Οι φαντάροι του “Μαρινέλλη” ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τα εθνικιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στο στρατόπεδο

Στρατόπεδο Λοχαγού Μαρινέλλη στην Καλλονή, Λέσβου
Φώτο Αρχείου / Στρατόπεδο Λοχαγού Μαρινέλλη στην Καλλονή, Λέσβου / Πηγή: FB

Η αρχική καταγγελία των φαντάρων από το στρατόπεδο “Μαρινέλλη” στην Καλλονή (δες εδώ) για την εκφώνηση εθνικιστικού συνθήματος από στέλεχος της μονάδας και το κύμα ανάδειξης και καταδίκης του περιστατικού που ακολούθησε με ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ, δήλωση βουλευτίνας του ΚΚΕ, ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του Παλλεσβιακού Ε.Κ., καταγγελία του γεγονότος από φαντάρους άλλων μονάδων (δες εδώ, εδώ και εδώ), ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα πειθαρχικών κυρώσεων για τους υπαίτιους. Στρατόπεδο Λοχαγού Μαρινέλλη στην Καλλονή, Λέσβου Η αρχική καταγγελία των φαντάρων από το στρατόπεδο “Μαρινέλλη” στην Καλλονή (δες εδώ) για την εκφώνηση εθνικιστικού συνθήματος από στέλεχος της μονάδας και το κύμα ανάδειξης και καταδίκης του περιστατικού που ακολούθησε με ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ, δήλωση βουλευτίνας του ΚΚΕ, ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του Παλλεσβιακού Ε.Κ., καταγγελία του γεγονότος από φαντάρους άλλων μονάδων (δες εδώ, εδώ και εδώ), ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα πειθαρχικών κυρώσεων για τους υπαίτιους.

Χαρακτηριστικά, στην απάντηση του Υπουργού Άμυνας στην ερώτηση του ΚΚΕ, αναφέρεται ότι “θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων για την απορρέουσα πειθαρχική ευθύνη”.

Αποδεικνύεται ότι η συνεχής διεκδίκηση δικαιωμάτων, η μη ανοχή σε εθνικιστικά και ρατσιστικά φαινόμενα μέσα στα στρατόπεδα και η αδιάκοπη προσπάθεια να εκλείψουν πλήρως και να απομονωθούν, φέρνει αποτελέσματα. Ακόμα περισσότερο, όταν οι φωνές των φαντάρων ενάντια στον εθνικισμό και τον ρατσισμό σε ένα στρατόπεδο ενώνονται με αυτές των συναδέλφων τους σε άλλες περιοχές, με αυτές των εργαζομένων και του λαού, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και πιέζουν περισσότερο.

Κανένας εφησυχασμός όμως. Αυτός που θρέφει τον εθνικισμό και τον ρατσισμό μέσα στα στρατόπεδα είναι η ίδια η πολιτική των κυβερνήσεων με τον προσανατολισμό που δίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πολλά αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγγελθεί το τελευταίο διάστημα (παράδειγμα εδώ) από άλλα στρατόπεδα παρά τις αιτιάσεις του Υπουργείου ότι “το εν λόγω γεγονός (σ.σ. για το στρατόπεδο “Μαρινέλλη”) αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό”.

Νίκος Αξυπολιτίδης-Καραγιάννης

Δείτε ακόμα...