Σαν σήμερα 13 Απριλίου – Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν Σήμερα 13/4

1111

Ο Ερρίκος Ε΄ στέφεται αυτοκράτορας της «Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».

Αγγλία - Ερρίκος Ε'
Ο Ερρίκος Ε’

1314

Ο βασιλιάς Εδουάρδος Β’ απαγορεύει τα παιχνίδια στους δρόμους του Λονδίνου, τα οποία εκείνη την εποχή ήταν τόσο δημοφιλή ώστε να δημιουργούνται προβλήματα. Το κυρίαρχο παιχνίδι ήταν ένα είδος ποδοσφαίρου με μπάλα από κύστη γουρουνιού. Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου.

Αθλητισμός - Ποδόσφαιρο - Πρώιμη μορφή - Λονδίνο
Πίνακας που αναπαριστά το πρώιμο παιχνίδι του ποδόσφαιρου στους δρόμους του Λονδίνου

1506

Γεννιέται ο Πιερ Φαβρ (Pierre Favre πέθανε το 1546), Γάλλος θεολόγος, Καθολικός ιερωμένος και ιεραπόστολος. Ήταν πολέμιος του Προτεσταντισμού.

Θρησκεία - Καθολικισμός - Ιησουίτες - Πιερ Φαβρ
Ο Πιερ Φαβρ

Μαζί με τον Ιγνάτιο Λογιόλα ίδρυσαν της “Εταιρείας του Ιησού” (οι κοινώς γνωστοί Ιησουίτες), το θρησκευτικό καθολικό τάγμα, που συγκροτήθηκε το 1534.

1519

Γεννιέται η Αικατερίνη των Μεδίκων, βασίλισσα της Γαλλίας.

1570

Γεννιέται ο Άγγλος Γκάι Φωκς (Guy Fawkes), γνωστός και ως Γκίντο Φωκς.

Ήταν καθολικός, ο οποίος, κατά τον ογδονταετή πόλεμο, πολέμησε στο πλευρό της καθολικής Ισπανίας εναντίον των Ολλανδών προτεσταντών μεταρρυθμιστών.

Αγγλία - Συνωμοσία της Πυρίτιδας, 1606 - Γκάι Φωκς
Ο Γκάι Φωκς (με το καπέλο) συλλαμβάνεται στο υπόγειο του κοινοβουλίου

Μετά την αποτυχία του να κερδίσει την υποστήριξη της Καθολικής βασιλικής εξουσίας της Ισπανίας προκειμένου να συνδράμει στην επανάσταση στην Αγγλία, έγινε μέλος μιας ομάδας Kαθολικών, οι οποίοι θέλησαν να ανατρέψουν την τυραννική εξουσία του προτεστάντη βασιλιά Ιακώβου Α’ της Αγγλίας και της αριστοκρατίας. Θέλοντας να δημιουργήσουν κενό εξουσίας με σκοπό την επανάσταση, στις 5 Νοεμβρίου 1605 προσπάθησαν να υλοποιήσουν το σχέδιο τους: να ανατινάξουν τα κτίρια του Βρετανικού Κοινοβουλίου στο Λονδίνο κατά την έναρξη της Βουλής οπότε θα βρίσκονταν σύσσωμη η εξουσία, ο βασιλιάς και η αριστοκρατία.

Το σχέδιο (που έμεινε στην Ιστορία ως “Συνωμοσία της Πυρίτιδας”) απέτυχε, ο Γκάι Φωκς συνελήφθη, βασανίστηκε και τελικά διαμελίστηκε.

1592

Φεύγει από τη ζωή ο ιταλός αρχιτέκτονας και γλύπτης Μπαρτολομέο Αμμαννάτι (Bartolomeo Ammannati.

Γεννήθηκε στο Σεττινιάνο, κοντά στη Φλωρεντία, μαθήτευσε κοντά στους Μπάτσιο Μπαντινέλλι και Τζάκοπο Σανσοβίνο, ενώ μιμήθηκε στενά το στιλ του Μιχαήλ Αγγέλου.

Πολιτισμός - Γλυπτική - Μπαρτολομέο Αμμαννάτι - Αρχιτκτονική
Ο Μπαρτολομέο Αμμαννάτι

Διακρίθηκε περισσότερο στην αρχιτεκτονική, παρά στη γλυπτική σχεδιάζοντας πολλά οικοδομήματα στη Ρώμη, όπως μέρος του συγκροτήματος της Villa Giulia (σε συνεργασία με τον Βινιόλα και τον Βαζάρι), αλλά και στη Λούκκα και τη Φλωρεντία.

Πολιτισμός - Γλυπτική - Μπαρτολομέο Αμμαννάτι - Αρχιτκτονική
Η «Κρήνη του Ποσειδώνος» (μάρμαρο, 1560-75)

Έργα του που ξεχωρίζουν είναι η εργασία του για την ολοκλήρωση του Παλάτσο Πίττι, η όμορφη γέφυρα του ποταμού Άρνου που είναι γνωστή ως Πόντε Σάντα Τρινιτά, η μαρμάρινη και μπρούτζινη «Κρήνη του Ποσειδώνος» (Fontana del Nettuno) στην Πιάτσα ντελλα Σινιορία κ.ά.

