Σαναά: Νέους βομβαρδισμούς εξαπέλυσαν οι αεροπορικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας

Βομβαρδισμός της Σαναά, πρωτεύουσας της Υεμένης απο την Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας τη νύχτα της 23ης Νοέμβρη 2021
Φώτο Αρχείου / Βομβαρδισμός της Σαναά, πρωτεύουσας της Υεμένης από την Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας

Αεροπορικές δυνάμεις της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, που επεμβαίνει στον πόλεμο της Υεμένης από τον Μάρτιο του 2015, προχώρησαν στη στη διάρκεια της νύχτας σε νέους βομβαρδισμούς στη Σανάα.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη νύχτα που ο σαουδαραβικός στρατιωτικός συνασπισμός εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της χώρας, την οποία κατέλαβαν οι σιίτες πολιτοφύλακες Χούθι το 2014.

Το Ριάντ ισχυρίστηκε ότι στόχο των βομβαρδισμών αποτέλεσαν εγκαταστάσεις όπου παράγονται μυστικά ή από όπου απογειώνονται τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) των Χούθι.

Δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν θύματα. Δεν ανακοινώθηκε κανένας επίσημος απολογισμός ούτε μετά τα πλήγματα της περασμένης νύχτας.

Ελληνική Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων στον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας

Αποστολή Patriot στη Σαουδική Αραβία: Υπό το βλέμμα των Αμερικανών η αναχώρηση
Αποστολή Patriot στη Σαουδική Αραβία: Υπό το βλέμμα των Αμερικανών η αναχώρηση / Πηγή: Eurokinissi

Θυμίζουμε ότι μέρος της αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας που βρίσκεται σε πόλεμο είναι και η «Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας». Μαζί με την Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Patriot», η οποία συμμετέχει στην αποστολή της «διεθνούς πρωτοβουλίας» «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» στη Σαουδική Αραβία, έχει μεταβεί εκεί – σε περιοχή κοντά στο Ριάντ – κλιμάκιο άνω των 80 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο πόλεμος στην Υεμένη, βρίσκεται σε αδιέξοδο στα πεδία των μαχών επί χρόνια. Από τον Φεβρουάριο, οι Χούθι -που έχουν την στήριξη του Ιράν- διεξάγουν επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να κυριεύσουν την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ, έσχατο προπύργιο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η πτώση της θα αποτελούσε καταστροφή για την κυβέρνηση και τη βασική προστάτιδα δύναμή της, το Ριάντ.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Δείτε ακόμα...