Θάλασσα Νότιας Κίνας: Θερίζει η μαλάρια

Το αεροπλανοφόρο HMS QUEEN ELIZABETH (R08), ενώ αποπλέει από το Πόρτσμουθ τον Μάη του 2021 για την υπερπόντια επιχείρηση Carrier Strike Group 21 (CSG21)
Φώτο Αρχείου / Το αεροπλανοφόρο HMS QUEEN ELIZABETH (R08), ενώ αποπλέει από το Πόρτσμουθ τον Μάη του 2021 για την υπερπόντια επιχείρηση Carrier Strike Group 21 (CSG21) / Πηγή: Royal Navy

Οι πολεμικές προκλήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Μπορεί στις 30 Ιούνη 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να συνεχάρη την Κίνα που εξάλειψε τη μαλάρια μετά από 70 χρόνια ωστόσο ένας νέος ιός απειλεί την περιοχή. Εκεί που η μαλάρια θέριζε ντόπιους και ναυτικούς τώρα μια νέα αρρώστια απειλεί να θερίσει ολόκληρους λαούς. Πρόκειται για τις πολεμικές προκλήσεις των ιμπεριαλιστών. Εκτός από τις ΗΠΑ – που έχουν μόνιμη προκλητική παρουσία – και η Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο – UK), λίγο καιρό μετά την πολεμική πρόκληση προς τη Ρωσία, τώρα προκαλεί και την Κίνα. Το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizebeth (R08) και ο στολίσκος που το συνοδεύουν πέρασε τελικά από τη θαλάσσια περιοχή που η Κίνα διεκδικεί, παρά τις προειδοποιήσεις της τελευταίας.

Η πρόκληση προς τη Ρωσία

Το Αντιτορπιλικό HMS Defender του Βασιλικού Ναυτικού / Ηνωμένο Βασίλειο
Φώτο αρχείου / Το Αντιτορπιλικό HMS Defender του Βασιλικού Ναυτικού / Ηνωμένο Βασίλειο

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο Ιούνιο, το βρετανικό HMS Defender, ένα αντιτορπιλικό τύπου 45, σείστηκε από ρωσικά Σουκχόι καθώς περνούσε από την ΑΟΖ της Κριμαίας δηλαδή από την ΑΟΖ της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα. Βεβαίως δεν έγινε κατά λάθος. Η Αγγλία με αυτή την πρόκληση έστελνε μήνυμα στη Ρωσία ότι αμφισβητεί για λογαριασμό της Ουκρανίας την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Ρωσίας στην περιοχή. Θυμίζουμε ότι το Βρετανικό αντιτορπιλικό βρισκόταν για όσο καιρό προβλέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις σε διαρκείς ασκήσεις με την Ουκρανία και τη Γεωργία όπως και με τις ΝΑΤΟϊκές χώρες Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Μάλιστα σε μια επίδειξη της ΝΑΤΟϊκής δύναμης συνεκπαιδεύτηκε με τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου Queen Elizabeth που τότε διέπλεε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προς το Σουέζ. Στις ασκήσεις αυτές συνέβαλαν καθοριστικά οι ΝΑΤΟϊκοί «σύμμαχοι» Ελλάδα και Τουρκία.

Στις αρχές του Οκτώβρη, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είπε στους βουλευτές ότι «…είναι απολύτως σωστό να ασκούμε και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας. Κάτι που το κάνουμε από τα ουκρανικά ύδατα έως τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας»

HMS Queen Elizabeth: Καθ’ οδόν για Ειρηνικό

Γράφημα που απεικονίζει την αρμάδα με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο HMS QUEEN ELIZBETH που βρίσκεται σε υπερπόντια αποστολή από το καλοκαίρι του 2021
Γράφημα που απεικονίζει την αρμάδα με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο HMS QUEEN ELIZBETH που βρίσκεται σε υπερπόντια αποστολή από το καλοκαίρι του 2021

Το HMS Queen Elizabeth είναι η Ναυαρχίδα του στολίσκου Carrier Strike Group 21 (CSG21). Αυτή η αρμάδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, θα επισκεφθεί περισσότερα από το ένα πέμπτο των χωρών του κόσμου. Περιλαμβάνει πλοία από το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ολλανδικό Ναυτικό, Πεζοναύτες των ΗΠΑ καθώς και σχηματισμούς αερομεταφερόμενων ταξιαρχιών του Βρετανικού Στρατού. Με επικεφαλής το HMS Queen Elizabeth, η αρμάδα θα επισκεφθεί 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης σε μια ανάπτυξη που καλύπτει 26.000 ναυτικά μίλια.

Το πλοίο αποτελεί την Ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού από το 2017 που εντάχθηκε στο στόλο. Κόστισε στο λαό του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω από 11 δισεκατομμύρια € για να χτιστεί. Επίσης του κοστίζει περισσότερο από 115 εκατομμύρια € το χρόνο για να επιχειρεί!

CSG21: Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με τα κανόνια προς την Κίνα

Το HMS Queen Elizabeth, Ναυαρχίδα του στολίσκου Carrier Strike Group 21 (CSG21), σε ανεφοδιασμό εν πλω στον Ινδικό Ωκεανό
Το HMS Queen Elizabeth, Ναυαρχίδα του στολίσκου Carrier Strike Group 21 (CSG21), σε ανεφοδιασμό εν πλω στον Ινδικό Ωκεανό / Καλοκαίρι 2021 / Πηγή: Royal Navy

Την προηγούμενη βδομάδα αυτή η ναυτική δύναμη πραγματοποιούσε πολεμικές ασκήσεις με το Ναυτικό της Σιγκαπούρης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα είχε προειδοποιήσει το Υπουργείο Άμυνας του Η.Β να μην προβεί σε «ανάρμοστες ενέργειες» καθώς εισέρχεται στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού βρίσκεται σε υψηλή κατάσταση μάχης

Global Times

Η Κίνα παρακολουθεί στενά τη διέλευση προς τα ανατολικά της Carrier Strike Group 21, η οποία αυτή τη στιγμή πλέει μέσω της θάλασσας της Νότιας Κίνας καθ ‘οδόν προς την Ιαπωνία, ενώ κατηγόρησε τη Βρετανία ότι «ζει ακόμη στις αποικιακές της ημέρες».

