Τραμπ: Τερματίζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ

Πηγή: Eurokinissi

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι τερματίζει τη σχέση των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατηγορώντας την υπηρεσία του ΟΗΕ ότι έχει γίνει μαριονέτα της Κίνας.

Η κίνηση αυτή έρχεται στο φόντο της κλιμάκωσης του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια οικονομία.

Σε συνέντευξη Τύπου έξω από το Λευκό Οίκο ο Τραμπ δήλωσε πως οι Κινέζοι αξιωματούχοι «αγνόησαν τις υποχρεώσεις αναφοράς τους» στον ΠΟΥ για τον ιό. Ενώ κατηγόρησε τους ίδιους ότι πίεσαν τον οργανισμό να «παραπλανήσει τον κόσμο».

Όπως τόνισε, “επειδή δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις ζητούμενες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σήμερα θα τερματίσουμε τη σχέση μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα ανακατευθύνουμε αυτά τα κεφάλαια σε άλλες επείγουσες παγκόσμιες ανάγκες δημόσιας υγείας που αξίζουν”.

Για τη σχέση της Κίνας με τον ΠΟΥ υπογράμμισε πως «η Κίνα έχει τον απόλυτο έλεγχο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παρότι πληρώνει μόνο 40 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε σύγκριση με αυτό που πληρώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια ετησίως».

Θυμίζουμε ότι λίγες μέρες πριν, ο Τραμπ με επιστολή προς τον ΠΟΥ, έδωσε διορία 30 ημερών ώστε ο οργανισμός να “βελτιώσει τη συμπεριφορά του”.

Εκτός από το ζήτημα του ΠΟΥ, ζήτημα αποτελεί και το νομοσχέδιο που παρουσίασαν στα μέσα Μάη Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές. Αυτό θα δίνει την εξουσία στον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα, εάν αυτή δε δώσει πλήρεις εξηγήσεις για την πανδημία Covid-19. Η Κίνα είχε προειδοποίησει ότι θα προχωρήσει σε «αντίμετρα».

Με πληροφορίες από Reuters

Δείτε ακόμα...