Σαν σήμερα 7 Απριλίου – Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν Σήμερα 7/4

451

Ο Αττίλας καταλαμβάνει την πόλη Μετς και επιτίθεται σε άλλες πόλεις της Γαλατίας.

Μογγόλοι - Αττίλας
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Αττίλα

529

Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α´ εκδίδει τον Ιουστινιάνειο Κώδικα (θεμελιώδες έργο της νομικής).

1348

Ιδρύεται στην Πράγα το Πανεπιστήμιο του Καρόλου.

1614

Πεθαίνει ο ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της ισπανικής Αναγέννησης, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστότερος ως El Greco (Ελ Γκρέκο -γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, 1-Οκτ-1541).

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Δομήνικος Θεοτοκόπουλος Ελ Γκρέκο
Αυτοπροσωπογραφία

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και φαίνεται να πέρασε τα πρώτα χρόνια του σε μοναστικό περιβάλλον, όπου έμαθε τη ζωγραφική εικόνων. Αργότερα, περίπου στα 27 του χρόνια, πήγε στη Βενετία και έγινε μαθητής του Τισιανού. Το έτος 1570 μετακόμισε στη Ρώμη, όπου γνώρισε τα έργα του Μιχαήλ Αγγελου, του οποίου το στιλ δε συμπάθησε και το σχολίαζε αρνητικά. Ισως αυτός να ήταν ο λόγος που δεν κατάφερε να παραμείνει μόνιμα στη Ρώμη, οπότε το 1580 μετέβη στο Τολέδο της Ισπανίας, όπου προσλήφθηκε στην υπηρεσία του Φίλιππου Β’ για να συμβάλει στη διακόσμηση του ανακτόρου Escorial. Εδώ πήρε ο Θεοτοκόπουλος και το προσωνύμιο «El Greco», μια και το επώνυμό του ήταν αρκετά μακρόσυρτο για τους Ισπανούς.

Ο μεγάλος ζωγράφος δε φαίνεται να βρήκε όμως καλή υποδοχή στην Ισπανία λόγω των ασυνήθιστων για την εποχή έντονων χρωμάτων στους πίνακές του, του είδους των θρησκευτικών θεμάτων που επέλεγε και του τρόπου που ζωγράφιζε τα πρόσωπα, αποστεωμένα, ωχρά και με επιμήκη άκρα – προφανώς μια επιρροή από τη βυζαντινή εικονογραφία. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που ο Ελ Γκρέκο αντιδικούσε για πολλά χρόνια με τους πελάτες του, μέχρι να εισπράξει τις αμοιβές του. Ετσι από μια εποχή και μετά έπαψαν η βασιλική αυλή, οι οίκοι ευγενών και οι εύπορες οικογένειες να του αναθέτουν τη δημιουργία πορτρέτων τους.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Δομήνικος Θεοτοκόπουλος Ελ Γκρέκο
Ο περίφημος πίνακας “Η Ταφή του Κόμη Οργκάθ” (Τολέδο λάδι σε μουσαμά -μεταξύ 1586 & 1588) όπου φαίνονται οι Gonzalo Ruiz de Toledo, Αυγουστίνο, Πρωτομάρτυρας Στέφανος, Ιωάννης ο Βαπτιστής, Φραγκίσκος της Ασίζης, Παναγία, Ιησούς Χριστός, Απόστολος Πέτρος, Χόρχε Μανουέλ Θεοτοκόπουλος, Φίλιππος Β΄ της Ισπανίας & ο ίδιος ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Διαστάσεις 4.80m (ύψος) Χ 3.60 cm

Πέθανε στο Τολέδο σε ηλικία 73 ετών, μάλλον ξεχασμένος από τους σύγχρονούς του. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν γράφτηκαν κυρίως απαξιωτικά σχόλια για το έργο του, όπως «κακογουστιά στην επιλογή των θρησκευτικών θεμάτων», «προφανή προβλήματα οράσεως», «ψυχοπάθεια» κ.ά., μέχρι που ο μεγάλος «ξένος» ξεχάστηκε ολοκληρωτικά.

Στις αρχές του 20ού αιώνα «ανακαλύφθηκε» όμως ο Ελ Γκρέκο πάλι, όταν διαπιστώθηκε ότι τα έργα του περιείχαν, στην επιλογή χρωμάτων και στην αφαίρεση, στοιχεία που είχαν αρχίσει να χαρακτηρίζονται στους καλλιτεχνικούς κύκλους ως η ουσία του εξπρεσιονισμού. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι στα έργα τού Θεοτοκόπουλου γίνεται σύντηξη της βυζαντινής εικονογραφίας και της βενετσιάνικης αναγεννησιακής τέχνης, με φιγούρες που είναι μεν ρεαλιστικές, αλλά προβάλλουν ταυτόχρονα ένα μυστικισμό.

1724

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ παρουσιάζει για πρώτη φορά τα Κατά Ιωάννην Πάθη BWV 245 στο ναό του Αγίου Νικολάου στη Λειψία.

1772

Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και διανοητής του ουτοπικού σοσιαλισμού Σαρλ Φουριέ (François Marie Charles Fourier).

