362 π.χ.
Ο Επαμεινώνδας νικά στη Μαντίνεια τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, χρησιμοποιώντας τον σχηματισμό της λοξής φάλαγγας. Τραυματίζεται όμως θανάσιμα.
1054
Παρατηρείται έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα στον αστερισμό του Ταύρου, που παραμένει ορατή για μήνες ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τα υπολείμματα της έκρηξης σχηματίζουν το Νεφέλωμα του Καρκίνου.
1187
Στη μάχη του Χαττίν, ο Σαλαντίν συντρίβει τους σταυροφόρους του Γκυ των Λουζινιάν.
1456
Ξεκινά η πολιορκία του Βελιγραδίου από τους Οθωμανούς.
1623
Πεθαίνει ο Άγγλος συνθέτης της Αναγέννησης Ουίλιαμ Μπερντ (William Byrd).
Είναι γνωστός για μία πληθώρα έργων, που περιλαμβάνει λειτουργίες, μοτέτα, ανθέμια, μουσική για πληκτροφόρα καθώς και για σύνολα με βιόλα ντα γκάμπα.
1694
Γεννιέται ο εβραιοϊταλικής καταγωγής Γάλλος συνθέτης τσεμπαλίστας και οργανίστας Λουί-Κλωντ Ντακέν (Louis-Claude Daquin ή d’Acquien -αυθεντικό όνομα D’ Aquino).
Επρόκειτο για ένα παιδί-θαύμα, αφού σε ηλικία μόλις έξι ετών έπαιξε μουσική στην αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ΄. Για ένα διάστημα μαθήτευσε πλάι στον Louis Marchand, στην ηλικία των 12, έγινε οργανίστας στη Sainte-Chapelle, και τον επόμενο χρόνο ανέλαβε την ίδια θέση στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου (Petit St Antoine).
1776
Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από τη Βρετανία (Αμερικανική αστική Επανάσταση).
1804
Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Ναθάνιελ Χόθορν (Nathaniel Hawthorne). Διασημότερο έργο του είναι «Το άλικο γράμμα».
1807
Γεννιέται ο Ιταλός επαναστάτης Τζουζέπε Γκαριμπάλντι (Giuseppe Garibaldi), στρατηγός, ένας από τους αρχηγούς της επαναστατικής αστικοδημοκρατικής πτέρυγας του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, που αγωνιζόταν για την ενοποίηση της Ιταλίας.
1822
Σκοτώνεται σε μάχη με τους Τούρκους στη Σπλάντζα της Ηπείρου ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης. Ήταν αδελφός του Πετρόμπεη, οπλαρχηγός, από τις δυναμικότερες μορφές της ελληνικής επανάστασης.
1822
Στην εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης, οι δυνάμεις των Ελλήνων, υπό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, και των Φιλελλήνων ηττώνται από τους Οθωμανούς στη μάχη του Πέτα.
1848
Πεθαίνει ο Γάλλος φιλέλληνας συγγραφέας και πολιτικός Ρενέ Ντε Σατομπριάν ((François-Auguste-René, vicomte de Chateaubriand -Σατωβριάνδος).
Θεωρείται ιδρυτής του γαλλικού ρομαντισμού, ένα από τα μεγάλα ονόματα της γαλλικής λογοτεχνίας, αυτός που ενέπνευσε στον άλλο μεγάλο ρομαντικό, τον Βίκτωρα Ουγκώ, την αποστροφή «Θέλω να είμαι ή Σατωβριάνδος ή τίποτα».
1909
Συγκροτείται ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος από ομάδα αξιωματικών, που το ίδιο έτος πρωτοστάτησε στο αστικό στρατιωτικό πραξικόπημα στο Γουδί και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
1911
Ένα τεράστιο κύμα καύσωνα πλήττει τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, σκοτώνοντας 380 ανθρώπους σε έντεκα ημέρες και σπάζοντας το ρεκόρ θερμοκρασίας σε διάφορες πόλεις.
1918
Ξεκινά τις εργασίες του το 5ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (4-10/7/1918), το οποίο, μεταξύ άλλων, ψήφισε και το Σύνταγμα της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους.