1597

Γεννιέται ο Τζοβάνι Μπατίστα Οντιέρνα (Giovanni Battista Hodierna), Ιταλός φυσιοδίφης, ιερέας και αστρονόμος, ο οποίος ασχολήθηκε με την οπτική και την βοτανική.

Ήταν από τους πρωτοπόρος των φυσικών επιστημών στην Ιταλία.

Επιστήμες - Μαθηματικά - Αστρονομία - Τζοβάνι Μπατίστα Οντιέρνα
Ο Τζοβάνι Μπατίστα Οντιέρνα

Παρότι ήταν ιερέας, δεν δίσταξε να υποστηρίξει τον Γαλιλαίο.

Δίδαξε Μαθηματικά, πριν ασχοληθεί συστηματικά με τις αστρονομικές παρατηρήσεις.

Οι παρατηρήσεις και οι πληροφορίες που συγκέντρωσε παρέμειναν σχετικά άγνωστες τους επόμενους αιώνες, μέχρι τη δεκαετία του 1980 που έγινε ξανά γνωστό το έργο του.

1742

Το ορατόριο του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ ( Georg Friedrich Händel) Μεσσίας κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Δουβλίνο.

1743

Γεννιέται ο Τόμας Τζέφερσον, βασικός συγγραφέας της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1801 έως το 1809.

ΗΠΑ - Προεδρεία - Τόμας Τζέφερσον
Ο Τόμας Τζέφερσον

Κατά τη θητεία του αγόρασε την περιοχή της Λουιζιάνα από τη Γαλλία.

1808

Γεννιέται ο Αντόνιο Μέουτσι, Ιταλός εφευρέτης. Από πολλούς θεωρείται αυτός που ανακάλυψε το τηλέφωνο, εφεύρεση που αποδίδεται στον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ

Εφευρέσεις - τηλέφωνο - Αντόνιο Μέουτσι
Ο Αντόνιο Μέουτσι

1822

Οι πολιορκημένοι από τους Τούρκους στον πύργο του Ζαφειράκη στη Νάουσα πραγματοποιούν ηρωική έξοδο. Τα γυναικόπαιδα συγκεντρώνονται στη γέφυρα της Αραπίτσας και ρίχνονται στον καταρράκτη, επαναλαμβάνοντας το χορό του Ζαλόγγου

1862

Συνθήκη «ειρήνης» ανάμεσα στη Γαλλία και την αυτοκρατορία του Ανάμ στην Ινδοκίνα αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κογχικίνας (Νότιο Βιετνάμ) από τους Γάλλους.
Σταδιακά οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές θα επιβάλλουν την κυριαρχία τους σε όλο και περισσότερα εδάφη της Ινδοκίνας (το σημερινό Βιετνάμ και το Λάος), σε ανταγωνισμό με τους Βρετανούς (που κατείχαν, μεταξύ άλλων, τις περιοχές της σημερινής Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας, κ.α.).

Γαλλία - Ινδοκίνα - Αποικιοκρατία
Χάρτης της Γαλλικής Ινδοκίνας

Η παρουσία του γαλλικού ιμπεριαλισμού στο Βιετνάμ θα τερματιστεί στο Βιετνάμ το 1954 με την ήττα του από τις δυνάμεις του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, στο οποίο πρωτοστατούσαν οι κομμουνιστές με ηγέτη τον Χο Τσι Μινχ. Τον γαλλικό ιμπεριαλισμό θα διαδεχθεί αμέσως μετά ο αμερικανικός.

1870

Ιδρύεται το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Νέα Υόρκη).

Πολιτισμός - Μουσεία - Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης
Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

1885

Γεννιέται ο Ούγγρος φιλόσοφος Γκέοργκ Λούκατς (György Lukács).

Το 1914 προσχώρησε στο Ουγγρικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Από το 1945 διετέλεσε καθηγητής Αισθητικής στο πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης.

Το 1956 έγινε υπουργός Πολιτισμού στην αντεπαναστατική «κυβέρνηση» Νάγκι.

Επιστήμες - Φιλοσοφία - Γκέοργκ Λούκατς -Ουγγαρία - Αντεπανάσταση
Ο Γκέοργκ Λούκατς

Μετά την αποτροπή της αντεπανάστασης από τον Κόκκινο στρατό και τα ένοπλα τμήματα των Ούγγρων επαναστατών, ο Λούκατς πέρασε με την αντεπανάσταση.

Αυτοεξορίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα. Στα βασικότερα έργα του συγκαταλέγονται: Η ψυχή και οι μορφές (1911), Το ιστορικό μυθιστόρημα (1936), Ο Γκαίτε και η εποχή του (1946), Ο νεαρός Χέγκελ και το πρόβλημα της καπιταλιστικής κοινωνίας (1948), Η καταστροφή του λόγου (1954), Σολτζενίτσιν (1964).

1892

Οργανώνεται και πραγματοποιείται η πρώτη απεργία γυναικών στην Ελλάδα από τις υφάντριες του εργοστασίου των Αδελφών Ρετσίνα, στον Πειραιά

Δες και Η πρώτη απεργία γυναικών στην Ελλάδα

1897

Η Λάρισα καταλαμβάνεται από τα τουρκικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια του σύντομου Ελληνοτουρκικού Πολέμου.

