US COAST GUARD: Χωροφύλακας του Αιγαίου και με Μνημόνιο

Τζ. Πάιατ, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και ο Γ. Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας της ΝΔ στην τελετή υποδοχής της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ στον Πειραιά
Φώτο Αρχείου / Τζ. Πάιατ, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και ο Γ. Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας της ΝΔ στην τελετή υποδοχής της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ στον Πειραιά / Πηγή: usembassyathens

Η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις υλοποιείται με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Η μια δίνει τη σκυτάλη στην άλλη και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε πρωταγωνιστής για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων και του αμερικανικού αποτυπώματος στην περιοχή. Ένα ακόμη βήμα στην αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ σε θάλασσα, αέρα και στεριά έγινε με το νέο μνημόνιο που υπογράφηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Πρόκειται για συμφωνία που αφήνει ελεύθερη της Αμερικανική Ακτοφυλακή (US COAST GUARD) να αλωνίζει ως χωροφύλακας σε Αιγαίο κι Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή δένει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ) στο άρμα των σχεδιασμών που υλοποιεί η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ σε όλο τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα υπεγράφη προχθές «Μνημόνιο συνεργασίας» με στόχο την προώθηση και την εμβάθυνση των σχέσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με την Αμερικανική Ακτοφυλακή, όπως χαρακτηριστικά δημοσιεύτηκε επισήμως. Οι υπογραφές έπεσαν στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάγιατ.

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Λιμενικου και Αμερικανικής Ακτοφυλακής / 14-12-2021
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Λιμενικου και Αμερικανικής Ακτοφυλακής / 14-12-2021 / Πηγή: EUROKINISSI

Το εν λόγω Μνημόνιο υπέγραψαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχος Θεόδωρος Κλιάρης και ο Αντιναύαρχος Στήβεν Πολίν Διοικητής Ατλαντικού ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, Κάρλ Σουλτζ.

Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ακόμα στενότερης συνεργασίας, κάτι που αποτελούσε, εδώ και καιρό, επιδίωξη και των δύο Σωμάτων.

Γιάννης Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Το συγκεκριμένο Μνημόνιο όπως παραδέχθηκαν κι επισήμως ετοιμάστηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ και «σερβιρίστηκε» για υπογραφές από τους επιτελείς. Την ίδια στιγμή ο Τζέφρυ Πάιατ δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας δηλώντας ότι «…το σημερινό Μνημόνιο Συνεννόησης θα βοηθήσει την Ακτοφυλακή των χωρών μας να επιταχύνει περαιτέρω τον ρυθμό οικοδόμησης εμπλοκών, επισκέψεων πλοίων και εκπαίδευσης μεταξύ των δυνάμεών μας…»

MoU: Οι έξι πυλώνες

Οι έξι πυλώνες που περιγράφονται σε αυτό το Μνημόνιο – θαλάσσια ασφάλεια, επιχειρήσεις, ανταλλαγή πληροφοριών, επιθεωρήσεις αλιείας, προστασία του περιβάλλοντος και εκπαίδευση – ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας.

Τζέφρυ Πάιατ, Πρέσβης ΗΠΑ στην Αθήνα

Αναλυτικά στο Μνημόνιο (MoU) περιλαμβάνονται:

α. Σκοπός: Αντικείμενο αποτελεί η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο Ακτοφυλακών και η προώθηση των κοινών τους προτεραιοτήτων.

β. Πεδία Συνεργασίας: Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στους τομείς:

  1. Ναυτική Ασφάλεια (Maritime Safety)
  2. Ναυτικές Επιχειρήσεις (Maritime Operations)
  3. Επιτήρηση Θαλασσίων Συνόρων (Maritime Security, Border Control and Information Sharing
  4. Έλεγχος Αλιείας (Fisheries Inspection and Control
  5. Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Protection of the Marine Environment)
  6. Εκπαίδευση προσωπικού (Training).

