Σαν σήμερα 3 Απριλίου – Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν Σήμερα 3/4

1469

Γεννιέται ο Νικολό Μακιαβέλι (Niccolò Machiavelli), Ιταλός πολιτικός στοχαστής, ποιητής και συγγραφέας.

Επιστήμες - πολιτικές επιστήμες - Νικολό Μακιαβέλι
Προσωπογραφία του Νικολό Μακιαβέλι

1770

Γεννιέται ο ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Υπήρξε μεγάλη ηγετική προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης με έντονη πολεμική και πολιτική δράση σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα.

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

1821

Οι Σπετσιώτες με αρχηγούς τα αδέλφια Γκίκα και Παναγιώτη Μπόταση, τον πλοίαρχο Γεώργιο Πάνου και τον Ομηρίδη Σκυλίτση ξεσηκώνονται και υψώνουν την σημαία της Επανάστασης στο νησί. Το παράδειγμά τους ακολουθούν ο Πόρος, η Αίγινα και η Σαλαμίνα.

1827

Η Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια, Κυβερνήτη της Ελλάδας και ψηφίζει νέο Σύνταγμα. Την ίδια περίοδο, οι Τούρκοι πολιορκούν την Ακρόπολη της Αθήνας και ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ λεηλατεί την Πελοπόννησο.

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Ελληνικό κράτος - Ιωάννης Καποδίστριας
Ο Ιωάννης Καποδίστριας

1882

Ο Τζέσε Τζέιμς, ο περιβόητος αμερικανός ληστής τραπεζών και τρένων, σκοτώνεται από μέλος της συμμορίας του για να κερδίσει τα λεφτά της επικήρυξης.

1885

Επιστήμες - Μηχανική - Μηχανή εσωτερικής καύσης - Γκόντλιμπ Ντάιμλερ
Ο Γκότλιμπ Βίλχελμ Ντάιμλερ το 1878

Ο Γερμανός μηχανικός Γκότλιμπ Βίλχελμ Ντάιμλερ (Gottlieb Wilhelm Daimler) παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μηχανή εσωτερικής καύσης.

Αυτοκίνητο - Μερτσέντες-Ντέμλερ
Το πρώτο όχημα Μερτσέντες-Ντέμλερ

1896

Πραγματοποιείται η τελετή λήξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

1897

Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης και πιανίστας Γιοχάνες Μπραμς (Johannes Brahms, -γεννήθηκε 7 Μαΐου 1833).

Πολιτισμός - Μουσική - Γιοχάνες Μπράμς
Ο Γιοχάνες Μπράμς το 1833

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς του 19ου αιώνα. Αν και ήταν ριζοσπαστικός ως προς το δημιουργικό του κομμάτι, στη χρήση των παραδοσιακών ή και αρχαϊκών ακόμη μορφών ήταν συντηρητικός.

Για να καταλάβουμε καλύτερα το χαρακτήρα και την τεχνική σύνθεσης του Μπραμς, μπορούμε να ανατρέξουμε στο δοκίμιο του Arnold Schönberg the progressive -«Μπραμς, ο Προοδευτικός», στο οποίο αναιρείται η μέχρι τότε κρατούσα εικόνα του Μπραμς ως συντηρητικού και αναδεικνύεται η προοδευτικότητα της μουσικής του τουλάχιστον όσον αφορά στην οργάνωση των μουσικών φράσεων.

Πολιτισμός - Μουσική - Γιοχάνες Μπράμς
Το σπίτι που γεννήθηκε ο Γιοχάνες Μπράμς

Γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1833 από φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του, κοντραμπασίστας στο επάγγελμα, διέκρινε από πολύ νωρίς το ταλέντο του και φρόντισε εγκαίρως να λάβει την κατάλληλη μουσική παιδεία. Όταν ο Μπραμς ήταν 20 χρονών, ο Σούμαν, που ήταν 23 χρόνια μεγαλύτερός του, μελέτησε ορισμένες από τις συνθέσεις του και εξήγγειλε τη γέννηση μιας μεγαλοφυΐας.

