Αφγανιστάν Ε΄ Μέρος: Διδάγματα από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Απελπισμένοι Αφγανοί προσπαθούν να επιβιβαστούν σε μεταγωγικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ενώ αυτό τροχοδρομεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Αύγουστος 2021
Φώτο Αρχείου / Απελπισμένοι Αφγανοί προσπαθούν να επιβιβαστούν σε μεταγωγικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ενώ αυτό τροχοδρομεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Αύγουστος 2021 / Πηγή: YouTube

Το ALT.GR ανταποκρινόμενο στην ανάγκη που έχει προκύψει να αναλυθούν και να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα και προβληματισμοί που γέννησε η κατάληψη της Καμπούλ, του Αφγανιστάν, από τους Ταλιμπάν προχωρά στη δημοσίευση μιας σειράς άρθρων. Τα δύο πρώτα μέρη του αφιερώματος αφορούσαν, Ά Μέρος: «Γιατί το Αφγανιστάν ενδιαφέρει τόσο πολύ τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις;». Β΄ Μέρος: «Γιατί αποχώρησαν οι ΗΠΑ;». Γ΄ Μέρος: Από που «ξεφύτρωσαν» οι Ταλιμπάν;. Και Δ΄ Μέρος: «Ισχύει τελικά το αφήγημα περί «νεκροταφείου των αυτοκρατοριών;». Σήμερα στο Ε΄ Μέρος αυτής της σειράς καταλήγουμε στα:

Διδάγματα από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που έχουν διδακτική αξία για τον λαό μας από την εικόνα που έρχεται από το Αφγανιστάν. Τα προηγούμενα τέσσερα μέρη του αφιερώματος του ALT.GR ήταν καθοριστικά για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Απελπισία των ντόπιων συνεργατών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Πρώτα απ’ όλα, είναι αυτό της απελπισίας στην οποία βρέθηκαν οι πολιτικοί «σύμμαχοι» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Όλοι εκείνοι που συνεργάστηκαν με τις ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή σε αυτές. Είδαμε την τραγική κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Γι’ αυτό, όταν την επόμενη φορά τα ελληνικά κόμματα του ευρωατλαντισμού μάς μιλήσουν για τους «διαβολικά καλούς» και «ισχυρούς συμμάχους» μας, που τάχατε υπερασπίζονται τα «εθνικά συμφέροντά μας», ας φέρουμε στο μυαλό μας αυτήν την εικόνα του αεροδρομίου στην Καμπούλ. Είναι πέρα για πέρα διδακτική!

Στρατιώτες των ΗΠΑ αποχωρούν από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια κατοχής - Γενάρης 2020
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες των ΗΠΑ αποχωρούν από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια κατοχής – Γενάρης 2020 / Πηγή: Υπουργείο Άμυνας Αφγανιστάν

Οι «ισχυροί» λαμβάνουν υπόψη τους τον συσχετισμό δυνάμεων

Ένα δεύτερο δίδαγμα είναι πως ακόμη και η ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη είναι αναγκασμένη να κάνει αναπροσαρμογές στην τακτική της, να αλλάζει μεθόδους, να λαμβάνει υπόψη της τον συσχετισμό δυνάμεων σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Όταν, λοιπόν, την επόμενη φορά μας πουν πως «αυτά που λέτε εσείς του ΚΚΕ, μπορεί να είναι καλά, αλλά δεν γίνονται, θα πέσουν οι Αμερικανοί να μας φάνε», να δείξουμε πως τα πράγματα δεν πρέπει να τα βλέπουμε στατικά, «μαρμαρωμένα», γιατί δεν είναι! Αλλάζουν!

Αλλάζουν, πρώτα απ’ όλα μέσα από την ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού, που είναι νόμος. Η λαϊκή πάλη, το λαϊκό κίνημα μπορεί και να εμποδίσει τα χειρότερα και να προκαλέσει ρήξεις, ανατροπές. Εφόσον η εργατική τάξη κατακτήσει την εξουσία, μπορεί να στηριχθεί και από άλλες χώρες, όπου θα έχει ανατραπεί η αστική εξουσία, αλλά και να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις που αντικειμενικά θα υπάρχουν στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Πλοίο Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας
Φώτο Αρχείου / Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας

Αλλαγή τακτικής και μέσων – Ο Ιμπεριαλιστικός πόλεμος παραμένει

Ένα τρίτο ζήτημα είναι πως η στρατιωτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν κάθε άλλο παρά μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως στο εξής οι Αμερικανοί και οι άλλοι ιμπεριαλιστές θα επιλέξουν στο εξής μόνο πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά μέσα για την προώθηση των σκοπών τους. Η στρατιωτική μετακίνηση των ΗΠΑ, όπως είδαμε και με τις τελευταίες αμερικανικές βομβιστικές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν στην Καμπούλ, συνηγορεί υπέρ της εναλλαγής των μέσων.