Τόσο τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ όσο και του Βασιλικού Ναυτικού αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της Κίνας για κυριαρχία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πλέοντας σκόπιμα μέσω αυτής.

Είναι πιθανό να δούμε μια επανάληψη αυτού που συνέβη όταν το HMS Albion που έπλεε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας το 2018. Τότε ο Κινεζικός Στόλος παρακολουθούσε από κοντά. Μάλιστα ένα Αντιτορπιλικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού έπλεε 200 μέτρα μακρυά από το HMS Albion και το καλούσε να φύγει. Ενώ κινεζικά αεροσκάφη πέταξαν χαμηλά πάνω από το βρετανικό Αντιτορπιλικό τότε.

Δημοσίευμα της αγγλόφωνης Κινεζικής εφημερίδας Global Times έγραψε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας θα χρησιμοποιήσει την παρουσία του βρετανικού Carrier Strike Group στην περιοχή. Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στο Λονδίνο δήλωνε: «Η απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας θα μπορούσε να προέλθει μόνο από εκείνον που θα αναπτύξει μια ομάδα αεροπλανοφόρων στη Νότια Σινική Θάλασσα – μισό πλανήτη μακριά από την πατρίδα του – και θα προκαλέσει ένταση σε αυτήν την περιοχή».

South China Morning Post έγραφε: «Η κινεζική πλευρά πιστεύει ότι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν πρέπει να γίνει μια θάλασσα ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και να κυριαρχείται από όπλα και πολεμικά πλοία. Η πραγματική πηγή στρατιωτικοποίησης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας προέρχεται από χώρες εκτός αυτής της περιοχής που στέλνουν τα πολεμικά τους πλοία χιλιάδες χιλιόμετρα από τη πατρίδα τους. Οι Κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουν την κυριαρχία, το συμφέρον της ασφάλειας και της ανάπτυξης, καθώς και την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Ηνωμένο Βασίλειο: Άλλος ένας ιμπεριαλιστής που διεκδικεί «ζωτικό χώρο» σε όλο τον πλανήτη

Παγκόσμιος χάρτης που απεικονίζει τις βρετανικές κτήσεις ανά τον κόσμο που είναι «κατοχυρωμένες» ως βρετανικό έδαφος.
Παγκόσμιος χάρτης που απεικονίζει τις βρετανικές κτήσεις ανά τον κόσμο που είναι «κατοχυρωμένες ως βρετανικό έδαφος.

Η πιο ασφαλής μέθοδος για να καταγράψουμε τις συμμαχίες και τους γεωστρατηγικούς στόχους μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης είναι να παρακολουθήσουμε τις διεθνείς «κινήσεις» των μονοπωλίων που έχουν «έδρα» τη χώρα αυτή. Ωστόσο ένας δεύτερος τρόπος (όχι το ίδιο ασφαλής) για να αντιληφθούμε τις στρατηγικές στοχεύσεις της είναι η ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεών της σε όλο τον πλανήτη.

Οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις, επισήμως, έχουν μόνιμη παρουσία σε 145 περιοχές σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα της Declassified UK. Αυτές χωρίς τις στρατιωτικές βάσεις που διατηρούν στις υπερπόντιες κτίσεις της, οι οποίες θεωρούνται βρετανικό έδαφος.

Αναλυτικότερα:

Έχουν βάσεις σε πέντε χώρες γύρω από την Κίνα:

  1. Ναυτική βάση στη Σιγκαπούρη,
  2. Στρατόπεδα στο Μπρουνέι
  3. Περιοχές «δοκιμών» μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στην Αυστραλία,
  4. Τρεις εγκαταστάσεις στο Νεπάλ
  5. Και δύναμη ταχείας αντίδρασης που πρόσφατα μετεγκαταστάθηκε από το Αφγανιστάν σε άλλη χώρα της περιοχής.
Παγκόσμιος χάρτης που απεικονίζει τις Βάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου
Παγκόσμιος χάρτης που απεικονίζει τις χώρες που διατηρεί βάσεις των Ενόπλων Δυνάμεών του το Ηνωμένου Βασιλείο

Η Κύπρος φιλοξενεί 17 στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου! Μάλιστα θεωρούνται βρετανικό έδαφος κι όχι περιοχές υπό παραχώρηση. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται πεδία βολής και κατασκοπευτικοί σταθμοί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε επτά αραβικές μοναρχίες. Προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε 15 τοποθεσίες στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας την εσωτερική καταστολή και τον πόλεμο στην Υεμένη. Επίσης σε 16 τοποθεσίες στο Ομάν.

Στην Αφρική, τα βρετανικά στρατεύματα έχουν βάσεις στην Κένυα, τη Σομαλία, το Τζιμπουτί, το Μαλάουι, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νιγηρία και το Μάλι.

Πολλές ξένες βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βερμούδες και τα Νησιά Κέιμαν.

Μαρκόνης

Δείτε ακόμα...