Σαν Σήμερα: Πεθαίνει ο Αντρέ Μαρτί το 1956

Αντρέ Μαρτί
Ο Αντρέ Μαρτί μιλάει σε συγκέντρωση

Σαν σήμερα το 1956 πεθαίνει ο Αντρέ Μαρτί. Ήταν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Ο Αντρέ Μαρτί στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό

Ο Αντρέ Μαρτί, γεννήθηκε το Νοέμβρη του 1886 στην Περπινιάν της Γαλλίας. Καταγόταν από ευκατάστατη οικογένεια – ο πατέρας του ήταν έμπορος κρασιών. Μετά την αποτυχία του να εισέλθει στη Γαλλική Ναυτική Ακαδημία (Ecole Navale) έγινε μαθητευόμενος κοντά σε ένα κατασκευαστή λεβήτων.

Αργότερα εντάχτηκε στο γαλλικό πολεμικό ναυτικό και έγινε μηχανικός αξιωματικός στο θωρηκτό Jean Bart. Έτσι βρέθηκε στην επέμβαση της Γαλλίας μαζί με άλλα καπιταλιστικά κράτη ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία. Τον Απρίλη του 1919 το πλήρωμα του Jean Bart όπως και των άλλων γαλλικών πολεμικών πλοίων με αφορμή τις κακουχίες, τις καθυστερήσεις στην αποστράτευση και το εντατικό πρόγραμμα στασίασαν. Δε δεχόταν να εμπλακεί στην επέμβαση ενάντια στην επαναστατημένη εργατική τάξη της Ρωσίας. Η στάση ανάγκασε τα πολεμικά πλοία να επιστρέψουν στη Γαλλία. Οι επικεφαλής πιάστηκαν και φυλακίστηκαν, ανάμεσά τους και ο Μαρτί που έμεινε φυλακισμένος μέχρι το 1923.

Μέλος του γαλλικού ΚΚ

Μετά την αποφυλάκισή του εντάχτηκε στο γαλλικό ΚΚ και το 1924 αναδείχτηκε στην Κεντρική του Επιτροπή. Το 1927 πιάστηκε και φυλακίστηκε για αντιμιλιταριστική δράση.

Ο Αντρέ Μαρτί, υπήρξε για αρκετά χρόνια μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, του Προεδρείου και της Γραμματείας της.

Το Θωρηκτό Jean Bart του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας στην Οδησσό το 1919, όσο ακόμη φέρει την τρικολόρ σημαία πριν την αντικαταστήσει το πλήρωμα με την κόκκινη... / Πηγή: Pierre Roger Le Baron - Fonds des Albums Valois - Front russe, Public Domain
Φώτο Αρχείου / Το Θωρηκτό Jean Bart του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας στην Οδησσό το 1919, όσο ακόμη φέρει την τρικολόρ σημαία πριν την αντικαταστήσει το πλήρωμα με την κόκκινη… / Πηγή: Pierre Roger Le Baron – Fonds des Albums Valois – Front russe, Public Domain

Κατά την περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου πολέμου υπήρξε πολιτικός επίτροπος των Διεθνών Ταξιαρχιών. Μετά την αποχώρηση των Διεθνών Ταξιαρχιών από την Ισπανία, επέστρεψε στη Μόσχα. Εκεί παρέμενε ως μέλος του Προεδρείου και της Γραμματείας της ΕΕ της ΚΔ έως την αυτοδιάλυσή της το Μάη του 1943.

Από τον Οκτώβρη του 1943 πήγε στην Αλγερία και πήρε μέρος στις γαλλικές δυνάμεις αντίστασης. Από τον Αύγουστο του 1944 με την απελευθέρωση του Παρισιού, επέστρεψε. Από το 1945 έως το 1952 ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας του Γαλλικού ΚΚ. Το 1952 καθαιρέθηκε και διαγράφτηκε από το Γαλλικό ΚΚ. Πέθανε το 1956 από καρκίνο του λάρυγγα.


ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

βιβλίο «Το έπος της Μαύρης Θάλασσας» εκδόσεων Σύγχρονης Εποχής

Η έξοδος από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έφερε το 1917 τη νίκη της Οκτωβριανής σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία και τη δημιουργία του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο. Για την κατάπνιξη της σοβιετικής εξουσίας 14 καπιταλιστικές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας έστειλαν στρατό ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία. Αρχικά οι εισβολείς σε συνεργασία με την εσωτερική αντεπανάσταση κατάφεραν να καταλάβουν τα 3/4 του σοβιετικού εδάφους. Οι εργάτες και αγρότες κάτω από την καθοδήγηση των μπολσεβίκων υπερασπίστηκαν την εξουσία τους, νίκησαν στον ταξικό εμφύλιο, αντιμετώπισαν και την εξωτερική επέμβαση και επανάκτησαν εδάφη.

Μεγάλη συμβολή στη νίκη της σοβιετικής εξουσίας είχε ο προλεταριακός διεθνισμός, η στήριξη των εργατών στην Ευρώπη και σε πολλά μέρη του κόσμου. Ξεχωριστή συμβολή είχε και η ανταρσία – η στάση των πληρωμάτων του γαλλικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Η οποία επέφερε την αποχώρησή της και την επιστροφή τους στη Γαλλία. Η καταγραφή αυτή του Αντρέ Μαρτί έχει ξεχωριστή αξία, αφού ήταν και ο ίδιος μέλος των πληρωμάτων, η αφήγησή του αναδεικνύει πως ο «παράγοντας άνθρωπος» είναι που μπορεί να αχρηστέψει ακόμα και την πιο σύγχρονη πολεμική μηχανή. Χαρακτηριστική είναι η ανακούφιση των αξιωματούχων του γαλλικού στόλου, για το γεγονός ότι η ανταρσία των πληρωμάτων οδήγησε απλώς στην επιστροφή στη Γαλλία και αποφεύχθηκε το χειρότερο, δηλαδή το ολοκληρωτικό πέρασμα του στόλου με το μέρος του αντίπαλου δηλαδή των μπολσεβίκων.

Το βιβλίο «Το έπος της Μαύρης Θάλασσας» εκδόσεων Σύγχρονης Εποχής διατίθεται και στο e-shop του βιβλιοπωλείου.

Δείτε ακόμα...