- Καλημέρα κύριε Διοικητά. Σήμερα λίγο σκεπτικό σας βλέπω.
- Καλημέρα Υπασπιστή! Καθόλου σκεπτικός.
- Είναι το φθινόπωρο κύριε Διοικητά. Μπήκε για τα καλά. Μίκρυνε η μέρα, έχει δροσιά και κάμποση υγρασία.
- Έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας; Όλοι είναι καλά;
- Μια χαρά κύριε Διοικητά!
- Ωραία! Να με ενημερώνεις, σε παρακαλώ. Ποιος έχει σειρά σήμερα;
- Στρατιώτης Δημήτρης Κωνσταντινίδης.
- Για να τον δούμε. Ειδοποίησέ τον!
Η γνωστή φωνή τραντάζει το διάδρομο!
- Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ!
Σε λίγα λεπτά χτυπά η πόρτα.
- Εμπρός!
- Στρατιώτης Δημήτρης Κωνσταντινίδης! Διατάξτε κύριε Διοικητά!
- Καλώς ήρθες στη Μονάδα!
- Καλώς σας βρήκε κύριε Διοικητά!
- Τη διαδικασία τη γνωρίζεις. Να ξεκινήσουμε;
- Μάλιστα
Στη μνήμη του Θοδωρή
Νοέμβρης 1986, Λήμνος.

Πολύ κουβέντα από νωρίς για να τιμήσουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Εδώ και πολύ καιρό γίνεται μια καλή επαφή με τους συναδέλφους, να συζητάμε για τα προβλήματα που είναι πολλά στη μονάδα. Με τις συνθήκες διαβίωσης, με αυταρχισμό από ορισμένους αξιωματικούς που θέλουν να επιβληθούν με φωνές και καψόνια. Και δεν μέναμε μόνο στη συζήτηση. Πολλές αναφορές στους λόχους και στο τάγμα, διεκδίκηση με πολλούς τρόπους των δικαιωμάτων των στρατευμένων.
Πρέπει να βρούμε τρόπο να τιμήσουμε τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και σ’ αυτό βοήθησαν πολλοί στρατευμένοι. Στην αρχή είπαμε να ζητήσουμε έξοδο για να πάμε στις εκδηλώσεις στη Μύρινα. Διατεθειμένοι να το κάνουν φαίνονταν καμιά δεκαριά. Θέλαμε όμως να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι σε μια τέτοια διαδικασία. Μετά από πολλές συζητήσεις καταλήξαμε να κάνουμε μια επιτροπή και να διεκδικήσουμε τη διοργάνωση εκδήλωσης στο ΚΨΜ. Με έκθεση βιβλίου, προβολή ταινίας και συζήτηση.

Ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους στη Μύρινα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη συλλογή βιβλίων για την έκθεση και να βρεθεί μια ταινία για την περίπτωση, που θα βοηθούσε να ανοίξει και μια συζήτηση. Βρήκαμε αρκετά βιβλία, που αναφέρονταν κυρίως στην περίοδο. Στην ταινία, καταλήξαμε να δείξουμε τη σχετικά πρόσφατη «Αποστολή στη Νικαράγουα», που αναφέρονταν στον αγώνα του λαού της Νικαράγουα για την ανατροπή του δικτάτορα Σομόζα που στήριζε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως και πολλούς άλλους άλλωστε ανάμεσά τους και τους συνταγματάρχες της χούντας στη χώρα μας..
Μιλήσαμε με όλους τους συναδέλφους. Να είναι όλοι στο ΚΨΜ. Να συζητήσουμε για τη σημασία αυτής της εξέγερσης, να δούμε τα βιβλία, να συζητήσουμε γι αυτά, να αγοράσουμε κάποια που θα τα έχουμε στη διάθεση όλων για διάβασμα. Να δούμε την ταινία και να συζητήσουμε, να πει όποιος θέλει τη γνώμη του.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που περιμέναμε. Και η συζήτηση πήγε πολύ πιο βαθιά από ότι ίσως περιμέναμε. Αποδείχτηκε ότι μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα τη ζωή μας στο στρατόπεδο συζητώντας και διεκδικώντας δικαιώματα. Η δουλειά αυτή συνεχίστηκε. Με επιτροπές για τη διοργάνωση αγώνων ποδοσφαίρου, βόλεϊ, σκάκι και τάβλι. Η εμπιστοσύνη σε όλους τους συναδέλφους μεγάλωσε, οι σχέσεις μεταξύ μας βελτιώθηκαν.
Είναι πολλές οι αναμνήσεις, όπως και πολλών άλλωστε, από τη στρατιωτική θητεία. Πολλές οι μάχες που δώσαμε για τα δημοκρατικά δικαιώματα των στρατευμένων. Ξεχώρισα τη συγκεκριμένη, γιατί ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή των στρατευμένων και γιατί ήταν σημαντική η συμβολή του Θοδωρή που δεν είναι πια μαζί μας.
Δημήτρης Κωνσταντινίδης