Πολιτισμός - Μουσική - Γιοχάνες Μπράμς
Ο Γιοχάνες Μπράμς με τον Γιόχαν Στράους

Το 1855 άρχισε τις εμφανίσεις του ως πιανίστας. Κατέλαβε τη θέση του διευθυντή ορχήστρας στην πριγκηπική αυλή του Ντέτμολντ και το 1859 ίδρυσε και ανέλαβε τη διεύθυνση μιας γυναικείας χορωδίας στο Αμβούργο. Απογοητευμένος από την αδυναμία του να διοριστεί διευθυντής της Φιλαρμονικής του Αμβούργου, ο Μπραμς εγκαταστάθηκε το 1863 στη Βιέννη όπου πέρασε την υπόλοιπή του ζωή.

Δεν έγραψε ποτέ όπερα, αλλά συνέθεσε αριστουργήματα σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα μουσικά είδη: τέσσερις συμφωνίες, τέσσερα κοντσέρτα, δύο σερενάτες για ορχήστρα και δύο εισαγωγές. Συνέθεσε επίσης το «Γερμανικό Ρέκβιεμ» (έντονα προσωπικού ύφους) και άλλα χορωδιακά έργα με συνοδεία και a capella, τραγούδια, μεγάλο όγκο έργων για μουσική δωματίου, τις παραλλαγές Χάυντν για ορχήστρα, τις παραλλαγές Χέντελ και Παγκανίνι για πιάνο, δεκάδες έργα για πιάνο (ήταν το αγαπημένο του όργανο), αλλά και έργα για εκκλησιαστικό όργανο.

Πολιτισμός - Μουσική - Γιοχάνες Μπράμς
Παρτιτούρα του Γιοχάνες Μπράμς από το op. 311

Πρέπει επίσης να μνημονεύσουμε τους ιδιαίτερα δημοφιλείς “Ουγγρικούς Χορούς” για τέσσερα χέρια, που γνώρισαν μετά τον Μπραμς πολλές ενορχηστρώσεις.

Ο Μπραμς αντιτάχθηκε στον ριζοσπαστισμό των πρωτοπόρων συνθετών Λιστ και Βάγκνερ και δέχτηκε επιθέσεις από τους οπαδούς τους.
Προτού φτάσει στο τέλος της ζωής του, μεγάλο μέρος αυτής της πολεμικής είχε καταλαγιάσει. Μουσικοί και ακροατές είχαν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι μπορεί κανείς να αγαπά τη μουσική που γεννήθηκε και στα δύο αντιμαχόμενα ιδεολογικά στρατόπεδα.

Πολιτισμός - Μουσική - Γιοχάνες Μπράμς
Φωτογραφικό πορτραίτο του Γιοχάνες Μπράμς

Ο Μπραμς πέθανε από καρκίνο του ήπατος στη Βιέννη, στις 3 Απριλίου 1897.
Στην κηδεία του παρέστησαν χιλιάδες θαυμαστές του απ’ όλη την Ευρώπη και οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες σε όλα τα πλεούμενα στο λιμάνι του Αμβούργου.

Πληροφορίες: Wikipedia

1905

Ιδρύεται στο Μπουένος Άιρες η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπόκα Τζούνιορς.

1912

Γεννιέται ο αθλητής, γιατρός και μαχητής της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης.

ΕΔΑ - Κίνημα Ειρήνης - Αθλητισμός - Στίβος - Γρηγόρης Λαμπράκης
O Γρηγόρης Λαμπράκης κατά την 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Σήμερα, το αγωνιστικό παράδειγμα του Γρ. Λαμπράκη και των συναγωνιστών του, παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, οι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν, ακόμη πιο λυσσασμένα, τη γη να ξαναμοιράζουν και με των λαών το αίμα τα σύνορα να χαράζουν.

Η φωτιά των ιμπεριαλιστικών πολέμων μαίνεται και ο κίνδυνος κλιμάκωσης τους είναι άμεσος. Για τα κέρδη των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου, οι ιμπεριαλιστές είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να γκρεμίσουν ότι έχει αφήσει όρθιο η ειρήνη τους. Μια «ειρήνη» που οι λαοί τη βιώνουν με το πιστόλι να σημαδεύει τον κρόταφο τους.

