Σαν σήμερα 4 Απριλίου – Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν Σήμερα 4/4

188

Γεννιέται ο Καρακάλλας, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

Αρχαία Ρώμη - Καρακκάλας
Τα λουτρά (terme) του Καρακάλλα

1147

Πρώτη ιστορική καταγραφή της Μόσχας, όταν ο Γιούρι Ντολγκορούκι, πρίγκηπας του Ροστόφ, αναφέρεται στον πρίγκηπα του Νόβγκοροντ-Σεβέρσκι και τον προσκαλεί στη Μόσχα.

Ρωσία - Μόσχα
Το έμβλημα της πόλης της Μόσχας

Η ονομασία της πόλης προέρχεται από τον ποταμό Μοσκβά – Москва́ (εξελληνισμένα Μόσχοβας) που τη διαρρέει.

Με πληθυσμό (2015) 12.576.879 κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας και της Ευρώπης.

1581

Ο Φράνσις Ντρέικ (Sir Francis Drake), χρίζεται ιππότης επειδή ολοκλήρωσε τον περίπλου της Γης.

Στις 29 Απριλίου 1587, κατά τη ναυμαχία του Κάντιθ η οποία διήρκεσε τρεις ημέρες, ο Ντρέικ διαλύει τον ισπανικό στόλο.

Αγγλία - Θαλασσοπόροι - Φράνσις Ντρέικ
Πορτρέτο του Φράνσις Ντρέικ από τα τέλη του 16ου αιώνα

1807

Πεθαίνει ο Ζερόμ Λαλάντ, Γάλλος αστρονόμος.

1818

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών υιοθετεί τη σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών με 13 κόκκινες και λευκές ρίγες και ένα αστέρι για κάθε πολιτεία (τότε 20).

1826

Υπογράφεται μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης, με το οποίο επιβεβαιωνόταν η πρόθεση των δύο Δυνάμεων να μεσολαβήσουν μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους.

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Μακρυγιάννης
Ο Μακρυγιάννης

«Τους κατατρέξανε οι Ευρωοπαίγοι τους δυστυχείς Ελληνες. Εις τις πρώτες χρονιές εφόδιαζαν τα κάστρα των Τούρκων, τους κατάτρεχαν και τους κατατρέχουν ολοένα διά να μην υπάρξουν. Η Αγγλία τους θέλει να τους κάμη Αγγλους με την δικαιοσύνην την αγγλική καθώς οι Μαλτέζοι ξυπόλυτους και νηστικούς, οι Γάλλοι Γάλλους, οι Ρούσοι Ρούσους κι ο Μέτερνικ της Αουστρίας Αουστριακούς – κι όποιος τους φάγη από τους τέσσερους. Και τους λευτερώνουν χερότερα κι από τους Τούρκους».
Ι. Μακρυγιάννης – «Άπαντα: Απομνημονεύματα – Δίκη»

Ένα χρόνο μετά (6-Ιούλη-1827) οι πληρεξούσιοι Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας υπέγραψαν στο Λονδίνο την ομώνυμη συνθήκη, με την οποία δεσμεύονταν να διευθετήσουν το ελληνικό ζήτημα και να επιφέρουν την ειρήνευση στην ανατολή.
Η συνθήκη περιλάμβανε επτά άρθρα φανερά κι ένα συμπληρωματικό που ήταν και μυστικό. Επιγραμματικά το περιεχόμενό της είχε ως εξής:

  • Να υπάρξει ανακωχή μεταξύ των εμπολέμων – των επαναστατημένων, δηλαδή, Ελλήνων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – και μεσολάβηση των μεγάλων δυνάμεων.
  • Η Ελλάδα να γίνει αυτόνομο κράτος, φόρου υποτελές στον Σουλτάνο, του οποίου την επικυριαρχία όφειλε να αναγνωρίσει.
  • Να αποζημιωθούν οι Οθωμανοί, των οποίων οι περιουσίες θα περνούσαν στην κυριότητα Ελλήνων.
  • Τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους να οριστούν ύστερα από διαπραγματεύσεις.

Στο μυστικό άρθρο της συνθήκης προβλεπόταν πως αν στο διάστημα ενός μηνός η οθωμανική κυβέρνηση δε δεχόταν το διαμεσολαβητικό ρόλο των τριών μεγάλων δυνάμεων, δεν αποδεχόταν την ανακωχή και τις προτάσεις τους, οι εν λόγω δυνάμεις όφειλαν:

  • Να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους με την ελληνική πλευρά.
  • Να επιβάλουν την ανακωχή χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο.
  • Να επιβάλουν τις αρχές ειρήνευσης μεταξύ Οθωμανών και Ελλήνων που συμπεριλαμβάνονταν στην εν λόγω συνθήκη.

