Σαν σήμερα 7 Ιουνίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 7/6

1099

Α΄ Σταυροφορία: Αρχίζει η πολιορκία της Ιερουσαλήμ.

1654

Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας.

Γαλλία - Λουδοβίκος ΙΔ
Ο Λουδοβίκος ΙΔ

Ονομάστηκε «βασιλιάς ήλιος», καθώς ο ίδιος πίστευε πως ο ήλιος αντιπροσωπεύει την τάξη και την ζωοδόχο πηγή επί της γης και τον επέλεξε για σύμβολό του. Το 1661 προχώρησε σε αλλαγές στο κράτος. Συγκέντρωσε τις εξουσίες γύρω από το πρόσωπο και τη βούληση του.

Η περιβόητη φράση του «l’état, c’est moi» (το κράτος είμαι εγώ) αποτύπωνε τον τρόπο διακυβέρνησης. Κατασκεύασε το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο παλάτι στην Ευρώπη, το οποίο κτίστηκε στις Βερσαλλίες όπου μεταφέρθηκε η νέα βασιλική έδρα. Η όξυνση των ανταγωνισμών με τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής οδήγησε σε συμμαχίες και πολέμους με την Αγγλία, την Ισπανία και την Ολλανδία. Η ανάγκη για νέες αγορές και ο διαγκωνισμός για νέες αποικίες οδήγησε στη μεγέθυνση του εμπορικού και πολεμικού στόλου της Γαλλίας.

1848

Γεννιέται ο Πολ Γκωγκέν (Eugène Henri Paul Gauguin), Γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Πολ Γκωγκέν
Αυτοπροσωπογραφία

Ο Γκωγκέν, με καταγωγή από Ισπανούς αποίκους στη Λατινική Αμερική, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Πολ Γκωγκέν
Γυναίκες της Ταϊτής, 1891

Σπούδασε στην Ορλεάνη της Γαλλίας και αμέσως μετά ταξίδεψε ανά τον κόσμο με εμπορικά πλοία και αργότερα με το Γαλλικό Ναυτικό για ένα διάστημα περίπου έξι ετών.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Πολ Γκωγκέν
Σπουδή γυμνού, ή Η Σουζάννα ράβει, 1880

Επέστρεψε στη Γαλλία το 1870, όπου και εργάστηκε ως βοηθός χρηματιστή. Παράλληλα με αυτή την ιδιότητά του, περνούσε μέρος του χρόνου του ζωγραφίζοντας με τον Καμίλ Πισαρό και τον Πωλ Σεζάν.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Πολ Γκωγκέν
Τέσσερις γυναίκες της Βρετάνης, 1886

Αν και οι πρώτες προσπάθειές του ήταν αδέξιες, σημείωσε σταδιακά αξιοσημείωτη πρόοδο.

Την περίοδο 1876–1886, ο Γκωγκέν βρίσκονταν σε επαφή με τους ιμπρεσιονιστές καλλιτέχνες και συμμετείχε με έργα του στις εκθέσεις τους.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Πολ Γκωγκέν
Καφενείο της νύχτας στην Αρλ, 1888

Το 1884 μετακόμισε με την οικογένειά του στην Κοπεγχάγη, όπου προσπάθησε να ακολουθήσει, χωρίς όμως επιτυχία, επαγγελματική σταδιοδρομία στις επιχειρήσεις. Τελικά, επέστρεψε στο Παρίσι το 1885, αφήνοντας την οικογένειά του στη Δανία και αποφασισμένος να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη ζωγραφική. Χωρίς επαρκείς πόρους επιβίωσης, η σύζυγος και τα παιδιά του επέστρεψαν στην οικογένειά της.