  • Όχι τυχαία οι ΗΠΑ, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως «ορμητήριο» σε βάρος άλλων χωρών, στοχοποιώντας τον λαό μας.
  • Όχι τυχαία το ΝΑΤΟ προωθεί μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις σε όλη τη γραμμή με τη Ρωσία, μιλά για τον κίνδυνο της Κίνας, κι ακόμη καταστρώνει σχεδιασμούς ακόμη και πυρηνικού πολέμου.
  • Όχι τυχαία η ΕΕ κάνει λόγο για τη συγκρότηση δικού της στρατού, τουλάχιστον 50 χιλιάδων ενόπλων. Θα δρα πότε δίπλα στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ και πότε αυτοτελώς, όταν το επιβάλλουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Συνεκπαίδευση μονάδων του ΠΟλεμικού Ναυτικού με το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και οι στρατιωτικές επεμβάσεις είναι «σήμα κατατεθέν» του καπιταλισμού και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό.

Επίσης, εκείνο που είναι σίγουρο, είναι πως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ο διάφοροι «σύμμαχοι» ιμπεριαλιστές, αυτοί που ματοκύλισαν τους λαούς σε Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Συρία, Παλαιστίνη, Ουκρανία κλπ, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία του λαού! 

Λαϊκή πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους σχεδιασμούς τους

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ την επόμενη της κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν έβαζε τα πράγματα στη θέσης τους.

…Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η επέμβαση των ΗΠΑ το 2001, που έγινε με το πρόσχημα της “καταπολέμησης της τρομοκρατίας” και της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, είχε στην πραγματικότητα άλλες στοχεύσεις και κυρίως τον έλεγχο του “μαλακού υπογάστριου” της Ρωσίας και της Κίνας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και σήμερα πάλι ψεύδεται, προβάλλοντας την “εξοικονόμηση των χρηματικών πόρων του λαού” ως λόγο για την απομάκρυνση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Άλλοι είναι οι στόχοι της, όπως η μετακίνηση της αμερικανικής προσοχής σε άλλα “μέτωπα”, όπως αυτό της περιοχής του Ειρηνικού, καθώς και η επιδίωξη διαμόρφωσης ενός βολικού για αυτές “κλίματος αστάθειας” στην Κεντρική Ασία, με την “εργαλειοποίηση” των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Μέσα από αυτούς τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς φαίνεται να ευνοούνται σήμερα οι Ταλιμπάν.

Διαμαρτυρία της ΚΝΕ έξω απο Πεντάγωνο 3/1/2002 Αφγανισταν
Φώτο Αρχείου / Διαμαρτυρία της ΚΝΕ έξω από το Υπουργείο Άμυνας ενάντια στην αποστολή ελληνικού στρατού στο Αφγανιστάν / Γενάρης 2002 / Πηγή: Eurokinissi

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει την επέμβαση στο Αφγανιστάν, είχε καταρρίψει τα προσχήματα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, είχε καταγγείλει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ.), που από το 2001 έως σήμερα στήριξαν την εμπλοκή της χώρας μας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Από κάθε δυνατό βήμα, είχε απαιτήσει την επιστροφή στη χώρα των ελληνικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική αποστολή στο εξωτερικό.

Τώρα τα διάφορα αστικά επιτελεία χύνουν “κροκοδείλια δάκρυα” για την κατάσταση του λαού στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα για τη θέση στην οποία θα βρεθούν οι γυναίκες. Είναι τα ίδια επιτελεία που στήριξαν και στηρίζουν καθεστώτα που έπαιρναν αντίστοιχα μέτρα κατά των γυναικών στις χώρες τους.

Είναι τα ίδια επιτελεία που σε άλλες ιστορικές εποχές (βλ. δεκαετία του ’80) είχαν λυσσασμένα στηρίξει το σκοταδιστικό κίνημα των Μουτζαχεντίν (μέσα από το οποίο ξεπρόβαλαν οι Ταλιμπάν), που μάχονταν ενάντια στη Λαϊκή Επανάσταση και στη σοβιετική στρατιωτική διεθνιστική βοήθεια.

Με την ίδια υποκρισία αναφέρονται και στην αναμενόμενη αύξηση του προσφυγικού, όταν οι ίδιες οι εξελίξεις αποδεικνύουν αυτό που όλοι τους θέλουν να κρύψουν, πως οι πρόσφυγες είναι τελικά τα θύματα των πολέμων και των επεμβάσεων.

Παιδί μετανάστης στη Λέσβο
Φώτο Αρχείου / Αφγανόπουλο στη Λέσβο έφτασε στην Ελλάδα προσπαθόντας να γλιτώσει από το καθεστώς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν / Μάρτης 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Σήμερα προβάλλει η ανάγκη της λαϊκής πάλης ενάντια σε κάθε αντιδραστική και σκοταδιστική δύναμη, αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και σχεδιασμούς, που τις γεννούν και τις αξιοποιούν».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...