Πληροφορίες: Ριζοσπάστης

1870

Πεθαίνει ο Χάινριχ Γκούσταβ Μάγκνους, Γερμανός χημικός και φυσικός.

1871

Πεθαίνει ο Γερμανός ζωγράφος Πέτερ φον Χες (Peter Von Hess).

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Πέτερ φον Χες
Πίνακας του Πέτερ φον Χες που απεικονίζει τον Ανδρέα Μιαούλη

Διακρίθηκε κυρίως στις αναπαραστάσεις μαχών και ειδικότερα ως ζωγράφος που απαθανάτισε τις ιστορικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και στιγμιότυπα από την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία (γεννήθηκε 29-7-1792).

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Πέτερ φον Χες - Ελληνική Επανάσταση
Ο Αναγνωσταράς μάχεται στη μάχη στο Βαλτέτσι, του Πέτερ φον Χες

1879

Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Ερρίκος Γουλιέλμος Ντόβε.

1884

Γεννιέται ο Ιζορόκου Γιαμαμότο, Ιάπωνας ναύαρχος.

Ιαπωνία - Πολεμικό Ναυτικό - Ναύαρχος Ιζορόκου Γιαμαμότο
Ο ναύαρχος Ιζορόκου Γιαμαμότο

1896

Γεννιέται ο Ρουμανογάλλος συγγραφέας Τριστάν Τζαρά, εισηγητής του καλλιτεχνικού κινήματος του Ντανταϊσμού (ή Dada Νταντά) ενός καλλιτεχνικού κινήματος αισθητικής αναρχίας που αναπτύχθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στις εικαστικές τέχνες καθώς και στη λογοτεχνία, το θέατρο και την γραφιστική (πέθανε 25/12/1963).

Μεταξύ άλλων, το κίνημα ήταν και μια διαμαρτυρία ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου και αυτού που οι Ντανταϊστές πίστευαν ότι ήταν μια «καταπιεστική διανοητική αγκύλωση», τόσο στην τέχνη όσο και στην καθημερινότητα.

Πολιτισμός - Ντανταϊσμός
Das menschliche Auge und ein Fisch, letzterer versteinert Το ανθρώπινο μάτι και ένα ψάρι, το τελευταίο απολιθωμένο 1920 Γιόχανς Μπάαντερ

Ο Ντανταϊσμός χαρακτηρίζεται από εσκεμμένο παραλογισμό και απόρριψη των κυρίαρχων ιδανικών της τέχνης. Επηρέασε μεταγενέστερα κινήματα, κυρίως τον σουρεαλισμό, που ουσιαστικά ήταν η μετεξέλιξή του.

Πληροφορίες: wikipedia

1912

Το Θιβέτ γίνεται για πρώτη φορά με τη βία επαρχία της Κίνας.

Θιβέτ - Λάσα
Η πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα

1913

Ο ανθυπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, πιλοτάροντας ένα Blériot «Μπλεριό 11», χάνει τη ζωή του, λόγω πτώσης του αεροσκάφους του. Είναι ο πρώτος νεκρός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Ελληνική Αεροπορία - Εμμανουήλ Αργυρόπουλος
Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος

1914

Γεννιέται η Γαλλίδα συγγραφέας, Μαργκερίτ Ντιράς (Marguerite Duras).

1917

Ο Βλάντιμιρ Λένιν, έχοντας επιστρέψει στην Πετρούπολη από την Ελβετία, λαμβάνει ηγετικό ρόλο στο κίνημα των Μπολσεβίκων, δημοσιεύοντας τις «Θέσεις του Απρίλη».

Στις 3 Απρίλη 1917 επιστρέφει στην Πετρούπολη, από το εξωτερικό όπου ήταν εξόριστος, ο Λένιν και την επομένη, 4 Απρίλη, δημοσιεύει τις «Θέσεις του Απρίλη» – «Τα καθήκοντα του προλεταριάτου στην τωρινή επανάσταση».

Οι «Θέσεις του Απρίλη» συνιστούν ένα πραγματικό μανιφέστο κήρυξης της σοσιαλιστικής επανάστασης και της πορείας του κόμματος των μπολσεβίκων, αναλύοντας ταυτόχρονα και την κατάσταση του διεθνούς επαναστατικού κινήματος. Ιδιαίτερης σημασίας, τόσο από την άποψη της ουσιαστικής πολιτικής πράξης, όσο και από την άποψη της επαναστατικής φλόγας που ως συμβολισμός είναι διαλεκτικά και γι’ αυτό άρρηκτα δεμένος με την πράξη, είναι η ακροτελεύτια Θέση με την οποία ο Λένιν υποστηρίζοντας με ατράνταχτα επιχειρήματα να πετάξει το κόμμα «το βρώμικο πουκάμισο, καιρός πια να φορέσουμε καθαρά ασπρόρουχα», προτείνει ότι «πρέπει να ονομαστούμε Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως ονόμαζαν τον εαυτό τους οι Μαρξ και Ενγκελς».