Την περίοδο 1886–1891, ο Γκωγκέν έζησε κυρίως στην περιοχή της Βρετάνης, όπου ζούσαν επίσης αρκετοί πειραματικοί ζωγράφοι που εντάσσονται συχνά στη λεγόμενη «Σχολή της Pont-Aven». Επηρεασμένος από τον ζωγράφο Εμίλ Μπερνάρ, ο Γκωγκέν μετάβαλε σημαντικά το ύφος της ζωγραφικής του. Τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ζωγραφικής του έγιναν η χρήση μεγάλων επιφανειών και έντονων χρωμάτων. Ο Γκωγκέν δήλωνε πλέον απογοητευμένος από τον ιμπρεσιονισμό και στράφηκε περισσότερο στην αφρικανική τέχνη και την τέχνη της Ασίας. Παράλληλα γύρω στο 1888, ήρθε σε επαφή με το έργο του Βίνσεντ βαν Γκογκ, έργο το οποίο αναγνώρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό, και συνδέθηκε φιλικά μαζί του, τόσο ώστε να συγκατοικήσουν για 2 μήνες στην Αρλ.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Πολ Γκωγκέν
Ο Βαν Γκογκ ζωγραφίζοντας ηλιοτρόπια, 1888

Εξαιτίας όμως της κατάθλιψης από την οποία έπασχαν αμφότεροι, η συγκατοίκηση αυτή κατέληξε σε έντονη διαμάχη μεταξύ τους με αποτέλεσμα ο βαν Γκογκ να κόψει μέρος του αριστερού αυτιού του, αφού προηγουμένως είχε απειλήσει να σκοτώσει τον Γκωγκέν.

Σε κακή ψυχολογική κατάσταση, ο Γκωγκέν εγκατέλειψε την Ευρώπη το 1891, για να ταξιδέψει στην Πολυνησία.

Αρχικά εγκαταστάθηκε στην Ταϊτή και αργότερα στις νήσους Μαρκέζας. Εκεί πέρασε σχεδόν όλη την υπόλοιπη ζωή του, πραγματοποιώντας μόνο μία μόνον επίσκεψη στην Γαλλία.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Πολ Γκωγκέν
Όραμα μετά το κήρυγμα (Η πάλη του Ιακώβ με τον άγγελο), 1888

Τα έργα της περιόδου αυτής θεωρούνται ίσως τα καλύτερα δείγματα της εργασίας του και ξεχωρίζουν για τον έντονο συμβολισμό τους και τον πολλές φορές θρησκευτικό χαρακτήρα τους, εμφανώς επηρεασμένα από τον πολιτισμό των ιθαγενών της Πολυνησίας.

Το σύνολο του έργου του Γκωγκέν και κυρίως οι πειραματισμοί του γύρω από τη χρήση των χρωμάτων, θεωρείται πως επηρέασε σημαντικά τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ού αιώνα και ειδικότερα τον φοβισμό.

1896

Πεθαίνει ο Ζακυνθινός μουσουργός Παύλος Καρρέρ.

Πολιτισμός - Μουσική - Παύλος Καρρέρ
Ο Παύλος Καρρέρ

Υπήρξε από τις μεγαλύτερες μορφές της επτανησιακής μουσικής και δημιουργός εθνικής όπερας και φωνητικής μουσικής βασισμένης σε ελληνικά θέματα, ελληνόγλωσσα λιμπρέτα και στίχους, καθώς και μελωδίες εμπνευσμένες από τη δημοτική και την αστικολαϊκή παράδοση της νεότερης Ελλάδας.

1914

Μαζικές εξεγέρσεις εργατών και αγροτών ξεσπούν στην Ιταλία («Κόκκινη Εβδομάδα», 7 – 14/6/1914).

Ιταλία - Μιλάνο - εξέγερση, 1914
Οδόφραγμα στο Μιλάνο

Αφορμή υπήρξε η ένοπλη καταστολή εργατικής διαδήλωσης στην Αγκώνα στις 7/6.

Από διαδήλωση κατά την διάρκεια της «Κόκκινης Εβδομάδας»
Από διαδήλωση κατά την διάρκεια της «Κόκκινης Εβδομάδας»

Στις 8/6 το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Συνομοσπονδία της Εργασίας της Ιταλίας κήρυξαν γενική απεργία διαμαρτυρίας. Σε πολλές πόλεις η απεργία μετεξελίχθηκε σε ένοπλη σύγκρουση, με τους εργάτες να στήνουν οδοφράγματα και να συγκρούονται με το στρατό. Σε πολλά μέρη της χώρας η αστική εξουσία καταλύθηκε.

