Σαν σήμερα 26 Απριλίου – Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν Σήμερα26/4

121

Γεννιέται ο Μάρκος Αυρήλιος, στωικός φιλόσοφος και αυτοκράτορας της Ρώμης.

Αρχαία Ρώμη - Μάρκος Αυρήλιος
Προτομή του Μάρκου Αυρήλιου

1444

Πεθαίνει ο Φλαμανδός ζωγράφος Ρομπέρ Καμπέν (Robert Campin). , γεννήθηκε το 1378) αποκαλούμενος και Δάσκαλος του Φλεμάλ.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Ρομπέρ Καμπέν
Το «Τρίπτυχο Seilern» του Ρομπέρ Καμπέν

Από τα πιο γνωστά του έργα είναι «Τρίπτυχο Werl» (1438), «Τρίπτυχο Seilern» (1410-20), «Τρίπτυχο Mérode» (περ. 1425), «Η Μνηστεία της Παναγίας», «Η Θεία Γέννηση», «Η Παρθένος και το Θείο Βρέφος μπροστά σε Τζάκι» κ.ά.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Ρομπέρ Καμπέν
“Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” του Ρομπέρ Καμπέν

1607

Άγγλοι άποικοι προσεγγίζουν το ακρωτήριο Χένρι στη Βιρτζίνια.

1721

Μεγάλος σεισμός καταστρέφει την ιρανική πόλη Ταμπρίζ.

1785

Γεννιέται ο Τζον Τζέιμς Οντιμπόν (John James Audubon), Γάλλος ορνιθολόγος και ζωγράφος.

Επιστήμες - Ορνιθολογία - Τζον Τζέιμς Οντιμπόν
Ο Τζον Τζέιμς Οντιμπόν

1798

Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά (Ferdinand Victor Eugène Delacroix).

Ντελακρούα
Πορτραίτο του Ντελακρούα από τον Φελίξ Ναδάρ

«Η σφαγή της Χίου», ο πίνακας της «ιερής μορφής» του ρομαντισμού (γιγαντο-ελαιογραφία 4,19×3,54μ με τίτλο «Σκηνή από τις σφαγές της Χίου» [Scène des massacres de Scio], που φυλάσσεται στο Μουσείο του Λούβρου) παρουσιάστηκε στο κοινό το 1824, προκαλώντας  αίσθηση τόσο για την καλλιτεχνική αξία όσο και για το θέμα του.

Θεωρείται ο μεγάλος ρομαντικός στη ζωγραφική. Υπεράσπιζε κι εξέφραζε τις προοδευτικές τάσεις της περιόδου.

Ντελακρούα
Έργο του Ντελακρούα

Σταδιακά μέχρι το 1829 ξεπερνάει κάθε τι συντηρητικό. Έκτοτε φτάνει στο σημείο να εναντιωθεί ακόμη και στην αστική τάξη. Επηρεάζεται από τις αντιφάσεις που γεννά η περίοδος της βιομηχανικής επανάστασης, εναντιώνεται σ’ αυτήν. Διαπνέεται από την επιθυμία επιστροφής στη φύση, προσβλέπει στη φυγή από τις μεγάλες πόλεις.

Ντελακρούα
Ντελακρούα – Σκηνή από το έργο του “Η σφαγή της Χίου”

Στα έργα του εκφράζει τις εξελίξεις της εποχής, ταυτίζεται με την αστική επανάσταση στη Γαλλία αλλά επηρεάζεται και από την Ελληνική Επανάσταση.

Ντελακρούα

Η ζωγραφική επηρεάστηκε από το νεοκλασικισμό και την ιταλική αναγέννηση των Ραφαέλ, Ρούμπενς, Ζερικό, Κόνσταμπλ κ.ά.

Ντελακρούα

Ξεχωρίζουν τα έργα του «Η Ελλάδα κάτω από τα ερείπια του Μεσολογγίου» (1826), «Η σφαγή της Χίου» (1823), «Η ελευθερία οδηγεί το Λαό» κ.ά.

1802

Ο Ναπολέων Α΄ υπογράφει γενική αμνηστία για όλους εξόριστους της Γαλλικής Επανάστασης. Απ’ αυτούς εξαιρεί περίπου χίλιους.

Τους δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη Γαλλία, με σκοπό να περιορίσει τις αντιδράσεις του κόσμου και να εδραιώσει την κυριαρχία του.

