Σαν Σήμερα 9 Απριλίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 9/4

1626

Πεθαίνει ο Άγγλος φιλόσοφος και συγγραφέας Φράνσις Μπέικον (Francis Bacon), βασικός θεμελιωτής του υλισμού στο σύγχρονο κόσμο.

Επιστήμες - Φιλοσοφία - Φράνσις Μπέικον
O Φράνσις Μπέικον

Ο υλισμός του Μπέικον, ωστόσο, προϊόν της εποχής του, ήταν μηχανιστικός. Ο δρόμος ήταν ακόμα μακρύς έως το διαλεκτικό υλισμό των Μαρξ και Ένγκελς.

1821

Γεννιέται ο Γάλλος συμβολιστής ποιητής Σαρλ Μποντλέρ (Charles Pierre Baudelaire‎).

Πολιτισμός - Ποίηση - Σαρλ Μπονλέρ
Φωτογραφικό πορτρέτο του Σαρλ Μποντλέρ από τον Ετιέν Καράτ το 1862

Στην επανάσταση του 1848 στη Γαλλία ο Μποντλέρ βρέθηκε στα οδοφράγματα μαζί με τον εξεγερμένο λαό του Παρισιού, ενώ πολλά έργα του κατόπιν απαγορεύτηκαν «για προσβολή των δημοσίων και των καλών ηθών».

1829

Ο Γκίκας Βούλγαρης είναι ο πρώτος Έλληνας που πατά το πόδι του στην Αυστραλία.

Γνωστός στους Αυστραλούς της εποχής του ως Τζίνγκερ, είχε καταδικαστεί για πειρατεία στ’ ανοιχτά της Κρήτης.

Αρχικά, καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βρετανούς και στη συνέχεια σε φυλάκιση και εξορία στην Αυστραλία.

1836

Ψηφίζεται ο πρώτος πολεοδομικός νόμος της Αθήνας

1865

Ο στρατηγός των Νοτίων Ρόμπερτ Έντουαρντ Λι υπογράφει την παράδοση των στρατευμάτων του στο στρατηγό των Βορείων Ουλ. Γκραντ. Ο Αμερικανικός Εμφύλιος μόλις είχε τελειώσει (1861-1865).

ΗΠΑ - Αμερικανικός Εμφύλιος - Παράδοση Νοτίων, 1865
Το σπίτι στο Απομάτοξ όπου υπογράφηκε η παράδοση

1867

Με μία ψήφο διαφορά, η Γερουσία των ΗΠΑ επικυρώνει τη συνθήκη με τη Ρωσία για την αγορά της Αλάσκα.

1870

Σφαγή στο Δήλεσι. Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη σκοτώνει τους ομήρους που συνέλαβε στο Πικέρμι, στις 30 Μαρτίου 1870, επειδή οι αρχές δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους για λύτρα και αμνηστία.

Ελλάδα - Έγκλημα - συμμορία αδελφών Αρβανιτάκη
Μέλη της συμμορίας των αδελφών Αρβανιτάκη (Αρβανιτάκιδες)

1906

Διοργανώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Παίρνουν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν επιβιώνει ως θεσμός, επειδή η Ελλάδα δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.

1909

Γεννιέται ο πολιτικός και συγγραφέας Σπύρος Μαρκεζίνης, ο οποίος εκλέχθηκε βουλευτής με μια σειρά αστικές παρατάξεις του «κέντρου» και της «δεξιάς»: με την «Ηνωμένη Αντιπολίτευση» το 1946, με τον «Συναγερμό» του Παπάγου το 1951 και το 1952, με την «Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ένωση» (συνασπισμός κομμάτων στον οποίο μετείχε με το Κόμμα των Προοδευτικών που ο ίδιος ίδρυσε και ήταν αρχηγός) το 1958 και με την «ΕΡΕ» το 1964 –αφού είχε συνεργασθεί με την «Ένωση Κέντρου» το 1961.

Υπήρξε υπουργός πολλών κυβερνήσεων, ενώ το 1973 διετέλεσε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός της Χούντας.

Ελλάδα - Αστοί πολιτικοί - Σπύρος Μαρκεζίνης
Ο Σπύρος Μαρκεζίνης

1911

Ο γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ποιητής Κωστής Παλαμάς τιμωρείται με παύση ενός μηνός, διότι υπερασπίστηκε τη Δημοτική.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Κωστής Παλαμάς
Ο Κωστής Παλαμάς

1914

Προβάλλεται στο Λονδίνο το πρώτο έγχρωμο φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου. Είναι το δράμα “World, Flesh & Devil”.

1921

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, με άρθρο του στην εφημερίδα «Πατρίς», ζητά την παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου υπέρ του διαδόχου Γεωργίου. Γι’ αυτό το άρθρο του καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση. Τελικά, παρέμεινε στη φυλακή τέσσερις μήνες.