ΕΔΑ - Κίνημα Ειρήνης - Αθλητισμός - Στίβος - Γρηγόρης Λαμπράκης
Η στιγμή που οι δυνάμεις καταστολής συλλαμβάνουν τον Γ. Λαμπράκη κατά την 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

27 Μάη 1963
Ώρα 1.22 πρωινή. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, μετά από πέντε μέρες άνισου αγώνα στην εντατική, χάνει τη μάχη για τη ζωή. Είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση στη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ειρήνη στη Θεσσαλονίκη στις 22/5.

Χτυπήθηκε με λοστό στο κεφάλι από τον Μανώλη Εμμανουηλίδη, που επέβαινε σε τρίκυκλο το οποίο οδηγούσε ο Σπύρος Γκοτζαμάνης. Και οι δύο ήταν άνθρωποι του υποκόσμου, μέλη της αντικομμουνιστικής οργάνωσης Καρφίτσα, την οποία καθοδηγούσε η χωροφυλακή και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ο παλιός βαλκανιονίκης, υφηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, συνεργαζόμενος βουλευτής με την ΕΔΑ και ηγετική μορφή του κινήματος της Ειρήνης (αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Βαλκανική Συνεννόηση) θα χάσει τη μάχη με τη ζωή.

Στον μεγάλο αγωνιστή, ο Κώστας Βάρναλης, αφιερώνει το ποίημά του «Στον ήρωα Λαμπράκη».

Στον ήρωα Λαμπράκη

Σε φάγαν οι φασίστες σκύλοι, Ελλάδα,
με μάσκα ή χωρίς μάσκα, ξένοι, ντόπιοι.
Εσύ ’σουνα, Λαμπράκ’, η αιώνια Ελλάδα,
φως, αρετή, παλικαριά και πρώτος!

Χρόνια και χρόνια, Μάνα οι δουλεμπόροι
σε σούρνανε στη λάσπη και στη νύχτα.
Μα στα κόκαλα μέσα των παιδιώ σου
λαμπάδιαζεν η πάναγνη τιμή σου.

Τ’ άδικον αίμα του παλικαριού μας
κοκκίνισε πελάη, βουνά και κάμπους,
ανάστησε τ’ αρχαία σου μεγαλεία,
Μάνα – πατρίδα, Μάνα – ελευτερία.

Αθάνατε λαέ, της Ιστορίας
εσύ τα περασμένα κι αυριανά!
Δεν άφησες τον ήρωα να πεθάνει.
Απ’ τον τάφο του η νέα ζωή σου αρχίζει.

Όχι κλάμ’, αναστάσιμες καμπάνες
για τη μεγάλη της οργής σου νίκη.
Έδειξες στον οχτρό τη δύναμή σου,
ξέροντας ποιος και πούθε σε χτυπάει.

Δείτε όλο το κλίμα της εποχής, μέχρι και τη |> δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

1913

Η Έμελιν Πάνχερστ, η μαχητική βρετανίδα σουφραζέτα που ίδρυσε το 1903 την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών, καταδικάζεται σε τριετή φυλάκιση για ηθική αυτουργία στον εμπρησμό της οικίας του υπουργού Οικονομικών.

1918

Αποβιβάζεται στο Χάνκο η γερμανική «Βαλτική Μεραρχία» με σκοπό την κατάπνιξη της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Φιλανδία. Η επανάσταση είχε ξεσπάσει στις 27/1/1918, ενώ έληξε στις 15/5 με νίκη των αντεπαναστατικών δυνάμεων και των ξένων επεμβασιών

1922

Ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν (Ио́сиф Виссарио́нович Ста́лин, ψευδώνυμο του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι (1878-1953)  εκλέγεται ΓΓ του ΚΚΣΕ.

ΕΣΣΔ - ΚΚΣΕ - Ιωσήφ Στάλιν
Κατά την ομιλία του στην 7η Διευρυμένη Ολομέλεια

1924

Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Μάρλον Μπράντο.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Μάρλον Μπράντο
Ο Μάρλον Μπράντο στο “Λεωφορείο ο Πόθος”

1926

Απαγορεύεται με νόμο η λειτουργία των μη φασιστικών συνδικάτων στην Ιταλία.