1812

Γεννιέται ο Γερμανός βιομήχανος Άλφρεντ Κρουπ (Alfred Krupp).

Παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η αυτοκρατορία της «Κρουπ», πέρα από τον καθολικό έλεγχο στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας που ασκούσαν οι επιχειρήσεις της στο εσωτερικό της Γερμανίας, είχε συνάψει συμφωνίες με τις πολεμικές βιομηχανίες της Αγγλίας και της Γαλλίας. Οι εργάτες που απασχολούσε η δυναστεία στη Γερμανία και στις επιχειρήσεις της στο εξωτερικό ανέρχονταν στους 80.000.

Γερμανία - Μονοπώλια - Άλφρεντ Κρουπ
Ο Άλφρεντ Κρουπ

Στο τέλος του πολέμου, οι δουλειές της «Κρουπ» είχαν πάει τόσο καλά που το εργατικό δυναμικό της είχε ανέλθει κοντά στις 170.000 εργάτες…

Ο θησαυρισμός της «Κρουπ» δε σταμάτησε παρά την ήττα της Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρότι η Συνθήκη των Βερσαλλιών απαγόρευε να κατασκευάζονται όπλα στη Γερμανία, η «Κρουπ», που, στο εσωτερικό της Γερμανίας, είχε μετατρέψει την πολεμική της βιομηχανία σε βιομηχανία παραγωγής σιδηροδρομικών και γεωργικών μηχανών, ιατρικών εργαλείων κ.λπ., στο εξωτερικό, όπως σε Σουηδία και Ολλανδία συνέχιζε την παραγωγή όπλων.

Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, τον οποίο η «Κρουπ» χρηματοδότησε αδρά, η δυναστεία επανήλθε ως βασικός παραγωγός όπλων για το γερμανικό στρατό. Υπό την εποπτεία των ναζί, οι εργάτες της «Κρουπ» εργάζονταν σε συνθήκες δουλείας. Τα μεροκάματα που έπαιρναν γύριζαν πίσω στην «Κρουπ» μέσω της πληρωμής ενοικίων για τα σπίτια που κατασκεύαζε η «Κρουπ» γύρω από τα εργοστάσιά της στα οποία έμεναν οι εργάτες και μέσω της πληρωμής για αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στα πρατήρια που πάλι η «Κρουπ» είχε ιδρύσει…

Η βιομηχανία «Κρουπ» ήταν ταυτισμένη με την πολεμική μηχανή του Χίτλερ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ η «Κρουπ» τροφοδοτούσε ασταμάτητα τους ναζί σε πολεμικό υλικό, εντούτοις συνέβη το εξής περίεργο: Παρά τις αεροπορικές επιχειρήσεις Αμερικανών και Εγγλέζων στα εδάφη που βρίσκονταν βιομηχανικοί στόχοι στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπως π.χ. στο Εσεν, οι εγκαταστάσεις της «Κρουπ» έμεναν ανέπαφες από τους βομβαρδισμούς. Εκεί, στο Εσεν, βρισκόταν και η βίλα του Γουσταύου Μπόλεν, του «κύριου Κρουπ» δηλαδή, όπου ο «κύριος Κρουπ» είχε μερικά χρόνια νωρίτερα δεξιωθεί τον Χίτλερ, δηλώνοντας τη στήριξη του ιδίου και 400 ακόμα κεφαλαιοκρατών της Γερμανίας στο «όραμα» του ναζισμού…

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Γουσταύος Μπόλεν ουντ Χάλμπαχ, ο επικεφαλής της «Κρουπ», κατά τη δίκη του με την κατηγορία του εγκληματία πολέμου στη Νυρεμβέργη, αθωώθηκε, και συνέχισε να διευθύνει τις υποθέσεις της «Κρουπ», που σχεδόν 70 χρόνια μετά αποτελεί έναν πολυεθνικό κολοσσό που το 1992 ενώθηκε με την ανταγωνιστική «Hoesch» (ως Krupp Hoesch) και το 2004 με την «Thyssen» (ως «Thyssen Krupp») και απλώνει τα πλοκάμια του σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Πηγή: Ριζοσπάστης

1822

Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την επιβολή της δεκάτης επί των καρπών.

1825

Ο Ιμπραήμ με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύει τη Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν 1.500 Έλληνες.

