Σαν σήμερα 4 Ιουνίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 4/6

780 πχ.

Καταγράφεται στην Κίνα η πρώτη έκλειψη του Ήλιου

411

Ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας χορηγεί το μονοπώλιο της ωρίμανσης του τυριού ροκφόρ στους κατοίκους του Ροκφόρ-συρ-Σουλζόν.

1530

Πεθαίνει ο Μαξιμιλιανός Σφόρτσα, δούκας του Μιλάνου

1666

Ανεβαίνει στο Παρίσι το έργο ο «Μισάνθρωπος», που έκανε τον Μολιέρο (Molière, πραγματικό όνομα Jean-Baptiste Poquelin) ευρύτερα γνωστό στη Γαλλία. Ο Μολιέρος δεν άφησε στο «απυρόβλητο» καμιά γελοιότητα, βλακεία, πανουργία, ψευτιά, αδιαντροπιά κι ασχημία της κοινωνίας και του ανθρώπου, από οποιαδήποτε κοινωνική τάξη κι αν προερχόταν. Σάρκασε αποκαλυπτικά αριστοκράτες (ξεπεσμένους ή μη), ανερχόμενους αστούς, πλούσιους αγρότες που ονειρεύονταν να «εξευγενιστούν», πολιτειακά και εκκλησιαστικά παράσιτα, διάφορους επαγγελματίες και υπηρέτες, στην πόλη ή στην ύπαιθρο.

Πολιτισμός - Θέατρο - Μολιέρος
Μολιέρος – Ο Μισάνθρωπος

Αναμφίβολα ο «Μισάνθρωπος» είναι ένα από τα πιο βαθυστόχαστα έργα του Μολιέρου . Μία φιλοσοφική προσέγγιση του ανθρώπου. Βλέπουμε την εσωτερική αντίθεσή του, απέναντι στην υποκρισία της κοινωνίας, στη μίμηση της αρετής, στον φαρισαϊσμό και τη ματαιοδοξία της, στην κενότητα των συναναστροφών. Πολλοί βρίσκουν στοιχεία του ίδιου του Μολιέρου στον ήρωά του, τον Αλσέστ.

Πολιτισμός - Θέατρο - Μολιέρος
Ο Μολιέρος

Ο Αλσέστ ανήκει στην αριστοκρατία, ωστόσο διαφέρει από αυτήν, καθώς απεχθάνεται την υποκρισία. Ο φίλος του Φιλέντ, από την άλλη, είναι ένας πνευματώδης, επιδέξιος αλλά συμβατικός και μετριοπαθής άνθρωπος. Ένας λογικός. Ο Αλσέστ με την εμμονή του απέναντι στην αλήθεια, γίνεται απειλή για τους άλλους, η ατσάλινη ειλικρίνεια και η δύναμη της θέλησής του να μη λυγίσει μπροστά σε οποιονδήποτε πειρασμό, του προσδίδουν έναν ηρωισμό. Είναι ένας ακραίος. Ο Μολιέρος όμως σοφά έβαλε τον ήρωά του να υποφέρει από έρωτα για την Σελιμέν και το ανεκπλήρωτο αυτού του έρωτα να τον οδηγεί στην αυτοεξορία του.

Ο Μισάνθρωπος είναι ο τραγικός άνθρωπος. Είναι αυτός που αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο της ζωής. Είναι μια αρχετυπική σύλληψη, η προσωποποίηση της εντιμότητας, μια σφαιρική συνείδηση, ένας αντικομφορμιστής, που το κοινωνικό του περιβάλλον αδυνατεί να κατανοήσει και να ανεχθεί, με αποτέλεσμα να τον αντιμετωπίζει ως εχθρό της κοινωνίας και να τον απομονώνει.

Πληροφορίες: Ριζοσπάστης

1674

Πεθαίνει ο Ολλανδός καλλιτέχνης, ζωγράφος και χαράκτης, Γιαν Λίφενς (Jan Lievens, γεννήθηκε 24 Οκτώβρη 1607).