Οι «Θέσεις του Απρίλη» εγκρίθηκαν στην 7η Πανρωσική Συνδιάσκεψη του Κόμματος στις 29 Απρίλη στην Πετρούπολη. Στις 23 Οκτώβρη 1917 η ΚΕ του Κόμματος στην ιστορική συνεδρίασή της αποφάσισε την άμεση εξέγερση, καθώς το Κόμμα είχε κερδίσει την αμέριστη εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης και της φτωχής αγροτιάς. Στις 25 Οκτώβρη η ένοπλη εξέγερση του προλεταριάτου της Πετρούπολης ανέτρεψε την αστική προσωρινή κυβέρνηση και η εξουσία πέρασε στα Σοβιέτ, αλλάζοντας σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Πληροφορίες: Ριζοσπάστης

1919

Το θωρηκτό Αβέρωφ μπαίνει στο λιμάνι της Σμύρνης. 50.000 άνθρωποι το υποδέχονται πανηγυρίζοντας στην προκυμαία.

Ελλάδα - Πολεμικό Ναυτικό - Θωρηκτό "Αβέρωφ"
Πίνακας που απεικονίζει την είσοδο του θωρηκτού Αβέρωφ στο λιμάνι της Σμύρνης

1925

Ιδρύεται στη Γερμανία η Σουτσστάφφελ – Schutzstaffel, που σημαίνει «μοίρα ασφαλείας» (SS). Έγινε γνωστή για τα εγκλήματα που διέπραξε και χαρακτηρίστηκε από την κτηνωδία των μελών της.

1926

Στις 4 και 11 του Απρίλη και υπό την επίβλεψη του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου διεξάγονται νόθες και ανελεύθερες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ΚΚΕ απέχει, όπως επίσης απέχουν και τα αστικά κόμματα που είχαν προβάλλει ως κοινό τους υποψήφιο τον Κ. Δεμερτζή. Τελικά ο Θ. Πάγκαλος «εκλέγεται» Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχεδόν παμψηφεί.

Ελλάδα - Δικτάτορας - Θεόδωρος Πάγκαλος
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος

1931

Η Εργατική Βοήθεια κάνει έκκληση σ’ όλους τους εργαζομένους της Ελλάδας να κινητοποιηθούν για να σώσουν τον Βούλγαρο πολιτικό καταδιωκόμενο Άντζελ Μίντσεφ, καταδικασμένο σε θάνατο από τις Βουλγαρικές αρχές, που πιάστηκε στην Κομοτηνή από τις ελληνικές αρχές.

ΚΚΕ - Εργατική Βοήθεια - Ριζοσπάστης, 1931
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» με την έκκληση της «Εργατικής Βοήθειας»

1931

Πεθαίνει ο Αντρέ Μισελέν (Andre Μichelin), Γάλλος εφευρέτης των ελαστικών αυτοκινήτου και ιδρυτής της ομώνυμης βιομηχανίας ελαστικών.

1932

Στις ΗΠΑ, ο χημικός Κ.Κ. Κινγκ κατορθώνει να απομονώσει τη βιταμίνη C.

1932

Γεννιέται ο σοβιετικός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι (Андре́й [Арсе́ньевич] Тарко́вский).

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Αντρέι Ταρκόφσκι
Ο Αντρέι Ταρκόφσκι

θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους κινηματογραφιστές. Ηταν γιος του ποιητή Αρσένι Ταρκόφσκι και έτσι ανατράφηκε από παιδάκι μέσα σε καλλιτεχνικό περιβάλλον.

Σπούδασε στο Πανενωσιακό Κρατικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Γύρισε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους στα 1956 και αμέσως έδειξε τις μεγάλες δυνατότητές του.