Ο πόλεμος κράτησε 30 μέρες και έληξε με ήττα της Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα παραχώρησε μικρό κομμάτι της Θεσσαλίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ενώ της επιβλήθηκαν υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις, για την αποπληρωμή των οποίων αναγκάστηκε να προσφύγει σε δανεισμό.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Γεώργιος Ροϊλός - μάχη των Φαρσάλων - Ελληνοτουρκικός Πόλεμος, 1897
Πίνακας του Γεώργιου Ροϊλού που απεικονίζει τη μάχη των Φαρσάλων

Έτσι στην Ελλάδα, που πριν 4 χρόνια είχε κηρύξει πτώχευση, επιβλήθηκε από τους πιστωτές της Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, με σκοπό τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων και την «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών.

Στόχος του ΔΟΕ: η εξασφάλιση για τους ξένους ομολογιούχους της τακτικής είσπραξης των τοκοχρεολυσίων (των δανείων), ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μη καταβολής τους.

1899

Γεννιέται ο Άλφρεντ Μόσερ Μπατς, Αμερικανός αρχιτέκτονας και εφευρέτης του Σκραμπλ

Παιχνίδια - Σκραμπλ
Το παιχνίδι Σκραμπλ

1906

Γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας Σάμιουελ Μπέκετ (Samuel Barclay Beckett). Θεωρείται απ’ τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της εποχής μας.

Σάμιουελ Μπέκετ
Ο Σάμιουελ Μπέκετ

Έζησε στη Γαλλία και έγινε ευρύτερα γνωστός με το θεατρικό του έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό». Κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969.

1919

Ο συνδικαλιστής Γιουτζήν Ντεμπς ( Eugene V. Debs‎) φυλακίζεται επειδή μίλησε ανοιχτά εναντίον της συμμετοχής των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΗΠΑ- Εργατικό κίνημα - Γιουτζήν Ντεμπς
Ο Γιουτζήν Ντεμπς

1919

Η Γερμανική επανάσταση εξαπλώνεται και στη Βαυαρία η οποία ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία.

Γερμανία - Επανάσταση, 1919
Από την ανακήρυξη της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Βαβαρίας

Η Σοβιετική Βαυαρία καταλύθηκε στις 3 Μαΐου του ίδιου έτους έπειτα από ένοπλη επέμβαση των δυνάμεων της αντεπανάστασης.

Γερμανία - Επανάσταση, 1919
Εργάτες στα οδοφράγματα υπερασπίζονται την Σοβιετική Δημοκρατία

Πάνω από 1.000 υπερασπιστές της Σοβιετικής Δημοκρατίας έπεσαν στην τελική μάχη του Μονάχου στις 3 Μάη, ενώ πάνω από 700 πιάστηκαν και εκτελέστηκαν τις επόμενες μέρες.

Γερμανία - Επανάσταση, 1919
Γερμανικά στρατεύματα που εστάλησαν για την κατάλυση της Σοβιετικής Βαβαρίας

1919

Η μεγάλη σφαγή του Αρμιτσάρ στη Βόρεια Ινδία: Βρετανικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ κατά χιλιάδων Ινδών που είχαν συγκεντρωθεί για παραδοσιακή εορτή, υποπτευόμενοι εξέγερση.

Ινδία - Μεγάλη Βρετανία - σφαγή του Αρμιτσάρ, 1919
Το μνημείο της σφαγής του Αρμιτσάρ

Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές 379 Ινδοί σκοτώθηκαν από τα πυρά, ενώ ινδικές πηγές κάνουν λόγω για πάνω από 1.000 νεκρούς.

1924

Πραγματοποιείται δημοψήφισμα για την επικύρωση της απόφασης της Βουλής να κηρύξει έκπτωτη τη βασιλική δυναστεία. Υπέρ ψήφισε το 60,95%.

Ελλάδα - δημοψήφισμα για βασιλεία ή δημοκρατία, 1924
Πρωτοσέλιδο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

1924

Ιδρύεται στην Αθήνα από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης (ΑΕΚ).

Αθλητισμός - Σωματεία - ΑΕΚ
Το έμβλημα της ΑΕΚ

1926

Γεννιέται η ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη.

Έλλη Λαμπέτη
Η Έλλη Λαμπέτη

Πριν τελειώσει το σχολείο ήταν μαθήτρια της Μαρίκας Κοτοπούλη και έπαιζε σε θεατρικές παραστάσεις με τον Δημήτρη Χορν, ο οποίος ήταν και ο άντρας της ζωής της.

Η επιτυχία της στο θέατρο και στον κινηματογράφο σκιάστηκε πολλές φορές από τις προσωπικές απώλειες, αφού έχασε πρόωρα πέντε από τα έξι αδέλφια της και ήταν ορφανή.

Όταν η Έλλη Λαμπέτη ήταν φτασμένη πρωταγωνίστρια, υιοθέτησε, χωρίς νομική κατοχύρωση, ένα κοριτσάκι, το οποίο ύστερα από πέντε χρόνια το πήραν πίσω οι φυσικοί του γονείς. Εκείνη έπεσε σε μελαγχολία, χώρισε και λίγο αργότερα αρρώστησε και ταλαιπωρήθηκε μέχρι το θάνατό της.

.

1936

Πεθαίνει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Δεμερτζής. Ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β΄ αναθέτει την πρωθυπουργία στον Ιωάννη Μεταξά (ο οποίος μέχρι τότε διατελούσε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης).

