Σαν σήμερα 5 Απριλίου – Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν Σήμερα 5/4

1242

Κατά τη διάρκεια της μάχης των Πάγων στη λίμνη Πέιπους, οι ρωσικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Νιέφσκι, αποκρούουν απόπειρα εισβολής των Τευτόνων Ιπποτών.

1566

Διακόσιοι Ολλανδοί αριστοκράτες καταγγέλλουν την ισπανική Ιερά Εξέταση στις Δεκαεπτά Επαρχίες.

1722

Ο Ολλανδός εξερευνητής Γιάκομπ Ρόγκεβεν ανακαλύπτει το Νησί του Πάσχα.

1753

Ανοίγει τις πύλες του το Βρετανικό Μουσείο.

Αγγλία - αρχαιοκαπηλία - Τόμας Μπρους (Έλγιν) - Παρθενώνας - Βρετανικό Μουσείο
Τμήμα από τα αρχαία γλυπτά που έκλεψε ο Έλγιν και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο

Για τον πολιτικό ρόλο του Μουσείου στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και την οικονομική σημασία του, αξίζει να αναφέρουμε τη δήλωση του διευθυντή του (το 2003) Νιλ Μακγκρέγκορ ο οποίος χαρακτήρισε το Βρετανικό Μουσείο, «Πηγή κατά του φονταμενταλισμού» (!), προσπαθώντας να «ιδεολογικοποιήσει» την πιο τρανταχτή, διεθνώς, υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, δηλαδή την αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν.

Πληροφορίες: Ριζοσπάστης

1792

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ουάσινγκτον ασκεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε ένα νομοσχέδιο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτή η εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1794

Εκτελείται στην γκιλοτίνα ο Δαντόν (Georges Jacques Danton), ηγέτης στο πρώτο στάδιο της Γαλλικής Επανάστασης, μια από τις περισσότερο αμφιλεγόμενες μορφές εκείνης της ιστορικής περιόδου.

Γαλλική επανάσταση - Δαντόν
O Δαντόν σε προσωπογραφία του Jacques Louis David

Ο Ζορζ Ζακ Δαντόν προερχόταν από μικροαστική πλούσια οικογένεια. Πρωτοστάτησε στην Επανάσταση και διακρινόταν για τη ρητορική του ικανότητα, το πάθος και την τόλμη του. Υπήρξε μέλος της πρώτης Επιτροπής Σωτηρίας και πρωτοστάτησε στην κατάπνιξη της αντίδρασης κατά της Επανάστασης.

Στη συνέχεια, όμως, και ενώ η Επανάσταση έδινε την κρισιμότερη μάχη για την επικράτηση της, ο Δαντόν εισηγήθηκε το συμβιβασμό. Κατηγορήθηκε για προδοσία, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε

1822

Αρχίζουν οι φοβερές σφαγές της Χίου από τους Τούρκους.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Ντελακρουά
Σκηνή από τη σφαγή της Χίου, του Ντελακρουά

1879

Η Χιλή κηρύσσει τον πόλεμο στη Βολιβία και το Περού, αρχίζοντας τον Πόλεμο του Ειρηνικού.

1897

Στις 4 Απρίλη 1897 μερικοί πυροβολισμοί, που ανταλλάχτηκαν από Έλληνες και Τούρκους στρατιώτες στην περιοχή του τουρκικού φυλακίου «Μπαϊρακτάρης» στα ελληνοτουρκικά σύνορα στη Θεσσαλία, σηματοδότησαν την έναρξη των επιχειρήσεων του ελληνοτουρκικού πολέμου.

Ο πόλεμος κηρύχτηκε και από τις δυο πλευρές επισήμως στις 5 Απρίλη και τελείωσε στις 4 Ιούνη με την ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας. Μία από τις συνέπειες εκείνου του πολέμου ήταν και η επιβολή του καθεστώτος Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου.

Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897 - Μάχη του Βελεστίνο
Επίθεση τουρκικού ιππικού εναντίον των Ελλήνων στο Βελεστίνο. Λαϊκή γκραβούρα εποχής

Η έναρξη αυτού του πολέμου συσχετίζεται με δυο καταστάσεις εκείνης της περιόδου: Την Κρητική Επανάσταση και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα μετά την πτώχευση του Τρικούπη. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον αναπτύχθηκε στην Ελλάδα έντονο εθνικιστικό κίνημα, το οποίο εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της πιο αντιδραστικής μερίδας της άρχουσας τάξης και υποκινούνταν από τις «μεγάλες δυνάμεις», ενώ εξέφραζε και την επιθυμία της ηγεσίας του στρατού να αποκτήσει ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Κύριος εκφραστής αυτού του κινήματος ήταν η «Εθνική Εταιρεία», μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1894 από 14 αξιωματικούς. Η «Εθνική Εταιρεία» πρόβαλε τη λεγόμενη Μεγάλη Ιδέα, απέκτησε μεγάλη επιρροή και ασκούσε ουσιαστικά εξωτερική πολιτική.