Ο ουτοπικός σοσιαλισμός, επηρεασμένος και από αστικές-μικροαστικές ροπές, αναζήτησε τα ιδανικά της νέας κοινωνίας χωρίς σωστή διερεύνηση και κριτική για την υπόσταση της κοινωνίας, για τις κινητήριες δυνάμεις που φέρνουν την αλλαγή της κοινωνικής πραγματικότητας και για τα μέσα, που πρέπει να χρησιμοποιήσει η εργατική τάξη για να κατακτήσει την εξουσία και να δημιουργήσει πραγματικά τη νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική.

Φιλοσοφία - Πολιτική - Ουτοπικός Σοσιαλισμός - Σαρλ Φουριέ
Ο Σαρλ Φουριέ

Στον αντίποδα, οι θεμελιωτές του επιστημονικού σοσιαλισμού Μαρξ και Ένγκελς διερεύνησαν με απόλυτη οξύνοια και βαθύτητα την υπόσταση της κοινωνίας, αναδεικνύοντας την πάλη των τάξεων ως τη βασική κινητήρια δύναμη της κοινωνικής αλλαγής, πάλη που πηγάζει από την αντίθεση ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις και τις σχέσεις παραγωγής και διακρίβωσαν σωστά τα μέσα και τη στρατηγική και την ταχτική του αγώνα της εργατικής τάξης για να φτάσει στον τελικό σκοπό της.

Έτσι λοιπόν θεμελιώθηκε η σοσιαλιστική ιδεολογία γερά απάνω στην επιστημονική γνώση και στο οικονομικό και στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πεδίο. Και με την επεξεργασία που έγινε αργότερα κάτω από τις νέες συνθήκες στην παγκόσμια ανάπτυξη του ιμπεριαλισμού, στην ανάπτυξη και ένταση των κοινωνικών αγώνων, των πολέμων και των επαναστάσεων από το Λένιν και το Στάλιν και τους σύγχρονους εκπρόσωπους του επιστημονικού σοσιαλισμού, απλώθηκε η σοσιαλιστική ιδεολογία σε γενική κοσμοθεωρία, που περιλαβαίνει κάτω από ενιαίο πρίσμα την έρευνα και του φυσικού και του κοινωνικού γίγνεσθαι και την καθοδήγηση της πράξης, σύμφωνα με την αρχή πως υπάρχει ενότητα και αδιάκοπη αλληλεπίδραση ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη.

1788

Ιδρύεται η Μαριέττα (στο Οχάιο), ο πρώτος μόνιμος αμερικανικός οικισμός στη Βορειοδυτική Περιφέρεια των νέων Ηνωμένων Πολιτειών, ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση της νέας χώρας προς τα δυτικά.

1790

Πραγματοποιείται η ναυμαχία της Άνδρου (κατ’ άλλους 17 Μαΐου). Ο Λάμπρος Κατσώνης χάνει 5 πλοία.

Ελλάδα - Προεπαναστατική περίοδος 1821 - Λάμπρος Κατσώνης
Πορτραίτο του Λάμπρου Κατσώνη

1824

Πεθαίνει ο Άγγλος φιλέλληνας ποιητής λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον – George Gordon Byron). Από το πλούσιο έργο του ξεχωρίζουν τα μακροσκελή ποιήματα Don Juan («Δον Ζουάν») και Childe Harold’s Pilgrimage («Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ»).

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Πολιτισμός - Ποίηση - Λόρδος Βύρωνας
Ο λόρδος Βύρωνας

Συνέδεσε το όνομα του με τη στήριξη των επαναστατικών κινημάτων σε Ιταλία και Ελλάδα. Πέθανε στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών στο Μεσολόγγι, σε ηλικία μόλις 36 χρόνων, όταν αρρώστησε βαριά.

1862

Κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, τερματίζεται η Μάχη του Σάιλο (Battle of Shiloh).

ΗΠΑ - Εμφύλιος - Στρατηγός Γκραντ
Ο στρατηγός Γκραντ το 1862

Ο στρατός των Βορείων υπό τον στρατηγό Γκραντ νικά το στρατό των Νοτίων κοντά στο Σάιλο του Τενεσί.

1833

Παραδίδεται η Χαλκίδα στο νεοϊδρυθέν Ελληνικό κράτος από τους Τούρκους.

1906

Υπογράφεται η Conferencia Internacional de Algeciras (Διεθνής Συνθήκη Αλχεθίρας), με την οποία η Γαλλία και η Ισπανία παίρνουν τον έλεγχο του Μαρόκου.

Μαρόκο - Γαλλία - Ισπανία - Διεθνής Συνθήκη της Αλχεθίρας, 1906
Η υπογραφή της Διεθνούς Συνθήκη της Αλχεθίρας

1906

Η έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος καταστρέφει τη Νάπολη.

Ηφαίστεια - Βεζούβιος - Έκρηξη, 1906
Η έκρηξη του Βεζούβιου

1907

Γεννιέται η ποιήτρια Μελισσάνθη (πραγματικό όνομα Ήβη Κούγια). Εκπροσωπούσε το ρεύμα της υπαρξιακής ποίησης.

Πολιτισμός - Ποίηση - Μελισσάνθη Ήβη Κούγια
Η Μελισσάνθη (Ήβη Κούγια) το 1907

1915

Γεννιέται η Aμερικανίδα τραγουδίστρια των μπλουζ και τραγουδοποιός της τζαζ Μπίλι Χάλιντεϊ (Billie Holiday – καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελεονόρα Φάγκαν)

Είναι η τραγουδίστρια που έγινε θρύλος πέρα και έξω από την τζαζ. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια στη Φιλαδέλφεια και στη Βαλτιμόρη.