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Γιαν Λίφενς
Γιαν Λίφενς – αυτοπροσωπογραφία

Το έργο του ανήκει χρονικά στη «Χρυσή Εποχή» (1584-1702) της Ολλανδίας. Υπήρξε σύγχρονος του Ρέμπραντ και συχνά το έργο τους αντιπαραβάλλεται καθώς υπήρξε ανταγωνισμός μεταξύ τους, ειδικότερα την περίοδο 1625-31. Ο Λίφενς εξελίχθηκε σε διακεκριμένο ζωγράφο της εποχής του και ορισμένα από τα σχέδια του θεωρούνται εξαιρετικά δείγματα της ολλανδικής τέχνης του 17ου αιώνα. Φιλοτέχνησε θρησκευτικά, αλληγορικά ή μυθολογικά θέματα, προσωπογραφίες και τοπιογραφίες.

Πληροφορίες: Wikipedia

1697

Γεννιέται ο Γάλλος οικονομολόγος Φρανσουά Κενέ (François Quesnay), ιδρυτής της σχολής των φυσιοκρατών.

Ο Καρλ Μαρξ τον ονόμασε πατέρα της πολιτικής οικονομίας.

Επιστήμες - Πολιτική Οικονομία - Φρανσουά Κενέ
Ο Φρανσουά Κενέ

1783

Οι αδερφοί Ζακ και Ζοζέφ Μονγκολφιέ (Frères Montgolfier) πραγματοποιούν την πρώτη δημόσια παρουσίαση ενός μη επανδρωμένου αερόστατου.

Εφευρέσεις - Αδελφοί Μονγκολφιέ - αερόστατο
Το αερόστατο των αδελφών Μονγκολφιέ

Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα η Ελιζαμπέτ Τιμπλ γίνεται η πρώτη γυναίκα επιβάτης αεροστάτου θερμού αέρα στη Γαλλία.

1798

Πεθαίνει ο Ιταλός τυχοδιώκτης και συγγραφέας Τζάκομο Καζανόβα (Giacomo Girolamo Casanova).

Ιταλία - Τζάκομο Καζανόβα
Ο Τζάκομο Καζανόβα

1827

Ο ελληνικός στόλος υπό το ναύαρχο Κόχραν (Thomas Cochrane  αποτυγχάνει στην αποστολή του να καταστρέψει τον αιγυπτιακό στόλο στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας έπειτα από την απώλεια του στοιχείου του αιφνιδιασμού και το μη – ευνοϊκό καιρό.

Ελληνική Επανάσταση 1821 - στόλος - Ναύαρχος Κόχραν
Ο Ναύαρχος Κόχραν

1844

Οι υφαντουργοί της επαρχίας της Σιλεσίας (Πρωσία) ξεσηκώνονται υπό το βάρος της φτώχειας και της πείνας.

Εργατικό κίνημα - Πρωσία - εξέγερση υφαντουργών, 1844
Πίνακας για την εξέγερση των υφαντουργών της Σιλεσίας

Επεμβαίνει ο στρατός και ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα το θάνατο 11 εργατών.

Οι ηγέτες των υφαντουργών συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και ρίχτηκαν στη φυλακή.Τα γεγονότα της Σιλεσίας είχαν ντόπιο και διεθνές αντίκτυπο στο νεαρό τότε εργατικό κίνημα.

1876

 Ένα τρένο-εξπρές, το Transcontinental Express, φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο από τη Νέα Υόρκη, έχοντας διασχίσει τη διαδρομή, σε χρόνο-ρεκόρ για την εποχή, σε 83 ώρες και 39 λεπτά.