Ο λυρισμός και η ποίηση που έχει μέσα στο έργο του φανερώνονται στη διπλωματική του εργασία “Ο οδοστρωτήρας και το βιολί” – 1961. Θέμα της της ταινίας μια φιλία. Ένα τρυφερό και ευαίσθητο παιδί που παίζει βιολί θα ανακαλύψει όλη την ομορφιά και το λυρισμό του κόσμου χάρη σε μια φαινομενικά αταίριαστη σχέση, σε μια σχέση φιλική που αναπτύσσεται ανάμεσα σ’ εκείνο και στο ρωμαλέο οδηγό ενός οδοστρωτήρα.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Αντρέι Ταρκόφσκι
Ο Αντρέι Ταρκόφσκι πίσω από την κάμερα

Ο ήλιος και το νερό, τα όνειρα και οι φαντασιώσεις του μικρού βιολιστή θα πάρουν ποιοτικές αποχρώσεις. Ο Ταρκόφσκι θα γίνει γνωστός έξω από τη χώρα του με την ταινία “Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν”,που γύρισε στα 1962.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Αντρέι Ταρκόφσκι
Ο Αντρέι Ταρκόφσκι

Η ταινία αποσπά τις καλύτερες κριτικές και κερδίζει το “Χρυσό Λιοντάρι” στο Φεστιβάλ Βενετίας. Αργότερα, ο Ταρκόφσκι θα γυρίσει την τεράστια επική τοιχογραφία και με θαυμαστό τρόπο θα αναπλάσει το ρωσικό Μεσαίωνα.

Ο Ρουμπλιώφ, διατρέχει έναν κόσμο φρικτής βίας και καταστροφής, ώσπου χάνει το κουράγιο του και εγκαταλείπει τη ζωγραφική. Θα αλλάξει γνώμη μόνον όταν συναντήσει ένα νέο που παλεύει να χύσει μια καμπάνα αλλά δεν ξέρει τον τρόπο. Μόνο του όπλο είναι το πάθος. Ένα πάθος που συγκινεί τον Ρουμπλιώφ και τον επαναφέρει στον κόσμο της τέχνης.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Αντρέι Ταρκόφσκι
Ο Αντρέι Ταρκόφσκι την ώρα που σκηνοθετεί

Θα συνεχίσει με το “Σολάρις”, τη ρώσικη απάντηση στο “2001” του Κιούμπρικ, και, το 1975 θα γυρίσει τον “Καθρέφτη”, που είναι η πιο αυτοβιογραφική ταινία του.

Ο σκηνοθέτης είναι πια στη μέση ηλικία, και πριν συνεχίσει τη σύντομη πορεία του βάζει έναν καθρέφτη μπροστά του. Βλέπει τον εαυτό του, τους άλλους, το παρελθόν του, το μέλλον, το παρόν, τη μοίρα του.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Αντρέι Ταρκόφσκι
Η αφίσα της ταινία Solaris

Στα 1982, ο Ταρκόφσκι φεύγει για την Ιταλία. Εκεί γυρίζει, τι άλλο; – τη “Νοσταλγία” που ήδη είχε αρχίσει να φωλιάζει μέσα του. Στα 1984 γυρίζει στη Σουηδία τη “Θυσία”.

Η “Θυσία”, που είναι και η τελευταία του ταινία, είναι ίσως η θυσία του καλλιτέχνη που έχει πια αντικρίσει το θάνατο και παρατηρεί χωρίς να δειλιάσει, το τέλος να πλησιάζει. Ο σκηνοθέτης είναι βαριά άρρωστος και κάνει μια θυσία, γυρίζει την πλάτη στο θάνατο και γυρίζει τη Θυσία. Παρά το περιορισμένο σε αριθμό έργο του, ο σκηνοθέτης πέρασε στην ιστορία της 7ης τέχνης ως ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους κινηματογραφιστές.. Οι επτά μεγάλες του ταινίες είναι ψυχογραφήματα, καταδύσεις στο εγώ, επιστροφή στη φύση, και μια αέναη ανάλυση και αναζήτηση της αλήθειας.

Πηγή: Ριζοσπάστης

1944

Εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας μπαίνουν στην Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ. Η Επιτροπή αυτή μετεξελίχθηκε λίγους μήνες αργότερα στη Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Β'ΠΠ - Γαλλία - ΚΚ Γαλλίας - Σαρλ Ντε Γκωλ - Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, 1944
Η Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης

Η συμμετοχή του ΚΚ Γαλλίας σε μια σειρά αστικές κυβερνήσεις έως το 1947 (όταν και αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση Ραμαντιέ), καταδείκνυε τα προβλήματα στρατηγικής στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και νωρίτερα.

Μετά τον πόλεμο η στρατηγική πολλών ΚΚ άρχισε σταδιακά να απομακρύνεται από τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης, περιορίζοντας και υποτάσσοντας τη δράση των κομμάτων στην υπεράσπιση των αστικοδημοκρατικών ελευθεριών και της χώρας τους στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού συστήματος.