Πολιτισμός - Μουσική - Μπίλι Χάλιντεϊ
Η Μπίλι Χάλιντεϊ

Την καριέρα της την ξεκίνησε στα κλαμπ της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του 1930, ενώ το δισκογραφικό της ντεμπούτο θα το κάνει το 1933. Μεγάλωσε θαυμάζοντας τον Λούις Αμστρονγκ και την Μπέσσυ Σμιθ. Συνεργάστηκε με τον σαξοφωνίστα Λέστερ Γιανγκ και με τον πιανίστα Τέντυ Γουίλσον.

Σε εποχές ρατσισμού η μαύρη τραγουδίστρια συνεργάστηκε με ορχήστρες λευκών, όπως με την μπιγκ μπαντ του λευκού κλαρινίστα Αρτι Σο και ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε περιοδείες στις βόρειες και νότιες πολιτείες της Αμερικής.

Ελάχιστοι είναι οι καλλιτέχνες που έδωσαν στην ερμηνεία τους έναν ορισμό τόσο αληθινό όσο η Μπίλι Χόλιντέι και κατόρθωσαν ν’ αναδείξουν την τέχνη του τραγουδιού σε κορυφαία μορφή έκφρασης. Το λυπηρό είναι ότι η ίδια η μεγάλη τραγουδίστρια, δεν μπόρεσε ν’ απολαύσει τη δόξα που γνώρισε.

Πιο πολύ δοκίμασε την απογοήτευση, την εγκατάλειψη, την αδυναμία, την ανασφάλεια, τον άνισο αγώνα μεταξύ μιας καριέρας που απαιτούσε θυσίες και της ανάγκης της, να ζήσει με πάθος τη ζωή της.

Σ’ έναν κόσμο εχθρικό για έναν ευαίσθητο καλλιτέχνη, όπως ήταν αυτή, σε μια ρατσιστική κοινωνία που δεν ανεχόταν οι μαύροι να είναι όμορφοι, να έχουν χρήματα και να είναι πετυχημένοι, πολύ περισσότερο όταν αυτοί ήταν γυναίκες, η Μπίλι Χόλιντέι συγκρούστηκε με τα ίδια της τα όνειρα.

Πάνω από την καριέρα της, έβαλε τις προσωπικές της ανάγκες και επιθυμίες. Στη σύγκρουση με τα όνειρά της ήταν εκείνη που ηττήθηκε. Τα ναρκωτικά, απλώς επιτάχυναν το τέλος της. Πέθανε το 1959.

Πηγή: Ριζοσπάστης

1922

Γεννιέται ένας ξεχωριστός δημιουργός της λαϊκής μουσικής, ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας.

Πολιτισμός - Μουσική - Απόστολος Καλδάρας
Ο Απόστολος Καλδάρας

Γεννήθηκε στη «νερομάνα» του λαϊκού μας τραγουδιού, τα Τρίκαλα, τον Απρίλη του 1922, έχοντας κληρονομήσει τη μουσική φλέβα του σογιού της μάνας του. Στα εφηβικά του χρόνια, θα τον κερδίσει οριστικά το μπουζούκι, ενώ θα αρχίσει την ενασχόλησή του με το τραγούδι, όντας φοιτητής της Γεωπονικής στη Θεσσαλονίκη.

Το 1946 ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι, «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι», για ν’ ακολουθήσει το 1947, με τη φωνή της Στέλλας Χασκίλ, το εκπληκτικό «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι».

Δημιουργώντας στη συγκλονιστικότερη περίοδο του λαϊκού μας τραγουδιού, ο Απόστολος Καλδάρας θα μας δώσει μεγάλα τραγούδια ερμηνευμένα από υπέροχες φωνές, όπως των Στράτου Παγιουμτζή, Γιώτας Λύδια, Πάνου Γαβαλά, Γρηγόρη Μπιθικώτση και Στέλιου Καζαντζίδη. Στους στίχους των τραγουδιών του δεσπόζει το όνομα της θρυλικής «γριάς» του ελληνικού τραγουδιού, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, που τότε πρωτογράφτηκε ως στιχουργός.

Ενδεικτικό της δημιουργίας είναι ότι ο Κώστας Βάρναλης χαρακτήρισε το τραγούδι «Σ’ ένα βράχο φαγωμένο», μεγάλο λαϊκό ποίημα.

Η πορεία του Απόστολου Καλδάρα διεκόπη με οδυνηρό τρόπο το 1964, όταν έχασε την κόρη του και από τότε ακολούθησε ένα διαφορετικό δρόμο.

Η στροφή του σε λυρικότερες μελωδίες θα εκφραστεί από τις φωνές της Βίκυς Μοσχολιού, του Σταμάτη Κόκοτα, του Γιώργου Νταλάρα, του Στέλιου Καζαντζίδη (ξανά), του Γιάννη Πάριου κ.ά.