1878

Υπογράφεται η μυστική συμφωνία, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία. Είναι το αντάλλαγμα για την υπόσχεση της δεύτερης ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη, Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

1889

Γεννιέται ο Μπένο Γκούτενμπεργκ, Γερμανός σεισμολόγος

1896

Ο Χένρι Φορντ (Henry Ford) ολοκληρώνει το πρώτο του πειραματικό αυτοκίνητο, δοκιμάζοντας στους δρόμους του Ντιτρόιτ το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη, το «Τετράκυκλο». Δεν ήταν παρά μια δικύλινδρη μηχανή ανεβασμένη πάνω σε τέσσερις τροχούς ποδηλάτου, που έπιανε μέγιστη ταχύτητα 32 χλμ/ώρα.

Εφευρέσεις - αυτοκίνητο - Χένρι Φορντ
Το «Τετράκυκλο» του Χένρι Φορντ

Ο Φορντ εξέλιξε τον τρόπο παραγωγής με τη λεγόμενη «γραμμή παραγωγής». Η νέα μορφή έδωσε περαιτέρω ώθηση στην κοινωνικοποίηση της παραγωγής, εκτίναξε την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και μεγιστοποίησε την ατομική ιδιοποίηση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.

Υπήρξε από τους πλέον στυγνούς καπιταλιστές. Η εκμετάλλευση και της ελάχιστης ποσότητας εργατικής δύναμης που μπορεί να παράξει κέρδος, τον οδήγησε στην κατηγοριοποίηση της αναπηρίας των ανθρώπων και πως μπορεί να αντιστοιχηθεί η ικανότητά τους στη γραμμή παραγωγής.

Εφευρέσεις - αυτοκίνητο - Χένρι Φορντ - Ναζί - αντικομμουνισμός
Η παρασημοφόρηση του Χένρι Φορντ από τους ναζί

Θεωρούσε την εργατική τάξη ικανή μόνο στο να παράγει, μισούσε κάθε μορφή οργάνωσής της. Ως γνήσιος καπιταλιστής, μπροστά στο κέρδος δεν έβαζε κανένα φραγμό.

Τη στιγμή που τα παιδιά της αμερικάνικης εργατικής τάξης έδιναν τη ζωή του ενάντια στους Γερμανούς φασίστες, ο Φορντ παρασημοφορούνταν από το ναζιστικό καθεστώς. Γιατί; Γιατί η αμερικανική «Ford» συναλλασσόταν με τους ναζί κερδίζοντας εκατομμύρια, καθώς κατασκεύαζε μεγάλο μέρος των φορτηγών που χρησιμοποίησαν στον πόλεμο!

1910

Γεννιέται ο Άγγλος μηχανικός και εφευρέτης Κρίστοφερ Κόκερελ, (Christofer Cockerell), γνωστός για την εφεύρεση του χόβερκραφτ (άρχισε να δουλεύει πάνω σ’ αυτό το 1953). Αρχικά πειραματίστηκε με ένα πιστολάκι για τα μαλλιά με αντεστραμμένο τον αέρα και μια κονσέρβα. Με το πείραμα, διαπίστωσε ότι η πίεση του αέρα που εξερχόταν από το κουτί είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ότι αφαίρεσε η κονσέρβα.

Εφευρέσεις - Κρίστοφερ Κόκερελ - χόβερκραφτ
Ο Κρίστοφερ Κόκερελ εφευρέτης του χόβερκραφτ

Κατοχύρωσε αίτηση για ευρεσιτεχνία το 1955 (κατοχυρώθηκε το 1960). Στις 30 Μαΐου το χόβερκραφτ πραγματοποίησε με επιτυχία το πρώτο επιτυχημένο πέρασμα από τη Μάγχη.Δούλεψε σε μελέτη για τα ραντάρ κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Κέρδισε το Μετάλλιο Χάουαρντ Ποτς το 1965 και πήρε τον τίτλο του “Σερ” το 1969 για τη συνεισφορά του στη μηχανική. Πέθανε την 1η Ιουλίου 1999

1913

Η Αγγλίδα σουφραζέτα Έμιλι Ντέιβισον, η γυναίκα, που θεωρήθηκε μια από τις ηρωίδες του κινήματος, πέφτει μπροστά στα πόδια του αλόγου του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ στο ντέρμπι του Επσομ. Θα υποκύψει στα τραύματα της λίγες ημέρες αργότερα.