Η ολοσχερής στρατιωτική ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 ήταν φυσικό επακόλουθο του συσχετισμού των δυνάμεων, αλλά και της στρατιωτικής ανικανότητας του διαδόχου Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε οριστεί αρχιστράτηγος.

Όμως η επιβολή του καθεστώτος του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, που επέβαλαν στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο οι μεγάλοι «ομολογιούχοι» δανειστές του κράτους, ήταν ένα πολύ σκληρό χτύπημα, αφού οι ξένοι έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την οικονομία και τους πόρους της χώρας για διάστημα μεγαλύτερο από 50 χρόνια.

Ήταν ένα από τα μέτρα που θεμελίωσαν την οικονομική και πολιτική εξάρτηση της χώρας.

Πηγή: Ριζοσπάστης

1900

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών τους στην Κνωσσό, ο Άρθουρ Έβανς και η αρχαιολογική του ομάδα, ανακαλύπτουν πήλινες στήλες με ιερογλυφική γραφή, την οποία αποκαλούν Γραμμική Γραφή Β’.

Αρχαιολογία - Ανασκαφές - Κνωσσός - Άρθουρ Έβανς - Γραμμική Β'
Πινακίδα γραμμένη σε Γραμμική Β’

1900

Γεννιέται ο ο Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, Σπένσερ Τρέισι (Spencer Tracy).

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Σπένσερ Τρέισι
Ο Σπένσερ Τρέισι το 1935

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ήταν εννιά φορές υποψήφιος για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου, εκ των οποίων δύο φορές κέρδισε. Εμφανίστηκε σε 74 ταινίες από το 1930 έως και το 1967.

Πριν μεταπηδήσει στον κινηματογράφο, πήρε μέρος σε μια σειρά θεατρικές παραστάσεις, όπου τον ανακάλυψε ο σκηνοθέτης Τζον Φορντ και τον προσέλαβε για την ταινία “Up The River” (1930).

1902

Ξεκινάει η λειτουργία του τραμ στην Πάτρα.

1904

Διεξάγεται στο Γουίγκαν της Αγγλίας ο πρώτος διεθνής αγώνας ράγκμπι λιγκ μεταξύ της Αγγλίας και μίας ομάδας άλλων εθνικοτήτων (Ουαλοί και Σκωτσέζοι παίκτες).

1908

Γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής Αυστριακός διευθυντής ορχήστρας Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν.

Πολιτισμός - Μουσική - Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν
Ο Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν

Διηύθυνε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου για 35 πέντε χρόνια.

1908

Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Μπέτι Ντέιβις (Ruth Elizabeth “Bette” Davis).

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - «Μπέτι» Ντέιβις
Η «Μπέτι» Ντέιβις

Θεωρείται «ιερό τέρας» του αμερικάνικου κινηματογράφου. Πρωταγωνίστησε σε πολλές κλασσικές ταινίες της χρυσής περιόδου του αμερικάνικου κινηματογράφου, προτάθηκε 11 φορές για Βραβείο Όσκαρ και το κέρδισε δύο φορές για τις ταινίες «Μια επικίνδυνη γυναίκα» το 1935 και «Ζέζεμπελ» το 1938.

Είναι γνωστή επίσης για τις ταινίες της «Ανθρώπινη δουλεία» (1934), «Το γράμμα» (1940), «Οι μικρές αλεπούδες» (1941), «Το ξέσπασμα μιας ψυχής» (1942), «Όλα για την Εύα» (1950) και «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;» (1962).

1916

Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Γκρέγκορι Πεκ (Eldred Gregory Peck).

Το 1962 κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού.

Μεταξύ άλλων επιτυχιών έπαιξε στις ταινίες «Σπάστε τα δεσμά», «Τα Κλειδιά του Παραδείσου» (1944) και «Σκιές και Σιωπή».