1945 

Πανεργατική απεργία στη Θεσσαλονίκη κατά του διορισμού κατοχικών συνδικαλιστών στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου .

1945

Ο Σοβιετικός Στρατός, μαζί με την ουγγρική εργατική τάξη, το παρτιζάνικο κίνημα και τους Ούγγρους κομμουνιστές που βρέθηκαν στον πυρήνα του, απελευθερώνουν την Ουγγαρία.

Κόκκινος Στρατός - Ουγγαρία - Βουδαπέστη
Σοβιετικός στρατιώτης έξω από την Βουδαπέστη

1945


Σχηματίζεται στην Τσεχοσλοβακία κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής τον Ζ. Φίρλιγγερ.

Τσεχοσλοβακία - Εθνικό Μέτωπο - Ζντένεκ Φίρλιγγερ
Ο Ζντένεκ Φίρλιγγερ το 1932

Στην κυβέρνηση αυτή μετείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά και αστικές δυνάμεις. Η διαπάλη για την εξουσία τα επόμενα χρόνια θα είναι σφοδρότατη. Το 1948 οι αστοί αποχώρησαν από την κυβέρνηση και το Εθνικό Μέτωπο, αφού προηγουμένως είχαν αποτύχει να ανατρέψουν την κυβέρνηση Γκότβαλντ (1946) φέρνοντας στη θέση της μια αμιγώς αστική.

Στις 9/5/1948 ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα, με το οποίο η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσονταν Λαϊκή Δημοκρατία.

1946

Με προκήρυξή τους προς τον ελληνικό λαό, τα κόμματα που ανήκαν στον συνασπισμό του ΕΑΜ, το ΚΚΕ, το Αγροτικό Κόμμα (του Κ. Γαβριηλίδη), η Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών (του Ι. Σοφιανόπουλου), το Σοσιαλιστικό Κόμμα – Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας (του Α. Σβώλου), το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (του Α. Λούλη), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (του Γ. Οικονόμου) και η Δημοκρατική Ένωση (του Σ. Κοπτικά), ανακοινώνουν πως η αποχή από τις εκλογές της 31ης Μάρτη ήταν 55% και καλούν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν σε πανδημοκρατικό μέτωπο. Ζητούν ακύρωση του εκλογικού πραξικοπήματος και σχηματισμό κυβέρνησης δημοκρατικής συνεννόησης, που να διεξάγει γνήσιες εκλογές.

ΕΑΜ - Προκήρυξη αριστερών κομμάτων, 1946 - Ριζοσπάστης
Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη με την προκήρυξη των κομμάτων που συμμετείχαν στο ΕΑΜ

1948

Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση εκδίδει Νόμο (αρ.13) για την απονομή ηθικών αμοιβών στους μαχητές του ΔΣΕ που διακρίνονταν στη μάχη (έπαινος, προαγωγή για ανδραγαθία, μετάλλιο ανδρείας και ανακήρυξη μονάδας σε «επίλεκτη»).

ΔΣΕ- Ηθικές αμοιβές
Μαχητής του ΔΣΕ, λαμβάνει ηθική αμοιβή

Την ίδια μέρα στο περιοδικό του ΔΣΕ Δημοκρατικός Στρατός δημοσιεύεται άρθρο του Γραφείου Διαφώτισης του Γενικού Αρχηγείου, όπου εκθέτονταν οι σκοποί, το περιεχόμενο και οι τρόποι ξεδίπλωσης της διαφωτιστικής δουλειάς στις γραμμές των ανταρτών και την υπόλοιπη Ελλάδα. «Στο λαϊκό απελευθερωτικό πόλεμο, που κάνουμε», τονίζονταν σχετικά, «πολεμάμε σε πολλά μέτωπα. Εκτός από το πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό, έχουμε και το ιδεολογικό μέτωπο».

1949

Στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, δώδεκα έθνη υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού.

Ιδρύεται ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντικό Σύμφωνο). Το ιδρυτικό του συνυπέγραψαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.

Αργότερα, το 1952, προσχώρησαν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο η Ελλάδα και η Τουρκία, το 1955 η Δυτική Γερμανία και το 1982 η Ισπανία.

Ιμπεριαλισμός - ΝΑΤΟ
Οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ

Η Συνθήκη αποτελείται από 14 άρθρα.
Η δημιουργία του ΝΑΤΟ ήταν η πρώτη επιθετική ενέργεια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κατά της Σοβιετικής Ενωσης και των σοσιαλιστικών χωρών, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ηταν ένα αποφασιστικό βήμα αυτών των δυνάμεων στην πρόκληση του «Ψυχρού Πολέμου».