γ. Διαδικαστικά ζητήματα (Τρόπος ανταλλαγής πληροφοριών – Κοινό πρόγραμμα υποστήριξης – Τροποποιήσεις – Αλλαγές – Διάρκεια – Περάτωση κ.α.).

Στο θέμα της ναυτικής ασφάλειας θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τα έγγραφα των πλοίων και τις επιθεωρήσεις πλοίων. Οι θαλάσσιες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν ανταλλαγή πληροφοριών και εκπαίδευση πληρωμάτων για επιβίβαση σε πλοίο, ενώ για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους τομείς της θαλάσσιας επιτήρησης.

Στόχος του MoU είναι ο έλεγχος των θαλασσίων οδών από τις ΗΠΑ

Το σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής USCGC Hamilton (WMSL 753) / Πηγή: wikipedia

Στόχος του συγκεκριμένου μνημονίου, αλλά και παρόμοιων συμφωνιών δεν είναι η διασφάλιση των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, της προστασίας της ναυσιπλοΐας. Είναι η εξυπηρέτηση των επιδιώξεων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή και τους ανταγωνισμούς τους, στους οποίους η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις προσβλέπουν σε μερίδιο από τη λεία.

Θυμίζουμε ότι η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ διαθέτει πλοία μέχρι και οπλισμού φρεγατών, ώστε μπορεί να παίξει το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, όπου τα συμφέροντα των ΗΠΑ επιβάλλουν. Αξιοποιείται, όπως οι ίδιοι αρμόδιοι δηλώνουν με θράσος, για πολεμική παρουσία σε περιοχές και χρονική στιγμή που θα ήταν πρόκληση να εμφανίζονται τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού τους. Έτσι υπογράφουν αντίστοιχες συμφωνίες με χώρες της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας, του Περσικού Κόλπου κι αλλού, όπως με την Ταϊβάν. Με τις «συνεργασίες» αυτές περιπολούν στα όρια των Ρωσικών, κινεζικών, Ιρανικών υδάτων, όπως και σε περιοχές «υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος».

Η συνεργασία της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ με το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ δεν είναι καινούρια ή ανακάλυψη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και του τωρινού Πρέσβη. Έχει παρελθόν συνεκπαιδεύσεων, ανταλλαγής πληροφοριών κι άλλων συνεργιών που «τίμησαν» όλες οι ελληνικές Κυβερνήσεις. Το πρόσχημα της επιθετικότητας της Τουρκίας όπως και το μεταναστευτικό αξιοποιήθηκαν κατά κόρων. Κάτι που διαψεύστηκε επανειλημμένα. Αφού ούτε οι ξεριζωμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σταμάτησαν να αναζητούν καταφύγιο, ούτε, πολύ περισσότερο, μειώθηκε η επιθετικότητα της Τουρκίας. Το αντίθετο δείχνει η εμπειρία. Η παρουσία των κανονιών των ΗΠΑ σε θάλασσα, στεριά και αέρα πυροδοτεί κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Μεγάλο Πεύκο - ΗΠΑ - Πάιατ - Πρέσβης - Οι Ειδικές Δυνάμεις ασκούνται σε ανακατάληψη εργασιακών χώρων απέναντι στο «εχθρό»
Φώτο Αρχείου / Οι Ειδικές Δυνάμεις ασκούνται σε ανακατάληψη εργασιακών χώρων απέναντι στο «εχθρό» / Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Τελικά ο ελληνικός λαός γίνεται στόχος των ανταγωνιστών των ΗΠΑ. Οι υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ) μετατρέπονται σε εργαλεία προώθησης των γεωπολιτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και της ντόπιας άρχουσας τάξης.

Καμία δουλειά δεν έχει η Αμερικανική Ακτοφυλακή στις ελληνικές θάλασσες και τα λιμάνια. Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή δεν έχει καμία δουλειά να επιχειρεί μαζί με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Καμία διευκόλυνση στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ. Καμία υποστήριξη στις πολεμικές μηχανές τους.

Νίκος Γαρδίκης, μέλος του Τμήματος για τις ΕΔ και τα ΣΑ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...