Το 1972 σε στίχους του Πυθαγόρα θα μελοποιήσει τη «Μικρά Ασία», έργο – σταθμό στο ελληνικό τραγούδι, όχι μόνο για την ποιότητα των στίχων, αλλά και για τον «ήχο» της λαϊκής ορχήστρας. Ενα χρόνο μετά, θα μελοποιήσει τον «Βυζαντινό Εσπερινό» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, οι τελευταίες αναλαμπές του έργου του εμφανίζονται στα «Λαϊκά Μονοπάτια» του 1979 με τον Λάκη Χαλκιά, ενώ ο Απόστολος Καλδάρας θα εμπνέεται έως το τέλος.

Ο Απόστολος Καλδάρας ανήκει στην κατηγορία των δημιουργών, που ενώ ξεκίνησαν από το «ρεμπέτικο» δεν έμειναν σ’ αυτό, ακολούθησαν και άλλους εκφραστικούς δρόμους, όχι χωρίς συμβιβασμούς, όμως δημιούργησαν πάντα εκπλήξεις, που όχι μόνον αναιρούσαν αρνητικές στιγμές, αλλά ταυτόχρονα, και αυτό είναι το σημαντικό, άνοιγαν νέους δρόμους στο ελληνικό τραγούδι.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Για περισσότερα μπορείτε να δείτε:

1923

Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών (Communist Party USA ή CPUSA), ως μετεξέλιξη του Κόμματος Εργατών της Αμερικής.

ΚΚ ΗΠΑ
Το έμβλημα του ΚΚ ΗΠΑ

1929

Η ΕΠΟ αναγνωρίζει ως πρώτο επίσημο αγώνα της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας, το ματς που διεξάγεται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού απέναντι στη δεύτερη ομάδα της Ιταλίας (αποτέλεσμα 1-4).

1933

Κηρύσσεται το τέλος της περιόδου της Ποτοαπαγόρευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία διήρκεσε 13 χρόνια.

ΗΠΑ - Απόφαση τέλους της Ποτοαπαγόρευσης, 1933
Η υπογραφή της απόφασης

1933

Τίθενται σε ισχύ οι πρώτοι νόμοι κατά των Εβραίων στη Γερμανία, οι λεγόμενοι Νόμοι της Νυρεμβέργης.

1939

Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Φράνσις Φορντ Κόπολα
Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα

Ταινίες του που έκαναν μεγάλη επιτυχία είναι «Ο Νονός» (τριλογία), «Αποκάλυψη Τώρα» κά.

1939

Στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν την Αλβανία.

Β'ΠΠ - Ιταλία - Αλβανία - εισβολή, 1939
Ιταλικά στρατεύματα στην Αλβανία (πηγή: Bundesarchiv)

1943

Προσχωρεί στον ΕΛΑΣ ο τέως βενιζελικός στρατιωτικός Στέφανος Σαράφης, που τότε είχε τον βαθμό του συνταγματάρχη. Ως στρατηγός του ΕΛΑΣ έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

ΕΛΑΣ - Στέφανος Σαράφης
Ο Στέφανος Σαράφης

Μετά την απελευθέρωση εξορίστηκε αρχικά στη Λήμνο (1946) και κατόπιν στη Μακρόνησο (1948). Μετά τη λήξη του εμφυλίου θα εκλεγεί βουλευτής της ΕΔΑ, ενώ στις 31/5/1956 θα σκοτωθεί από αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε Αμερικανός υποσμηνίας που υπηρετούσε στην 22η μοίρα διαβιβάσεων της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ελληνικού

Γιάννη Ρίτσου: Στο στρατηγό Σαράφη

Στρατηγέ,
με το σεμνό παράστημα
με τα λαϊκά μάτια της φιλίας,

Στρατηγέ μας, ανθρώπινε κι απλέ,
όπως όλα τα μεγάλα,
ανοίγοντας με το μεγάλο γέλιο σου
την ελπίδα μας και τη βεβαιότητα,

Στρατηγέ του στρατού της Αντίστασης,
που μοιράστηκες το ψωμί και το κουράγιο σου
με την κυνηγημένη Δημοκρατία
πάνω ψηλά στα κατσάβραχα της δόξας,

Στρατηγέ μας, που σ’ εξόρισαν στα Μακρονήσια
χωρίς ποτέ να μπορέσουν να εξορίσουν
την τόλμη και την καλοσύνη απ’ την καρδιά σου,

Στρατηγέ μας,
που η απόφασή σου σπιθοβόλαγε
σα γαλάζιο αστέρι στα μάτια της Ελλάδας,
Στρατηγέ μας,
σήμερα σ’ είδαμε πνιγμένο
ανάμεσα στα γαρίφαλα που κουβάλησαν
φτωχές γειτόνισσες από τις συνοικίες μας,
γερόντοι από τα πέρατα της ελληνικής ιστορίας,
παιδιά απ’ τα ματωμένα χωράφια της αγάπης τους.

ΕΛΑΣ - Στέφανος Σαράφης
Ο Στέφανος Σαράφης μιλάει στους ΕΛΑΣίτες

Ο λαός μας τώρα κρατάει
ανάμεσα στα δυο φύλλα της καρδιάς του
τις «Αναμνήσεις» σου και τον «Ελάς» σου
μαζί με το «Μακρυγιάννη»
όπως η μάνα κρατάει στα δυο της χέρια
τ’ άξιο παιδί της,
όπως κρατάει ο πεινασμένος
ένα καρβέλι,
όπως κρατάει πάντα ο κόσμος
την ελπίδα.

