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου

1941

Γεννιέται ο λαϊκός τραγουδιστής Λάκης Αλεξάνδρου.

Λάκης Αλεξάνδρου
Ο Λάκης Αλεξάνδρου

Στην αρχή της καριέρας του τον στήριξε η Σωτηρία Μπέλλου και γνώρισε την επιτυχία τις δεκαετίες του 1970 και 1980.

1943

Εκτελείται από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής ο αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ιβάνοφ.

Γεώργιος Ιβάνοφ
Ο Γεώργιος Ιβάνοφ

1948

Η επιχείρηση του ΔΣΕ για την κατάληψη της Κόνιτσας αποτυγχάνει.

1948

Η Βιρμανία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

Βιρμανία
Ο Πρόεδρος της Βιρμανίας Σάο Σβε Θαϊκ με τον πρώην Βρετανό Αρμοστή Χιούμπερτ Έλβιν Ράνς

1948

Γεννιέται ο μετέπειτα διεθνής ποδοσφαιριστής Κώστας Δαβουρλής. Στην καριέρα του αγωνίστηκε επί το πλείστον με τα χρώματα της Παναχαϊκής, αλλά και για μεγάλο διάστημα στον Ολυμπιακό.

Κώστας Δαβουρλής
Ο Κώστας Δαβουρλής

1951

Στον πόλεμο της Κορέας, οι βορειοκορεατικές και κινεζικές δυνάμεις κυριεύουν την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ.

Πόλεμος στην Κορέα, 1951
Από τις μάχες στη Σεούλ

1956

Στα πλαίσια της ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού συστήματος ιδρύεται στη θέση του «Ελληνικού Συναγερμού» του Α. Παπάγου η Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) με επικεφαλής τον Κ. Καραμανλή.

Κωνσταντίνος Καραμανλής - Γεώργιος Παπανδρέου
Ο Κ. Καραμανλής με τον Γ. Παπανδρέου

1960

Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο Γάλλος συγγραφέας, δημοσιογράφος και φιλόσοφος Αλμπέρ Καμί (Albert Camus). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ασχολήθηκε με το θέατρο, ενώ εργάστηκε και σε αριστερά έντυπα. Το 1934 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας.

Αλμπέρ Καμί
Ο Αλμπέρ Καμί

Πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών και έγινε διευθυντής της εφημερίδας «Μάχη». Στη συνέχεια, ακολουθώντας τον Σαρτρ και τον υπαρξισμό, απομακρύνθηκε από το κομμουνιστικό κίνημα. Ο Καμί έγινε ένας από τους «πνευματικούς ηγέτες» της μικροαστικής διανόησης της Δύσης, που στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου συνέβαλε και καλλιέργησε την ιδέα του «τρίτου δρόμου». Οι βασανιστικές προσπάθειές του να παραμείνει «ελεύθερος σκοπευτής», να ζήσει την κοινωνικο-ιδεολογική πάλη χωρίς να προσχωρήσει σε κανένα από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα εκφράζονται σε αρκετά μυθιστορήματά του. Ορισμένα από τα πιο γνωστά του έργα είναι: «Ο Ξένος», «Ο Καλιγούλας», «Ο Μύθος του Σισύφου», «Η πανούκλα» κ.ά. Τιμήθηκε το 1957 με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1965

Το σύνολο των εισοδημάτων των Ελλήνων υπηκόων μονίμων κατοίκων Τουρκίας δεσμεύεται από τις τουρκικές αρχές, ενώ εντείνονται οι διώξεις των Ελλήνων της Ιμβρου και της Τενέδου.

1965

Πεθαίνει ο Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος Τόμας Στερνς Έλιοτ (Thomas Stearns Eliot), βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1948.