Πέφτουν μαχόμενοι ο Υπουργός Στρατιωτικών Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς) και ο φιλέλληνας Ιταλός επαναστάτης Σανταρόζα (γεννήθηκε το 1783), μαζί με άλλους 350 Έλληνες.

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Ιμπραήμ - μάχη της Σφακτηρίας
Η μάχη της Σφακτηρίας

1828 

Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο πόλεμος τελείωσε στις 14 Σεπτεμβρίου 1829 με νίκη της Ρωσίας και την υπογραφή της Συνθήκης της Αδριανούπολης.

Η έκβαση του πολέμου συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της Επανάστασης του 1821 και στη διαμόρφωση του διεθνούς εκείνου πλαισίου που οδήγησε στη συγκρότηση ανεξάρτητου κράτους.

1831 

Δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί τύπου στην Ελλάδα, που εγείρει θύελλα διαμαρτυριών κατά του κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια.

1860 

Πεθαίνει ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, ανώτερος κληρικός, οπαδός του διαφωτισμού, δημοσιογράφος και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης (μέλος της Φιλικής Εταιρίας).

Ελλάδα - Διαφώτιση - Θεόκλητος Φαρμακίδης
Ο Θεόκλητος Φαρμακίδης

1861

Πεθαίνει ο Αυστριακός περιηγητής και ιστορικός Γιάκομπ Φαλμεράιερ, γνωστός για τις περιηγητικές του αφηγήσεις και τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Ελλήνων.

Επιστήμες - Ιστορία - Γιάκομπ Φαλμεράιερ
Ο Γιάκομπ Φαλμεράιερ

1865

Στρατιώτες του ιππικού της Ένωσης σκοτώνουν στη Βιρτζίνια τον Τζον Γουίλκς Μπουθ, δολοφόνο του Αβραάμ Λίνκολν.

1877 

Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

Πολιτισμός - Γλυπτική - Αρχαία Ελλάδα - Πραξιτέλης - Ερμής
Ο Ερμής του Πραξιτέλη

1879

Γεννιέται ο Όουεν Γουίλανς Ρίτσαρντσον, Άγγλος φυσικός

1900 

Γεννιέται ο Αμερικανός γεωφυσικός Τσάρλς Ρίχτερ (Charles Francis Richter), δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης του μεγέθους των σεισμών.

Ο Τσάρλς Ρίχτερ
Ο Τσάρλς Ρίχτερ

1907

Γεννιέται ο Ηλίας Τσιριμώκος.

Κατοχή - ΕΑΜ - ίδρυση ΕΑΜ - ΠΕΕΑ - Ένωση Κέντρου - Ηλίας Τσιριμώκος
Ο Ηλίας Τσιριμώκος

Ήταν αστός πολιτικός που συμμετείχε στο ΕΑΜ και στην κυβέρνηση του βουνού (ΠΕΕΑ).

Ο ρόλος του στη συνθήκη της Βάρκιζας που εκπροσωπούσε το ΕΑΜ θεωρείται ύποπτος. Στο μετεμφυλιακό κράτος ταυτίστηκε με τη σοσιαλδημοκρατία και πολιτεύτηκε με την Ένωση Κέντρου του Γεώργιου Παπανδρέου.

1915

Η Ιταλία, παρότι υπήρξε μέλος της Τριπλής Συμμαχίας (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Ιταλία) από τη συγκρότησή της το 1882, με την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλάζει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και συντάσσεται με τις δυνάμεις της Αντάντ (Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία).

Α'ΠΠ - Ιταλία - αλπινιστές
Ιταλοί αλπινιστές κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο

1917

Γεννιέται ο Κινέζος αρχιτέκτονας Ι.Μ. Πέι (πέθανε 102 ετών το 2019).

Ήταν απόφοιτος της αρχιτεκτονικής του ΜΙΤ. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από αφηρημένες μορφές και για τη χρήση πέτρας, σκυροδέματος, γυαλιού και χάλυβα.

Πολιτισμός - μουσεία - Λούβρο
Το μουσείο του Λούβρου

Θεωρείται ένας από τους πλέον επιτυχημένους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα.