Στις τέσσερις γωνιές του φερέτρου σου,
τιμητική φρουρά,
όρθιοι κι ασάλευτοι,
ο Ελληνικός Λαός, το Θάρρος,
η Τιμή κ’ η Ελευθερία.
Και πάνω σου,
σκυμμένη η μάνα σου η Δημοκρατία,
σκουπίζει τα μάτια της
μ’ ένα φύλλο απ’ τη δάφνη σου.

Το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» στις 2/6/1957

Δείτε το Αφιέρωμα της συντακτικής ομάδας του ΑΛΤ.gr στον στρατηγό Στέφανο Σαράφη

1943

Είκοσι επτά στελέχη του ΕΛΑΣ της Αθήνας, με επικεφαλής τον Σπύρο Κωτσάκη (Νέστορα), υπεύθυνο του ΕΛΑΣ Αθήνας – Πειραιά, απελευθερώνουν από τη «Σωτηρία» 56 στελέχη του ΚΚΕ, που κρατούσε η μεταξική δικτατορία στο Στρατόπεδο της Ακροναυπλίας και είχε παραδώσει στους κατακτητές.

ΕλΑΣ - Σπύρος Κωτσάκης
Ο Σπύρος Κωτσάκης

Η επιχείρηση, που αναπτέρωσε το ηθικό του λαού της πρωτεύουσας, είχε αποφασιστεί από το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ και ανατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ.

1943

Σχηματίζεται η 3η δοσιλογική κυβέρνηση (Ι. Ράλλη).

Β'ΠΠ - Κατοχή - Δωσίλογοι - Ταγματασφαλίτες - Ι. Ράλλης - Πλυτζανόπουλος
Ο Ι. Ράλλης (δεξιά) παραδίδει την Ελληνική σημαία στον αρχηγό των Ταγμάτων Ασφαλείας Αττικής, ταγματάρχη Πλυτζανόπουλο

1947

Πεθαίνει ο αμερικανός αυτοκινητοβιομήχανος Χένρυ Φορντ.

1948

Ιδρύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής σε όλο τον κόσμο.

1952

Γεννιέται ο Δημήτρης Λάγιος, Έλληνας συνθέτης.

Περπάτησε στους ίδιους δρόμους της Ζακύνθου τους οποίους είχαν περπατήσει ο Σολωμός και ο Κάλβος. Οι πρώτοι ήχοι που τον μάγεψαν ήταν το επτανησιακό ιδίωμα λουσμένο στα νερά του Ιονίου. Εκεί στη Ζάκυνθο όπου γεννήθηκε στις 7 Απρίλη 1952, έμαθε τα πρώτα γράμματα των χρωμάτων και των ήχων. Αυτά τα γράμματα τον οδήγησαν αργότερα στην έρευνα, τη μελέτη, την καταγραφή και τη διδασκαλία έργων της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής και στη δημιουργία του μουσικού συνόλου «Μουσικό Ασκηταριό», με το οποίο διοργάνωνε γιορτές «Τέχνης και Λόγου» στη Ζάκυνθο.

Πολιτισμός - Μουσική - Δημήτρης Λάγιος
Ο Δημήτρης Λάγιος

Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο στην Αθήνα, ενώ αργότερα παρακολούθησε εντατικά μαθήματα μουσικής ανάλυσης στις ΗΠΑ.

Το 1979 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να μελετά, να επιμελείται, να οργανώνει, να διασκευάζει και να γράφει πολύ μουσική για θέατρο και μπαλέτο, αλλά και μουσική δωματίου, συμφωνικά έργα, ορχηστρικά για διάφορα όργανα και τραγούδια. Δούλευε πολύ και με πολύ πάθος, λες και υποψιαζόταν ότι δεν προλάβαινε.

Πριν από αυτόν ελάχιστοι – εκτός από τους ειδικούς – ήξεραν τα αγροτικά τραγούδια της Ζακύνθου και τις εκκλησιαστικές της μελωδίες, τις Σερενάτες του Τζώρτζη Κωστή, αλλά και τα τραγούδια της Νεστάνης Αρκαδίας.

Στις 7 Απρίλη 1985, ημέρα των γενεθλίων του, γεννήθηκε ο «μυστικός του έρωτας», όπως τον αποκαλούσε. Η Κύπρος. Με αφορμή μια συναυλία που δίνει εκείνη τη μέρα, γνώρισε το νησί και από τότε δεν την άφησε ποτέ: Της αφιέρωσε στίχους, μουσικές και τη ζωή του όλη. Γι’ αυτήν και τους ανθρώπους της που τον αγκάλιασαν, τραγούδησε, έκλαψε και προσπάθησε.

Γεννήθηκε Ζακυνθινός και επέλεξε να είναι Κύπριος!

«Έφυγε» στις 11 Απρίλη 1991 σε ηλικία 39 ετών.

1963

Θεμελιώνεται στην Παραλία Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου του Γαλλικού μονοπωλιακού ομίλου «ΠΕΣΙΝΕ».

Βιομηχανία - Καπιταλιστικές επενδύσεις - ΠΕΣΙΝΕ
Οι εγκαταστάσεις της ΠΕΣΙΝΕ

Το κόστος κατασκευής του υπολογιζόταν σε 3 δις δραχμές και ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που είχε γίνει έως τότε στην Ελλάδα.

Ήταν ταυτοχρόνως και μια από τις πιο ληστρικές και σκανδαλώδεις συμφωνίες που υπογράφηκαν από το ελληνικό αστικό κράτος στη νεότερη ελληνική ιστορία.