Τα ντοκουμέντα της εποχής συνηγορούν περισσότερο στο ότι, επρόκειτο για δυστύχημα στην προσπάθεια της να κρεμάσει τα χρώματα των σουφραζετών στο βασιλικό άλογο, παρά στην εκδοχή της αυτοκτονίας.

1917

Απονέμονται από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια για πρώτη φορά τα βραβεία Πούλιτζερ.

1919

Το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει την 19η τροποποίηση του Συντάγματος, με την οποία δίνεται στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου.

1926

Στην Αθήνα οι πρόσφυγες, με την υποστήριξη και του ντόπιου πληθυσμού, προβαίνουν ομαδικά στην κατάληψη οικοπέδων και την άμεση ανέγερση σε αυτά πρόχειρων παραπηγμάτων.

Ελλάδα - Έλληνες πρόσφυγες,  στα παραπήγματα, 1926
Πρόσφυγες στα παραπήγματα

Η Παγκαλική δικτατορία στέλνει εναντίον τους τη χωροφυλακή, η οποία χρησιμοποιεί βία και καταστρέφει τα κτίσματα.

1928

Το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας καταδικάζει 37 στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος σε πολυετείς ποινές κάθειρξης (μεταξύ των καταδικασθέντων και ο Αντόνιο Γκράμσι).

ΚΚ Ιταλίας - Αντόνιο Γκράμσι
Ο ηγέτης του ΚΚ Ιταλίας Αντόνιο Γκράμσι

1929

Γεννιέται ο Κάρολος Παπούλιας

1932

Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου και σχηματίζεται πάλι Κυβέρνηση Βενιζέλου με νέους υπουργούς.

1933

Πεθαίνει ο Τούρκος ποιητής Αχμέτ Χασίμ.

Πολιτισμός - Ποίηση - Αχμέτ Χασίμ
Ο Αχμέτ Χασίμ

1934

Αρχίζει τις εργασίες του στο Παρίσι το Αντιφασιστικό Συνέδριο της Ευρώπης με σκοπό την ένωση σε ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο όλων των εργαζομένων της ηπείρου.

1936

Σχηματίζεται η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία με Πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Λέον Μπλουμ (André Léon Blum).

Γαλλία - σοσιαλδημοκρατία - Λεόν Μπλουμ - πρωθυπουργία, 1936
Ο Λεόν Μπλουμ

Στο χρονικό διάστημα, που ακολουθεί παρουσιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα (αστικών) κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, όπως μειώσεις στα ωράρια εργασίας και το θεσμό των πληρωμένων διακοπών.

Το ΓΚΚ δεν έλαβε μέρος στην κυβέρνηση, στήριξε όμως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μετώπου, έως την έκρηξη του Ισπανικού Εμφυλίου, όπου διαφώνησε με τη στάση των σοσιαλιστών – ριζοσπαστών και ήρε την υποστήριξή του. Έτσι, τον Ιούνη του 1937, ο Λ. Μπλουμ αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

1936

Εικοσιτετράωρη απεργία (πανεργατική) στη Θεσσαλονίκη, στην οποία παίρνουν μέρος χιλιάδες εργάτες.

Εργατικό κίνημα - Θεσσαλονίκη - Απεργία, 1936
Στρατιώτες και τεθωρακισμένα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 1936

Η κυβέρνηση Μεταξά λαμβάνει δρακόντεια στρατοκρατικά μέτρα κατά της απεργίας. Στους δρόμους στήνονται ακόμα και πολυβόλα, ενώ διενεργούνται πάνω από 300 συλλήψεις.