Μεταξική δικτατορία - Μανιαδάκης - Μεταξάς
Ο Μανιαδάκης με τον Μεταξά

Στην ψηφοφορία της 27/4 τα αστικά κόμματα έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης (Λαϊκό Κόμμα) ή ανοχής (Κόμμα Φιλελευθέρων) στη κυβέρνηση Μεταξά, στρώνοντας έτσι τον δρόμο για την εγκαθίδρυση ανοικτής δικτατορίας του κεφαλαίου τον Αύγουστο του 1936. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε την κυβέρνηση Μεταξά.

1941

Υπογράφεται σύμφωνο ουδετερότητας μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Ιαπωνίας.

1943

Βγαίνει στην επιφάνεια η προβοκάτσια με την ανακάλυψη μαζικών τάφων Πολωνών αιχμαλώτων πολέμου που δήθεν σκοτώθηκαν από τις σοβιετικές δυνάμεις στη «σφαγή του Κατίν», προκαλώντας διπλωματική ρήξη μεταξύ της εξόριστης στο Λονδίνο πολωνικής κυβέρνησης και της Σοβιετικής Ένωσης.

Σχεδόν δύο μήνες μετά τη συντριβή της φασιστικής στρατιωτικής μηχανής στο Στάλινγκραντ – που σηματοδότησε τη ριζική στροφή στο ρου του πολέμου – ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βερολίνου ανακοίνωσε την «ανακάλυψη» από τη Βέρμαχτ ενός μαζικού τάφου 3.000 Πολωνών αξιωματικών σε μια περιοχή στο δάσος του Κατίν, κοντά στο Σμολένσκ (εν συνεχεία ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 15.000 με 22.000 – 25.700 σύμφωνα με τη «Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού»!).

Ένοχος του εγκλήματος αυτού; Ο εβραιομπολσεβικισμός. Το μήνυμα της ανακάλυψης που διατρανώθηκε σε όλους τους τόνους και με όλα τα μέσα; Ο κίνδυνος του προελαύνοντος κομμουνιστικού τέρατος, που απειλούσε πλέον να πατήσει το πόδι του στις χώρες του δυτικού πολιτισμού!

«Έδωσα οδηγίες να γίνει η ευρύτερη δυνατή εκμετάλλευση αυτού του προπαγανδιστικού υλικού. Θα μπορέσουμε να επιζήσουμε με αυτό για μια – δυο βδομάδες» (Τζ. Γκέμπελς, ο υπουργός προπαγάνδας των Ναζί για το Κατίν, Απομνημονεύματα, 14 Απριλίου 1943).

Η σοβιετική «Πράβντα» απάντησε άμεσα και στις 19 του ίδιου μήνα έγραψε:

«Έχοντας συνείδηση της οργής ολόκληρης της προοδευτικής ανθρωπότητας για τις σφαγές που διέπραξαν σε βάρος ειρηνικών (σ.σ. φιλήσυχων) πολιτών και ιδιαίτερα των Εβραίων, οι Γερμανοί προσπαθούν τώρα να εγείρουν το μίσος ευκολόπιστων ανθρώπων ενάντια στους Εβραίους.

Γι’ αυτό το λόγο εφηύραν μια ολόκληρη συλλογή από “Εβραίους κομισάριους”, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, συμμετείχαν στη δολοφονία των 10.000 Πολωνών αξιωματικών. Για τόσο έμπειρους παραχαράκτες δεν ήταν και δύσκολο να εφεύρουν ονόματα ανθρώπων που ποτέ δεν υπήρξαν – Λεβ Ρίμπακ, Αβραάμ Μπορίσοβιτς, Πάουλ Μπροντνίσκι, Χάιμ Φίνμπεργκ. Αυτά τα πρόσωπα δεν υπήρξαν ποτέ, είτε στο “Παράρτημα Σμολένσκ της OGPU” είτε σε κανένα άλλο τμήμα της NKVD (σ.σ. όργανα του Σοβιετικού κράτους που κατηγορήθηκαν για το έγκλημα)». Μετέπειτα αναλύσεις της CIA αναγνώρισαν το «ελάττωμα» στην επιχειρηματολογία των ναζί περί «εβραιομπολσεβικικών σφαγών», επισημαίνοντας πως μεγάλο μέρος των θυμάτων ήταν Πολωνοί εβραϊκής καταγωγής.

Πηγή: Ριζοσπάστης

1945

Η Βιέννη, η πρώτη ξένη πρωτεύουσα, που κατελήφθη από τον Χίτλερ, ελευθερώνεται από τον Κόκκινο Στρατό.

Στις αρχές του Απρίλη του 1945 άρχισαν και οι επιχειρήσεις του Σοβιετικού Στρατού για την απελευθέρωση της Αυστρίας. Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν οι στρατιές του 2ου και του 3ου Ουκρανικού Μετώπου. Η προέλασή τους ήταν ορμητική και στις 6 του Απρίλη άρχισαν οι μάχες για την κατάληψη της πρωτεύουσας της Αυστρίας, της Βιέννης. Εκεί συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από τα ναζιστικά στρατεύματα. Λυσσώδεις οδομαχίες συνεχίζονταν ως τις 13 του Απρίλη, οπότε οι Σοβιετικοί πολεμιστές ξεκαθάρισαν τελείως τη Βιέννη από τον αντίπαλο.