O Τόμας Στερνς Έλιοτ
O Τόμας Στερνς Έλιοτ

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ού αιώνα και ηγετική φυσιογνωμία του μοντερνιστικού κινήματος στην ποίηση. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του ανήκουν το «Ερωτικό τραγούδι του Τζ. Προύφροκ» (1915), η «Έρημη Χώρα» (1922), οι «Κούφιοι Άνθρωποι» (1925) τα «Τέσσερα κουαρτέτα» (1943) καθώς και το θεατρικό έργο «Φονικό στην Εκκλησιά» (1935).

1967

Οι Doors κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ τους, που φέρει το όνομά τους.

The doors
Το πρώτο άλμπουμ των The doors

Περιέχει τις επιτυχίες: «Break On Through (To the Other Side)», «Alabama Song», «Light My Fire» και «The End».

1970

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την επαρχία της Κίνας Τονγκχάι, προξενώντας το θάνατο σε πάνω από 15.000 ανθρώπους.

1971

Οι λιμενεργάτες του Σίδνεϋ μποϊκοτάρουν το υπερωκεάνιο «ΠΑΤΡΙΣ» της εταιρίας Χανδρή, διαμαρτυρόμενοι για το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα και απαιτώντας να απολυθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι.

Υπερωκεάνιο «Πατρίς»
Το υπερωκεάνιο «Πατρίς»

1986

Αποζημίωση 75.000 δραχμών καταδικάζεται να πληρώσει ο τέως συνταγματάρχης Θρασύβουλος Γιαβάνης, ο οποίος ήταν ο αρχηγός πληρώματος του άρματος μάχης που έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973. Από την πτώση της πύλης, συνεθλίβη και ένα αυτοκίνητο, το οποίο αφορούσε και η αποζημίωση.

Πολυτεχνείο 1973
Το καταπλακωμένο αυτοκίνητο από την πύλη του Πολυτεχνείου

1998

Η Αλγερινή κυβέρνηση προσπαθεί να καταστείλει τη λαϊκή εξέγερση που εκδηλώθηκε λόγω της φτώχειας. Πάνω από 172 άτομα σκοτώνονται σε τρία απομακρυσμένα χωριά.

Αλγερία, 1998
Από τις διαδηλώσεις στην Αλγερία

2013

«Φεύγει» αναπάντεχα από τη ζωή, στα 42 του χρόνια, ένας από τους σπουδαιότερους βολεϊμπολίστες όλων των εποχών στη χώρα μας, ο Νίκος Σαμαράς. Στην 25ετή του καριέρα είχε 263 συμμετοχές με τη φανέλα της Εθνικής ανδρών. Το όνομά του συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη επιτυχία μέχρι σήμερα της Εθνικής ανδρών που ήταν η 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1994 που έγινε στην Αθήνα.

Νίκος Σαμαράς
Ο Νίκος Σαμαράς

Ξεκίνησε την καριέρα του από την Ορεστιάδα (έφθασε μέχρι τον τελικό του CEV Cup) ενώ ακολούθησαν ο Ηρακλής (με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα), ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης και ο Μίλων, τον οποίο βοήθησε πέρυσι να επιστρέψει στην Α1. Εκτός Ελλάδας, φόρεσε τη φανέλα της ιταλικής Φαλκονάρα και της τουρκικής Φενερμπαχτσέ. Το 2013 είχε αποσυρθεί στη Λήμνο, όπου ήταν παίκτης της ομάδας Λήμνος Sports Club, αλλά και προπονητής των τμημάτων υποδομής, καθώς, αν και 42 ετών, δεν μπορούσε να εγκαταλείψει το αγαπημένο του άθλημα.

2014

Ισλαμικές ένοπλες μονάδες τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους καταλαμβάνουν την ιρακινή πολλή Φαλούτζα.

Ισλαμιστικό Κράτος
Ένοπλες δυνάμεις του ΙΚ στη Φαλούτζα

2022

«Φεύγει» από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο Στέλιος Σεραφείδης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και συνοδοιπόρος του ΚΚΕ.