Από τα πιο γνωστά του έργα είναι το παρεκκλήσιο Luce Memorial Chapel (Taichung, Ταϊβάν, 1963), το Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας (Center for Atmospheric Research) στο Κολοράντο (1965-67), το ανατολικό κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης στην Ουάσιγκτον (East Building of the National Gallery of Art in Washington 1968–78), η Βιβλιοθήκη John Fitzgerald Kennedy (Βοστώνη, 1965-1979), η Τράπεζα της Κίνας (Bank of China Tower, Χονγκ Κονγκ, 1989), Μουσείο του Λούβρου (Grand Louvre, Παρίσι 1989-1993) κ.ά.

1919

Ο Κόκκινος Στρατός περνά σε αντεπίθεση στο Ανατολικό Μέτωπο και σύντομα συντρίβει τις αντεπαναστατικές δυνάμεις του τσαρικού ναυάρχου Κολτσάκ, που έδρασαν κυρίως στην περιοχή της Σιβηρίας με τη συνδρομή του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

Σοβιετική Ρωσία - Αντεπανάσταση - Ναύαρχος Κολτσάκ
Η τελευταία φωτογραφία του ναύαρχου Κολτσάκ

1929 

Βρετανοί πιλότοι πραγματοποιούν, για πρώτη φορά, χωρίς ενδιάμεση στάση, το ταξίδι Λονδίνο-Ινδία, απόστασης 4.130 μιλίων.

1933 

Στην Ελλάδα, καθιερώνεται η δικαστική τήβεννος για τους εφέτες και αρεοπαγίτες, κατά την ώρα της άσκησης του λειτουργήματός τους.

1936

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη Γαλλία (26/4-3/5/1936).

Το Λαϊκό Μέτωπο πετυχαίνει μεγάλη νίκη λαμβάνοντας το 56,6% των ψήφων και 386 έδρες στη Βουλή (σε σύνολο 608).

Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέλεξε 72 βουλευτές.

Γαλλία - Λαϊκό Μέτωπο - Λ. Μπλούμ
Ο Λ. Μπλούμ

Το Λαϊκό Μέτωπο (που αποτελούνταν από το Σοσιαλιστικό, το Κομμουνιστικό και το Ριζοσπαστικό Κόμμα) σχημάτισε κυβέρνηση υπό το Λεόν Μπλουμ, ηγέτη των σοσιαλιστών. Το ΓΚΚ δεν έλαβε μέρος στην κυβέρνηση, στήριξε όμως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μετώπου, έως την έκρηξη του Ισπανικού Εμφυλίου, όπου διαφώνησε με τη στάση των σοσιαλιστών – ριζοσπαστών και ήρε την υποστήριξή του.

Έτσι, τον Ιούνη του 1937, ο Λ. Μπλουμ αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

1937 

Ενώ μαινόταν στην Ισπανία ο Εμφύλιος Πόλεμος, η γερμανική πολεμική αεροπορία ισοπεδώνει, ύστερα από ένα βομβαρδισμό τριών ολόκληρων ωρών την Γκουέρνικα, μια μικρή πόλη στη χώρα των Βάσκων, σκοτώνοντας χίλιους ανυπεράσπιστους άμαχους.

Ισπανικός Εμφύλιος - Εθνικιστές - Ναζί - Γκουέρνικα - βομβαρδισμός
Η Γκουέρνικα μετά τον βομβαρδισμό των Γερμανών ναζί

Η βάρβαρη καταστροφή της Γκουέρνικα, ιερής πόλης των Βάσκων, προκάλεσε την αγανάκτηση των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου. Δεν ήταν μόνο η επέμβαση της Γερμανίας στο πλευρό του Φράνκο κατά των δημοκρατικών, ήταν και ένα σήμα κινδύνου για την ανθρωπότητα από τη φονική ναζιστική πολεμική μηχανή, που απειλούσε πλέον ολόκληρη την Ευρώπη.

Η σαραντάχρονη δικτατορία του Φράνκο εμπόδισε την ιστορική έρευνα σχετικά με τη σφαγή της Γκουέρνικα. Η επίσημη εκδοχή της φρανκικής προπαγάνδας ήταν ότι η πόλη πυρπολήθηκε από του «ερυθρούς στασιαστές» για τους δικούς τους προπαγανδιστικούς σκοπούς. Φυσικά κανείς δεν μπορούσε να δεχτεί κάτι τέτοιο.

