Το Χονγκ Κονγκ στο στόχαστρο Κινέζων και Αμερικανών

Η Κίνα την προηγούμενη Πέμπτη, μπροστά στην ετήσια Σύνοδο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε σχέδιο νόμου για την εθνική ασφάλεια για το Χονγκ Κονγκ, νομικό πλαίσιο που θα ενισχύει το δικαστικό σύστημα και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και της τάξης στην αυτοδιοικητική περιοχή, αποσκοπώντας στο να μπει ένα εμπόδιο σε βλέψεις που στοχεύουν σε απόσχιση, στην ξένη παρέμβαση και στην τρομοκρατία. Το εν λόγω σχέδιο νόμου συνοδεύτηκε και από σειρά μέτρων που αφορούν την ισχυροποίηση της οικονομίας και των αυτοδιοικούμενων περιοχών (περιοχή Γκουανγκντόνγκ, Χονγκ- Κονγκ, Μακάο) και της Κίνας, μετά και από τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, ανακοίνωσε νέες πολιτικές και πιλοτικά προγράμματα για την προώθηση του οικονομικού ανοίγματος και της ολοκλήρωσης αυτής της περιοχής, ως μέρος των προσπαθειών να βοηθήσουν την περιοχή να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του έθνους. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η κεντρική τράπεζα και οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζικών, ασφαλιστικών, κινητών αξιών και συναλλάγματος, εξέδωσαν από κοινού 26 νέα μέτρα αργά την Πέμπτη για να καθοδηγήσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με τα μέτρα, θα ξεκινήσουν πιλοτικά προγράμματα για ειδικευμένους αλλοδαπούς συνεργάτες, ειδικευμένους εγχώριους περιορισμένους εταίρους και ειδικευμένες εγχώριες επενδυτικές επιχειρήσεις, επιτρέποντας στους θεσμικούς επενδυτές στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο να συμμετέχουν σε ιδιωτικά κεφάλαια και κεφάλαια επιχειρηματικών κεφαλαίων στο Greater Bay Area, όπως ονομάζεται η περιοχή του Χονγκ-Κονγκ και του Μακάο, που πέρασαν στην κυριαρχία της Κίνας περίπου πριν από 2 δεκαετίες.

Η Κίνα που ακολουθούσε για χρόνια την πολιτική “μία χώρα, δύο συστήματα”, φαίνεται ότι τώρα διαφοροποιείται με το νέο σχέδιο που παρουσίασε, δείχνοντας τις προθέσεις του  για άμεση επέμβαση των κινεζικών υπηρεσιών καταστολής στην περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Η αντιπολίτευση της περιοχής αντιδρά και γι’ αυτό κάλεσε σε συλλαλητήριο την Κυριακή, στο οποίο υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων με ρίψεις δακρυγόνων και συλλήψεων. Ο Τραμπ για το νέο κινέζικο εγχείρημα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιδείξουν σθεναρή αντίδραση. Όπου μπλέκεται πάντως η Αμερική μεγάλα συμφέροντα κρύβονται και είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ θα στήριζαν τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις της περιοχής, αφού πάγια στρατηγική της είναι να μπαίνει στο “μάτι της Κίνας”, δηλαδή να συνεχίσει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Έτσι είναι ο ανταγωνισμός στον καπιταλισμό και στην προκειμένη περίπτωση, μετά το ισχυρό πλήγμα της καπιταλιστικής οικονομίας, με την νέα οικονομική κρίση, είναι δεδομένη η προσπάθεια των ΗΠΑ να μπλοκάρουν την προσπάθεια οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης της Κίνας, αλλά και το αντίθετο.

Φ.Κ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...