Τσε Γκεβάρα, 53 χρόνια από τη δολοφονία του μεγάλου επαναστάτη

Τσε Γκεβάρα

Σαν σήμερα, 10 Οκτωβρίου 1967, εκτελείται ο μεγάλος κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Ο Τσε Γκεβάρα γεννήθηκε στο Ροσάριο της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου 1928 και σπούδασε Ιατρική. Μετά την αποφοίτησή του θα επισκεφτεί μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής, ερχόμενος σε επαφή με τους κοινωνικούς αγώνες και τις επαναστατικές ιδέες. Το 1953 πηγαίνοντας στη Γουατεμάλα. Εκεί θα γνωριστεί με Κουβανούς εξόριστους, συντρόφους του Φιντέλ Κάστρο που είχε φυλακιστεί μετά το κίνημα της 26ης Ιουλίου 1953.

Η σορός του Τσέ επιδεικνύεται από τους εκτελεστές του
Η σορός του Τσέ επιδεικνύεται από τους εκτελεστές του

Το 1955 γνωρίζεται με τον Φιντέλ Κάστρο και το 1956 εντάσσεται στις κουβανικές επαναστατικές ομάδες. Μαζί με 82 συντρόφους του αποβιβάζεται στην Κούβα και παρά τις αρχικές τεράστιες απώλειες, η επανάσταση βρήκε τη στήριξη του κουβανικού λαού και την 1η Γενάρη 1959 οι επαναστάτες μπήκαν θριαμβευτικά στην Αβάνα.

Στις 7 Φεβρουαρίου 1959, ψηφίζεται νόμος μέσω του οποίου αποκτούσαν την κουβανική υπηκοότητα όλοι οι αλλοδαποί διοικητές του αντάρτικου στρατού. Ο νόμος αυτός, αφορούσε εμφανώς την περίπτωση του Τσε Γκεβάρα, αποτελώντας ένα είδος φόρου τιμής στο πρόσωπό του και τη συμβολή του στην κουβανική επανάσταση.

Ο Τσε υπηρέτησε την κουβανέζικη επανάσταση με όλες του τις δυνάμεις από όποια θέση κι αν βρέθηκε. Από Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας και Υπουργός Βιομηχανίας μέχρι επικεφαλής των κουβανικών στρατευμάτων στην εισβολή των ΗΠΑ στον “Κόλπο των Χοίρων”.

Το Μάρτιο του 1965 χάνεται ξαφνικά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το μυστήριο της εξαφάνισης του Τσε, το λύνει ο ίδιος ο Κάστρο, διαβάζοντας στις 3 Οκτώβρη – σε δημόσια συγκέντρωση μπροστά στη γυναίκα και τα παιδιά του Γκεβάρα – ιδιόχειρη επιστολή. Με την επιστολή του αυτή, ο Τσε, κάνοντας γνωστό ότι παραιτείται από όλα τα κρατικά και κομματικά αξιώματα, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κοιτάζοντας τη ζωή μου ως τα τώρα, πιστεύω πως έχω δουλέψει με αρκετή τιμιότητα και αφοσίωση για την εδραίωση της επαναστατικής νίκης». Και αποκαλύπτοντας τα μελλοντικά του σχέδια, προσθέτει, με νόημα, πως «άλλες χώρες του κόσμου ζητάνε τη συμβολή των σεμνών μου προσπαθειών. Εγώ, μπορώ να κάνω αυτό, που εσένα δε σου επιτρέπεται, λόγω των ευθυνών σου απέναντι στην Κούβα και έφτασε η ώρα να αποχαιρετιστούμε».

Από τότε, η CIA παρακολουθούσε κατά πόδας τις κινήσεις του Τσε, καθώς αποτελούσε έναν από τους μεγάλους εχθρούς για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τους κάθε είδους υπηρέτες του.

Έχοντας συμφωνήσει με τον Φιντέλ Κάστρο, από το 1955 κιόλας, ότι θα μπορούσε να φύγει από την Κούβα μετά την επανάσταση, ο Τσε καταφθάνει το 1965 Κονγκό ενισχύοντας και βοηθώντας οργανωτικά τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Το 1966 κατευθύνθηκε στη Βολιβία αποσκοπώντας να φουντώσει το επαναστατικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική.