1963

Ο Τίτο ανακηρύσσεται ισόβιος Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με ειδικό “Σύνταγμα”.

1986

Η Ελλάδα παραλύει, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέρχονται στη μεγαλύτερη έως τότε πανεργατική απεργία των μεταπολιτευτικών χρόνων ενάντια στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που απαγόρευε τις αυξήσεις) και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).

1990

Τραγωδία σημειώνεται στη Βόρεια Θάλασσα, όταν το δανέζικο φέρι-μποτ “Σκαντινάβιαν Σταρ” τυλίγεται στις φλόγες, ενώ ταξίδευε από το Όσλο στην Κοπεγχάγη. Από τους 500 επιβαίνοντες, οι 158 χάνουν τη ζωή τους.

Δανία - Ναυτική τραγωδία - Βόρεια Θάλασσα - "Σκαντινάβιαν Σταρ"
Το “Σκαντινάβιαν Σταρ” στις φλόγες

1992

Πεθαίνει ο Αντώνης Τρίτσης. Είχε διατελέσει υπουργός περιβάλλοντος επί ΠΑΣΟΚ, και δήμαρχος Αθήνας με τη στήριξη της ΝΔ.

1994

Οι Πρόεδροι της Ρουάντα και του Μπουρούντι, Χαμπιαριμάνα και Νταριαμίρα, σκοτώνονται, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν, προερχόμενοι από ειρηνευτικές συνομιλίες, καταρρίπτεται από πύραυλο.

Την επόμενη μέρα ξεσπά εμφύλιος πόλεμος στη Ρουάντα.

1999

Η ΑΕΚ σπάει το διεθνές εμπάργκο κατά της βομβαρδιζόμενης από το ΝΑΤΟ Σερβίας και ταξιδεύει στο Βελιγράδι, όπου δίνει φιλικό αγώνα ειρήνης με την Παρτιζάν. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ φορούν φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους, σε ένδειξη συμπαράστασης στο σερβικό λαό.

2000

Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης  Άκης Πάνου.

Ο πατέρας του ήταν διαχειριστής στη Βασιλική Φρουρά. Στη μουσική, τον μύησε ο μεγαλύτερος αδελφός του, Ευάγγελος, μαθαίνοντάς του, όχι μόνο να παίζει μπουζούκι, μπαγλαμά και άλλα έγχορδα, αλλά και να γίνει «σκαλιστής» εξαιρετικών έγχορδων οργάνων, όπως εκείνος.

Άκης Πάνου
Ο Άκης Πάνου

Ο Άκης Πάνου , στα δεκατρία του χρόνια, μαζί με τον αδελφό και την αδελφή του, έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο «Αλκαζάρ». Όταν έγινε 15 χρόνων, έχασε τον αδελφό του, που σκοτώθηκε, πέφτοντας από το τραμ. Το πλήγμα για τον Άκη ήταν μεγάλο, τόσο που έφυγε από το σπίτι του.

Το ’60 αρχίζει η επώνυμη καριέρα του στο τραγούδι, με πρώτη επιτυχία το «Θα πουλήσω το ρολόι και θα πάρω κομπολόι», για να εξελιχθεί στιχουργικά και συνθετικά σε ένα ξεχωριστό «κεφάλαιο» του λαϊκού μας τραγουδιού. Τα τραγούδια του διακρίνονται για την αυθεντικότητα και την πρωτοτυπία τους. Η ζωή του όλη, μια «πηγή» τραγουδιών που ερμηνεύτηκαν από σπουδαίες φωνές – πολλά από τον Καζαντζίδη – αλλά και από τους Μαρινέλλα, Γαβαλά, Μπιθικώτση, Πάνου, Γκρέυ, Τσαουσάκη, Λύδια, Μοσχολιού, Διονυσίου, Μενιδιάτη, Νταλάρα, Μητσιά, Λαμπράκη, Διαμάντη κ.ά.

Τραγούδια, που του δίνουν ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους εκπροσώπους της σύγχρονης λαϊκής δημιουργίας, καθώς ο ίδιος τα υπέγραφε στιχουργικά και συνθετικά. Δημιουργίες, που διακρίνονται για την ποικιλία των θεμάτων τους και για τη γνησιότητα των αισθημάτων που εκφράζουν. Αρκετά από αυτά, όπως σημειώνει στο βιβλίο του ο συνθέτης και συγγραφέας Κ. Μυλωνάς «Ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού», «είναι αποτέλεσμα προσωπικών βιωμάτων και παρουσιάζουν ανάγλυφα» την ψυχική διάθεση, τις περιπέτειες ζωής και το χαρακτήρα του δημιουργού τους, χαρακτήρας νευρικός, αθυρόστομος, απόλυτος, ακόμα και επιθετικά απόλυτος όσον αφορά στη μελοποίηση της ποίησης από σπουδαίους συνθέτες της έντεχνης λαϊκής μουσικής μας. Δημιουργίες, που κάποτε έχουν μια θυμοσοφία, όχι μόνο για ζητήματα της καρδιάς, αλλά και για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ανάμεσα στην πληθώρα των τραγουδιών του είναι: «Η ζωή μου όλη», «Καρδιά μου μην παραπονιέσαι», «Δεν κλαίω για τώρα», «Γιατί καλέ γειτόνισσα», «Κοίτα με στα μάτια», «Πυρετός», «Όταν σημάνει η ώρα», «Έχω μια βάρκα», «Ήρθ’ ο χειμώνας», «Ο τρελός» κ.ά. Ο τελευταίος του δίσκος «Το καζίνο» κυκλοφόρησε το 1997, χρονιά που σκότωσε τον Σωτήρη Γιαλαμά, για να ζήσει έκτοτε στη φυλακή.