Εργατικό κίνημα - Θεσσαλονίκη - Απεργία, 1936
Στρατιώτες κάνουν σωματική έρευνα σε εργατες

1940

Οι δυνάμεις των Ναζί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Δουνκέρκης, που βρίσκεται πάνω στη Μάγχη, κοντά στη γαλλοβελγική μεθόριο. Λίγο πριν την κατάληψη του λιμανιού τα Γερμανικά στρατεύματα σταματούν την προέλασή τους. Δίνεται η ευκαιρία της ολοκλήρωσης της επιχείρηση-μαμούθ για την απομάκρυνση 338.000 ανδρών των δυνάμεων των Συμμάχων, που βρίσκονταν στην περιοχή.

1942

Αρχίζει η ναυμαχία του Μίντγουεϊ μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

1943

Στην Αργεντινή, στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει τον Πρόεδρο Ράμος Καστίγιο.

1944

Τα συμμαχικά (αμερικάνικα) στρατεύματα με επί κεφαλής τον Mark Wayne Clark απελευθερώνουν τη Ρώμη από τις δυνάμεις του Άξονα.

Όλα είχαν ξεκινήσει ένα χρόνο πριν (Αύγουστος 1943) με την εισβολή (απόβαση) στη Σικελία

Β'ΠΠ - Ιταλία - Ρώμη - Απελευθέρωση, 1944
Από την απελευθέρωση της Ρώμης

1944

Γερμανοί στρατιώτες και Έλληνες ταγματασφαλίτες πραγματοποιούν επιδρομή στο χωριό Κοσκινά Καρδίτσας προκειμένου να αρπάξουν την παραγωγή των αγροτών.

ΕΛΑΣ - «Μάχη της Σοδειάς»
ΕΛΑΣίτες στη «Μάχη της Σοδειάς»

Απωθούνται όμως με επιτυχία από τον ΕΛΑΣ, που, έπειτα από σκληρή μάχη, απελευθερώνει τους ομήρους και σώζει τα κατασχεμένα.

Την ίδια μέρα, σκληρές μάχες δόθηκαν επίσης στο συνοικισμό της Καισαριανής, μεταξύ του μηχανοκίνητου του Μπουραντά και ταγματασφαλιτών και δυνάμεων του ΕΛΑΣ.

ΕΛΑΣ - Καισαριανή
Τμήμα ΕΛΑΣιτών στην Καισαριανή

1946

Ο στρατηγός Χουάν Περόν (Juan Domingo Perón) ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Αργεντινής.

Αργεντινή - Σοσιαλδημοκρατία - Χουάν Περόν
Ο Χουάν Περόν

1951

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει το δικαίωμα των Πολιτειών να ζητούν «πειστήρια μη κομμουνιστικής ιδεολογίας» βεβαίωση πολιτικών φρονημάτων και πιο συγκεκριμένα, βεβαιώσεις από τους υποψηφίους για διάφορες θέσεις εργασίας ότι δεν ενστερνίζονται την κομμουνιστική ιδεολογία.

1952

Πεθαίνει η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού (γυναίκα του ποιητή Άγγελου Σικελιανού), χορογράφος και ιστορικός του χορού.

Το έργο της ήταν αξιοσημείωτο στην προαγωγή του ελληνικού χορού, θεάτρου, μουσικής καθώς και της υφαντικής τέχνης.

Πολιτισμός - Χορός - Εύα Πάλμερ Σικελιανού
Η Εύα Πάλμερ Σικελιανού

Η ζωή της και οι καλλιτεχνικές της ασχολίες την έφεραν διαχρονικά σε επαφή με αρκετές αξιόλογες προσωπικότητες της τέχνης. Εμπνεύσθηκε και ταυτόχρονα ενέπνευσε χορευτές όπως την Ισιδώρα Ντάνκαν και τον Τεντ Σων, τη Γαλλίδα λογοτέχνιδα Κολέτ, την ποιήτρια και συγγραφέα Νάταλι Μπάρνεϋ και την ηθοποιό Σαρά Μπερνάρ.