1921
Πεθαίνει ο Αντόνι Γκραμπόφσκι (Antoni Grabowski), Πολωνός χημικός μηχανικός.
Οι μεταφράσεις του συνέβαλαν σημαντικά στην λογοτεχνική εξέλιξη της Εσπεράντο.
1926
Γεννιέται ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο (Alfredo Di Stéfano), Αργεντίνος ποδοσφαιριστής και προπονητής.
Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους και πληρέστερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ενώ μερικοί τον χαρακτηρίζουν ως τον κορυφαίο.
Η ΦΙΦΑ τον έχει αναγνωρίσει ως ένα από τους τέσσερις μεγαλύτερους του 20ου αιώνα μαζί με τους Πελέ, Μαραντόνα και Κρόιφ.
Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής σταδιοδρομίας ακολούθησε επιτυχημένη καριέρα προπονητή.
1927
Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον (Neil Simon).
Μεγάλωσε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες που δεν του επέτρεψαν να κάνει ανώτερες σπουδές, αλλά το έμφυτο ταλέντο του δεν άργησε να φανερωθεί.
Ο μεγάλος αδελφός του ήταν η αιτία του ξεκινήματός του -ζήτησε τη βοήθειά του για ένα σκετς που έπρεπε να γράψει για το πάρτι της εταιρίας του και από τότε η συνεργασία τους άνθισε.
Για πολλά χρόνια η δουλιά του περιορίστηκε σε κωμωδίες για την τηλεόραση.
Πολύ αργότερα κατάφερε να ξεπεράσει τη φυσική του ντροπαλοσύνη και να γράψει μόνος του πια θεατρικά έργα, που έγιναν και μεγάλες επιτυχίες στον κινηματογράφο.
Το χαρακτηριστικό του γραψίματός του είναι ότι εμπνέεται από την ίδια τη ζωή κι οι χαρακτήρες του μιλάνε και σκέφτονται σαν τον καθένα μας.
1928
Μετά την πτώση της κυβέρνησης του Α. Ζαΐμη ο Ε. Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση.
Στις 9 του Ιούλη διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 19 Αυγούστου.
1934
Πεθαίνει η Γαλλίδα φυσικός Μαρί Κιουρί (Maria Salomea Skłodowska-Curie).
Φυσικός και χημικός, πολωνικής καταγωγής, έγραψε θεμελιώδεις εργασίες στον τομέα της ραδιενέργειας.
Το 1883 τελείωσε με χρυσό μετάλλιο το γυμνάσιο στη Βαρσοβία. Το 1891 εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, με την αποφοίτηση το 1895 παντρεύεται με τον Πέτρο Κιουρί και αρχίζει να εργάζεται στο εργαστήριό του στη Σχολή Βιομηχανικής Φυσικής και Χημείας.
Το 1904 έγινε διδάκτορας των επιστημών με διατριβή για τις ακτίνες του ουρανίου.
Μετά το θάνατο τού συζύγου της (1906) καταλαμβάνει την έδρα του στο Πανεπιστήμιο. Ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια.
Οι εργασίες της Μαρίας Κιουρί σχετικά με τις ραδιενεργές ουσίες, που άρχισαν το 1897, άνοιξαν νέους δρόμους στην επιστήμη και δημιούργησαν νέους κλάδους στη φυσική και τη χημεία.
Βραβεύτηκε δυο φορές με το Νόμπελ, το 1903 μαζί με τον Πέτρο Κιουρί για τη φυσική και το 1911 για τη χημεία.
1941
Τα ναζιστικά στρατεύματα σφάζουν Πολωνούς επιστήμονες και συγγραφείς στην ουκρανική πόλη Λβοβ.
1944
Πάνω από 500 άνδρες των SS, ταγματασφαλίτες, της οργάνωσης «Χ» και της Ειδικής Ασφάλειας επιτίθενται κατά των συνοικισμών Γούβα, Παγκράτι, Καισαριανή και Άγιος Ιωάννης. Απέναντί τους όμως βρίσκουν σύσσωμο το λαό και τον ΕΛΑΣ, που αντιμετωπίζουν τους εισβολείς, προξενώντας τους σοβαρές απώλειες.