Πηγή: Ριζοσπάστης

2005

Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους λαϊκούς τραγουδιστές και συνθέτες, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Με τη μαγική, «ξύλινη» φωνή του, για μισό και πλέον αιώνα, πρόσφερε ανεπανάληπτες ερμηνείες. Η πορεία του καλλιτέχνη, από το ρεμπέτικο μέχρι το έντεχνο, ξεκίνησε στη δεκαετία του ’40.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Από πολύ μικρός έπαιζε κιθάρα, ενώ αργότερα τον κερδίζει το μπουζούκι. Ήδη, έχει γνωρίσει τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον «Σωκράτη» της λαϊκής μας μουσικής, όπως τον αποκαλούσε. Η πρώτη του ηχογράφηση, σαν συνθέτης, με ερμηνευτές την Σούλα Καλφοπούλου και τον Μάρκο Βαμβακάρη, το «Τρεμοσβήνει το καντήλι», γίνεται το 1949. Για ν’ ακολουθήσουν άλλες δημιουργίες του, με ερμηνευτές τους Πρόδρομο Τσαουσάκη, Σταύρο Τζουανάκο, Καίτη Γκρέυ, Ρένα Ντάλλια, Γιώτα Λύδια, Πόλυ Πάνου, Μανώλη Αγγελόπουλο και άλλους.

Τα τραγούδια που τον καθιερώνουν σαν ερμηνευτή είναι το δικό του «Τρελοκόριτσο» και το «Γαρίφαλο στ’ αυτί» του Χατζιδάκι. Παράλληλα, ερμηνεύει τραγούδια των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Δερβενιώτη… Όλα αυτά πριν από τη συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Στα πέτρινα χρόνια της Μακρονήσου, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης γνωρίστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη. Λίγο αργότερα, σε μια μεταγωγή τους, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης πρόσφερε στον Μίκη ένα κύπελλο με νερό, κάτι που ο συνθέτης δεν ξέχασε ποτέ. «Μου έδωσε να πιώ ένα ποτήρι νερό και εγώ του το ανταπέδωσα. Με αυτό το «νερό» ξεδιψάσαμε και οι δυο μας έναν ολόκληρο λαό στα δύσκολα, πέτρινα χρόνια…», έλεγε παλιότερα.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Βασίλη Τσιτσάνη

Το 1959, ξανασμίγουν, όταν ο Τάκης Λαμπρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής της «Columbia», κάλεσε επειγόντως τον Μπιθικώτση να συναντηθεί με τον Θεοδωράκη. Ο συνθέτης ήθελε τον Μπιθικώτση για να τραγουδήσει τον «Επιτάφιο».

Στην αρχή, τα τραγούδια δεν άρεσαν στον Μπιθικώτση, αλλά εκείνο που τον κράτησε κοντά στον Μίκη ήταν δύο άλλα τραγούδια, η «Μαργαρίτα Μαργαρώ» και το «Μάνα μου και Παναγιά». Τελικά, ο «Επιτάφιος» άνοιξε το δρόμο στη μελοποιημένη ποίηση, ένα δρόμο που χαράχτηκε ανεξίτηλα και στα επόμενα χρόνια από τις συγκλονιστικές και ανεπανάληπτες ερμηνείες του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Σε τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, όπως: «Επιτάφιος» 1960 (Γιάννης Ρίτσος), «Σε πότισα ροδόσταμο» 1961 (Νίκος Γκάτσος), «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» 1961 (Τάσος Λειβαδίτης), «Επιφάνεια» 1962 (Γιώργος Σεφέρης), «Το τραγούδι του Νεκρού Αδελφού» 1962 (Μίκης Θεοδωράκης), «Καημός» 1962 (Δημήτρης Χριστοδούλου), «Αυτούς που βλέπεις» 1963 (Μιχάλης Κατσαρός), «Οι Μοιραίοι» 1964 (Κώστας Βάρναλης), «Άξιον Εστί» 1964 (Οδυσσέας Ελύτης), «Ρωμιοσύνη» 1966 (Γιάννης Ρίτσος), «Οκτώβρης ’78» 1977 (σε ποίηση Μάνου Ελευθερίου, Δημήτρη Χριστοδούλου, Ερρίκου Θαλασσινού, Τάσου Λειβαδίτη, Γιάννη Θεοδωράκη και Λευτέρη Παπαδόπουλου). Επίσης, «Πάει ο καιρός» 1965 (Νίκος Γκάτσος – Μάνος Χατζιδάκις), «Ασπρη μέρα και για μας» 1966 (Νίκος Γκάτσος – Σταύρος Ξαρχάκος), «Μ’ ένα παράπονο» 1969 (Νίκος Γκάτσος – Δήμος Μούτσης), «Επιστροφή» 1970 (Νίκος Γκάτσος – Μάνος Χατζιδάκις).