Ισπανικός Εμφύλιος - Εθνικιστές - Ναζί - Γκουέρνικα - βομβαρδισμός
Το αποτέλεσμα της σύμπραξης Ισπανών εθνικιστών και ναζί Γερμανών

Ένα ερώτημα που απασχολούσε τους ιστορικούς ήταν αν ο βομβαρδισμός έγινε με τη συναίνεση των εθνικιστών, ή αν οι Γερμανοί έδρασαν ανεξάρτητα, κάνοντας μια γενική δοκιμή των μεθόδων αεροπορικής καταστροφής που επρόκειτο να παίξουν τόσο σημαντικό ρόλο στον επερχόμενο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί μεταπολεμικοί πολιτικοί πάντως συνέκλιναν στην άποψη ότι για τη σφαγή ευθύνονται από κοινού οι ναζί και ο Φράνκο.

Ο βομβαρδισμός της Γκουέρνικα δεν ήταν η μόνη «συνδρομή» της ναζιστικής Γερμανίας στον Φράνκο.

Πολιτισμός - ζωγραφική - Πάμπλο Πικάσο
Γκουέρνικα: Ο γνωστός πίνακας του Πικάσο που απεικονίζει τη Ναζιστική θηριωδία του βομβαρδισμού της πόλης Γκουέρνικα το 1937 (Ο ταύρος, το άλογο και η γυναίκα με τη λάμπα πετρελαίου – μάτι της “δικαιοσύνης”)

Ο ίδιος ο Χίτλερ υπολόγιζε ότι η «βοήθεια» έφτασε τα 400 εκατομμύρια μάρκα, ποσό αστρονομικό για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Δεν έγινε γνωστός ο αριθμός των Γερμανών που πολέμησαν από τις φασιστικές γραμμές, αλλά το γεγονός ότι από το φρανκικό καθεστώς παρασημοφορήθηκαν 29.113 Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες δείχνει το μέγεθος της ανάμειξης.

«Κραυγές παιδιών, κραυγές γυναικών, κραυγές πουλιών», σημείωνε στο ημερολόγιό του ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, λίγο πριν καταγράψει στον ομώνυμο πίνακά του την καταστροφή της Γκουέρνικα, κληροδοτώντας στην αιωνιότητα τη μεγαλύτερη αγριότητα του πολέμου.

Πηγή: Ριζοσπάστης

1941

Αντιπρόσωποι των μονών του Αγίου Όρους απευθύνουν θερμή επιστολή προς τον Α. Χίτλερ.

Κατοχή - Μονές Αγίου Όρους - Χίτλερ -επιστολή στήριξης
Η πρώτη σελίδα της επιστολής

1941

Στον Άι-Στράτη, δύο μέρες πριν καταληφθεί από τους Γερμανούς, οι εξόριστοι κομμουνιστές επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά του στρατοπέδου ανοίγει πυρ με αποτέλεσμα το θάνατο των πολιτικών εξόριστων Νίκου Παπαδάτου, Παναγιώτη Πέπα και Κώστα Σκυτούδη.

Ελλάδα - αστικό κράτος - αντικομμουνισμός - καταστολή - Άι Στράτης
Το στρατόπεδο των εξόριστων στον Άι Στράτη

Η απόδραση ματαιώθηκε και οι εξόριστοι παραδόθηκαν στις δυνάμεις Κατοχής. Ορισμένοι από αυτούς θα καταφέρουν στη συνέχεια να αποδράσουν και να ενταχθούν στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Πολλοί όμως θα εκτελεστούν ως αντίποινα για την δράση των ανταρτών του ΕΛΑΣ.

1942

Ατύχημα σε ανθρακωρυχείο στο Μαντσουκούο σκοτώνει 1549 Κινέζους ανθρακωρύχους.

1943

Ξεσπάνε ταραχές στην Ουψάλα της Σουηδίας.

1944

Απαγωγή του υποστράτηγου Κράιπε από συμμαχικούς κομάντος στην κατεχόμενη Κρήτη.

1944
Ανασχηματίζεται η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο. Πρωθυπουργός ορκίζεται ο «Παπαπατζής».  Γεώργιος Παπανδρέου, με αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο

1945

Συλλαμβάνεται για προδοσία ο στρατάρχης Φιλίπ Πετέν, επικεφαλής του δωσιλογικού καθεστώτος του «Βισί» στη Γαλλία κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Β'ΠΠ - Γαλλία - Δωσίλογοι - Φιλίπ Πεταίν
Ο Φιλίπ Πεταίν

1946

Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αποκρούουν τις επιθετικές προσπάθειες πολλαπλάσιων κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή της Ξάνθης και με αντεπιθέσεις τους αναγκάζουν να συμπτυχθούν στις βάσεις τους.