Ένας πρόχειρος απολογισμός του ΝΑΤΟ:

Οι κατάφωρες παραβιάσεις των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως στις περιπτώσεις της Κύπρου, της Κούβας, της Χιλής, της Παλαιστίνης, της Γρανάδας, του Παναμά, της Λιβύης, της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Νικαράγουας, του Σαλβαντόρ, της Βοσνίας, της Νέας Γιουγκοσλαβίας, των Βαλκανίων γενικότερα κλπ., δίνουν απάντηση όσον αφορά στο «πού πιστεύει» το ΝΑΤΟ.

Οι χούντες στην Ελλάδα, στη Χιλή και την Τουρκία φανερώνουν από μόνες τους την αξία των διακηρύξεων του ΝΑΤΟ περί δημοκρατίας, ελευθερίας και κράτους του νόμου.

Για την προσήλωση των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στα «ειρηνικά μέσα» η ιστορία λέει:

Πόλεμος στην Κορέα και στο Βιετνάμ, επέμβαση στην Ινδοκίνα, στη Γρανάδα και στον Παναμά, επιδρομή στη Λιβύη, στο Λίβανο και τον Περσικό Κόλπο, στρατιωτικές επεμβάσεις στις Φιλιππίνες, στην Ελλάδα και τη Σομαλία. Ας προσθέσουμε τις επιδόσεις των συμμάχων των Αμερικανών, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, στα Φόλκλαντ, στην Αλγερία, και όχι μόνο. Και μαζί με όλα αυτά την άμεση εμπλοκή των «ειρηνοποιών» στα εσωτερικά χωρών, με στόχο την ανατροπή των δημοκρατικών κατακτήσεων των λαών τους και τη στήριξη της αντίδρασης, όπως στο Σαλβαδόρ, στη Νικαράγουα και αλλού.

Ακριβώς πενήντα χρόνια μετά, στις 23 του Απρίλη 1999, οι ηγέτες των κρατών-μελών, στην Ουάσιγκτον και πάλι, την ώρα που βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία, υπέγραφαν τη Συμφωνία για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Κλείνοντας αυτήν τη σύντομη αναφορά στο ΝΑΤΟ, παραθέτουμε αποσπάσματα από την εξαιρετικά επίκαιρη εκτίμηση των ντοκουμέντων του ΚΚΕ.
Στις Θέσεις για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκαν το Δεκέμβρη του 2016, αναφέρεται:

«Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να αποτελεί την ισχυρότερη πολιτική – στρατιωτική συμμαχία, παρά την όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό του και τη διαφαινόμενη τάση συγκρότησης ενός αυτοδύναμου στρατιωτικού μηχανισμού της ΕΕ. Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία “δίνουν τον τόνο” της αποφασιστικότητας των Αμερικανών κι Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους έναντι της αστικής τάξης της Ρωσίας, αξιοποιώντας τα πολεμικά μέσα που έχουν στα χέρια τους σε όλη την περίμετρο των ρωσο-ΝΑΤΟικών συνόρων.

Ανάλογα σχέδια ενίσχυσης της παρουσίας του έχουν εκπονήσει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και στην περιοχή του Ειρηνικού (με τη στρατηγική “Pivot to Asia”), αλλά και σε άλλες περιοχές.

Οσον αφορά τα πεδία υπαρκτής ή ενδεχόμενης στρατιωτικής αντιπαράθεσης, ξεχωρίζουν η ΝΑ Μεσόγειος, η ΝΑ Ασία, η Β. Αφρική και ο Αρκτικός Κύκλος, χωρίς να αποκλείονται και άλλες εστίες ή εύφλεκτες περιοχές, όπως ο Καύκασος, ο Περσικός Κόλπος, η περιοχή του Αντεν και τα Βαλκάνια.

Επίσης, τόσο οι πολεμικές αντιπαραθέσεις στην Ευρώπη (Νοτιοανατολική Ουκρανία, Κριμαία) όσο και η ενίσχυση του ΝΑΤΟ σε Βαλτική, Μαύρη Θάλασσα αλλά και στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο, αποτελούν παράγοντες που συνηγορούν υπέρ του ενδεχόμενου ξεσπάσματος πολεμικών αναμετρήσεων και σε ευρωπαϊκό έδαφος.

(…) Συνεχή παρακολούθηση απαιτεί επίσης η στάση της ελληνικής αστικής τάξης μπροστά σε ένα ενδεχόμενο πιο γενικευμένης αντιπαράθεσης Ρωσίας – ΗΠΑ ή ακόμα και Κίνας – ΗΠΑ στο μέλλον. Σήμερα η ελληνική αστική τάξη, μέσω και της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που στρέφονται ενάντια στη Ρωσία. Στηρίζει τις αποφάσεις που παίρνονται ενάντιά της, διευκολύνει την αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα τη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών (αλλά με πραγματικό στόχο τον καλύτερο έλεγχο των διελεύσεων του ρωσικού στόλου), συμμετέχει σε κοινές αεροπορικές δραστηριότητες με τη Βουλγαρία με βασικό αντικείμενο την αποτροπή της “ρωσικής απειλής” στη Μαύρη Θάλασσα.

