Συνέντευξη με Στρατιώτη Υγειονομικού από το 212 ΚΙΧΝΕ

212ο Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας Ξάνθης
Φώτο Αρχείου / 212ο Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας Ξάνθης

Το alt.gr ήρθε σε επικοινωνία με στρατιώτη υγειονομικού που υπηρετεί στο 212 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Ερώτηση: Βρίσκεστε και υπηρετείτε στην καρδιά των εξελίξεων, σε ένα χώρο που πρέπει να είναι προετοιμασμένος για να «τραβήξει κουπί» αυτή την δύσκολη περίοδο. Αντί αυτού βλέπουμε πως για το 212 ΚΙΧΝΕ, όχι μόνο αυτό δε συμβαίνει, αλλά αρκετές παρεμβάσεις αναδεικνύουν σοβαρότατα κενά και ελλείψεις. Ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζετε καθημερινά;

Απάντηση: Τα κενά και τις ελλείψεις τα βλέπαμε από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στο ΚΙΧΝΕ και είναι αυτά που αντιμετωπίζουν στρατιώτες σε πολλά στρατόπεδα. Με το ξέσπασμα της πανδημίας βγήκαν όλα στην επιφάνεια. Ήταν από πριν σοβαρό πρόβλημα ο συνωστισμός, ότι οι στρατιώτες θαλαμίζονται εντός του νοσοκομείου και π.χ. για να πας να φας στα μαγειρεία περνάς μπροστά από εξωτερικά ιατρεία, το μικροβιολογικό, το ακτινολογικό.

Τι μέτρα ενάντια στην διάδοση του ιού να πάρεις σε αυτές τις εγκαταστάσεις; Φαίνεται ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν εφαρμόστηκαν κατά περίπτωση. Είναι αστείο να κρατάς τις αποστάσεις στην Καναδέζα και να μένεις σε ένα θάλαμο 18 τετραγωνικά, 8 άνθρωποι. Ας δείξει εδώ η κυβέρνηση την αποφασιστικότητα και την λεβεντιά της. Με ευκολία βρίσκει λεφτά για τις αποστολές εκτός συνόρων, που βάζουν σε κίνδυνο τον λαό μας, για να στηρίξει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Όταν πρόκειται για τους στρατιώτες, και το προσωπικό, όμως, ανακαλύπτει ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Ερώτηση: Με δεδομένο ότι βρίσκεστε στην Ξάνθη. Μια περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τις υπόλοιπες και ταυτόχρονα με σοβαρά κρούσματα στο στρατιωτικό προσωπικό. Υπάρχουν ιδιαίτερα μέτρα που συνυπολογίζουν αυτό τον παράγοντα;

Απάντηση: Στην Ξάνθη, εκτός των άλλων, το μεγάλο ποσοστό του στρατιωτικού προσωπικού στον πληθυσμό είναι μία ιδιαιτερότητα. Οι ένοπλες δυνάμεις, λόγω του συνωστισμού και της κινητικότητας που απαιτεί η υπηρεσία, θεωρούνται ευάλωτος πληθυσμός. Πέρα από τα αποσπασματικά μέτρα αποσυμφόρησης, λίγα πράγματα έγιναν. Ποια είναι η διασπορά του ιού στις ένοπλες δυνάμεις; Άγνωστο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μονάδες που είχαμε δύο και τρία κρούσματα δεν έγιναν ποτέ διαγνωστικά τεστ στους υπόλοιπους στρατιώτες και το προσωπικό. Αυτό που βλέπουμε δηλαδή να γίνεται σε άλλες κλειστές δομές. Δεν υπάρχει εικόνα και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να παρθούν μέτρα περιορισμού της επιδημίας.

΄Δ Σώμα Στρατού, Ξάνθη
Φώτο Αρχείου / ΄Δ Σώμα Στρατού, Ξάνθη / Πηγή: Eurokinissi
Ερώτηση: Πως έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητα των στρατιωτών στις μονάδες με τον κορονοϊό; Υπάρχει διεκδίκηση;

Απάντηση: Οι στρατιώτες και τα στελέχη από το πόστο τους, υγειονομικό ή διοικητικό, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να λειτουργεί καλά η μονάδα. Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζονται και όπλα για να δώσουμε την μάχη και να νικήσουμε. Στην πρωινή αναφορά, και με επιστολές, αναδείξαμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν, διεκδικώντας λύσεις. Να σκεφτεί όμως κανείς: Είναι δυνατόν να χρειάζεται διεκδίκηση και να φτάνει το θέμα στην βουλή με ερώτηση του ΚΚΕ για να έρθουν απλές μάσκες προστασίας του προσωπικού; Τελικά, ούτε αυτές που είπε ο υπουργός ότι θα στείλει δεν ήρθαν. Από ότι μάθαμε οι μάσκες που ήρθαν ήταν από χορηγία. Τρέχουν στελέχη με δική τους πρωτοβουλία, ή βάζοντάς τα από την τσέπη τους, για να καλύψουν τις τρύπες.