Αθλητισμός - ποδόσφαιρο - ΑΕΚ - ΚΚΕ
O Στέλιος Σεραφείδης (πηγή: Eurokinissi)

Μέχρι το τέλος της ζωής του ο Στέλιος Σεραφείδης έδινε το «παρών» στους αγώνες της αγαπημένης του ΑΕΚ, σε όλα τα αθλήματα. Ήταν επίσης πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών της «Ένωσης».

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον παλαίμαχο τερματοφύλακα της ΑΕΚ Στέλιο Σεραφείδη, που τον τελευταίο χρόνο έδινε σκληρή και παλικαρίσια μάχη με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Βυθισμένη στην πιο βαθιά θλίψη η οικογένεια της ΑΕΚ αποχαιρετά με σεβασμό και δέος τον αιώνιο αρχηγό της ομάδας μας, Στέλιο Σεραφείδη. Η μορφή του, η ψυχή του, το αγωνιστικό του πάθος και η προσήλωσή του στην κιτρινόμαυρη ιδέα ταυτίστηκαν με την ίδια την ΑΕΚ. Η ανιδιοτέλειά του απέναντι στην αγαπημένη του ομάδα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας», ανέφερε η ΠΑΕ ΑΕΚ σε ανακοίνωσή της.

Ο Στέλιος Σεραφείδης γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1935. Ξεκίνησε από τους Παίδες Αιγάλεω και στη συνέχεια βρέθηκε για έναν χρόνο (1950-51) στον Απόλλωνα Αθηνών. Το 1951 σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στην ΑΕΚ, ακολουθώντας τον μεγαλύτερο αδερφό του Λάμπη, όπου παρέμεινε επί μία και πλέον εικοσαετία, έως το 1972, όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, σε ηλικία 37 ετών. Με την κιτρινόμαυρη φανέλα αγωνίστηκε συνολικά σε περισσότερους από 300 αγώνες.

Μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας ασχολήθηκε με την προπονητική, εργαζόμενος κυρίως στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ. Για αρκετά χρόνια υπήρξε ο προπονητής τερματοφυλάκων της ΑΕΚ, μέχρι το 1995.

Τον είχε επισκεφθεί κλιμάκιο του ΚΚΕ που του δώρισε το Λεύκωμα με αφιέρωση του Δ. Κουτσούμπα

Πριν λίγους μήνες τον Στέλιο Σεραφείδη είχε επισκεφθεί κλιμάκιο του ΚΚΕ στο σπίτι του, προκειμένου να του εκφράσει τη στήριξη στον αγώνα που έδινε με την ασθένειά του.

Κατά την επίσκεψη, το κλιμάκιο τού δώρισε το Λεύκωμα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με ιδιόχειρη αφιέρωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.     

Αθλητισμός - ποδόσφαιρο - Στέλιος Σεραφείδης - ΑΕΚ - ΚΚΕ
Η ιδιόχειρη αφιέρωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στον Στέλιο Σεραφείδη

«Ασχοληθήκαμε με τα αθλητικά, αλλά η ψυχή μας ήταν ταγμένη στον αγώνα»

Ο Στέλιος Σεραφείδης είχε μιλήσει σε εκδήλωση του ΚΚΕ για την επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο το 2018, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ένιωθα υπερηφάνεια για τον Κοντούλη που πέρασε από την ομάδα μας», τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ που εκτελέστηκε από τους ναζί την περίοδο της Κατοχής.

Στην εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 20 χρόνια από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

Ο σπουδαίος παλαίμαχος τερματοφύλακας είχε μιλήσει ακόμα σε εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα 20 χρόνια από την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και τον φιλικό αγώνα που είχε δώσει η ΑΕΚ με την Παρτιζάν στο βομβαρδιζόμενο Βελιγράδι και είχε αναφερθεί στο συμβολισμό που είχε το ταξίδι στο Βελιγράδι και τη σεμνή περηφάνια που ένιωσε ο κόσμος της ΑΕΚ για το γεγονός ότι δεν περιορίζεται στα στενά όρια ενός συλλόγου που ενδιαφέρεται μόνο για τη δράση μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Πηγή: 902.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...