ΔΣΕ - Ξάνθη
Τμήμα του ΔΣΕ

1946

Στη Σελίτσανη Αγιάς χωροφύλακες και παρακρατικοί κάνουν συλλήψεις και δολοφονούν 9 πολίτες. Οι κάτοικοι του χωριού αντιμετωπίζουν τους δολοφόνους με τη μαζική λαϊκή αυτοάμυνα και με τα ίδια μέσα. Σκοτώνουν 3 χωροφύλακες, τρέπουν σε φυγή τους υπόλοιπους και ελευθερώνουν τους συλληφθέντες.

1947

Γεννιέται η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Ντόνα ντε Βαρόνα (Donna Elizabeth de Varona), χρυσή ολυμπιονίκης, πρώην κάτοχος παγκοσμίων ρεκόρ και τηλεοπτικός σχολιαστής.

Αθλητισμός - Κολύμβηση - Ντόνα ντε Βαρόνα
Ντόνα ντε Βαρόνα

1950

Σε απόφασή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Το ΚΚΕ βρίσκεται σε εξοντωτικό διωγμό. Η αντίδραση και οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές προσπαθούν με κάθε μέσο να εμποδίσουν τη δράση του. Οι κομμουνιστές όμως δεν φοβούνται τις μπόρες και τις καταδρομές. Στέκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης και κάνουν πάντα ακέραιο το καθήκον τους απέναντι στο λαό της Ελλάδας και τη δημοκρατική ανθρωπότητα».

1960

Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη 42 στελεχών του ΚΚΕ. Καταδικάστηκαν σε ισόβια για «προσφορά σε κατασκοπία» οι Χαρίλαος Φλωράκης, Μήτσος Δάλλας, Κώστας Λουλές, Γιώργος Κουτρούκης, Κυριάκος Τσακίρης και Πολυξένη Χρυσοχοΐδου.

Μετεμφυλιακό κράτος - δίκη των 42 στελεχών του ΚΚΕ, 1960
Από τη δίκη των 42 στελεχών του ΚΚΕ

1960

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Σίνγκμαν Ρι, παραιτείται μετά από 12 χρόνια δικτατορικού καθεστώτος.

1962

Το διαστημικό σκάφος Ranger 4 της NASA συντρίβεται στη Σελήνη.

ΗΠΑ - Διαστημικό πρόγραμμα - Ranger 4
Το Ranger 4

1963

Πεθαίνει ο παιδαγωγός Μιχάλης Παπαμαύρος. Ο Μ. Παπαμαύρος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του δημοτικισμού, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου.

Ελλάδα - Παιδεία - Δημοτικισμός - Μιχάλης Παπαμαύρος
Ο Μιχάλης Παπαμαύρος

Επανειλημμένα διώχτηκε, απολύθηκε, φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε για τις ιδέες του. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων εκλέχτηκε εθνοσύμβουλος Χίου. Παράλληλα, μαζί με τον Κ. Δ. Σωτηρίου ανέλαβε τη διεύθυνση του «Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Ελεύθερης Ελλάδας».

1964

Η νήσος Ζανζιβάρη και η ηπειρωτική Τανγκανίκα σχηματίζουν το κράτος της Τανζανίας, στη δυτική Αφρική.

1966

Ισχυρός σεισμός καταστρέφει την Τασκένδη, τη μεγαλύτερη πόλη της σοβιετικής κεντρικής Ασίας, με απολογισμό 8 νεκρούς. Το Σοβιετικό κράτος με την αλληλεγγύη 300.000 ξαναέχτισε την πόλη, μια πανέμορφη πόλη – πρότυπο.

Δες επίσης: Οδοιπορικό 35 ημερών στην Κεντρική Ασία – [Vol. 2]: Ουζμπεκιστάν

1967

Στον Πειραιά και τις συνοικίες οργανώνεται η αντιδικτατορική πάλη.

Στη Φιλαδέλφεια και σε άλλες συνοικίες της Αθήνας γράφονται συνθήματα στους τοίχους και ρίχνονται προκηρύξεις για την οργάνωση της πάλης ενάντια στη δικτατορία.

Εν τω μεταξύ οι μαζικές συλλήψεις συνεχίζονται. Οι συλληφθέντες της Χούντας οδηγούνται στη Γυάρο, όπου ξεπερνούν τα 6.000 άτομα, κ.α. τόπους εξορίας.