1927

Το ΚΚΕ οργανώνει στην Αθήνα (θέατρο «Απόλλων») συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ιμπεριαλιστικής αγγλοαμερικανικής επέμβασης στην Κίνα και του βάρβαρου βομβαρδισμού της πόλης Νανκίν

ΚΚΕ - Κίνα - επέμβαση αγγλοαμερικανικών - βομβαρδισμός Νανκίν - Ριζοσπάστης
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» με ρεπορτάζ από την εκδήλωση

1928

Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Σοβιετική Ένωση.

1930

Γεννιέται ο Γερμανός πολιτικός Χέλμουτ Κολ, που διετέλεσε για 16 χρόνια καγκελάριος της Γερμανίας.

1931

Η κυβέρνηση Βενιζέλου καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο «Περί Τύπου», με το οποίο αποσκοπεί να φιμώσει, κυρίως, τον επαναστατικό Τύπο.

1941

Στη Βουδαπέστη, ο πρωθυπουργός Πολ Τελέκι αυτοκτονεί για να μη ζητήσει την είσοδο της Ουγγαρίας στον πόλεμο.

1948

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν υπογράφει το γνωστό «σχέδιο Μάρσαλ». 

Το «Δόγμα Τρούμαν» και το «Σχέδιο Μάρσαλ» αποτέλεσαν τον «πρόλογο» της στήριξης του αστικού μεταπολεμικού καθεστώτος στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Μετεμφυλιακό κράτος - ΗΠΑ - Σχέδιο Μάρσαλ
Το ελληνικό κράτος τιμά με παρελάσεις στο κέντρο της Αθήνας τις Ηνωμένες Πολιτείες για την οικονομική ενίσχυση που δέχεται η χώρα στο πλαίσιο του σχεδίου Μάρσαλ, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου [21/12/1949 (AP Photo) – Πηγή Καθημερινή]

Το «Σχέδιο Μάρσαλ», το οποίο είναι αδιάσπαστο από το «Δόγμα Τρούμαν», αποτελούσε μια γιγαντιαία επιχείρηση αντεπαναστατικού πολέμου με διπλό στόχο: Από τη μια στρεφόταν εναντίον των επαναστατικών δυνάμεων στη Δυτική Ευρώπη και από την άλλη αποσκοπούσε στην πρόσδεση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στην ιμπεριαλιστική τροχιά με ταυτόχρονη απομόνωση της ΕΣΣΔ.

Το «Δόγμα Τρούμαν» είχε εξαγγελθεί στις 12 Μάρτη 1947 και το «Σχέδιο Μάρσαλ» παρουσιάστηκε στις 5 Ιούνη της ίδιας χρονιάς, ενώ από την άποψη της ουσίας του δεν ήταν κάτι το πρωτοφανές, αλλά εντάσσεται σε μια σειρά προηγουμένων σχεδίων διείσδυσης του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η εξαγγελία των δύο αυτών προγραμμάτων συνοδεύθηκε από την όξυνση κλίματος αντικομμουνιστικής και αντισοβιετικής υστερίας, ενώ δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι «ειδικές συνθήκες» της Ελλάδας, δηλαδή ο αγώνας του ΔΣΕ, ήταν εκείνες που «τράβηξαν» το ενδιαφέρον του Τρούμαν.

Μετεμφυλιακό κράτος - ΗΠΑ - Σχέδιο Μάρσαλ
Η πρώτη σελίδα του «σχεδίου Μάρσαλ»

Οι πόροι του Σχεδίου Μάρσαλ, που εισέρρευσαν στην Ελλάδα, αποκατέστησαν τα κέρδη του μονοπωλιακού κεφαλαίου, ανανέωσαν τη βάση του και επέτρεψαν την ανάπτυξή του για δεκαετίες, χωρίς ωστόσο να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Εξάλλου την αστική τάξη την ενδιέφερε, πριν απ’ όλα και κυρίως, η στερέωση της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας της.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό, σε επίπεδο συμβολισμών, ότι και στις σημερινές συνθήκες χρησιμοποιείται και πάλι ο όρος «Σχέδιο Μάρσαλ» για την «ανάπτυξη», ένα «νέο» σχέδιο, από το οποίο μόνο τα μονοπώλια θα ωφεληθούν, ενώ τα κονδύλια αυτού του «νέου Σχεδίου Μάρσαλ» δεν προέρχονται από πουθενά αλλού, παρά από τη «νόμιμη» κλοπή του πλούτου που παράγει η εργατική τάξη.