1966
Μεγάλη συναυλία πραγματοποιεί ο Μίκης Θεοδωράκης στο γήπεδο της ΑΕΚ.
Ακούγονται τα τραγούδια από τη «Ρωμιοσύνη», τον «Επιτάφιο» και το «Μαουτχάουζεν».
1972
Η ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Γ. Ρότζερς στην Ελλάδα, σκορπίζει χιλιάδες τρικ με αντιδικτατορικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.
1975
Ένοχο για τη δολοφονία 230.000 Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα κρίνει δικαστήριο του Αμβούργου τον αρχηγό της Γκεστάπο, Λούντβιχ Χαν.
Ο ηλικίας 67 χρόνων νομικός κρίνεται υπεύθυνος για την οργάνωση της «μετοίκησης», κατά τη ναζιστική ορολογία, των Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας στο διάστημα 1942-1943.
1976
Μονάδα Ισραηλινών κομάντος πραγματοποιεί επίθεση – «αστραπή» στο αεροδρόμιο του «Έντεμπε» της Καμπάλα, πρωτεύουσας της Ουγκάντα.
Καταπατώντας κάθε διεθνή συνθήκη, εισβάλουν στο αεροδρόμιο, όπου Δυτικογερμανοί και Παλαιστίνιοι κρατούσαν ομήρους Ισραηλινούς κι εβραίους άλλων εθνικοτήτων που επέβαιναν σε αεροπλάνο της Air France.
Σκοπός τους ήταν να πετύχουν την απελευθέρωση Παλαιστινίων που είχαν φυλακιστεί στη Δυτική Γερμανία.
Η επέμβαση των ισραηλινών κατέληξε σε μακελειό με 31 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και πολλοί όμηροι.
1992
Πεθαίνει ο πιο σημαντικός συνθέτης του τάνγκο κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, Άστορ Πιατσόλα.
Οι συνθέσεις του έφεραν επανάσταση στο παραδοσιακό τάνγκο, ενσωματώνοντας σ’ αυτό στοιχεία τζαζ και κλασικής μουσικής, δημιουργώντας το nuevo tango (νέο τάγκο).
Συνέθεσε γύρω στις 3.000 κομμάτια από τα οποία ηχογράφησε περίπου τα 500. Ήταν επίσης μοναδικός δεξιοτέχνης του μπαντονεόν, ερμηνεύοντας συχνά τις συνθέσεις του με διάφορα μουσικά σχήματα.
Στην Αργεντινή είναι γνωστός ως «ο Μέγας Άστορ».
2001
Πεθαίνει η ηθοποιός Κατερίνα Βασιλάκου.
Γεννήθηκε στην Αιδηψό και σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Το 1963 πρωτοεμφανίζεται στο ΚΘΒΕ, όπου παραμένει μέχρι το 1966 παίζοντας σημαντικούς και πρωταγωνιστικούς ρόλους – ως ενζενί – στα έργα: «Αρχοντοχωριάτης», «Νησί της Αφροδίτης», «Οθέλλος», «Τρισεύγενη», «Δωδέκατη Νύχτα», «Γλάρος», «Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας», «Επιθεωρητής».
Το 1965 – ’66 παίζει στην «Ελληνική Σκηνή» της Άννας Συνοδινού στο «Ερωτικά παιχνίδια». Ακολουθούν συνεργασίες της με τους θιάσους της Κατερίνας Ανδρεάδη, του Νίκου Κούρκουλου, των Τζένης Καρέζη – Κώστα Καζάκου κ.ά.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, παντρεύεται τον ηθοποιό Θανάση Μυλωνά, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Με το σύζυγό της δημιούργησαν θίασο το 1977 και ανέβασαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία, τους «Μικροαστούς» του Γκόρκι που επαναλήφθηκαν και την περίοδο 1978 – ’79.
Μετά τον, επίσης, πρόωρο θάνατο του άνδρα της, με δικούς της θιάσους ανέβασε αρκετά έργα. Πριν δύο περίπου χρόνια δημιούργησε το θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου », όπου την περασμένη χειμερινή περίοδο ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος επανέλαβε την προπερσινή επιτυχία του «Κάθε Πέμπτη κ. Γκριν» και όπου τον προσεχή χειμώνα θα παρουσιάσει τον «Επιστάτη» του Πίντερ.