Ιταλία - Αγκώνα - εξέγερση, 1914
Έφιπποι στρατιώτες στην Αγκώνα

Όμως η ρεφορμιστική ηγεσία της Συνομοσπονδίας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποχώρησαν κηρύσσοντας τη λήξη της απεργίας. Τα γεγονότα της 7-14/6 έδειξαν πόσο ισχυρή ήταν η επαναστατική διάθεση του ιταλικού προλεταριάτου και πόσο αδύνατη ταυτόχρονα υπήρξε η πολιτική του οργάνωση.

Ιταλία - Αγκώνα - εξέγερση, 1914
Έφιπποι στρατιώτες στην Αγκώνα έτοιμοι να επιτεθούν

1917

Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη της Μεσσίν, τα συμμαχικά στρατεύματα πυροδοτούν νάρκες κάτω από τα γερμανικά χαρακώματα, σκοτώνοντας 10.000 Γερμανούς στρατιώτες.

1917

Με την έγκριση του Ε. Βενιζέλου, οι Γάλλοι εξορίζουν στην Κορσική τους πολιτικούς του αντιπάλους, Δημήτρη Γούναρη, Ιωάννη Μεταξά, Σπύρο Μερκούρη, Ίωνα Δραγούμη και Βίκτορα Δουσμάνη.

Ελλάδα - Γαλλία - Αθήνα - αποκλεισμός, 1917
Γάλλοι ναύτες παρελαύνουν στην Αθήνα κατά την διάρκεια του Γαλλικού αποκλεισμού

1919

Tαραχές ξεσπούν στη Βαλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας. Οι Βρετανοί στρατιώτες πυροβολούν στο πλήθος σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

1920

Γεννιέται ο Ζορζ Μαρσέ (Georges René Louis Marchais), Γενικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1972 έως το 1994. Ήταν από τους κύριους εκφραστές του Ευρωκομμουνισμού που οδήγησαν στον εκφυλισμό των Μαρξιστικών Λενινιστικών χαρακτηριστικών του Κομμουνιστικού Κόμματος. Τον διαδέχτηκε στο 28ο Συνέδριο ο Ρομπέρ Υ ο οποίος ολοκλήρωσε τον οπορτουνιστικό μετασχηματισμό του Κόμματος, οδηγώντας το στην αφάνεια.

Γαλλικός ΚΚ - Ζορζ Μαρσέ
Ο Ζορζ Μαρσέ, Γ.Γ. του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (1972-1994)

1929

Επικυρώνεται η συνθήκη του Λατερανού, με την οποία ιδρύεται το Βατικανό.

Θρησκεία - Καθολικισμός - Βατικανό
Το Βατικανό

1940

Γεννιέται ο Τομ Τζόουνς (Tom Jones Woodward), Ουαλός τραγουδιστής.

Πολιτισμός - Μουσική - Τομ Τζόουνς
Τομ Τζόουνς

Ήταν γιος ανθρακωρύχου. Από μικρό παιδί έδειξε την έφεσή του προς το τραγούδι κι αρνιόταν να τραγουδήσει μαζί με άλλους.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 1965 «It’s Not Unusual», ο Τζόουνς ηχογράφησε μια σειρά από μεγάλα σουξέ. Έχει πουλήσει πάνω από 150 εκατομμύρια άλμπουμ στην καριέρα του.

1942

Λήγει η 4ήμερη ναυμαχία του Μίντγουεϊ στον Ειρηνικό Ωκεανό με αποφασιστική νίκη των Αμερικανών επί του στόλου της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας.