Πηγή: Ριζοσπάστης

1949

Ανασχηματίζεται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας.

Πρόεδρός της αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παρτσαλίδης.

1950 

Πεθαίνει στη Νέα Υόρκη ο Γερμανός συνθέτης, Κουρτ Βάιλ (Kurt Julian Weill, γεν. Ντεσάου 2-Μαρτ-1900).

Γερμανός συνθέτης Εβραϊκής καταγωγής γεννήθηκε στο Ντεσούμ το 1900 και εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο το 1920.

Το 1923 αρχίζει να συνεργάζεται με έναν από τους πιο σημαντικούς δραματικούς συγγραφείς τον Γκέοργκ Κάιζερ.

Η πρώτη του συνεργασία με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ έδωσε ένα από τα αριστουργήματα του 20ού αιώνα, την «Οπερα της πεντάρας» (1928).

Το 1933 μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και αφοσιώνεται στη σύνθεση μουσικών δημιουργιών για το Μπρόντγουεϊ μέχρι το θάνατό του το 1950.

Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του Κουρτ Βάιλ είναι το Alabama Song, Mandalav, Youkali Tango. 

1962 

Πεθαίνει ο συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης. Υπήρξε πρωτεργάτης της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, ενώ τ’ όνομά του συχνά συνοδεύεται από τον τίτλο του εθνικού συνθέτη.

Μανώλης Καλομοίρης
Ο Μανώλης Καλομοίρης

Το κείμενό του στο πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας του στην Αθήνα, (1908, Ωδείο Αθηνών), μάλιστα, χαρακτηρίστηκε «μανιφέστο» της Ελληνικής Εθνικής Σχολής, ενώ η «άκρα δημοτική», στην οποία είναι διατυπωμένες οι απόψεις του δημιουργού για την ελληνική μουσική «εγείρουν σάλο μεταξύ των φιλόμουσων». Ήταν επίσης, υπέρμαχος του δημοτικισμού.

1962

Ο Ενβέρ Χότζα (Α’ Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας) καλεί το ΚΚ Κίνας να πάρει ανοιχτή θέση «ενάντια στον χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό».

ΚΚ Αλβανίας - Ενβέρ Χότζα
Ο Ενβέρ Χότζα

Το ρήγμα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα βαθαίνει. Οι σχέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας και της ΕΣΣΔ είχαν περιέλθει σε πλήρη ρήξη, με την ΕΣΣΔ να έχει διακόψει τις σχέσεις της (11/12/1961) και τη Λ.Δ. της Αλβανίας να αποχωρεί ουσιαστικά από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας στις αρχές του 1962 (επίσημα στις 13/9/1968).

1966

Ο κύκλος τραγουδιών «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε συναυλία στο θέατρο Διάνα στην Αθήνα, έπειτα από διαδήλωση της ΕΔΑ κατά των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Πολιτισμός - Μουσική - Μίκης Θεοδωράκης - Ποίηση - Γιάννης Ρίτσος
Ο δίσκος του Μ. Θεοδωράκη “Ρωμιοσύνη”

1968

Συγκροτείται στη Ρώμη η Ενιαία Συνδικαλιστική Αντιδικτατορική Κίνηση (ΕΣΑΚ).

Η ΕΣΑΚ αποτέλεσε τον πόλο συσπείρωσης του ΚΚΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αφότου το Αντιδικτατορικό Εργατικό Μέτωπο (ΑΕΜ) που είχε συγκροτηθεί τον Αύγουστο του 1967, έγινε μετά τη διάσπαση του Κόμματος (12η Πλατιά Ολομέλεια, 1968) η συνδικαλιστική παράταξη του λεγόμενου «ΚΚΕ εσωτερικού».