1918

Αποβιβάζονται στο Βλαδιβοστόκ ιαπωνικά και αγγλικά στρατεύματα με στόχο την κατάπνιξη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση - Αντεπανάσταση - ιμπεριαλιστική επέμβαση,1918 - Βλαδιβοστόκ
Από την παρέλαση των ξένων στρατευμάτων στο Βλαδιβοστόκ

Στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της επανάστασης έλαβαν μέρος συνολικά 16 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

1936

Ανεμοστρόβιλος έντασης F5 σκοτώνει 233 άτομα στο Τούπελο του Μισισίπι

1942

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το αυτοκρατορικό ιαπωνικό ναυτικό εξαπολύει αεροπορική επίθεση στο Κολόμπο της Κεϋλάνης. Καταστρέφονται το λιμάνι και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ δύο καταδρομικά του Βασιλικού Ναυτικού βυθίζονται νοτιοδυτικά του νησιού.

1944

Ο ΕΛΑΣ συγκρούεται με τους Γερμανούς στη θέση «Νταούλι» Κλεισούρας Καστοριάς. Στη μάχη σκοτώνονται δύο Γερμανοί στρατιώτες. Οι φασίστες, για άλλη μια φορά, έδειξαν την κτηνωδία τους, εκτελώντας 270 κατοίκους της Κλεισούρας ως αντίποινα.

1945

Η Σοβιετική Ένωση καταγγέλλει το σύμφωνο ουδετερότητας με την Ιαπωνία και στις αρχές Αυγούστου 1,5 εκατομμύριο μαχητές του Κόκκινου Στρατού εξαπολύουν επίθεση στην υπό Ιαπωνική κατοχή περιοχή της Μαντζουρίας (βόρεια Κίνα).

Β'ΠΠ - ΕΣΣΔ - Ιαπωνία - Επίθεση στη Ματζουρία, 1945
Χάρτης της επίθεσης στη Μαντζουρία

Το άνοιγμα αυτού του μετώπου στην Άπω Ανατολή έγινε κατόπιν παρότρυνσης των Συμμάχων (κυρίως των ΗΠΑ) στη Συνδιάσκεψη της Γιάλτας.

Η σοβιετική επίθεση κράτησε μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, προκαλώντας εννιαπλάσιες απώλειες στον εχθρό και συνδράμοντας καταλυτικά στην ήττα της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας στην ηπειρωτική Ασία.

1945

Συνήλθε η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ για να εξετάσει τη δράση του Κόμματος την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης και να καθορίσει τα νέα του καθήκοντα.

Αναγνωρίστηκαν απαράδεκτες υποχωρήσεις και λάθη στο Λίβανο και τη Καζέρτα, όπως και ότι δεν υπήρξε σαφής αντίληψη για το ρόλο των Εγγλέζων στη σύγκρουση.

Ωστόσο, η Ολομέλεια δεν μπόρεσε να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική του Κόμματος σε επαναστατική γραμμή, επιμένοντας στη λογική της ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης.

Μεταξύ άλλων η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση του Άρη Βελουχιώτη (παραβίαση της αρχής του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, διαφωνία και αυτονόμηση από τη συλλογική δράση επί των αποφάσεων του Κόμματος) και τον διέγραψε από μέλος του ΚΚΕ.

Ο Άρης Βελουχιώτης αποκαταστάθηκε πολιτικά με απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στις 16/7/2011 (Δοκίμιο Ιστορίας, Β’ Τόμος, σελ.609-610, εκδ. Σύγχρονη Εποχή)

1945

Ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης Γιόσιπ Μπροζ Τίτο υπογράφει συμφωνία με τη Σοβιετική Ένωση για να επιτρέψει την «προσωρινή είσοδο σοβιετικών στρατευμάτων στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας».

Γιουγκοσλαβία - Παρτιζάνοι - Ι. Μπ. Τίτο
Ο Ι. Μπ. Τίτο

1947

Ο κυβερνητικός στρατός ξεκινά μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις κατά του ΔΣΕ (Σχέδιο «Τέρμινους»), αρχικά στην Ρούμελη και κατόπιν στην Θεσσαλία και την Ήπειρο.

Οι αρχικές επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι αντάρτες ούτε αιφνιδιάστηκαν ούτε κιότεψαν μπροστά στη δύναμη πυρός του αντιπάλου, παρά τις προσδοκίες του τελευταίου.