Ταυτόχρονα με την επιχείρηση της Βιέννης και συνέχεια ως το τέλος της, μονάδες του 3ου Ουκρανικού Μετώπου μάχονταν, για να απελευθερώσουν ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της χώρας και στις αρχές Μαΐου έφτασαν στη γραμμή Λιντς – Κλάγκενφουρτ.

Β'ΠΠ - Κόκκινος Στρατός - Απελευθέρωση της Βιέννης, 1945
Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει στη Βιέννη

Με την απελευθέρωση των ανατολικών περιοχών της Αυστρίας έγινε δυνατόν να αποκατασταθεί η κρατική της υπόσταση. Στη διάρκεια ακόμη των μαχών για τη Βιέννη, η σοβιετική κυβέρνηση, σε ειδική δήλωσή της για την Αυστρία, τόνιζε ότι «δεν επιδιώκει να αποκτήσει κανένα τμήμα του αυστριακού εδάφους, ή να μεταβάλει το κοινωνικό σύστημα της Αυστρίας, ότι θα βοηθήσει να καταργηθεί το καθεστώς που είχαν επιβάλει οι γερμανοφασίστες κατακτητές και να αποκατασταθούν στην Αυστρία οι δημοκρατικοί θεσμοί».

Αμέσως μόλις διώχτηκαν οι γερμανοφασίστες κατακτητές σχηματίστηκαν στις πόλεις και τα χωριά της Ανατολικής Αυστρίας τοπικά όργανα εξουσίας, ξανάρχισαν τη δράση τους τα πολιτικά κόμματα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στις 27 Απρίλη σχηματίστηκε η προσωρινή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Κ. Ρένερ. Στην κυβέρνηση πήραν μέρος εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού και του Λαϊκού Κόμματος. Την ίδια μέρα δημοσιεύτηκε δήλωση για την εγκαθίδρυση δημοκρατικού πολιτεύματος.

Χάρη στις νίκες των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Αυστρία απέκτησε την κρατική της ανεξαρτησία.

Το κίνημα Αντίστασης στην Αυστρία δεν εξελίχτηκε σε κίνημα μαζικό. Ωστόσο, τα θύματα από το λαό ήταν πολλά. Από το 1938 έως τον Απρίλη του 1945, σύμφωνα με ελλιπή στοιχεία, καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήρια για συμμετοχή στην Αντίσταση 2.700 αυστριακοί, πάνω από 32.000 θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις φυλακές της Γερμανίας και των γερμανοκρατούμενων χωρών.

Πηγή: Ριζοσπάστης

1947

Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

«Τα πράγματα είναι νόμος, αλλάζουν. Το θέμα είναι να τα αλλάξουμε στη σωστή κατεύθυνση, όχι στο χάος. Εγώ το μόνο, το λίγο που μπορώ να σας υποσχεθώ, είναι: Μέχρι τέλους θα είμαι εδώ»!

Θάνος Μικρούτσικος
Ο Θάνος Μικρούτσικος

Ο άνθρωπος που «χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», με τη ζωή και το έργο του, την παλικαρίσια στάση του απέναντι στην ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια, μας έμαθε πολλά… Με κυριότερο: «Μη σταματήσεις να ονειρεύεσαι, να σπρώχνεις τα όριά σου, να κατακτήσεις το αδύνατο».

Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Σπούδασε Μαθηματικά στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή – συνθέτη Γ. Α. Παπαϊωάννου. Βασικό θέμα που απασχολούσε τον Θάνο Μικρούτσικο, από την αρχή κιόλας της συνθετικής του διαδρομής, ήταν η μελοποίηση της ποίησης.

Θάνος Μικρούτσικος
Με τον Άλκη Αλκαίο

«Πολιτικά Τραγούδια», «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι», «Τροπάρια για φονιάδες», «Τα τραγούδια της λευτεριάς», «O Σταυρός του Νότου», «Εμπάργκο», «Ο γέρος της Αλεξάνδρειας», «Η αγάπη είναι ζάλη», «Όλα από χέρι καμένα», «Γραμμές των οριζόντων», «Στου αιώνα την παράγκα», «Ποίηση με μουσική», «Θάλασσα στη σκάλα», «Ο Άμλετ της Σελήνης», «Ο Σχοινοβάτης» και πολλοί ακόμα, είναι δίσκοι που περιλαμβάνουν κομμάτια μελοποιημένης ποίησης.

Μέσα από τα τραγούδια του κατάφερε και έβαλε στο στόμα των ανθρώπων λόγια των Ναζίμ Χικμέτ, Γιάννη Ρίτσου, Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, Μάνου Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Άλκη Αλκαίου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Φώντα Λάδη, Νίκου Καββαδία, Μιχάλη Γκανά, Κώστα Παπαγεωργίου, Κώστα Τριπολίτη, Λίνας Νικολακοπούλου, Κώστα Λαχά, Γιώργου Κακουλίδη, Χριστόφορου Λιοντάκη, Οδυσσέα Ιωάννου και πολλών ακόμα.