Β' ΠΠ - ΗΠΑ - Ιαπωνία - Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Από τη Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Β' ΠΠ - ΗΠΑ - Ιαπωνία - Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Αμερικάνικα καταδιωκτικά αεροσκάφη συνδράμουν στη Ναυμαχία του Μίντγουεϊ

1950

Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης φτάνει παράνομα στην Ελλάδα από τη Ρουμανία όπου βρισκόταν ως πολιτικός πρόσφυγας. Καθήκον του, σύμφωνα με τις αποφάσεις της 7ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, ήταν η αναδιοργάνωση των Παράνομων Κομματικών Οργανώσεων.

ΚΚΕ - Δίκη, 1952 - Νίκος Μπελογιάννης
Ο Νίκος Μπελογιάννης κατά τη διάρκεια της δίκης

Εξίμισι μήνες μετά από την άφιξή του στην Ελλάδα ο Μπελογιάννης θα πέσει στα χέρια της Ασφάλειας (20/12/1950), θα δικαστεί (δύο φορές) και θα εκτελεστεί στις 30/3/1952.

1954

Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ (Alan Matheson Turing), «πατέρας» της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Επιστήμες - Η/Υ - Άλαν Τιούρινγκ
Ο Άλαν Τιούρινγκ

Θεωρείται ότι ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών στρατιωτικών κωδικών, ως προϊστάμενος της Ομάδας 8. Η ομάδα αυτή ήταν που επιφορτίστηκε με την αποκωδικοποίηση της γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma.

Επιστήμες - Η/Υ - Άλαν Τιούρινγκ
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που κατασκεύασε ο Άλαν Τιούρινγκ και η ομάδα του

Μετά τον Πόλεμο, σχεδίασε έναν από τους πρώτους ηλεκτρονικούς προγραμματίσιμους ψηφιακούς υπολογιστές στο Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο, όπως λεγόταν, και κατασκεύασε μια δεύτερη υπολογιστική μηχανή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

1957

Η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει τη νέα σύμβαση για το καθεστώς ετεροδικίας των Αμερικανών στην Ελλάδα, με το οποίο οι αξιόποινες πράξεις πολιτών των ΗΠΑ δεν υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο. Δεκάδες περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων Αμερικάνων στρατιωτικών στη χώρα μας έμειναν ατιμώρητες.

1958

Γεννιέται ο Πρινς, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρότζερ Νέλσον (Prince Rogers Nelson), Αμερικανός μουσικός της ροκ.

Πρινς
Πρινς

Στο παρθενικό του άλμπουμ «For You» (1978) ήταν ο συνθέτης και ο μόνος μουσικός που έπαιξε και τα 27 όργανα που ακούγονται στο δίσκο.

Κέρδισε 7 βραβεία Γκράμι και το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για το Purple Rain (1985), σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας, στην οποία πρωταγωνιστούσε.

1960

Καταδικάζονται σε ισόβια με την κατηγορία της κατασκοπίας οι κομμουνιστές Γιάννης Λίππας και Περικλής Πεταλωτής.

1966

Εγκαινιάζεται το «Πλανητάριον» του Ιδρύματος Ευγενίδου στη Λεωφόρο Συγγρού.

1971

Κατασκευάζεται ο πρώτος στον κόσμο τροχιακός επανδρωμένος επιστημονικός σταθμός «Σαλιούτ» (ΕΣΣΔ), ο οποίος συνδέθηκε με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ ΙΙ».

ΕΣΣΔ - Διαστημικό πρόγραμμα - Σαλιούτ 1
Το Σαλιούτ 1

Η πτήση του με τους κοσμοναύτες Γ. Τ. Ντομπροβόλσκι, Β. Ν. Βολκόφ και Β. Ι. Πατσάεφ διήρκεσε 24 μέρες.

ΕΣΣΔ - Διαστημικό πρόγραμμα - Σαλιούτ 1
Γραμματόσημο προς τιμήν των αστροναυτών του Σαλιούτ 1

1972

Πεθαίνει ο γιατρός Μανώλης Σιγανός, παλαίμαχος αγωνιστής, καπετάνιος της Β’ ταξιαρχίας του Α’ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ Αθήνας και στέλεχος του ΚΚΕ.