Χούντα - Ενιαία Συνδικαλιστική Αντιδικτατορική Κίνηση
Ανακοίνωση της ΕΣΑΚ τον Φλεβάρη 1970

1974

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του τη συμμετοχή της Χούντας σε συνομωσία με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου και την κατάργηση της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

1974

Σημειώνεται η μεγαλύτερη επέλαση τυφώνων στις ΗΠΑ. Μέσα σε 26 ώρες, 148 τυφώνες χτυπούν 13 πολιτείες με αποτέλεσμα 315 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 5.000 να τραυματιστούν.

1990

Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα.

1994

Στην Αλβανία, ο σοσιαλιστής ηγέτης, Φάτος Νάνο, καταδικάζεται σε κάθειρξη 12 ετών για υπεξαίρεση επτά εκατ. δολαρίων και πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων.

1999 

Ξεκινά ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου από τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ.

Στις 3 του Απρίλη 1999, η επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας περνάει σε μια νέα φάση. Στις 2 τα ξημερώματα σημειώνεται η πρώτη πυραυλική επίθεση κατά του Βελιγραδίου. Οι πύραυλοι χτυπάνε το υπουργείο Εσωτερικών και την Αστυνομική Διεύθυνση.

Τα δυο κτίρια βρίσκονταν σε πολύ κοντινή απόσταση, στον κεντρικότερο δρόμο του Βελιγραδίου. Είχαν εκκενωθεί από την αρχή της επιδρομής και έτσι δεν υπήρξαν θύματα. Ωστόσο, σοβαρές ζημιές υπέστη μαιευτήριο που βρισκόταν δίπλα στα κυβερνητικά κτίρια.

Η επίθεση αυτή σηματοδοτούσε την έναρξη των επιθέσεων κατά κυβερνητικών στόχων μέσα στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας και σε περιοχές κατοικημένες.

Ήταν, ακόμη, η κατάρρευση των επιχειρημάτων πως το ΝΑΤΟ θα περιοριζόταν δήθεν σε προσβολή μόνο στρατιωτικών στόχων στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Ομως, είναι μια ακόμη απόδειξη πόσο έξω έπεφταν όσοι υποστήριζαν ότι η συνθηκολόγηση της Γιουγκοσλαβίας θα ήταν θέμα δυο – τριών ημερών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, υπό το βάρος των εντυπώσεων που προκαλεί η διάψευση των εκτιμήσεων της Συμμαχίας για μια γρήγορη παράδοση των Σέρβων, χαρακτηρίζει την επιχείρηση «δύσκολη» αλλά «απαραίτητη».

Την ίδια μέρα δυο ΝΑΤΟικοί πύραυλοι προσγειώνονται σε ορεινή περιοχή έξω από την πρωτεύουσα της… Αλβανίας.

Γιουγκοσλαβία - ΝΑΤΟ - βομβαρδισμοί.1999
Από τις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις κατά του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας

Στην Ελλάδα κλιμακώνονται οι μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις του λαού για την καταδίκη της ΝΑΤΟικής επιδρομής και της πολιτικής της κυβέρνησης για την εμπλοκή της χώρας.

Στις 2 του Απρίλη πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Αντιπολεμική συναυλία με συμμετοχή Ελλήνων και Σέρβων καλλιτεχνών έγινε και στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά.

Στο μεταξύ, συνεχίζονταν οι προετοιμασίες για τα μεγάλα συλλαλητήρια της επόμενης μέρας.

Στις 4 του Απρίλη έγιναν πρωτοφανή σε μέγεθος και μαχητικότητα συλλαλητήρια στην Αθήνα, στον Τύρναβο (έξω απ’ το στρατόπεδο «Σχοινά»), και στην Κρήτη (έξω απ’ τη βάση της Σούδας).

Πηγή: Ριζοσπάστης

1999

Αρχίζει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Εργατικό κίνημα - ΠΑΜΕ
Από Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε τη συγκρότηση τουΠΑΜΕ, ενώ οι 1.500 περίπου συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμαρτυρόμενοι για το Νατοϊκό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.

2003

Από ισχυρή έκρηξη στη «Σωληνουργεία Κορίνθου», έξι εργάτες χάνουν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίζονται, όταν κατά την αντικατάσταση φιαλών προκαλείται διαρροή οξυγόνου. Επτά στελέχη της εταιρίας συλλαμβάνονται, σε βάρος των οποίων ασκείται δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...