Θάνος Μικρούτσικος
Με τον Μάνο Χατζηδάκι

Πολλοί είναι και οι ξένοι ποιητές που είχε μελοποιήσει. Άλλωστε, η μελοποίηση του Θ. Μικρούτσικου είναι αυτή που επέτρεψε να κατανοηθούν τα «κρυμμένα» της ποίησης του Καββαδία, που μέχρι τότε θεωρούνταν «ελάσσων» ποιητής.

Συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Τεράστια ήταν και η παρουσία του στη δισκογραφία. Έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής. Έργα του έχουν παρουσιαστεί από πολλές μεγάλες ορχήστρες και ορχήστρες μουσικής δωματίου και τα έχουν διευθύνει σπουδαίοι μαέστροι, ανάμεσά τους οι Αλέξανδρος Μυράτ, Jerzy Swoboda, Adrew Davis, Kazuyoshi Akiyama, Louis Devos, Λουκάς Καρυτινός, Άλκης Μπαλτάς κ.ά.

Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους σημαντικούς Έλληνες ερμηνευτές και μουσικούς και με πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες. Το ταλέντο του, η σκληρή και συνεχής δουλειά, η συνεχής διεύρυνση των γνώσεών του, τον κατέστησαν και θα τον καθιστούν έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες που πέρασαν από τον τόπο μας.

Η αναγνώριση και η αγάπη από τέσσερις κοντά γενιές θα κρατά το έργο του ζωντανό.

Η σχέση του Θ. Μικρούτσικου με το ΚΚΕ κρατά από τα νεανικά του χρόνια, όταν έγινε μέλος του. Στην πορεία οι δρόμοι τους μπορεί να χώρισαν, αλλά δεν έπαψαν να υπάρχουν περίοδοι που ο Θ. Μικρούτσικος συνέβαλλε σε εκδηλώσεις του Κόμματος. Όπως άλλωστε ο ίδιος δήλωνε: «Τον κόσμο του ΚΚΕ τον σεβόμουν και όταν δεν ήμουν κοντά στο ΚΚΕ. 100 χρόνια Ιστορία. Ένα κόμμα θυσιών, ένα κόμμα έπους».

Τα τελευταία χρόνια ξανασυναντήθηκε με το Κόμμα, ενώ ανελλιπής ήταν η παρουσία του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στις ξεχωριστές μουσικές του συναυλίες που πλαισίωναν τα Επιστημονικά Συνέδρια.

Θάνος Μικρούτσικος
Με τον Δημήτρη Μητροπάνο

Πριν από ενάμιση χρόνο κυκλοφόρησε ένα μοναδικό βιβλίο – cd, αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ: «Θάνος Μικρούτσικος. Καντάτα για τη Μακρόνησο – Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι». Ο Θάνος Μικρούτσικος τιμήθηκε από το ΚΚΕ με την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στη 12η, τιμητική θέση, στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη 2019.

Ο ίδιος δεν είναι πια εδώ. Όμως εμείς, οι δικοί του άνθρωποι, όπως ο ίδιος μας έχει αποκαλέσει, του δίνουμε μία μόνο υπόσχεση. Μαζί και μέσα από τα τραγούδια του «θα κρατήσουμε ανοιχτό το παράθυρο στο όνειρο, όσο κι αν απέξω υπάρχει σκοτάδι. Γιατί αγωνιζόμενοι μέχρι τέλους θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία ικανή να μας οδηγήσει στην αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου.

Δηλαδή, όπως είπε ο πιο μεγάλος διανοητής που πέρασε απ’ αυτόν τον κόσμο, ο Κάρολος Μαρξ, “σε κείνη την κοινωνία που ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει”«, όπως συνήθιζε να μας θυμίζει ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος.

1960

Καταδικάζονται από το έκτακτο στρατοδικείο της Λάρισας σε ισόβια, με την κατηγορία της κατασκοπείας, οι κομμουνιστές Γιάννης Λίππας και Περικλής Πεταλωτής.

Ενδεικτικό του κλίματος όσα υποστήριξε ένας στρατοδίκης στη δίκη:

«Διαμαρτύρεσθε ότι σας έπιασε η χούντα. Μα και στο παρελθόν νόμιμες κυβερνήσεις, Παπάγου, Καραμανλή σας έπιαναν και σας εξόριζαν. Τι το ανώμαλο βρίσκετε σ’ αυτό;»

1964

Στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ο Σίντνεϊ Πουατιέ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που κερδίζει το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, για την ταινία «Κάτω Από Το Βλέμμα Του Θεού» (Lilies of the Field, 1963).

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Σίντνεϊ Πουατιέ
Ο Σίντνεϊ Πουατιέ

1970

Κάτω από διεθνείς πιέσεις, η Χούντα απελευθερώνει το Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος φεύγει για το Παρίσι, όπου τον περιμένουν η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Γαβράς.

1970

Πραγματοποιείται στη Μόσχα συγκέντρωση Σοβιετικών νομικών, η οποία καταδικάζει το καθεστώς της Χούντας και προτείνει τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τη δίκη των εγκλημάτων της.

1970

Μία δεξαμενή οξυγόνου εκρήγνυται στο Απόλλων 13, βάζοντας το πλήρωμα σε μεγάλο κίνδυνο και προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο διαστημικό σκάφος ενώ κατευθύνεται προς τη Σελήνη.