1975

Εγκρίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Ελλάδα - Σύνταγμα, 1975 - Κωνσταντίνος Καραμανλής
Η υπογραφή του αντιδραστικού Συντάγματος του 1975 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ένωση Κέντρου, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΚΚΕ «Εσωτερικού/ΕΔΑ) καταψήφισαν το εν λόγω σύνταγμα ως αντιδημοκρατικό και αυταρχικό.

1980

Πεθαίνει Αμερικανός συγγραφέας ο Χένρι Μίλερ (Henry Valentine Miller).

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Ζωγραφική - Χένρι Μίλερ
Ο Χένρι Μίλερ

Το έργο του άσκησε σημαντική επιρροή στη λογοτεχνία την περίοδο του μεσοπολέμου, ενώ εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους συγγραφείς της γενιάς μπιτ.

Ανάμεσα στα κυριότερα έργα του συγκαταλέγονται ο “Τροπικός του Καρκίνου”, ο “Τροπικός του Αιγόκερω”, “Ο Κολοσσός του Μαρουσιού” και η τριλογία “Η Ρόδινη Σταύρωση”. Εκτός από τη συγγραφή, ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική.

1981

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία καταστρέφει τον πυρηνικό σταθμό του Ιράκ «Οσιράκ», στα περίχωρα της Βαγδάτης. (Επιχείρηση Όπερα).

1991

Πεθαίνει ο Σωτήρης Πατατζής, Έλληνας λογοτέχνης.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Σωτήρης Πατατζής - ΕΑΜ
Ο Σωτήρης Πατατζής

Η καταγωγή του ήταν από τη Μεσσήνη Μεσσηνίας. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά. Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Στην αντίσταση εντάχτηκε στο ΕΑΜ.

Το μυθιστόρημά του «Μεθυσμένη Πολιτεία» μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη στο τέλος της δεκαετίας του 1970, σε σκηνοθεσία Άρη Λυχναρά και με πολλούς γνωστούς πρωταγωνιστές (Βέρα Κρούσκα, Γιάννης Βόγλης, Παύλος Χαϊκάλης, Χρυσούλα Διαβάτη κτλ.).

1993

Σκοτώνεται σε τροχαίο ατύχημα ο Γιουγκοσλάβος καλαθοσφαιριστής Ντράζεν Πέτροβιτς (Dražen Petrović).

Αθλητισμός - Μπάσκετ - Ντράζεν Πέτροβιτς
Ο Ντράζεν Πέτροβιτς

Λόγω της αρτιότητας του παιξίματός του έμεινε γνωστός και ως Mozart του Μπάσκετ.

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αθλητές Καλαθοσφαίρισης όλων των εποχών. Ήταν ο πρώτος αθλητής της Γιουγκοσλαβίας που κατάφερε να περάσει τον Ατλαντικό και να παίξει στο ΝΒΑ.

1997

Στην Ιρλανδία, η πολιτική πτέρυγα του IRA, Σιν Φέιν, εξασφαλίζει για πρώτη φορά έδρα στη Βουλή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

Ιρλανδία - Σιν Φέιν
Το έμβλημα του Σιν Φέιν

2002

Πεθαίνει η Μαλβίνα Κάραλη, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1976. Αρθρογράφησε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Διασκέδαση - Τηλεόραση - Μαλβίνα Κάραλη
Η Μαλβίνα Κάραλη

Επίσης εργάστηκε επί πολλά χρόνια στο ραδιόφωνο, αλλά και στην τηλεόραση ως παραγωγός και παρουσιάστρια εκπομπών όπως ο «Καθρέφτης ψυχής», «Βίοι αγίων» κ.α. Μία από τις καλύτερες εκπομπές της ήταν το «Μαλβίνα Hostess». Η σάτιρα και η κριτική της στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχαν ως αποτέλεσμα μετά από κυβερνητικές παρεμβάσεις την απομάκρυνσή της από το σταθμό.