1926

Εκδηλώνεται αποτυχημένο πραξικόπημα στη Θεσσαλονίκη κατά της δικτατορίας Πάγκαλου με επικεφαλής τους αξιωματικούς ΜπακιρτζήΤσαβέλα και Καρακούφα.

1927

Η Ελλάδα υποχρεώνεται, ύστερα από συμφωνία, να αναγνωρίσει ότι όφειλε στην Αγγλία 21.441.450 λίρες.

Το ποσό αυτό προέρχονταν από πιστώσεις, προκαταβολές, τόκους, πολεμικό υλικό, κλπ. που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

1940

Στη Γαλλία ψηφίζεται νόμος με τον οποίο επιβάλλεται η ποινή του θανάτου σε όσους κάνουν κομμουνιστική προπαγάνδα.

Η κυβέρνηση Νταλαντιέ (του Ριζοσπαστικού Κόμματος, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου το 1936-1937 στο οποίο τότε μετείχε και το Γαλλικό ΚΚ) θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Γαλλία - Λαϊκό Μέτωπο - Εντουάρ Νταλαντιέ
Ο Εντ. Νταλαντιέ το 1924

1940

Οι Γερμανοί εισβάλλουν στη Δανία και τη Νορβηγία.

Η Δανία συνθηκολόγησε αμαχητί έπειτα από 2 μόλις ώρες, ενώ η κατάληψη της Νορβηγίας κράτησε 2 μήνες και παρά την εμπλοκή βρετανικών και γαλλικών δυνάμεων.

Β'ΠΠ - Ναζιστική Γερμανία - Δανία - Εισβολή, 1940
Γερμανικές δυνάμεις στην Κοπεγχάγη

Το φλερτ των ντόπιων αστικών τάξεων σε όλη την Ευρώπη με τις λύσεις που προσέφερε ο φασισμός στα αδιέξοδά τους διευκόλυνε σημαντικά την γρήγορη προέλασή του τους πρώτους μήνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1941

Η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνεται από τους Ναζί.

Στην «πλατεία Δημοκρατίας», ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Μερκουρίου και ο στρατιωτικός διοικητής Νικόλαος Ραγκαβής παραδίδουν την πόλη στην στρατιωτική διοίκηση των εισβολέων.

1964

Συνέρχεται η 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που ενέκρινε το Πόρισμα Επιτροπής για τον Νίκο Ζαχαριάδη, το οποίο τον εξομοίωνε με πράκτορα του εχθρού.

ΚΚΕ - Νίκος Ζαχαριάδης
Ο Νίκος Ζαχαριάδης

Η ίδια Ολομέλεια αποφάσισε επίσης τη συγχώνευση της Νεολαίας ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων, συγχώνευση από την οποία προέκυψε η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.

1977

Νομιμοποιείται, έπειτα από 38 χρόνια στην παρανομία, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

ΚΚ Ισπανίας - Έμβλημα
Το έμβλημα του ΚΚ Ισπανίας

1981

Στην Αθήνα, εκατοντάδες άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, λόγω του νέφους, το οποίο έχει κατέβει στα 80 μέτρα.

1991

Στην Κωνσταντινούπολη, εμπρηστική ενέργεια σε ελληνικό τουριστικό λεωφορείο προκαλεί το θάνατο 36 Ελλήνων εκδρομέων.

2000

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα.

Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, συγκεντρώνοντας 43,79% των ψήφων, έναντι 42,74% της ΝΔ, της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής.

Το ΚΚΕ λαμβάνει 5,52%, ο Συνασπισμός 3,2%, ενώ εκτός Βουλής μένει το ΔΗΚΚΙ με 2,69%.

2003

Η Βαγδάτη καταλαμβάνεται από τον αμερικανικό στρατό.

Στο κέντρο της πόλης προελαύνουν αμερικανικά άρματα μάχης, καθώς το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, που διήρκεσε 24 χρόνια, καταρρέει στο χάος και στη λεηλασία.

Με τον πλήρη έλεγχο των πετρελαιοπηγών, αλλά και την κατάληψη του Τικρίτ, από τις αμερικανικές δυνάμεις, τερματίζεται το καθεστώτος του Σαντάμ, στο Ιράκ.

Ξεκινάει μια περίοδος κατοχής από τους ιμπεριαλιστές με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Η εγκαθίδρυση της νέας “Δημοκρατίας” έχει φέρει τον Ιρακινό λαό στην ένδεια και στην καταλήστευση του πλούτου της χώρας από τους ιμπεριαλιστές. Ο ιμπεριαλιστικός “πολιτισμός” επέτρεψε τη λεηλασία χιλιάδων αρχαίων ευρημάτων με τεράστια πολιτιστική και χρηματική αξία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...