Μαζί με τον άντρα της διοργάνωσε τις «Δελφικές Εορτές» (εκδηλώσεις τέχνης, θεάτρου και μουσικής στους Δελφούς), ελπίζοντας να προαγάγει «μία ισορροπημένη αίσθηση διαφωτισμού που θα εξυπηρετούσε την εδραίωση της ειρήνης και της αρμονίας στην Ελλάδα και στον κόσμο»

1959

Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ αποσύρει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία.

1962

Τελευταία μέρα του Νίκου Ζαχαριάδη στο Μποροβιτσί, όπου είχε εγκατασταθεί έπειτα από την καθαίρεση και διαγραφή του.

ΚΚΕ - Νίκος Ζαχαριάδης
Ο Ν. Ζαχαριάδης κατά τον εορτασμό της Οκτωβριανής Επανάστασης στο Μποροβίτσι

Του επιβλήθηκε υποχρεωτική εγκατάσταση στο Σοργκούτ της περιφέρειας Τιουμέν.

1966

Γεννιέται η Ιταλίδα λυρική μεσόφωνος ερμηνεύτρια όπερας και ρεσιτάλ Τσετσίλια Μπάρτολι  (Cecilia Bartoli).

Πολιτισμός - Μουσική - Σεσίλια Μπαρτόλι
Η Σεσίλια Μπαρτόλι

Είναι περισσότερο γνωστή για τις ερμηνείες έργων με μουσική του Μότσαρτ και Ροσσίνι και το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα πολλών συνθετών μπαρόκ και κλασικής μουσικής.

Θεωρείται λυρική υψίφωνος μέτσο-σοπράνο με μια ασυνήθιστη χροιά και είναι μία από τις δημοφιλέστερες και εμπορικότερες σύγχρονες τραγουδίστριες της όπερας.

1969

Στο Κονγκό, 100 φοιτητές σκοτώνονται από στρατιώτες σε διαδήλωση.

1972

Η Αμερικανίδα Άντζελα Ιβόν Ντέιβις (Angela Yvonne Davis), στέλεχος του ΚΚ ΗΠΑ, καθηγήτρια φιλοσοφίας και θρυλική μορφή του αντιρατσιστικού και του γυναικείου κινήματος, απαλλάσσεται έπειτα από δύο χρόνια από τις κατηγορίες της συνωμοσίας, της δολοφονίας και της απαγωγής

ΗΠΑ - αντικομμουνισμός - ΚΚ ΗΠΑ - Άντζελα Ντέιβις
Αφίσα του FBI που καταζητεί την Άντζελα Ντέιβις

1989

Τερματίζονται οι διαδηλώσεις στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, στο Πεκίνο, μετά από τη βίαιη επέμβαση του στρατού.

1991

Έπειτα από παρατεταμένες κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση του Φάτος Νάνο (Εργατικό Κόμμα) στην Αλβανία παραιτείται.

Αλβανία - πρωθυπουργία - σοσιαλδημοκρατία - Φάτος Νάνο
Ο Φάτος Νάνο το 2004

1991

Στην Ιαπωνία, έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Άνζεν, κοντά στην πόλη Σιμαμπάρα, προκαλεί το θάνατο σε 12 άτομα.

1992

Στη Γιουγκοσλαβία, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θριαμβεύει στις βουλευτικές εκλογές.

1994

Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα κατά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.

1996

Ο ευρωπαϊκός πύραυλος «Αριάν 5», στην παρθενική του πτήση, παρεκκλίνει από την πορεία του και εκρήγνυται μόλις 40 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.