Το πλαστό διαβατήριο του Τσε Γκεβάρα με το οποίο έφθασε μεταμφιεσμένος στη Βολιβία

Μετά την τελευταία μάχη στις 8 Οκτώβρη 1967, ο Τσε, πληγωμένος στο ένα πόδι και με το όπλο του κατεστραμμένο, πιάστηκε και κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ δολοφονήθηκε την επομένη. Το σώμα του θάφτηκε σε μυστικό τόπο, ο οποίος αποκαλύφθηκε μόλις στις 28 Ιουνίου 1997.

Τσε Γκεβάρα
Τσε Γκεβάρα

Σαν μας ρωτούν αν είμαστε μαρξιστές ή όχι, η συμπεριφορά μας είναι σαν εκείνη του φυσικού που τον ρωτούν αν είναι «νευτωνικός» ή του βιολόγου που θα τον ρωτούσαν αν είναι «παστερικός». Υπάρχουν αλήθειες τόσο φανερές που είναι τελικά άσκοπο να συζητούνται.

Ο Τσε Γκεβάρα όμως εκτός από τη σημασία του “ένοπλου αγώνα” έδινε ιδιαίτερο βάρος στη μελέτη της επαναστατικής θεωρίας, που χωρίς αυτή δεν μπορεί να πετύχει καμία επανάσταση. Όπως τόνιζε χαρακτηριστικά:

«Σαν μας ρωτούν αν είμαστε μαρξιστές ή όχι, η συμπεριφορά μας είναι σαν εκείνη του φυσικού που τον ρωτούν αν είναι «νευτωνικός» ή του βιολόγου που θα τον ρωτούσαν αν είναι «παστερικός». Υπάρχουν αλήθειες τόσο φανερές που είναι τελικά άσκοπο να συζητούνται. Πρέπει να είναι κανείς «μαρξιστής» τόσο φυσικά όσο είναι «νευτωνικός» ο φυσικός και «παστερικός» ο βιολόγος, υπολογίζοντας ότι αν νέα φαινόμενα προκαλέσουν νέες αντιλήψεις, εκείνα που πέρασαν δεν χάνουν τη συμμετοχή τους στην αλήθεια. Είναι η περίπτωση της σχετικότητας του Αϊνστάιν π.χ. ή η θεωρία των κβάντα του Πλανκ σε σχέση με τις ανακαλύψεις του Νεύτωνα, γεγονός που δεν αφαιρεί τίποτα από το μεγαλείο του Άγγλου σοφού. Χάρη στο Νεύτωνα η φυσική προχώρησε και ανακάλυψε τις νέες έννοιες του διαστήματος. Και ο Άγγλος σοφός είναι ένα αναγκαίο σκαλοπάτι.»

ΥΓ: Ο Μάριο Τεράν, ο δολοφόνος του Τσε, το 2006 υποβλήθηκε σε εγχείρηση από Κουβανούς γιατρούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της «Επιχείρησης Θαύμα» και προσφέρουν – δωρεάν – τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς σε όλη τη Λατινική Αμερική. Ο Τεράν έπασχε από καταρράκτη. Οι επεμβάσεις καταρράκτη δεν είναι και τόσο απλό πράγμα για τους φτωχούς ανθρώπους στη Λατινική Αμερική.

Ο γιος του Τεράν, το 2007, στην συμπλήρωση 40 χρόνων από την δολοφονία του Τσε, έστειλε σε εφημερίδα της Βολιβίας ευχαριστήριο μήνυμα προς τους Κουβανούς γιατρούς που αποκατέστησαν την όραση του πατέρα του. Του δολοφόνου, δηλαδή, του γιατρού Τσε Γκεβάρα…

«Θυμηθείτε αυτό το όνομα – Μάριο Τεράν – ένας άνδρας που εκπαιδεύτηκε για να σκοτώσει μπορεί και πάλι να βλέπει χάρη στους γιατρούς που ακολουθούν τις ιδέες του θύματός του», ήταν το ρεπορτάζ με το οποίο κατέγραψε την είδηση η εφημερίδα «Γκράνμα» της Κούβας.

Δείτε ακόμα...