Η Κ. Βασιλάκου επρόκειτο την περασμένη άνοιξη να ανεβάσει μια δική της παράσταση με το έργο της Γιασμίν Ρεζά «Ο άνδρας που δεν περίμενε κανείς», η οποία ματαιώθηκε «λόγω ατυχήματος» όπως ανακοίνωνε το θέατρο.
Στο ενεργητικό της είχε και ταινίες: «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά», «Τα σκαλοπάτια της ζωής», «Η Ελληνίδα και ο έρωτας», «Οι ζεστές μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη κ.ά.
2003
Πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής Μπάρι Γουάιτ (Barry White).
Έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο, ερμηνεύοντας μεγάλες επιτυχίες, όπως τα «Can’t Get Enough of Your Love» και «You’re The First, The Last, My Everything».
Από το 1974 είχε προχωρήσει σε μποϊκοτάζ των βραβείων Γκράμι, θεωρώντας ότι είχε αδικηθεί, επειδή εκείνη τη χρονιά η επιτροπή είχε επιλέξει ως καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη την Μπέτι Μίντλερ αντί για τον ίδιο, αλλά το 2000 απέσπασε δύο βραβεία Grammy για το τραγούδι «Staying Power».
Γεννημένος στο Γκάλβεστον του Τέξας, ο Μπάρι Γουάιτ μετακόμισε μαζί με τη μητέρα του στο Λος Αντζελες όταν ήταν έξι μηνών.
Μεγάλωσε στα γκέτο των μαύρων, ανάμεσα στις συμμορίες και το εμπόριο ναρκωτικών, και στα δεκάξι του πέρασε και από τις φυλακές για κλοπή ελαστικών αυτοκινήτων, ενώ ο αδερφός του Ντάριλ δολοφονήθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών.
Ο Γουάιτ ξέφυγε από τη μοίρα των κατοίκων του γκέτο χάρη στη μουσική. Η μητέρα του, πιανίστρια, του έμαθε να παίζει και να συνθέτει μουσική και από το 1965 άρχισε να ηχογραφεί προσωπικά άλμπουμ. Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν η δεκαετία του ’70, καθώς έξι φορές τα τραγούδια του ήταν μέσα στα δέκα πρώτα του καταλόγου επιτυχιών των ΗΠΑ.
2004
Η Εθνική Ομάδα της Ελλάδας, σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, κερδίζοντας στον τελικό τη διοργανώτρια Πορτογαλία με 0-1.
2007
Πεθαίνει ο συνθέτης Κώστας Καπνίσης.
Σπούδασε πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο, δίπλα σε σπουδαίους μουσικούς δασκάλους. Η πρώτη του σύνθεση ήταν το τραγούδι «Γελάς» (1939). Το 1941 εισήλθε στο τότε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.
Χάρη στην ιδιαίτερη «γραφή» και ενορχήστρωσή του δημιούργησε «σχολή», ενώ ενορχήστρωσε και διασκεύασε τραγούδια άλλων δημιουργών.
Έγραψε μουσική για περισσότερες από 110 ταινίες, επιθεωρήσεις, ντοκιμαντέρ, θέατρο και τραγούδια.
Συμμετείχε σε πολλά ξένα φεστιβάλ – Ισπανίας, Βραζιλίας, Χιλής, Ρωσίας (1963, 1966), όπου διακρίθηκε. Τιμήθηκε με Χρυσό Μετάλλιο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Βραζιλίας (1967), με το βραβείο καλύτερης μουσικής στην ταινία «Τα χέρια» (Θεσσαλονίκη 1962) και βραβεία για τη μουσική των ταινιών «Ο Πανικός» (1969) και «Αλέξανδρος ο Μέγας στην Ιστορία και τον θρύλο» (Θεσσαλονίκη 1977).
Υπήρξε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (1965-1967) και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μουσικών (1966-1967). Από τον Αύγουστο του 2005 ήταν πρόεδρος του ΔΣ της ΑΕΠΙ.