(…) Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, αποκαλύπτει με συνέπεια στον ελληνικό λαό τους κινδύνους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, συμβάλλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της πάλης ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στις ξένες βάσεις, στην αλλαγή και επαναχάραξη των συνόρων της περιοχής που μεθοδεύουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Παλεύει σταθερά για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που είναι η αιτία των πολέμων».

Πηγή: Ριζοσπάστης (4-4-2001), Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ο Συνέδριο, Ριζοσπάστης (6-4-2019)

1949

Τμήματα του ΔΣΕ καταλαμβάνουν την Πυρσόγιαννη που ήταν έδρα της 75ης Ταξιαρχίας του κυβερνητικού στρατού.

ΔΣΕ - Πυρσόγιαννη
Τμήμα του ΔΣΕ

1961

Ο αντισοβιετισμός, ο αντικομμουνισμός φτάνουν σε επίπεδα υστερίας στις ΗΠΑ. Αμερικανίδα κερδίζει αγωγή διαζυγίου, ισχυριζόμενη στο δικαστήριο ότι ο σύζυγός της είχε στείλει συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Κάστρο και στον Χρουτσόφ!

1964

Ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιζβέστια» τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου και εναντίον οποιασδήποτε ξένης επέμβασης.

ΕΣΣΔ - ΚΚΣΕ - Νικίτα Χρουστσόφ
Ο Νικίτα Χρουστσόφ

Πηγή: Ριζοσπάστης (4-5-2001)

1964

Την παραπομπή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Κόλλια στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο ανακοινώνει η κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι αρεοπαγίτες ζητούν την εκδίωξη από το δικαστικό Σώμα του «εμπρηστή της Δικαιοσύνης» Αντ. Φλώρου.

Μετεμφυλιακό κράτος - Δολοφονία Λαμπράκη - Κωνσταντίνος Κόλλιας
Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας

Ο εισαγγελέας Αντ. Φλώρος είχε αναφέρει σε έκθεσή του ότι ο Κόλλιας επιχείρησε παρέμβαση στην ανάκριση για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

1964

Οι Μπιτλς γίνονται το πρώτο μουσικό συγκρότημα που καταφέρνει πέντε τραγούδια του να καταλάβουν τις πέντε πρώτες θέσεις του αμερικανικού Billboard.

1967

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί στη Νέα Υόρκη τον λόγο του «Πέρα από το Βιετνάμ».

1968

Πρόγραμμα Απόλλων: Η NASA εκτοξεύει την αποστολή Απόλλων 6.

1968

Στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο μπάσκετ, η ΑΕΚ κερδίζει τη Σλάβια Πράγας με 89-82. Πρόκειται για τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο που κατακτά ελληνική ομάδα. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο παρουσία 80.000 θεατών. Η συμμετοχή του κόσμου αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ευρώπη.

1968

Δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (Martin Luther King Jr. -πραγματικό όνομα Μάικλ Κινγκ Τζούνιορ). Παιδί ιερέα και δασκάλας βίωσε από πολύ νωρίς τον φυλετικό διαχωρισμό. Στο σχολείο ήταν άριστος μαθητής ενώ αργότερα σπούδασε Θεολογία και Κοινωνιολογία. Αφορμή της ενασχόλησής του με το αντιρατσιστικό κίνημα αποτέλεσμα το περιστατικό με την μαύρη ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς στο Μονγκόμερι το 1955. Επιβαίνοντας σε δημόσιο λεωφορείο η Παρκς αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε λευκό και συνελήφθη. Ξεκινά ένα κίνημα αντίστασης. Ο Κινγκ παρών. Μποϊκόταραν τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Η αντίσταση είχε επιτυχία. Το 1956 το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε τον φυλετικό διαχωρισμό στα δημόσια μέσα. Η μάχη κατά των φυλετικών διακρίσεων όμως συνεχίστηκε παρά ταύτα, διότι η ισότητα παρέμεινε καταρχήν στα χαρτιά.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Οι πάνω από 30 συλλήψεις, οι ανακρίσεις από το FBI που τον θεωρούσε κομμουνιστή, οι απειλές που δεχόταν συνεχώς, δεν κατάφεραν να τον σταματήσουν. Αυτό που τον σταμάτησε τελικά ήταν μια σφαίρα από το όπλο του Τζέιμς Ιρλ Ρέι.