ΔΣΕ - Σχέδιο «Τέρμινους»
Τμήμα του ΔΣΕ (πηγή: Αρχείο ΚΚΕ)

Σύντομα ο ΔΣΕ πέρασε στην αντεπίθεση και με δύναμη 11 ταγμάτων δημιούργησε σφήνα ανάμεσα στα Ιωάννινα και την Κόνιτσα, καταλαμβάνοντας το Δερβένι (12 Ιούλη) και απειλώντας την 8η Μεραρχία (Ηπείρου) του κυβερνητικού στρατού με περικύκλωση. Το ενδεχόμενο κατάληψης των Ιωαννίνων από το ΔΣΕ προκάλεσε πανικό στο αστικό στρατόπεδο. Οι μάχες συνεχίστηκαν το επόμενο διάστημα καταλήγοντας στην πλήρη αποτυχία του Σχεδίου «Τέρμινους» στις 15 Οκτώβρη.

1948

Ο κυβερνητικός στρατός πραγματοποιεί μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Ρούμελη (επιχείρηση «Χαραυγή»).

Η κατάσταση είχε κριθεί ως ιδιαίτερα κρίσιμη.

Εμφύλιος - επιχείρηση «Χαραυγή», 1948
Πυροβολικό του κυβερνητικού στρατού

Σύμφωνα με έκθεση του στρατηγού Θρ. Τσακαλώτου, «οι ΚΣ [σ.σ. ο ΔΣΕ] το έτος 1947 και αρχάς 1948 εκυριάρχουν ολοκλήρου του κορμού της Στερεάς Ελλάδος και τον Δεκέμβριον 1947 και Ιανουάριον 1948 έφθασαν μέχρι και της Πάρνηθος και μέχρι των ανακτόρων της Δεκέλειας και των Μεγάρων. Κατά την εποχήν ταύτην μόνον αι μεγάλαι πόλεις Θήβαι – Λεβαδιά – Αταλάντη – Αμφίκλεια – Άμφισσα – Λιδωρίκι – Αγρίνιον – Λαμία δεν ηλέγχετο υπό των ΚΣ, προσεβάλλοντο όμως πάντοτε υπό τούτων και ετέλους υπό τον διαρκή εφιάλτην της καταστροφής».

Η επιχείρηση «Χαραυγή» έληξε στις 3 Μάη με πλήρη αποτυχία.

1951

Οι Αμερικανοί πολίτες Τζούλιους και Εθελ Ρόζενμπεργκ, θύματα του μακαρθισμού στις ΗΠΑ, καταδικάζονται σε θάνατο με την κατηγορία ότι πουλούσαν «ατομικά μυστικά» στη Σοβιετική Ένωση.

ΗΠΑ - αντικομμουνιστική εκστρατεία - Τζόζεφ Μακ Κάρθι - Έθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ
Η Έθελ και ο Τζούλιους Ρόζενμπεργκ

Εκτελέστηκαν στις 19/6/1953 στην ηλεκτρική καρέκλα.

1955

Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ σε ηλικία 80 ετών, παραιτείται από πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά από δυο θητείες, μια κατά τη διάρκεια του πολέμου και μια εν καιρώ ειρήνης.

1956

Με άρθρο της σύνταξής της η εφημερίδα«Λαϊκή Ημερησία» του Πεκίνου έκρινε θετικά τις αποφάσεις του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ (για τον ρόλο του Στάλιν, τη στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος απέναντι στον ιμπεριαλισμό, κ.α.).

Λίγα χρόνια αργότερα θα άλλαζε στάση, αξιοποιώντας την κριτική σε πλευρές του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ (ιδιαίτερα σε σχέση με την «ειρηνική συνύπαρξη» και τον «ειρηνικό δρόμο προς το σοσιαλισμό»), για να συνδεθεί με μια σειρά δυνάμεις μέσα στα ΚΚ που είχαν αντιδράσει στο 20ο Συνέδριο και τη δεξιά οπορτουνιστική στροφή που συντελέστηκε στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα

1959

Διεξάγονται δημοτικές και κοινοτικές εκλογές στην Ελλάδα.

1962

Ο Νίκος Ζαχαριάδης, ζητά να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δικαστεί. Η αίτησή του δεν γίνεται δεκτή.

1960

Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 12 στελεχών του ΚΚΕ με την κατηγορία της «κατασκοπείας». Στο τυποποιημένο κατηγορητήριο αναφέρονταν πως οι κατηγορούμενοι «εισήλθον εις την Ελλάδα εκ χωρών του παραπετάσματος με σκοπόν τη διενέργειαν κατασκοπείας διά λογαριασμόν ξένης δυνάμεως».
Οι Ρούλα Κουκούλου, Αύρα Παρτσαλίδου, Κώστας Φιλίνης, Γιώργης Ερυθριάδης, Έλλη Ερυθριάδου και Κώστας Τριανταφύλλου καταδικάζονται σε ισόβια μια βδομάδα αργότερα.