Βραβεύτηκε με δύο κρατικά βραβεία σεναρίου για τις ταινίες «Ξένια» σε σκηνοθεσία Πατρίς Βιβάνκο και «Κρυστάλλινες νύχτες» σε σκηνοθεσία Τώνιας Μαρκετάκη. Είχε γράψει τα μυθιστορήματα «Αθώος σαν αγαπημένος», «Τα κορίτσια της Σαβάνα», «Πιο πολύ, πιο πολύ», «Ο έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες» και μια σειρά πέντε βιβλίων με τίτλο «Η κουζίνα της Μαλβίνας ».

2011

Πεθαίνει ο Ισπανός συγγραφέας Χόρχε Σεμπρούν Μάουρα (Jorge Semprún Maura).

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - αντικομμουνισμός - Χόρχε Σεμπρούν Μάουρα
Ο Χόρχε Σεμπρούν Μάουρα

Γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1923, έγινε μέλος του ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αγωνίστηκε κατά του Φράνκο, πήρε μέρος στην Αντίσταση κατά των ναζί και φυλακίστηκε στο Μπούχενβαλντ. Όμως, διαγράφηκε από το ΚΚ Ισπανίας το 1964 και κατέληξε υπουργός Πολιτισμού στις κυβερνήσεις του Φελίπε Γκονζάλες και αντικομμουνιστής.

Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε και σενάρια, που σκηνοθέτησαν σπουδαίοι δημιουργοί, όπως ο Αλέν Ρενέ, ενώ ήταν ο συνδημιουργός του σεναρίου της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ». Πολυβραβευμένος και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ, από το 1986, έγραψε μεταξύ άλλων τα μυθιστορήματα «Τα σανδάλια», «Είκοσι χρόνια και μία μέρα», «Ο νεκρός μάς χρειάζεται», «Τι ωραία Κυριακή!», «Επιστροφή του Νετσάγιεφ» και «Το μεγάλο ταξίδι».

Πηγή: Ριζοσπάστης

2015

Πεθαίνει ο Άγγλος ηθοποιός Κρίστοφερ Λι (Christopher Frank Carandini Lee).

Γνώριζε εννέα γλώσσες (αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Γερμανικά και Ιταλικά, ενώ επίσης κατείχε σε έναν βαθμό και τα Ρωσικά, Σουηδικά και τα Κινέζικα).

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Κρίστοφερ Λι
Ο Κρίστοφερ Λι

Έγινε ευρύτερα γνωστός για τους ρόλους του «Δράκουλα». Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του χώρου και σε αξιόλογες ταινίες: «1941» (1979) του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «The Salamander» (1981) με τους Φράνκο Νέρο και τον Άντονι Κουίν, «Jinnah» (1983), «Ο Μύθος του Ακέφαλου καβαλάρη» (1999), «Corpse Bride» (2005), «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (2010) και Dark Shadows (2012) του Τιμ Μπάρτον, «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» (2005) με τον Τζόνι Ντεπ. Το 2011 θα συνεργαστεί με τον Μάρτιν Σκορσέζε στην ταινία Hugo.

Στην μακρά καριέρα του ως ηθοποιός, γνώρισε και έγινε φίλος με αρκετούς άλλους αστέρες της τέχνης, όπως οι Τζακ Νίκολσον, Μάρλον Μπράντο, Όλιβερ Ριντ, Βίνσεντ Πράις, Πίτερ Κάσινκγ και Τζόνι Ντεπ.

Χρίστηκε Ιππότης για τις υπηρεσίες του στο δράμα το 2009. Το 2011 έλαβε το Βραβείο Μέλους Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και το 2013 το βραβείο του Ινστιτούτου Βρετανικού Φιλμ. Συνολικά στην καριέρα του κέρδισε 25 βραβεία.

Άλλο ένα χάρισμά του ήταν η βαθιά φωνή του. Ηχογράφησε διάφορες όπερες μεταξύ των ετών 1986 και 1998 και συμμετείχε στο συμφωνικό μέταλ άλμπουμ Charlemagne: By the Sword and the Cross το 2010, έχοντας ήδη συνεργαστεί με μέταλ συγκροτήματα από το 2005.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...