Εργατική Πρωτομαγιά: Καταθέσεις στεφάνων από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα

οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά και έστειλαν το μήνυμα ότι τώρα είναι η ώρα να δοθεί μαχητική, εργατική – λαϊκή απάντηση.

Η συμπλήρωση 135 χρόνων από την εργατική εξέγερση στο Σικάγο για το 8ωρο συνέπεσε με την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την κορυφαία κατάκτηση της εργατικής τάξης με την καθιέρωση 10ωρης εργασίας. Tα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα του 1924, του Μάη του ’36, των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής.

Καταθέσεις έγιναν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στον τόπο της θυσίας των εργατών της εξέγερσης του Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες πόλεις.

Στον Πειραιά

Στεφάνια στο Πασαλιμάνι κατέθεσαν την Πρωτομαγιά το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, εργατικά Σωματεία και φορείς του Πειραιά τιμώντας τους νεκρούς της αιματηρής απεργίας του 1923. Με πορεία από την πλατεία Κοραή κατέφθασαν στο Πασαλιμάνι όπου έγινε η κατάθεση στο μνημείο. Παραβρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, αντιπροσωπεία της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Την κατάθεση έκανε ο Στέφανος Λαβράνος.

Η ΤΕ Αχαΐας απευθύνει κάλεσμα στους εργάτες και τις εργάτριες, ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, στους νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες, στους μετανάστες και πρόσφυγες, στους ανέργους, να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μάη στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Στην Ελευσίνα

Στην Ελευσίνα, αντιπροσωπεία των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Εργάτη, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά. Το στεφάνι κατέθεσε ο Κώστας Κώνστας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». 

Στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα, σε κλίμα συγκίνησης αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο «Μνημείο του Εργάτη», σημειώνοντας πως «το μήνυμα της Πρωτομαγιάς «παραμένει επίκαιρο στη μαχητική – λαϊκή αντίσταση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». 

Στην Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα, αντιπροσωπεία της ΤΕ του ΚΚΕ και του ΤΣ της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Δικαστηρίων. Εκ μέρους του ΚΚΕ το στεφάνι κατέθεσε ο Βασίλης Κρανιάς και από την ΚΝΕ η γραμματέας του ΤΣ, Μαρίνα Φυτσιλη

Στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη, η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων καπνεργατών του Ιούνη του 1928 σήμερα το μεσημέρι τίμησε τους νεκρούς της εργατικής τάξης. Ο γραμματέας της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, Ορέστης Λιώλης, μετά την κατάθεση, τόνισε: «Βαδίζουμε στο δρόμο των εργατών του Σικάγο του 1886. Στο δρόμο των εργατών της Θεσσαλονίκης το Μάη του 1936. Στο δρόμο των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944, ανάμεσά τους και οι σύντροφοι Γκινές Κώστας, Δαλδόγιαννης Σταμάτης, Παπαϊωάννου Γιάννης, Φάβας Κώστας και Χυτήρης Κώστας που έζησαν κι έδρασαν κατά τον Μεσοπόλεμο και στην Ξάνθη. Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα αγώνα και μνήμης, ημέρα τιμής για την εργατική τάξη, για την προσφορά της στην κοινωνική πρόοδο, στην πάλη για μια νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική»

Στα Χανιά

Στα Χανιά, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Πρωτομαγιάς στο Πασακάκι. Μετά την κατάθεση του στεφανιού, ο γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, Αλέκος Μαρινάκης, δήλωσε:

«Τιμάμε σήμερα τους εργάτες του Σικάγο του 1886. Τους εργάτες της Θεσσαλονίκης το Μάη του 1936. Τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944 μεταξύ των αυτών ο Καλαφατάκης από τον Πλατανιά, ο Κορναράκης από το Σφακοπηγάδι Κισσάμου και ο Μαριακάκης από τον Βάμο». 

Στη Λέσβο

Στη Λέσβο, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Μυτιλήνη. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κόμματος ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.  

Στη Χίο

Στη Χίο, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Εκ μέρους του ΚΚΕ το στεφάνι κατέθεσε ο Στρατής Κακαρίνος και εκ μέρους της ΚΝΕ η Χριστίνα Παληού. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα.

Δείτε ακόμα...