Μετεμφυλιακό κράτος - δίκη των 12 στελεχών του ΚΚΕ, 1960
Από τη δίκη των 12 στελεχών του ΚΚΕ στο Διαρκές Στρατοδικείο της Αθήνας

   

1961

Οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών «Αβέρωφ» και οι εξόριστοι του Αϊ Στράτη προχωρούν σε 24ωρη αποχή από το συσσίτιο σε διαμαρτυρία για την κακοποίηση συγγενών τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

1965

Δεκαεπτά άτομα χάνουν τη ζωή τους και 217 τραυματίζονται από νέο ισχυρότατο σεισμό, που πλήττει την κεντρική και δυτική Πελοπόννησο προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στη Μεγαλόπολη και την Πάτρα.

1966

Διασπώντας το ναυτικό αποκλεισμό της Ροδεσίας, το πετρελαιοφόρο Ιωάννα Β, με πλοίαρχο τον Γεώργιο Βαρδινογιάννη, προσεγγίζει το λιμάνι της Μπέιρα, στη Μοζαμβίκη, με 12.000 τόννους πετρελαίου για το ρατσιστικό καθεστώς της αποσχιθείσας βρετανικής αποικίας

1970

Η εφημερίδα «Έθνος» αναστέλλει την έκδοσή της, κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας

1979

Εκδηλώνεται νέα οικονομική κρίση του καπιταλισμού, που επονομάστηκε 2η Πετρελαϊκή Κρίση.

Καπιταλισμός - 2η Πετρελαϊκή Κρίση, 1979
Ουρές αυτοκινήτων έξω από βενζινάδικο στις ΗΠΑ

1986

Τρία άτομα σκοτώνονται σε βομβιστική επίθεση σε ντισκοτέκ του Δυτικού Βερολίνου στη Γερμανία.

2008

Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός, Τσάρλτον Ίστον (Charlton Heston, πραγματικό όνομα John Charles Carter).

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Τσάρλτον Ίστον - Εθνική Ένωση Όπλων
Ο Τσάρλτον Ίστον το 1953

Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 100 ταινίες σε διάστημα 60 ετών.

Έπαιξε σε επικές ταινίες εποχής όπως “Οι Δέκα Εντολές” (The Ten Commandments, 1956), “Μπεν Χουρ” (Ben Hur, 1959 -Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου), “Ελ Σιντ” (El Cid, 1961) κ.ά.

Πρωταγωνίστησε επίσης στον “Άρχοντα του Κακού” (Touch of Evil, 1958) με τον Όρσον Ουέλς.

Παρ’ ότι την δεκαετία του 1960 ήταν υποστηρικτής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, από τη δεκαετία του 1970 έκανε συντηρητική στροφή, στήριξε ενεργά τον Ρόναλντ Ρήγκαν κι έγινε πρόεδρος της άκρως αντιδραστικής «Εθνικής Ένωσης Όπλων» που έχει μεγάλη επιρροή στο πολιτικό αστικό σύστημα των ΗΠΑ.

Διετέλεσε πρόεδρος του σωματείου ηθοποιών στις ΗΠΑ την περίοδο 1966-1971

2013

Σε ηλικία 83 ετών «φεύγει» από τη ζωή ο ναύαρχος Νίκος Παππάς, κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Βέλος».

Ο ίδιος και το πλήρωμα του πολεμικού σκάφους, αγκυροβόλησαν στις 25 Μάη 1973 έξω από το λιμάνι του Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, στην περιοχή της Ρώμης και ζήτησαν πολιτικό άσυλο, καταγγέλλοντας τη χούντα στην Ελλάδα.

Χούντα - ναύαρχος Νίκος Παππάς - Α/Τ «Βέλος»
Ο ναύαρχος Νίκος Παππάς

Προηγούμενα, το «Βέλος» είχε εγκαταλείψει νατοϊκή άσκηση που διεξάγονταν στο Τυρρηνικό Πέλαγος.

Η ιταλική κυβέρνηση, κάτω από το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε προς το πλήρωμα του «Βέλος», έδωσε πολιτικό άσυλο στον Ν. Παππά και στους υπόλοιπους του πλοίου, 6 αξιωματικούς και 25 υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Η αποχώρηση του «Βέλος» από τη Νατοϊκή άσκηση και η αγκυροβόληση στο ιταλικό λιμάνι, πήρε μεγάλη δημοσιότητα στην Ιταλία και παγκόσμια.

Η χούντα, μάλιστα, αναγκάστηκε να στείλει στην Ιταλία νέο πλήρωμα για να φέρει ξανά το «Βέλος» στην Ελλάδα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...