ΕΕ - Διαστημικό πρόγραμμα - Αριάν 5
Αριάν 5

1997

Με μια πράξη πολιτικής σκοπιμότητας τιμούνται, μεταξύ άλλων Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Γιώργος Παπανδρέου (αναπληρωτής ΥΠΕΞ τότε) με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί

2001

Πεθαίνει ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Θέατρο - Ντίνος Ηλιόπουλος
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος

Στο θέατρο εμφανίσθηκε για πρώτη φορά λίγο πριν την Απελευθέρωση, το 1944. Συνεργάστηκε με τον Τάκη Μουζενίδη, στη σαιξπηρική «Τρικυμία» και στον «Άνθρωπο του διαβόλου» του Μπέρναρ Σο. Συνέχισε με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, κι αργότερα με τον Κώστα Μουσούρη και τον Μίμη Φωτόπουλο. Έπονται συνεργασίες με το θίασο Λαμπέτη-Χορν, με το Εθνικό Θέατρο, με τη Μαίρη Αρώνη, ξανά με την Κοτοπούλη. Γίνεται συνθιασάρχης με την Καρέζη και τον Παπαγιαννόπουλο. Από το 1960 παίζει σε πλήθος ελληνικών κωμωδιών: «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Η κυρία του κυρίου», «Το έξυπνο πουλί», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Εξοχικόν κέντρον ο “Ερως”», κ.ά.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ταυτίστηκε με την ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου, ξεχώρισε όμως με την πρωταγωνιστική ερμηνεία του σε  μια ταινία-σταθμό του ελληνικού προοδευτικού κινηματογράφου, τον «Δράκο» του Νίκου Κούνδουρου (1956).

Στη δεκαετία του ’70 έπαιξε σε αρκετές επιθεωρήσεις, σε ελληνικές μουσικές κωμωδίες και ξένα μιούζικαλ ενώ συμμετείχε στις «Θεσμοφοριάζουσες» κι ερμήνευσε τον «Αμφιτρύωνα» του Πλαύτου. Τη δεκαετία του ’80, συνεργάστηκε με τους Φασουλή, Παναγιωτοπούλου, Κιμούλη κ.ά.

2006

Οι κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι διαφεύγουν από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο.

2007

Πεθαίνει ο ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας.

Πολιτισμός - Θέατρο - Κινηματογράφος - Σωτήρης Μουστάκας
Ο Σωτήρης Μουστάκας

Γεννημένος (1940) στη Λεμεσό, ο Σωτήρης Μουστάκας σπούδασε βιολί στην Κύπρο και έπειτα στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Σπουδαστής έπαιξε (1961) στο έργο του Δημήτρη Μόγρη «Χαραυγή». Αποφοιτώντας, στα χρόνια 1962-1964 συνεργάστηκε με το θίασο Αναλυτή – Ρηγόπουλου, παίζοντας σε ελληνικές και ξένες κωμωδίες. Το μέγεθος και η ιδιαιτερότητα του κωμικού ταλέντου αποκαλύφθηκε, πλήρως, το 1964, παίζοντας στο μολιερικό «Ασυλλόγιστο», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μπούχλη. Ακολούθησαν πολλές επιτυχίες σε ελληνικές κωμωδίες και επιθεωρήσεις και το 1969 μια ακόμη σημαντική συνεργασία του με το θίασο Μινωτή -Παξινού στο έργο του Ο’ Κέιζι «Η Ηρα και το παγώνι».

Το 1973 δημιουργεί θίασο με άλλους επωνύμους ηθοποιούς και το 1976 δικό του θίασο, ανεβάζοντας μεταξύ άλλων τον «Καλό στρατιώτη Σβέικ» του Σωτήρη Πατατζή. Δεκάδες είναι οι ερμηνευτικές επιτυχίες του σε κωμωδίες και επιθεωρήσεις, αλλά λίγες φορές του δόθηκε η δυνατότητα να παίξει σε κλασικά έργα, όπως ήθελε. Πολλές ήταν και οι ταινίες που έπαιξε («Αλέξης Ζορμπάς», «Το πρόσωπο της ημέρας», «Μπετόβεν και μπουζούκι», «Ο μπούφος», «Ο τσαχπίνης», «Ο αρχιψεύταρος» κ.ά.).

Απέσπασε (1996) το Βραβείο Επιθεώρησης του Θεατρικού Μουσείου και το βραβείο «Παπαδούκα» της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Παντρεύτηκε την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου και απέκτησαν μια κόρη, επίσης ηθοποιό.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...