1982

57 άτομα σκοτώνονται από πυροβολισμούς πρώην αστυνομικού στην επαρχία Γκιόνγκσανγκναμ-ντο της Νότιας Κορέας.

1986

Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης, ο αντιδραστήρας νούμερο 4 του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας του Τσερνομπίλ αντιμετωπίζει μια διακύμανση ηλεκτρικού ρεύματος που έχει ως αποτέλεσμα σειρά εκρήξεων ατμού και την καταστροφή τμήματος του καλύμματος του αντιδραστήρα.

Τριάντα ένα άτομα πέθαναν απευθείας από τη μόλυνση, 29 από ακατάστατη δηλητηρίαση και 2 από την έκρηξη.

Το ραδιενεργό νέφος μεταφέρθηκε πάνω από τις περιοχές της Δυτικής Σοβιετικής Ένωσης και την Ευρώπη μολύνοντας τες.

ΕΣΣΔ - Πυρηνικό ατύχημα, 1986 - Τσερνόμπιλ
Ο κατεστραμμένος πυρηνικός αντιδραστήρας του Τσερνομπίλ

Πάνω από 135.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν άμεσα από το Πριπιάτ και τις γύρω περιοχές, ενώ δημιουργήθηκε απαγορευμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο.

Το επόμενο διάστημα, πάνω από 350.400 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ζώνες υψηλής συγκέντρωσης ραδιενεργών σωματιδίων.

Ώρες μετά την έκρηξη, στήνεται ένας γιγαντιαίος μηχανισμός για το σβήσιμο της πυρκαγιάς και την κάλυψη του αντιδραστήρα.

Από γη και αέρα, με οχήματα, ρομπότ και ελικόπτερα, πέφτουν χιλιάδες τόνοι τσιμέντου, άμμου και υλικών για την απορρόφηση των ραδιενεργών σωματιδίων, με αποτέλεσμα η φωτιά να σβήσει εντελώς στις 18.35

Δείτε επίσης: Πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ της Σοβιετικής Ένωσης (Ουκρανία)

1986

Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης Μπρόντερικ Κρόφορντ,  βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1949 «Όλοι οι Άνθρωποι του Βασιλιά».

1989

Πεθαίνει η Αμερικανίδα κωμικός Λουσίλ Ντεζιρέ Μπολ (Lucille Désirée Ball, γεννήθηκε το 1911).

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Λουσίλ Μπολ
Η Λουσίλ Ντεζιρέ Μπολ

Ηθοποιός του θεάτρου, του σινεμά, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, μοντέλο, παραγωγός και πρωταγωνίστρια των σειρών “I Love Lucy”, “The Lucy–Desi Comedy Hour”, “The Lucy Show”, “Here’s Lucy” και “Life With Lucy”.

Η τελευταία της συμμετοχή σε τηλεοπτική σειρά καταγράφηκε το 1986, με τον τίτλο Life with Lucy , το σόου της όμως εκείνο απέτυχε και διακόπηκε μετά από 8 επεισόδια που προβλήθηκαν, ενώ είχαν ετοιμαστεί συνολικά δεκατρία.

1989

Πεθαίνει ο ιστορικός Νίκος Σβορώνος.

1991

Πεθαίνει ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μπακαλάκης

1994

Η Νότια Αφρική διεξάγει τις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικές διακρίσεις (καθεστώς του Απαρτχάιντ).

Νότια Αφρική - Απαρτχάιντ - Νέλσον Μαντέλα
Ο Μαντέλα το 2008

Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (62,65%), στο οποίο μετέχει και το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Πρωθυπουργός εκλέγεται ο Νέλσον Μαντέλα.

1996 

Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

2005

Πεθαίνει ο Παραγουανός συγγραφέας Αουγκούστο Ρόα Μπάστος, που μαζί με τους Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες και Μάριο Βάργκας Γιόσα θεωρούνται από τους σημαντικότερους λατινοαμερικανούς συγγραφείς.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Αουγκούστο Ρόα Μπάστος
Ο Αουγκούστο Ρόα Μπάστος

2017

Πεθαίνει ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζόναθαν Ντέμι. Από τις πλέον γνωστές ταινίες που σκηνοθέτησε είναι η “Σιωπή των αμνών”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...