Το συμπέρασμα που εγώ βγάζω είναι το εξής: Ο λαός “ατομική ευθύνη” δείχνει, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν και το παραπάνω από το πόστο τους. Αυτό όμως δεν αρκεί. Το πρόβλημα είναι ότι οι κυβερνήσεις βλέπουν την δικιά τους ευθύνη μόνο στο να δίνουν χρήμα και να νομοθετούν για να σώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ερώτηση: Σαν στρατιώτες σε μονάδα Υγείας τι μέτρα πιστεύετε θα έπρεπε να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση όσο το δυνατόν πληρέστερα;

Απάντηση: Καταρχήν να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για την αποσυμφόρηση και την τήρηση των αποστάσεων. Και να γίνει αυτό χωρίς περιστροφές, με βελτίωση εγκαταστάσεων, επίταξη χώρων όπου χρειάζεται. Έγινε καραμέλα η δικαιολογία ότι “είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση, θα πάμε με ό,τι έχουμε”. Τώρα υπάρχει λοιπόν ο χρόνος να παρθούν μέτρα προστασίας του προσωπικού, μέτρα ενίσχυσης του υγειονομικού. Αφορά τους στρατιώτες, αλλά και όλους τους στρατιωτικούς. Για παράδειγμα, η χρόνια υποβάθμιση του στρατιωτικού νοσοκομείου της Ξάνθης σε ΚΙΧΝΕ, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Χιλιάδες στρατιωτικοί έχουν ανάγκη από κάτι παραπάνω από ένα νοσοκομείο που το ακτινολογικό δεν εφημερεύει κάθε μέρα, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Ή που ο οπλίτης ιατρός σκέφτεται αν θα ζητήσει αιματολογικές στην εφημερία, γιατί τα μηχανήματα της εφημερίας είναι παλιά και τα αποτελέσματα επισφαλή. Προσλήψεις προσωπικού, στελέχωση των νοσοκομείων και στελέχωση των ΣΤΕΠ. Αυτά είναι που χρειάζεται να γίνουν από τώρα, ώστε να μην ψάχνουμε πάλι από Σεπτέμβρη την “καλή την τύχη”. Στον πόλεμο πας με όλες τις δυνάμεις σου, δεν πας με ευχές η επιδημία να μην κορυφωθεί ή με την “τύχη” οι στρατευμένοι να είναι νέοι άνθρωποι.

Στρατιώτες Τεθωρακισμένων, Ξάνθη
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες Τεθωρακισμένων, Ξάνθη / Πηγή: Eurokinissi
Ερώτηση: Φαίνεται ότι η κατάσταση αυτή θα κρατήσει ακόμη καιρό. Πως πρέπει να περάσουν αυτές τις μέρες οι φαντάροι;

Απάντηση: Χιλιάδες φαντάροι είμαστε κλεισμένοι στα στρατόπεδα εδώ και πάνω από μήνα, με την ψυχολογική πίεση να αυξάνεται. Θα πω για την μονάδα μας. Αυτό που μας κρατάει είναι το συλλογικό πνεύμα, η αλληλεγγύη, η ομαδικότητα. Αλλιώς δεν βγαίνει. Επιπλέον πήραμε πρωτοβουλία και κάνουμε κάθε απόγευμα ομαδική γυμναστική, βέβαια όσοι θέλουν. Βάζεις στόχους βελτίωσης, υπάρχει ομαδικό πνεύμα, αυτά σε δένουν, έτσι βελτιώνεται η διάθεση. Είναι βέβαια θέμα που δεν υπάρχει μέριμνα από την υπηρεσία για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των στρατιωτών, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες. Το βιβλίο, ο κινηματογράφος, ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για τους στρατιώτες που υπηρετούμε την θητεία μας, είναι ανάγκη.

Δείτε ακόμα...