1972

Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση αποφασίζει να αναγνωρίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως τη μόνη νόμιμη εκπρόσωπο της Κίνας, αποκλείοντας έτσι τη Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν).

1975

Στο Λίβανο, Φαλαγγίτες σκοτώνουν 26 μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σηματοδοτώντας την έναρξη του 15ετούς Εμφυλίου Πολέμου στο Λίβανο.

1984

Πεθαίνει μόνος, Μεγάλη Τρίτη (…τον βρήκαν τρεις μέρες μετά στο διαμέρισμα του) ο μεγάλος ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο -για τον πολύ κόσμο, κυρ Γιώργης της καρδιάς μας, ο «Νιόνιος» για κάποιους πιο κοντινούς του.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Θέατρο - Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Από τους πλέον αγαπημένους πρωταγωνιστές του λαού, ο Παπαγιαννόπουλος πρόσφερε το ταλέντο του σε όλα τα ήδη του θεάτρου, από την τραγωδία, το κωμειδύλλιο και τη φάρσα, μέχρι την κωμωδία. Ανάλογη επιτυχία είχε και στον κινηματογράφο.

Γεννήθηκε το 1912 στο Διακοφτό και αποφοίτησε το 1938 με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Από τους πρώτους ρόλους του ακόμα, θα αναδειχτεί το ταλέντο του και θα προσεχτεί από τους κριτικούς, μεταξύ αυτών τον Καραγάτση και τον Τερζάκη. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους – ενίοτε ως συνθιασάρχης – και έπαιξε δίπλα σε όλα τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου.

1987

Η Πορτογαλία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας υπογράφουν συμφωνία με την οποία το Μακάου θα επιστραφεί στην Κίνα το 1999.

1992

Συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το ΥΠΕΞ, απομακρύνοντας από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.

1999

Ενώ η ΝΑΤΟική θηριωδία κατά της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζεται, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον εκδίδει διάταγμα, εντάσσοντας την ελληνική επικράτεια, πάνω από τον 39ο παράλληλο, στην εμπόλεμη ζώνη.

Ελλάδα - ΗΠΑ - Επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, 1999
Αμερικανοί αποβιβάζονται στο Λιτόχωρο κατευθυνόμενοι στην Γιουγκοσλαβία

Δες επίσης Χρονικό Γιουγκοσλαβία 1999: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

2003

Τραγωδία στα Τέμπη. Το τραγικό δυστύχημα με απολογισμό είκοσι ένα μαθητές νεκρούς και τριάντα δύο τραυματίες σημειώνεται στην εθνική οδό Αθήνας- Θεσσαλονίκης, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στα Τέμπη. Οι 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν. Προφυλακιστέοι κρίνονται ο οδηγός και οι ιδιοκτήτες της νταλίκας.

2010

“”Φεύγει” από τη ζωή ο τραγουδιστής, μουσικός και στιχουργός -πρώην μέλος των Πυξ Λαξ- Μάνος Ξυδούς.

Πολιτισμός - Μουσική - Μάνος Ξυδούς
Ο Μάνος Ξυδούς

Η μουσική «κυλούσε» κυριολεκτικά στο αίμα του Μάνου Ξυδούς, καλλιτέχνη που έβαλε την ιδιαίτερη σφραγίδα του στην ελληνική μουσική σκηνή, μένοντας συνεπής στην ποιότητα, στην ουσία, στο μουσικό ύφος που τον εξέφραζε και τον συγκινούσε. Από την εποχή των «Πυξ Λαξ», των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος, στην προσωπική του πορεία και στις συνεργασίες του με άλλους καλλιτέχνες έγραφε τραγούδια που ξεχώριζαν μουσικά και στιχουργικά, ενώ με γνώση και αγάπη στήριζε νεότερους ταλαντούχους καλλιτέχνες, με την παραγωγή δίσκων τους.

Παράλληλα, ο Μάνος Ξυδούς αποδείκνυε την ευαισθησία του στα μεγάλα κοινωνικά αιτήματα του καιρού μας. Κοινωνικά ανήσυχος, με σεμνότητα και συνέπεια έδινε το «παρών» σε εκδηλώσεις διεκδίκησης και αλληλεγγύης, καθώς και σε πολλά Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Δική του ήταν η εκπομπή «Κόκκινα Παράσιτα», που παρουσίαζε στον «902 Αριστερά στα FM».

Γεννημένος στις 15 Μάη 1953 στους Αγ. Αναργύρους, φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών Επιστημών. Παράλληλα με τις σπουδές μάρκετινγκ, έπαιζε μουσική ως DJ στις «Καρυάτιδες» (Πλάκα).

Εργαζόταν, ήδη, στη ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ ως διευθυντής μάρκετινγκ και παραγωγός, έχοντας κερδίσει αρκετούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους όταν συναντήθηκε με τους «Πυξ Λαξ».

Ήδη είχε μεγάλη επιτυχία με τους «Dreamer and the fool moon» και το αγγλόφωνο τραγούδι «Sandrina», που είχε ανέβει στις πρώτες θέσεις των καταλόγων πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Συμμετείχε στην παραγωγή του πρώτου και του τρίτου δίσκου των «Πυξ Λαξ» και έγινε μέλος του συγκροτήματος γράφοντας στίχους, μουσική και κάνοντας φωνητικά.