Ιστορικός έχει μείνει ο λόγος που εκφώνησε το 1963 στην Ουάσιγκτον.

«I have a dream» (Έχω ένα όνειρο): την ειρηνική συνύπαρξη μαύρων και λευκών αλλά και μια χώρα στην οποία κάθε Αμερικανός θα απολάμβανε την ελευθερία και τη δικαιοσύνη και όπου τα τέσσερα παιδιά του θα κρίνονταν όχι από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το χαρακτήρα τους.

Με αυτό το όνειρο έγραψε ιστορία ο ηγέτης του αφροαμερικανικού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων. Πάνω από 250.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και λευκοί, παρακολούθησαν τη μνημειώδη ομιλία του στις 23 Αυγούστου του 1963 στην Ουάσιγκτον. Στόχος του ήταν να ενισχύσει τα δικαιώματα των μαύρων και να ευαισθητοποιήσει για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, όπως την αναζήτηση εργασίας.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
Μπροστά στο πλήθος στην Ουάσιγκτον

Μπορεί το αμερικανικό Κογκρέσο να απέδωσε τιμή στον ηγέτη των Αφροαμερικανών, να έγιναν εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή του πολιτικού κόσμου, αλλά μεγάλο ποσοστό του μαύρου πληθυσμού είναι έγκλειστο στις φυλακές, ενώ περισσότεροι μαύροι δολοφονούνται και χάνουν τη ζωή τους στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ απ’ ό,τι στις αφρικανικές χώρες.

Αυτό που τιμήθηκε, εξάλλου, ήταν μια πτυχή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ως «πάστορα», «προσευχόμενου», «ηγέτη του κινήματος της μη βίας» που γι’ αυτό βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1964. Ο ύστερος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έχει, όχι τυχαία, «σβηστεί» από την ιστορία και κατά «σύμπτωση» σε αυτή τη φάση της ζωής του δολοφονήθηκε. Ένας «λευκός αδελφός» τον δολοφόνησε στις 4 Απρίλη 1968 σε ηλικία 39 ετών, ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι του μοτέλ στο οποίο είχε καταλύσει με τους στενούς συνεργάτες του στο Μέμφις του Τενεσί. Στις 10 Μάρτη 1969 ο δολοφόνος του Τζέιμς Ιρλ Ρέι ομολογεί και καταδικάζεται σε 99 ετών ειρκτή.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
Στην ομιλία του στην Ουάσιγκτον το 1963

Ο ύστερος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, απόρροια της συνειδητοποίησής του ότι, παρά τον αγώνα του για τα Πολιτικά Δικαιώματα και την ψήφιση του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, τίποτα δεν έχει αλλάξει, αποσιωπάται. Ο ύστερος Κινγκ αναζήτησε την πηγή των φυλετικών διακρίσεων στο χάσμα που χωρίζει τον φτωχό από τον πλούσιο πολίτη των ΗΠΑ. «Εξτρεμιστής» πλέον για τα ΜΜΕ, αφού έκανε λόγο για την ανάγκη ριζικών κοινωνικών αλλαγών και για αναδιανομή του πλούτου και τοποθετήθηκε ανοιχτά ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και υπέρ των καταπιεζόμενων της Λατινικής Αμερικής. Γύρισε όλη τη χώρα για να συγκεντρώσει έναν «πολυφυλετικό στρατό φτωχών» και το σύνθημα της μη βίας αντικαταστάθηκε από την πολιτική της μαζικής ανυπακοής. Και τότε δολοφονήθηκε.

Πληροφορίες: Ριζοσπάστης

1973

Γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του κτιριακού συγκροτήματος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Είκοσι οχτώ χρόνια αργότερα οι δίδυμοι πύργοι θα καταρρεύσουν μετά την τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα.

1975

Ιδρύεται στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού η Microsoft από δύο νεαρούς, τον Μπιλ Γκέιτς και τον Πολ Άλεν.

1979

Εκτελείται ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ζούλφικαρ Άλι Μπούτο.

1986

Πέφτει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της δοτής διοίκησης της ΓΣΕΕ για τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος, με το οποίο εκπαραθυρώθηκε η νόμιμη διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Εκατοντάδες σύνεδροι αποχωρούν από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας. ενώ πολλοί δεν προσέρχονται καν.

1993

Πεθαίνει ο Άλφρεντ Μόσερ Μπατς, Αμερικανός αρχιτέκτονας και εφευρέτης του Σκραμπλ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...