Στη «Μαγική Πόλη» των Θεοδωράκη – Χατζιδάκι («Παρκ», 1963) ερμηνεύει το υπέροχο «Είμαι αϊτός χωρίς φτερά» (στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) κι ένα χρόνο αργότερα στο δίσκο «Πολιτεία Β`» του Θεοδωράκη θα τραγουδήσει το αριστουργηματικό «Γωνιά – Γωνιά». Από τα πολλά υπέροχα τραγούδια που σμίλεψε με τη φωνή του είναι των Άκη Πάνου («Οταν σημάνει η ώρα», «Θα κλείσω τα μάτια» κ.ά.), Γιάννη Σπανού («Μια Κυριακή», «Ακου πώς κλαίει ο μπαγλαμάς»), Σταύρου Κουγιουμτζή κ.ά. Η τελευταία προσωπική του περίοδος περιλαμβάνει οκτώ δίσκους με δικά του τραγούδια: «Ενα όμορφο αμάξι με δυο άλογα», «Το μεσημέρι καίει το μέτωπό σου», «Εγνατίας 406», «Ο κυρ – Θάνος» κ.ά.

Πηγή: Ριζοσπάστης

2017

Τρομοκρατική επίθεση εκδηλώνεται στη Στοκχόλμη, με φορτηγό να παρασέρνει πολίτες. Ο δράστης ήταν υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους.

2020

Οι υγειονομικοί καλούν σε πανελλαδική δράση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας, με σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή μας, δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για μέτρα προστασίας, για την υγεία του λαού»

Αιχμή της μέρας πανελλαδικής δράσης για την Υγεία είναι οι διεκδικήσεις για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
  • Πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.
Ελλάδα - Πανδημία - Ημέρα Δράσης για την Υγεία, 7/4/2020
Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη για την ημέρα δράσης

Υγειονομικοί 📣 παροχή τώρα όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας!
Κυβέρνηση
🎶 δεν μπορούμε! δε βλέπετε τον «διεθνή πόλεμο για το υγειονομικό υλικό»;

Σφοδροί ανταγωνισμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη.

Τα «μαχαίρια» δεν βγαίνουν βέβαια για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και συνολικά των λαών, τους οποίους οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει στο έλεος των διαλυμένων συστημάτων Υγείας και της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς.

Αλλά γιατί στον «όμορφο» καπιταλιστικό κόσμο ισχύει το «ο θάνατός σου η ζωή μου».

Έτσι, πίσω από τις φιλοφρονήσεις και τα λόγια περί «αλληλεγγύης», αυτό που ισχύει στη ζωή είναι το ποιος θα βγει περισσότερο κερδισμένος ή χαμένος από αυτή την ιστορία.

Ένα χρόνο μετά, κανέναν μέτρο δεν έχει παρθεί για την προστασία του λαού.

2021

Στα 74 του χρόνια πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής Λευτέρης Μυτιληναίος, έχοντας αφήσει πίσω του δεκάδες δίσκους και πάνω από 800 ηχογραφημένα τραγούδια, με μεγαλύτερη επιτυχία του τις «Αμφιβολίες», σε στίχους και μουσική Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Πολιτισμός - Μουσική - Λευτέρης Μυτιληναίος
Ο Λευτέρης Μυτιληναίος

Γεννημένος στην Αθήνα το 1947, είχε αγάπη από μικρός στο τραγούδι και σε ηλικία δεκατριών χρόνων γράφτηκε στο ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου και σπούδασε κλασικό τραγούδι και φωνητική, ενώ από τα γυμνασιακά του χρόνια συμμετείχε σε χορωδίες, κάνοντας εμφανίσεις σε θέατρα. Οπως περιέγραψε ο ίδιος, στα 16 του πήγε στα «Ταλέντα» του Γιώργου Οικονομίδη και διαγωνίστηκε με το κομμάτι του Γιάννη Βογιατζή «Ο ήλιος γέρνει στα βουνά», παίρνοντας το πρώτο βραβείο: Ενα κοστούμι, μια σόμπα και κάποια άλλα ηλεκτρικά είδη…

Στα 18 του χρόνια δούλεψε ως πλασιέ δίσκων στην εταιρεία «Βεντέτα» του Πάνου Γαβαλά, που ήταν και το πρότυπό του ως τραγουδιστής. Εναν χρόνο μετά κυκλοφόρησε από την ίδια εταιρεία το πρώτο του τραγούδι, «Ενα καράβι είναι η ζωή μας», για να ακολουθήσει το 1969 η μεγάλη επιτυχία με τις «Αμφιβολίες», που του άνοιξε τον δρόμο στη δισκογραφία και στα νυχτερινά κέντρα, από τα οποία όμως αποτραβήχτηκε τη δεκαετία του ’80, γιατί όπως είπε: «Ηθελα να κοιμάμαι στις 2 κι όχι στις 6 τα ξημερώματα, και να βλέπω τους σκουπιδιάρηδες να βαράνε τα καρότσια. Επιθυμούσα να κάνω μια ζωή πιο νορμάλ. Βέβαια, έτσι έχασα πολλά χρήματα και δόξα».

Πέρα από του Μπιθικώτση, ερμήνευσε τραγούδια του Ακη Πάνου, του Γιώργου Κατσαρού, του Τάκη Σούκα, του Αντώνη Ρεπάνη κ.ά.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...