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ακολούθησε προσωπική πορεία, συνεργαζόμενος με πολλούς καλλιτέχνες, όπως οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου («Προσέχω δυστυχώς»), «Οναρ», Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας («Μέχρι να πάρεις παγωτό, σε βρίσκει ο Χειμώνας» κ.ά.). Τελευταίο του άλμπουμ «Τ’ αστέρια θα ‘ναι πάντα μακριά». Τελευταία η συναυλία του, τον περασμένο Μάρτη, με τους αδερφούς Κατσιμίχα (Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο), με τους οποίους ετοίμαζε καλοκαιρινή περιοδεία.

Πηγή: Ριζοσπάστης

2015

Πεθαίνει ο Ουρουγουανός συγγραφέας, ο σύγχρονος «χρονικογράφος» της Λ. Αμερικής, Εντουάρντο Γκαλεάνο (Eduardo Germán María Hughes Galeano, γεννήθηκε στις 3-9-1940).

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Εντουάρντο Γκαλεάνο
Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο

Ο Γκαλεάνο έκανε πολλά επαγγέλματα προτού η συγγραφή καταστεί ο κύριος οικονομικός του πόρος. Ηδη στα 14 χρόνια του έδινε σκίτσα του στην εφημερίδα «Σολ» του σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουρουγουάης, το 1961 ως το 1964 ήταν διευθυντής σύνταξης του εβδομαδιαίου πολιτικο-πολιτιστικού περιοδικού «Μάρτσα, ενώ τα έργα του λογοκρίθηκαν από τις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής και ο ίδιος έζησε για πολλά χρόνια στην Αργεντινή, ενώ ήταν φίλος της Κούβας.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα έργα του: «Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» (1971), «Μνήμες φωτιάς» (1982-1986), «Ο αιώνας του ανέμου» (1986), «Το βιβλίο των εναγκαλισμών» (1989), «Τα χίλια πρόσωπα του ποδοσφαίρου» (1995), «Ενας κόσμος ανάποδα» (1998) και «Καθρέφτες. Μία σχεδόν παγκόσμια ιστορία» (2008). Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός για το «Ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» (1971).

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Εντουάρντο Γκαλεάνο
Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο σε διαδήλωση στο Μοντεβιντέο, ενάντια στην ανέγερση δύο εργοστασίων επεξεργασίας χάρτου στα σύνορα Ουρουγουάης – Αργεντινής, που θα φέρουν κι άλλη καταστροφή στο περιβάλλον

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το καλύτερο από τα βιβλία του υπήρξε το «Τα χίλια πρόσωπα του ποδοσφαίρου» (1995), μια συλλογή με μικροϊστορίες πάνω στη μαγεία του ποδοσφαίρου, έτσι όπως μόνο οι Λατινοαμερικάνοι γνωρίζουν να τις ζουν και να τις περιγράφουν. O Εντουάρντο Γκαλεάνο δεν κατάφερε να γίνει ποδοσφαιριστής όπως ήθελε από μικρός, αλλά αγάπησε και ύμνησε το ποδόσφαιρο με τρόπο μοναδικό.

«Όπως όλοι οι Ουρουγουανοί, μικρός ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής. Έπαιζα πολύ καλά, ήμουν χάρμα οφθαλμών, αλλά στον ύπνο μου. Ξύπνιος ήμουν ο χειρότερος στραβοκλότσης που είχε περάσει από τις αλάνες της χώρας μου».

Προσβλήθηκε από καρκίνο του πνεύμονα το 2007, η υγεία του για χρόνια ήταν εύθραυστη. Πέθανε στις 13 Απριλίου 2015.

2015

Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Γερμανός νομπελίστας Γκύντερ Γκρας (Günter Grass). Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Γερμανούς συγγραφείς, ο οποίος βραβεύτηκε το 1999 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Σε ηλικία 32 ετών εξέδωσε το μυθιστόρημα που τον ανέδειξε παγκοσμίως, «Το τενεκεδένιο ταμπούρλο» που έγινε κινηματογραφική ταινία το 1979.

Ο Γκρας δεν ήταν μόνο συγγραφέας, αλλά γραφίστας και γλύπτης.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Γλυπτική - Γραφιστική - Γκύντερ Γκρας
Ο Γκύντερ Γκρας

Είχε έντονη ανάμειξη στην πολιτική. Για σειρά ετών συμμετείχε στο σοσιαλδημοκρατικό κίνημα.

Αργότερα πέρασε στα κινήματα ειρήνης και περιβάλλοντος.

Το 1999, ο Γκρας βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Καθαρίζοντας κρεμμύδια», ο συγγραφέας ομολογεί ότι στα τέλη του πολέμου, 17χρονος, υπηρέτησε σε τάγμα των Βάφεν – SS.

Το 2012 γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε ποίημά του για το Ισραήλ με τίτλο «Τι πρέπει να ειπωθεί», με συνέπεια το κράτος του Ισραήλ να τον χαρακτηρίσει «persona non grata» ζητώντας να του αφαιρεθεί το βραβείο Νόμπελ. Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα παρακάτω βιβλία του: «Το τενεκεδένιο ταμπούρλο» (1959), «Γάτα και ποντίκι» (1961), «Οι πληβείοι προβάρουν την επανάσταση» (1966) και «Ο Μπουτ, το ψάρι» (1977).

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...