Βουλή: Επί θεμάτων της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας |Μέρος 4ο

Όπως ήδη έχει ανακοινώσει με σχετικό άρθρο του το ALT στις 17 Μαΐ 2021, με τίτλο «Βουλή: Επί θεμάτων της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας», ξεκίνησε η παρουσίαση μιας σειράς άρθρων ( Μέρος 1οΜέρος 2οΜέρος 3ο), που θα αποκαλύπτουν τις θέσεις τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και των διοικήσεων των κρατικών φορέων παραγωγής «αμυντικού» υλικού (ΕΑΣ, ΕΑΒ), αλλά και των «Συνδέσμων» και «Ενώσεων»  των ιδιωτικών εταιρειών που παράγουν αντίστοιχα υλικά. 

Σήμερα, συνεχίζουμε με το τέταρτο στη σειρά άρθρο, όπου θα αναλυθεί – σχολιαστεί η τοποθέτηση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΑΒ στη σχετική συζήτηση που έγινε στη Βουλή, στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στις 11/05/2021.

Πέρα απ’ τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες περί σχεδιασμών ανάπτυξης της εγχώριας «αμυντικής» βιομηχανίας, όλες οι σχετικές μέχρι σήμερα πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και υλοποιήθηκαν απ’ τις ελληνικές κυβερνήσεις, ήταν και παραμένουν πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην κατεύθυνση συρρίκνωσης αυτού του βιομηχανικού κλάδου της χώρας.

Τα βασικά ζητήματα που ταλανίζουν αυτή την εταιρεία σήμερα, είναι η απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου, η μετατροπή της σε ένα αποκλειστικό, βολικό και φτηνό υπεργολάβο της Lockheed Martin, παρ’ ότι έχει όλες τις πιστοποιήσεις από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA), αλλά και άλλους διεθνείς οργανισμούς, εμποδίζεται να συμμετάσχει σε ανάλογα έργο στην αγορά, και τέλος η υποχρηματοδότηση.

Ακόμη και οι εν εξελίξει συμβάσεις (C-130, P3 ORION), κατά κυβερνητική και εταιρική ομολογία καρκινοβατούν. Αναμφίβολα, οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν τεράστια ευθύνη, γιατί έμμεσα και άμεσα, επί της ουσίας εκδίωξαν το εξαιρετικά ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό με μακρόχρονη εμπειρία. Τους δε εναπομείναντες η εφαρμοζόμενη πολιτική τους έχει γονατίσει μισθολογικά αλλά και εργασιακά.

Η τοποθέτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή, τόσο του Πρόεδρου της ΕΑΒ αντιπτέραρχου ε.α Ιωάννη Κούτρα, όσο και του Διευθύνοντος Συμβούλου Δημητρίου Παπακώστα, επί της ουσίας επιβεβαίωσαν τις προαναφερόμενες διαπιστώσεις.

Καμιά στρατηγική εξωστρέφειας δεν εφαρμόστηκε, ούτε βεβαίως δημιουργήθηκε κάποια διευρυμένη πελατειακή βάση, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΒ. Αντίθετα, οι πραγματικά μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες της εταιρείας, κυρίως σε επίπεδο υλοποιήσιμου έργου, συρρικνώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στο παραγόμενο έργο μέσω της συνεργασία της με την LockheedMartin.

Τέλος, σημαντικό στοιχείο που αποκαλύπτει τις καταστροφικές επιλογές, που η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει για την «ανάπτυξη» της ΕΑΒ, είναι και ο εγκλωβισμός του έργου αυτής της αεροναυπηγικής εταιρείας, στη μέγγενη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή μας. Ο Διευθύνον Σύμβουλος της εταιρείας, αποκάλυψε την επικίνδυνη επήρεια των ευκαιριακών συμμαχιών και στον χώρο της πολεμικής βιομηχανίας. Δήλωσε «Έχουμε προσκλήσεις επισκέψεων από το Ισραήλ, από την Αίγυπτο, φυσικά από τις χώρες του αραβικού κόλπου και αυτό μας δίνει πραγματικά μια ώθηση, θα έλεγα, να βγούμε πάλι προς τα έξω, όπου και εκεί έχει μείνει πίσω η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, ενώ παλαιότερα δραστηριοποιούνταν σε 36 χώρες. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τις ελληνικές διεθνείς σχέσεις, για τις συμμαχίες μας κ.λπ.. Είμαστε πραγματικά μία εταιρεία η οποία μπορεί να δράσει και ως πρεσβευτής της χώρας μας προς τα έξω».

Δείτε ακόμα...